Jag diskuterade det här fenomenet i en facebook-chat med Dominic D’Agostino för flera år sedan. Det var (2014) väldigt nytt för mig hur extremt högt blodsocker man kan få på en strikt lågkolhydratkost.
Jag har säkert nämnt det här tidigare men det är först nu som folk är så fixerade vid lågt blodsocker och höga ketoner (aka ketoadaptering) för det pratade vi ju inte om innan. Då var det bara ketos och kolhydratbegränsning som var grejen. Om jag inte kommer ihåg helt fel.
Morgonsocker över 7
Strikt lågkolhydratkost i kombination med starksprit (whiskey) ger mig morgonsocker över 7 och strikt lågkolhydratkost med proteinbegränsning och 80% fett ger mig morgonsocker på 3-3.5. En enorm skillnad.
Vad är ditt högst uppmätta morgonvärde? (Diabetiker/icke-diabetiker)
Mitt är 7.1 (på morgonen efter nattfasta)
Varför blir blodsockret så högt?
På grund av glukoneogenesen (levern tillverkar blodsocker av fett och protein) för att man äter för mycket protein och för lite fett. Många säger att det är för att cellerna blir glukosresistenta, och mja… det är inte helt sant.
Insulinkänsligheten har sjunkit något och så även insulinproduktionen. Det i sig ger lite högre blodsocker (marginellt) och den lilla kortisolboosten på morgonen kan vara tillräcklig för en liten BS-höjning. Cellerna blir inte glukosresistenta av blodketoner, det går bra att växla bränsle om man tränar så mycket som man behöver på ketogen kost. Träning är alltid nödvändigt om kroppen ska fungera som den ska!
Styrketräning och konditionsträning öppnar upp glukosreceptorerna så att blodsockret har någonstans att ta vägen.
Undvika glukoneogenes?
Vill man det? Jag vet inte vad som är bäst för har man högre morgonsocker än normalt på strikt lågkolhydratkost så har man ändå LÄGRE rent generellt. Särskilt sett över hela dagen, det är bara morgonsockret som är lite högre. Spelar det ens någon roll?
80% fett till alla mål tillsammans med någon typ av träning eliminerar det här fenomenet, men om det är bättre eller inte vet jag inte. BS blir i vilket fall riktigt lågt och har samma platta kurva som i det första scenariot.
Berätta gärna vad du tänker om det här!
hej jag tog en bloodsocker test och fick 11,0 har jag diabetes fö jag äter bra grjejer hela tiden och jage är bara 12 år
Du får nog ta om det där provet ett par gånger. Tvätta händerna, ta ett nytt prov fastande.
Med tanke på din låga ålder….
Tog du BS-testen på egen hand eller på en vårdcentral?
Ta om det, är det fortfarande högt gå till vårdcentralen och berätta så tar de ett prov direkt.
Fundera på vad du hade ätit och druckit dagen innan, tog du fastande innan frukost minst 8 timmar.
Bra idé, jag skrev “tvätta händerna” för att en gång tog jag mitt blodsocker (för många år sedan) och hade lite lök på fingret, fick helt galna värden. Ibland kan man ha glömt bort vad man hade händerna till innan man mätte, eller inte fått bort allting. Stickorna är känsliga.
Hej,
jag bytte nyligen mätare från Freestyle precision neo till Contour next. Har tidigare haft ett fastevärde på ca 4.3-4.7 och fick nu plötsligt ett fastevärde på 5.2-6.2.
Efter lite efterforskning har jag förstått att det kan skilja en del mellan två mätare. Dessutom mäter Contour next endast från blodplasman till skillnad från Freestyle precision som mäter blodsockervärdet ur blodet.
När du hänvisar till ett fastevärde under 4.5 antar jag att det är ett blodsockervärdet från blodet och inte ur blodplasman?
Det verkar som ett blodsockervärde som mäter värdet ur blodet har ca 15-20 % lägre värden än från blodplasman.
Vet du vad fastevärdet 4.5 på kan översättas till på mätaren från Contour next som mäter i blodplasman? Kan man bara lägga till 15% på värdet, så att värdet 5.2 från Contour next är att jämställa med 4.5 från Freestyle precision neo?
Hm… mäter Contour och Freestyle så olika? Man gör ju samma stitck i fingret när man mäter?
Jag får faktiskt samma värde med min contour och min freestyle precision xtra, men om du har konsekvent 15% skillnad så lägg till det. Jag ligger på 4-4.5 mmol/l på min contour och 4-5 mmol/l i ketoner.
Vi har också jämfört båda mätarna på två personer vid samma tillfälle och de gav samma värde.
Kanske dags att ladda batteriet på din Neo, den ger lite luriga, lika eller mycket olika, svar innan dess.
Jag föredrar Neo 🙂
Hej Martina!
En fråga: jag har legat på faste-bs mellan 4,1 till 4,4 och blodketoner 2,9-3,8 i omkring lite drygt en månad.
Igår åt jag sent (kl 21) 1dl 17% yoghurt och omkring 50 gr osötade hallon (brukar inte äta efter kl 20 plus att mitt intag generellt var omkring 200 kcal högre än ”normalt” . Imorse var mitt bs 5,2 men ketonerna 2,8. Är jag fortf i ketos?
Ja fast din glukoneogenes kickade igång så kroppen körde på både ketoner och fett och inte bara ketonerna 🙂
Är det bra el mindre bra? Höjt bs o då ökat insulin men om det höjs via glukoneogenes, är det lika ‘illa’ som vid kh intag el skiljer sig på ngt vis?
Nä det är kämpigare (bra!) för kroppen att göra blodsocker av fett och protein och en normal funktion i kroppen. Äta kh är mer onaturligt och ger svajjigare bs.
Hej! Är en sak jag funderar över. Jag mår dåligt ofta i samband med träning men också vid lättare aktivitet. Vid tränong kan det börja några timmar efter för att sedan sitta i som en sjundomskänsla i ett par dagar. Mätte mitt blodsocker en timma efter ett lpgkolhydratsmål med broccoli och brysselkål m kött och låg då på 3.7. Var trött orkeslös och myskelsvag vid tilöfället och trodde jag åkt på en förkylning.Till min fråga. Vad gör man om blodsockret är lågt på en ketogen kost, hur blir det så och hur kan man motverka det? Måste jag äta mer carbs? Mådde bättre edter en näve nötter och bär men ska det verkligen behöva bli så här?
Äter mer protein och mer näring.
Läst en del om GKI (Glykos keton index). Ju lägre siffra desto bättre och beroende på vad man vill åstadkomma ju viktigare blir det. Min siffra ligger vanligen kring 2,5-3 vilket ju är ganska bra. Helt superoptimalt är 1. Man räknar helt enkelt bara blodglukos/ketoner. Eftersom vi mäter i mmol blir det enkelt. Mer info: https://optimisingnutrition.com/2015/07/20/the-glucose-ketone-relationship/
Jag kan komma ned till 0.7 ibland, ska tydligen vara bra för cancer men annars vet jag inte. Tack för länken, jättebra sida!
Vad finns det för orsaker till att man har svårt att komma i ketos? Om man ser det rent biokemiskt. Jag har ätit strikt keto under ca 1 månad nu men på morgonen har jag aldrig mer än 0.5 i ketoner och dagtid ligger jag runt ca 1.0. Och detta av en rikgit stikt kost med reducerat protein. Anledningen till att jag vill högre är att jag känner att jag inte riktigt mår så bra vid dessa nivåer. Har varit uppe på 2.0 som max och då mådde jag prima. Har dock inte gjort något annorlunda vid det tillfället.
Så hur mycket fett äter du…?
Äter mycket, fettkaffe o smör och massor av kokosolja till varje måltid. Det jag menar är ifall du vet om det kan finnas andra orsaker. Sjukdomar, högt kortisol eller annat..
Nej inget sånt, då är nästa fråga hur mycket du tränar 🙂
2-3 ggr i veckan. Dock aldrig kondition då jag får superblodtrycksfall vid sån ansträngning. Tänker att det borde finnas nån biokemisk variation iochmed att det är lättare för vissa individer att hamna i ketos o svårare för andra
Hm… ja du.. jag tror ju inte det. Det enda jag kan säga är att man behöver göra något fysiskt varje dag för att få fart på fettförbränningen och ketoadaptionen…
Jag har satt upp ett målområde mellan 4-7 som jag vill att mitt socker ska ligga mellan. Oftast så fungerar detta. Det är väl egentligen bara träning som ställer till det då mitt bls kan stiga över 7. Tyvärr så måste jag på grund av jobb träna en gång i veckan på kvällen och då är detta extra tydligt. Idealet för mig är att träna mitt på dagen. Äter också nötter ibland och testade att inte blötlägga dessa men då märkte jag direkt att insulinkänsligheten försämrades så sköldkörteln är tydligen också viktig för blodsockernivån.
Intressant iakttagelse med nötterna och sköldkörteln.
Se vad Jason Fung skriver i frågan: https://idmprogram.com/dawn-phenomenon-t2d-8/
Tack, han tyckte inte heller DP var så farligt ser jag 🙂
Resistent stärkelse på kvällen är bra knep enligt många diabetiker.
Hej Martina,
Jag har sedan 2010 testat LCHF under 4 separata perioder och slutar alltid pga fettskräck. Dock återkommer jag alltid till insikten att en högfettkost ändå tycks vara det bästa för mig vad gäller både psykiskt och fysiskt vålmående. Det känns också som att jag får tillbaka samma energi som jag hade under barndomen vilket är helt fantastiskt. Jag lyssnade på podden du medverkade i och kände att det var dags att sätta igång igen. Jag känner mig idag trött och nedstämd och det känns inte riktigt som jag. Jag är egentligen ett glatt energiknippe som gillar att röra på mig! Så jag laddade ner din lilla ketoguiden i väntan på din bok med recept och tänkte testa veckoplanen du utformat där. Jag har i samband med det två frågor:
1. Kan jag upprepa den veckan och i såna fall hur många gånger?
2. På tisdagen står det att man ska äta “Spenat med smör 100-300g” tillsammans med en fläskkotlett. Detta avskräckte mig lite. Är gramangivelsen verkligen för smöret? 300g smör känns helt galet haha. Och äter man smöret som det är?
Tack för inspirationen och informationen 🙂 Imorgonbitti sätter jag igång!
Hej,
varför slutar det alltid med fettskräck?
Jag minns inte vad jag skrivit i den boken för den är så gammal, men jag antar att jag menar SPENAT, inte smör. Ät bara kött, fisk, ägg, grönsaker och bra fetter så klarar du dig du behöver inte följa några scheman. Om du vill göra det ändå så kan du göra det hur många gånger du vill 🙂
Dels så har det att göra med vad man lärt sig hela livet, att fett förstör kärlen och sen också att jag har vänner som studerar (medicin och biokemi) som sagt att deras lärare menar att keto och lchf är på snudd livsfarligt. OCH denna veganvåg som sköljer över oss nu när allt fler refererar till kinastudien, som du kanske hört om. Men alltså jag vill ju bara må bra och är less på att känna mig som jag gör nu. Nu har jag varit på gym på en kopp fettkaffe bara och cravingsen har redan lagt sig 🙂 och ketostix är inköpta! Är sjukt förväntansfull för tror inte jag gått in så hardcore nån gång som jag tänkt göra nu.
Har du tips på bra fleromättade fettkällor förutom olivolja? 🙂
Kinastudien är ju bara BULLCRAP, kolla gärna min senaste video när jag sågar en vetenskaplig artikel om mättat fett: https://www.youtube.com/watch?v=mvpzfde-yxg&t=4s
Du behöver inte fleromättat fett det är kasst, satsa på MÄTTAT FETT det är bättre för kroppen och hjärnan. Här är en utmärkt bok om det skriven av en läkare som kostcoachar hela NHL https://www.amazon.com/Deep-Nutrition-Your-Genes-Traditional/dp/0615228380
Fråga;
Jag har aldrig någonsin sysslat med att mäta saker. Jag inser ju nyttan med det, men till vilken grad är det nödvändigt? Och för mig som dels inte har gjort sånt här förut, dels är väldigt fattig – OM jag skulle få för mig att börja mäta något, vad skulle du isf rekommendera, och vart införskaffar man verktygen att mäta med? (och vad ligger de i kostnad – har jag ens råd, liksom!?)
Hm… ja du jag vet inte om du har råd, tror det är en fråga om prioriteringar 😛 Blodsocker är alltid intressant, du kan köpa en mätare på med24.se de kostar några hundra så du får fundera vad som är din ekonomiska smärtgräns 🙂
Det finns en 2-i-1-mätare på med24.se som kan mäta både blodsocker och blodketoner, vad tror du om den, Martina, kan den vara pålitlig? Den är ju för dabetiker så jag hoppas det…
Det är den jag har 🙂 Freestyle precision extra, fast den gamla modellen. Den är toppen!
Hej! Dum fråga, …men behöver man alltid ta blod för att mäta? Mvh Anna
Blodsocker – Ja tyvärr, ketoner kan du mäta i urin (ketostix) och utandningsluft också (ketonix)
Förresten, kul om alkoholen. När jag druckit vodka (ren vodka) kvällen innan så sänker det mitt blodsocker på morgonen!!
Aha, tvärtom för mig det var ju intressant. Undrar om det har att göra med vad levern gör med alkoholen… jag är en slow metabolizer på alkohol.
Jag har haft lite högt blodsocker på morgonen, legat runt 5,8. Efter att ha minskat proteiner blev det lite bättre, lite bättre av periodisk fasta men jag tror att det som hjälpte mest var träning och BCAA. Nu ligger med runt 4,3.
Det var hennes ketoplan jag följde.
Mina ketoner var skyhöga ibland, runt 5, vilket Stephanie ansåg var dåligt.
Tydligen skulle det bero på att kroppen inte kan använda ketonerna som energi och det
var därför det blev så hög koncentration i blodet. Över 3 i ketoner ska man aldrig ha enligt henne.
Kanske därför jag mådde dåligt….vem vet
Håller inte med, och är inte enig med henne i allt heller och hade lagt upp planerna ganska annorlunda.
Jag tror mig vara hyfsat ketoadapterad, har ätit keto i ca 1,5 år. Några perioder mindre optimal kost men alltid ren kost så att säga. Mina ketoner ligger alltid över 3 (oftast mellan 3,5-4,5). Varför skulle min kropp inte kunna använda dem, jag är inte direkt energilös…. Har mycket läkning kvar men jag har slutat jaga optimala värden. Vad jag än gör har jag ett bs på 5,4 runt kl nio. So be it, så funkar min kropp med kosten jag äter och tycker inte det är så farligt. Jag blev stressad och olycklig av det fördömande sättet Steph kommunicerar på, passar inte mig helt enkelt :). Därmed inte sagt att hon har fel men jag orkar bara inte bry mig :p
Jag kände likadant, blev ledsen av att alltid vara fel på och en hopplös människa 🙁 Det var tack vare/på grund av henne jag slutade med kaffe och försökte allt möjligt för att bli mer ketoadapterad men har hittat en bra balans nu och inser att vi har olika genetik och olika mikrobiom. Sen tror jag få läser på så fruktansvärt mycket som jag gör så jag VET nu (efter att ha PRATAT med massa forskare inom det här) att BS på 5-6 är helt okej, ketoner på upp till 7 är ingen fara å det är bara att tuta å köra efter bästa förmåga 🙂
Underbart, så bra att du har samma uppfattning om att BS och ketoner i det spannet är okej. Och TACK för att du sa till mig att sluta med macadamianötterna, jag behövde bara höra det så slutade jag direkt haha (kopplade det till att byxorna plötsligt hade krympt i garderoben också ;)). Har även slutat helt med smör och gått över till talg, ska bli spännande att se vad som händer med kroppen.
Grymt jobbat!
Om man lyssnar på Stephanie Person så ska man ju alltid ligga mellan 3,8 och 4,4. Jag brukar ha kring 4,6 på morgonen och det stressar mig lite om jag tänker på hennes intervall. Men när jag läser detta känner jag att jag ligger helt ok och borde vara nöjd… Har svårt att komma under 4, det är oftast när det är 4 timmar sedan måltid.
Finns det nackdelar att ligga ner mot 3,6 om man inte känner att man mår dåligt av det?
Jag vet folk som har runt 2 i blodsocker och mår utmärkt, ett intervall är bara ett intervall. Det betyder inte så mycket för allting är individuellt.
Om Steph hade kunnat redovisa sina källor så hade vi fått veta VARFÖR 4.4 är den magiska gränsen.
Hej Martina!
Jag undrar något helt annat än relaterat till inlägget. De senaste 5-6 åren har jag blivit förkyld väldigt ofta, minst en gång i månaden. Det hämmar så mycket i mitt liv, träningsresultat, jobbprestation, glädjenivå etc. Jag har försökt ändra på flera faktorer (kost, återhämtning, sömn, alkoholvanor, tankesätt mm) för att minimera förkylningarna men utan större framgång. I somras gjorde jag ett xl-test hos werlabs och trodde jag skulle få svar på vad som stod fel till men alla värdena var normala. Jag blir väldigt sällan snorig eller hostig utan symptomen är vanligtvis huvudvärk, trötthet och ont i halsen. Hur ska man gå till väga och vad ska man kolla på? Har varit i kontakt med vårdcentralen ett fler tal gånger när jag känner att jag inte orkar vara sjuk så ofta länge men de tycker att man bara ska gilla läget och acceptera det. Finns det någonting man kan göra?
Hade varit tacksam för svar!
Låter som att det är dags för en total intervention, kartlägg allting du gör när det kommer till kost, socialt liv, sexliv, träning osv för att kolla vart det går snett!
Låter som om ditt immunförsvar inte fungerar så bra. För bra immunförsvar behövs adekvata nivåer på bl. a. C, d, magnesium och zink. Zink brukar inte ingå i XL hälsotest. Kanske värt att kolla. Mycket av immunförsvaret sitter ju också i mage och tarm. Hur är det magen?
Jag har inte börjat mäta än, fegar lite… men en mätare har jag köpt.
Om jag inte får i mig animaliskt protein blir jag skakig och illamående, tar jag lite kött går det över.
Bönor hjälper inte för att dämpa det hela. Fett blir i mindre mängd då min lever inte klarar för mycket
då mina blodprov visar på att jag har pbc. Vill gärna ha tips på hur jag ska tänka kring protein.
MÄÄÄÄÄT!!!
Sikta på 50g protein och sprid ut över dagen, om de är för lite fyll på där det behövs 🙂
Ska jag mäta oavsett som jämförelse? Alltså fastande, efter måltid och vid illamående och i så fall före och efter proteinet eller?
Jag tycker 50g låter lite, ligger nog på 100-150g idag och då kyckling, nöt och sällan gris, till det kokta och färska grönsaker ev basmatiris i liten mängd för att lindra oron i magen och alltid ingefära. 3 mål om dagen, 1 kopp espresso ev te samt vatten.
Äter på recept: Levaxin, Calcichew-D3, Alendronat veckotablett och motvilligt sedan en månad tillbaka Simvastin och väljer själv att ta Lacti plus Forte,
Åh tack snälla för att du bryr dig ♥♥♥
Simvastatin kommer bara öka ditt åldrande och ge dig muskelförtvining, så sluta gärna med den. Jag kan inte se några fördelar. Vill du ha mer kött på benen läs alla böcker skrivna av läkare som vurmar för högt kolesterol; The Cholesterol Con, The Statin Myth osv. Ralf Sundberg har skrivit på svenska, maila mig så skickar jag dig gärna ett utkast från vår gemensamma bok (kolesteroldelen, den är jättebra!)
Mät som jämförelse; vad har du för BS när du börjar på dåligt och vad har du när du ätit proteinet (1h efter intag)
Vad är ditt morgonsocker på sängkanten (före kisseriet)
Jag har ätit strikt keto med proteinbegränsning (runt 50g/dag)
högst 20g kolhydrater om dagen och ca 200g fett per dag.
Mitt blodsocker var lågt till en början, på morgonen 3,4-3,8, och sedan stabilt runt 4,2 resten av dagen
men efter ca en månad så låg det på runt 5,2 på morgonen och väldigt svajigt resten av dagen
allt från 3,4 (och då mår jag dåligt) till 5,8!!
Vet inte riktigt vad som hände då kosten varit konstant strikt keto med väldigt rena livsmedel.
Nu äter jag LCHF som tidigare utan protein begränsning men det känns som jag förstört lite
för mig själv genom att experimentera så här med kosten. Kroppen känns inte helt hundra. Svullnad,trötthet mm.
Några förslag på vad det kan bero på? Hur jag kommer på rätt spår igen?
Tvärtom är det bra att experimentera med kosten så att man lär sig, experimentera + mäta är toppen! Det verkar som att vissa som har en del läkning att göra behöver slänga in lite mer kolhydrater och sedan fasa ut dem långsamt. Jag hade lagt till lite sötpotatis och grova grönsaker och testat det 🙂
Jag har ätit LCHF i 7 år .
Kolhydratnivån har nog varit runt 20-40g per dag mest i form av grönsaker.
Äter gärna stor mängd broccoli,brysselkål eller blomkål till måltider.
Jag har alltid ätit en stor mängd protein varje dag och även gott om fett, runt 150g per dag.
När jag provad strikt keto så mådde jag prima första 2 veckorna sen mådde jag inte så bra längre.
Läste mig till att jag skulle öka fettet ytterligare till runt 250-300 per dag men det hjälpte inte nämnvärt
mot mina blodsocker svängningar 🙁
Däremot så började min kropp bli mer sladdrig, som om jag ökade markant i underhudsfett blev gropig/ojämn på
låren osv……
Mitt keto experiment var inte i för att minska i vikt utan enbart för hälsoeffekterna. Vet inte riktigt om jag gjort fel eller det helt enkelt inte passar mig.
Kan ju bero på val av fettkällor, käkade du mycket ägg, avocado, talk och ister eller blev det supermycket smör? Alla tål inte smör till exempel.
Jag åt inte mycket ägg eller avokado och jag försökte hela tiden växla mellan
olika protein källor lika så grönsakerna så att jag inte åt samma mat frukost/lunch/middag.
Jag åt nog lika delar smör och kokosfett.
Köttet jag köper är gräsbetat/ekologiskt.
Ok, det enda jag kommer att tänka på är att ägg, avokado, smör och kokosfett är saker man kan reagera negativt på, så även griskött och kyckling. Enda 100% säkra är animaliska fetter som talg och märg, kanske också ghee samt ko och lamm.
Precis detta hände mig också. Begränsade mig under en dag endast till talg, lever, kål, lamm, nötfärs och fick plötsligt ner mitt blodsocker rejält! Jag misstänker att ister är en bov faktiskt.. Vilket är synd då jag tycker om det väldigt mycket ?