Jag coachar inte längre men jag har gjort, och det händer att jag gör undantag för bekanta som vill ha hjälp och så. Det som fick mig att sluta coacha var bland annat att det var många som hittade på sina egna varianter av mina instruktioner, och därmed inte fick resultat. Det var en ständig utmaning att coacha klienterna rätt och hålla koll på dem, något som inte passar min personlighet riktigt.
En period hade jag 30 klienter åt gången och det var mer än ett heltidsjobb. Jag lärde mig dock MASSOR, men blev lite överväldigande minst sagt! 🙂 Därefter coachade jag bara sådana som mig själv; det vill säga fitnessintresserade som ville mejsla fram sin tvättbräda. Det var lite lättare! Det är väldigt tillfredsställande för mig att få smalisarna att vräka på med mat och börja bygga. En rolig process.
10 Misstag mina klienter gjort med Keto/Low Carb
Nu tänkte jag dock dela med mig av 10 misstag som mina klienter gjort med Keto/low carb som gjorde att de fastnade på platåer. Kanske kan det ge någon en aha-upplevelse.
Bild från min instagram – just showing off 15% kroppsfett.
1. Inte räkna vissa saker som carbs (grönsaker, som tex frukt eller morötter)
Visst keto handlar om att följa en högfettkost men att hålla kolhydraterna till ett minimum är också viktigt. För mig går det automatiskt eftersom jag bara äter typ broccoli, kålväxter, svamp eller haricot verts om jag äter grönsaker, men vissa av mina klienter var betydligt mer glada i frukt och grönsaker. De åt en frukt här och där, lite kokta morötter, lite rotfrukter och vita eller bruna bönor. Det slank ned en hel del sallader och annat tills det faktiskt blev för mycket kolhydrater!
Detta är inte keto och kommer troligen inte leda till ketos!
2. Inte räkna smaksättning/konsistensgivare i maten som carbs
Olika smaksättning man kan hälla i maten som fonder och Gud vet allt. Jag har förstått att det finns mycket färdiga baser man kan använda för att få maten lite godare, för att inte tala om Maizenamjöl och allt annat man kan slänga i av bara farten.
This is carbs!
3. Ignorera “cheat meals”
“Jo jag äter jättestrikt keto men var tredje vecka äter jag chips, godis, pannkakor och annat jag känner för…” men hallå! Detta räknas!
Det var väldigt vanligt förekommande att klienter var superduktiga i några veckor och sedan fyllde mormor år eller något inträffade som gjorde att det “var tvungna” att göra ett jättestort avsteg från matplanen som ibland varade i flera dagar. Det här repeterades sedan varannan, var tredje eller var fjärde vecka. Det påverkar resultaten väldigt mycket.
4. Använda mycket ketchup, dressing, vinäger, BBQ sås osv
Allting man häller på sin mat, på sin bit kött eller på sin sallad räknas. Om du tar en sallad ute så innehåller dressingen socker. Ketchup innehåller socker. Det mesta du kan hälla på maten innehåller socker.
Håll dig till smör om du vill vara på säkra sidan!
5. Hitta på egna highfat-mål “för ketosens skull”
Jordnötssmör med extra olja i eller kvarg med grädde i. Påhittade “high fat”-mål som innehåller mer än bara fett, och till och med FEL sorts fett. Nej det är inte för att “boosta ketonerna” detta är bara ren och skär food addiction.
6. Smaktesta familjens mat
Baka eller laga mat till familjen och smaka så att det blir gott. Så smakar man lite till och lite till. En bit här och en bit där. Det kan bli väldigt mycket mer än vad man tror och det påverkar absolut ketosen och resultaten.
7. Läsa fel på innehållsförteckningen
Netcarbs och fibrer betyder kolhydrater, men vissa livsmedelstillverkare gillar att luras och använda massa olika namn för samma sak. Allt är socker i kroppen, höjer blodsockret och sabbar ketosen.
Har din mat ens en innehållsförteckningen så kasta den. Det är troligen inte keto!
8. Äta produkter märkta med “Zero carbs” eller “Zero calories”
Allting du stoppar i din kropp påverkar dig även om det står “zero carbs” på förpackningen. Alla sötningsmedel påverkar dina hungersignaler och ditt insulin. Sukralos och aspartam tar ned dina ketoner.
Är ett glas cola zero hela världen? Nej men att tugga massa sockerfria tuggumin, dricka light läsk och light saft hela tiden kommer att påverka resultatet.
9. Byta ut livsmedel tex kycklinglår mot kycklingbröst
Kycklinglår med skinn är i det närmaste självbärande, det vill säga “high fat” i sig självt utan att man behöver tillsätta massa fett. Kycklingbröst är det mest LOW FAT du kan äta. Det går inte att byta ut livsmedel hur som helst utan att tänka på makronutrientfördelningen.
Välj de fetaste köttbitarna och de fetaste fiskarna så behöver du inte tillsätta så mycket fett och det går snabbare och lättare att laga. Köper du torra köttbitar eller kycklingbröst blir det verkligen en utmaning att få dem keto.
10. Använda fel fetter!
Massor av kokosolja, MCT-olja och olivolja är inte så fördelaktigt på en ketogen kost. Det kan användas men kan inte vara basfett. Smör och animaliskt fett från kött, fisk och ägg ger ett mycket bättre resultat både estetiskt och när det kommer till det psykiska måendet.
Vid feks köttallergi där kött måste uteslutas, vad är minst dåligt av växtprotein och mejerier?
Ok. Tänkte bara det jag läste i din bok om rekommenderad kolhydratsmängd pr kilo. Men då kör jag på med proteiner igen. Läser nu boken om inflammation.
Annars var det nån som rekommenderade aip och scd kost mot inflammation. Är det bara strunt? Hoppas du svarar att det är strunt och att du tycker att man kan äta carnivor även med inflammation. Tror det är i tunntarmen. Hört att man inte ska äta fett då för att inflammerad tunntarm inte kan ta upp fettet och att allt kommer ut och att man får näringsbrister pga diarré.
Well… testa carnivore, se hur det funkar för dig. Det är allt jag kan säga.
Försöker verkligen äta riktigt, men det är några ting som är så underligt… Jag försöker dra ner på proteinmängden som “ska” va ca 50g pr dag. Då måste jag inte äta stora portioner (det går ju inte) och försöka dra upp smöret. Det som sker blir liksom fettfasta, mkt fett och nått ägg här och där, annars är ju proteinmängden i taket igen. Och i tidigare inlägg har du skrivit att folk med inflammation inte ska fettfasta. Vad göra??
Sluta fettfasta! Käka protein i större mängd, rotera och experimentera. Ingen säger att proteinet “ska” vara 50g.
Vad är det ketos gör som är bra för kroppen som inte sker när man inte är i ketos till trots för carnivor?
På carnivore är man i ketos!
Inte på för mkt protein, så vad går man miste av då när man inte är i ketos? 🙂
För det första: ketos är en heeeeelt annan game plan av existens. Det går inte att jämföra med glukosdrift. För det andra är man i ketos på carnivore för det finns inget glukos.
Så da kan jag äta så mkt protein jag bara vill? Utan att åka ut av ketos?
Du kan ju försöka 😉
Men vid högt proteinintag höjs väl blodsocker pga att kroppen omvandlar överskottsprotein t glukos o då uteblir Ketos? Snälla räta ut detta enorma frågetecken.
Att blodsockret höjs utesluter inte ketos. Du kommer vara i ketos på carnivore eller alla dieter som helt saknar carbs, det kan inte bli på något annat sätt. Bara ATT kroppen försöker höja blodsockret med hjälp av protein är enormt energikrävande.
Ok, då borde ju jag, som inte har energi, och inte får behålla maten försöka att dra ner på proteinmängden då, iom at det är energikrävande för kroppen.
Det kan man testa. Många som tror att de är intoleranta mot fett är i själva verket intoleranta mot för mycket protein. Man måste keep experimenting tills man knäcker det 🙂
Du ger ju inte coaching, men vet du någon som gör det? Har ätit som jag har blivit bett om, och har aldrig varit så sjuk som jag är nu. Behöver hjälp till att komma ut av detta.
Nopes, tror du behöver sluta äta som någon ber dig om och börja äta som DIN kropp ber dig om. Om något inte funkar för dig så byt direkt.
Hej,
Jag lyckas bara inte hamna i ketos igen. Eller rättare sagt, jag pallar inte att äta för att komma i ketos. Försöker ändå hålla koll på kolhydraterna och varvar dagar som är helt carnivore med dagar med mindre fett, kanske en macka på proteinbröd, ost, laktosfri mjölk i kaffet osv. Dvs inte strikt ketogen kost men nåt i den stilen.
Min fråga är: visst är det bättre för kroppen att ändå inte få insulinet att skjuta på hela tiden? Än att kämpa för att hamna i ketos? Jag fattar skillnaden, att vara fettdriven eller inte, men hoppas ändå att det är värt att kämpa på med att bara avstå socker, mjöl och annat kolhydratrikt. Har inga problem medar avstå frukt eller havregrynsgröt t ex.
Var i ketos ca tre månader förra året och allergier mm blev MYCKET bättre. Sedan dess har jag hållit på fram och tillbaka i ca 1,5 år, ut och ur ketos. Har fått mkt mensrubbningar och blev ett tag ”rädd” för vad detta gjorde med kroppen, jag tänkte ”vad har jag satt igång??”. Så jag har helt enkelt varit tvungen att testa och experimentera för att förstå vad det är som händer, hur jag mår osv om jag äter si eller så.
Lång utläggning. Jag har fortfarande inte kommit på vad som är ultimat för mig. Tycker att det är asocialt och astrist att leva ketogent resten av mitt liv.
Yes, jag vet inte riktigt vad du frågar efter men det är väl bara att fortsätta experimentera. Resultatet ser du i hur du mår och hur du känner dig i kroppen.
Jag undrar om det ändå är bra att försöka hålla borta insulinpåslag genom att hela tiden äta lite ”halv-ketogent”. Har det positiva hälsoeffekter eller måste man till varje pris hamna i ketos? Och i så fall varför?
Vad tror du själv? Hur bra eller dåligt är insulin? Blodsocker?
Jag tänker insulin=inflammation =allergi, luftrörskatarrer etc. Jag var helt av med detta i ketosen. Men behöver jag vara i ketos?
Jag är nog rätt normal vad gäller blodsocker, är inte i riskzon för diabetes vad jag vet. Men jag är en riktig sockerjunkie och hamnar lätt i det träsket och då blir jag ofta mer förkyld, får vidrig pms, blir uppsvullen och retlig.
Om jag undviker kolhydrater mår jag bättre så är det. Vill dock kunna carb-cykla men hur bra är det egentligen? Är ketos det enda som kan mota inflammation?
Low carb räcker 🙂 Du kan köra intermittent ketos
Är talg bättre än smör? Hur får man i sig nog fett om tillsatt fett blir svårt att behålla, dvs åker ut igjen? Hur mkt får man egentligen på bara feta bitar från fett kött, är det nog?
feta kött bitar kan vara 80E% Fett så det kan vara nog!
Så, Martina, vad har du för tips till food addicts?
Jag skrev en bok som hette Beroendehjärnan, där hade massa tips till food addicts men den här nog slutsåld tyvärr!
Tack
https://www.adlibris.com/se/e-bok/beroendehjarnan-mekanismerna-bakom-socker–och-matberoende-9789163615818
Hej, Har du inte kvar funktionen där man kan läsa kommentarer från läsare som skriver i olika inlägg du publicerat tidigare? Sedan någon tid nu ser jag endast kommentarer i ett inlägg om jag går in på just det inlägget, det ligger inte ett ”allmänt kommentarsfält” under inlägget. Om du förstår hur jag menar..?
Yes, tog bort den funktionen men får väl sätta tillbaka den 🙂
Ja, jag tyckte det är en mycket rolig del av din blogg, att jag kunde följa med i vad andra frågar om och du kommenterar ii alla de olika områden du skriver inlägg om ?
Jag försöker lägga tillbaka den nu 🙂
♥️??
Saknar också den funktionen
Stort tack 🙂
Undrar varför kokosfettet inte är fördelaktigt på ketogen kost.
Också:
I början av den ketogena kosten blev jag illamående av ökat fett. Då åt jag speciellt kokos. Nu är jag inte illamående av kokos, och trodde at jag då tålde högre mängd fett. Men nu har jag börjat med smör, och blir illamående igjen. Varför är det så?
Jo kokos är najs, man kan/bör bara inte ha det som basfett.
Ok.
Är det därför jag är illamående igen? Tål plötsligt lite mängd smör och måste vänja mig igen.
Måste fråga. Jag tog DNA-test nyligen via Nordic Laboratories, “DNA Health and Diet”. Har ätit LCHF sedan 2012 och trivs väldigt bra med det. När jag då får tillbaka testsvaren står det på Lipid Metabolism “A low fat diet is best for you to manage your weight, limit intake of saturated fats such as butter, lard, fat on meat, chicken skin, significantly increase intake of vegetables and fruit”. Alltså efter åtta år på lchf är jag inte särskilt pepp på low fat och grönsaker och frukt?! Hur gör man i ett sånt läge, är detta “sant”?
Hehe njae… de har ju sina guidelines. Tycker du att low fat funkar för dig? Go for it! Om det inte funkar så skit i det. Jag har också fått något sådant svar från tester, och low fat funkar bara inte för mig. Allting bygger ju på observationsstudier och antaganden, så det är ganska lösa grunder.
Skönt höra, tack!
Du har tidigare skrivit att om man behöver äta b12, så ska det vara spjälkad. Kan du rekommendera något märke/någon sajt att beställa från, då jag inte lyckas utläsa att någon är spjälkad…?
Metylkobalamin.
Toppen, tack snälla!
Jag kör keto/karnivore sen årsskiftet med målet att testa vad jag tål…målet är alltså inte att vara i ketos. Efter att ha uteslutit mejerier 100% i över 4-5år eftersom jag inte tålde mejerier. Har IBS. Testade jag grädde, turkisk yoghurt och brieost…och nu passar jag på att äta massor för att jag äntligen tål det lite igen…får lösare avföring…skönt när jag alltid är förstoppad! Är det fel? Kommer troligtvis att utesluta mejerier ur min dagliga kost dock i fortsättningen.
Ingenting som fungerar för dig är fel. Om du trivs och mår bra – go for it!
Har du något samarbete på gång med Ouraring?
Nopes tyvärr inte!
Please coach me senpai! :$
haha 😉
Lade av med snus för ganska exakt 4 år sedan (efter 20 år av snusande). Slutade rakt av, men fann viss tröst i att tugga vanligt tuggummi. Det där blev kvar och jag tuggar i princip varje dag. Det uppstår ett visst sug, ett slags märkligt vakuum, emellanåt som är svårt att sätta fingret på men som löses genom två bitar Extra, sweet mint (suget försvinner om man äter sig proppmätt också på vad som helst).Lite självbedrägligt det där med 0 Carbs och 0 Cal. Får se om jag kan fasa ut tuggummina utan att plocka upp något substitut.
Nu blev jag förvirrad!
För någon vecka sedan frågade jag om Birgitta Höglunds ketobollar (kokos, kokosfett, kokosgrädde) var ketogena och fick svaret: Väldigt ketogena!
Bra, tänkte jag, lätt sätt att få upp intaget av fett, både i antal gram och i E%. Fixade glad i hågen till en sats som jag nu har smaskat på med intentionen att “nu gör jag rätt”.
När jag läste ovanstående inlägg satte jag nästan kokosen i halsen. Fel nr. 10. Fel fetter och där ibland kokosfett! Jag trodde kokosfett var bra av flera anledningar men så är tydligen inte fallet, eller?
Ovsett kommer jag troligtvis inte göra om dessa ketobollar fler gånger då jag tror att kokosflingorna triggar igång mitt begär efter kolhydrater/sött och jag har könt mig mindre tillfredsställd den senaste veckan fastän jag ätit mig mätt på riktigt mat.
Nu är du väldigt svart-vitt i ditt tänk. Om någon baserar hela sitt energiintag på kokosolja, kokosgrädde, olivolja och MCT blir det inte särskilt bra. Om någon äter en ketoboll till sitt kaffe spelar det absolut ingen roll. Ta en vanlig chokladboll för tusan, det spelar inte heller någon roll om du är keto i övrigt, gör din träning, har bra återhämtning och sover som en drottning.
Äter ketogent men lyckas inte komma i ketos (ligger bra i socker, typ 4.5, men bara som mest 0,6 i blodketoner).
Ingen träning (visst lite YinYoga), brist på återhämtning och hög stressnivå och sover alldeles för lite.
Viktnedgång = 0
Överraskad, nej!
Frustrerad, ja!
Men minskat sötsug är belöning nog.
Minska stressen (ännu mer yoga och meditation) och börja sova 🙂 Det ska vara prio ett, oavsett hur du äter.
Hej
Du frågade mig om genetisk ilska. Jag ljög p,g,a på min spontana tanke min bror ska inte få möjlighet att se hitta att det går att rehabilitera sig. Orsak han ska jag plåga resten av hans liv på samma sätt som han har förstört mitt och andras i hans närhet. Det jävliga är att karman är på före mig.Fanskapet har fått reumatism.Han har under livet samlat på sig något så mycket jävulskt med straff poäng utan dom 2 sista. Vet inte om du vet vad en äkta kyrka är det är för mig min fjällstuga. Man själen med en obeskrivbar energi på något som tar lika lång tid som ett flugeknull.Det finska psykopat kräket snodde gåvobrevet jag fick av faster som gör att jag kunde söka lagfart på stugan.
Det här berättar jag nu för jag förstår nu varför du frågade.
Haha ja Pär, karman gör oftast jobbet 🙂
Hej
Du frågade mig om genetisk ilska. Jag ljög p,g,a på min spontana tanke min bror ska inte få möjlighet att se hitta att det går att rehabilitera sig. Orsak han ska jag plåga resten av hans liv på samma sätt som han har förstört mitt och andras i hans närhet. Det jävliga är att karman är på före mig.Fanskapet har fått reumatism.Han har under livet samlat på sig något så mycket jävulskt med straff poäng utan dom 2 sista. Vet inte om du vet vad en äkta kyrka är det är för mig min fjällstuga. Man själen med en obeskrivbar energi på något som tar lika lång tid som ett flugeknull.Det finska psykopat kräket snodde gåvobrevet jag fick av faster som gör att jag kunde söka lagfart på stugan.
Det här berättar jag nu för jag förstår nu varför du frågade.
Mitt misstag är att förvänta sig förändringar på kroppen när jag fortfarande inte sover ordentligt och går runt med förhöjd puls hela dagarna. Jag glömmer de andra delarna för kosten är nästan enklast. Kanske att jag måste äta mer också men det är svårt när magen krånglar. Så inga punkter på listan men återhämtning finns inte.
Jag har dock precis bett om att gå ner i tjänst till 75% från 1 mars så nu kommer jag kunna börja morgonträna igen och sova ut 😀 Pendlar 3.20 h per dag och blir överbelastad med intryck. En pusselbit som jag är stolt över att jag på eget bevåg ordnade för mig själv.
Det där är LÅNG pendling, jösses!
Jag reagerar helt annorlunda på keto. Körde superstrikt i 4 månader och gick upp 13 kg och fick massor med problem. La ner adaptionsförsöket när jag inte stod ut med fetman längre. Då hade jag gått upp 25% i fettvikt (57 -> 70 kg), fått kass mage, kass sömn, rubbad mens, högre blodtryck, vilopuls, kass kondis, och började undvika vänner och bekanta pga kände mig otymplig och obekväm i min feta kropp. Jag har aldrig varit fettskrämd, utan såg viktökningen som en läkningsprocess initialt. Men det spårade ju ur. För att ketoadaptera följde jag Stephanie Persons protokoll ganska strikt. Slutade med cardio, började med gym på morgonen (träna tungt, och aldrig efter kl 15), kastade ut kaffe, åt 200 g fett minst om dagen, inga långa pauser mellan måltiderna (påminn kroppen om fett hela tiden), bara feta animaliska delar, bara mjuka fibrer (broccoli, kål, spenat – såna grönsaker är bra för att skyffla fett!), djupandning, snälla tankar etc. Varvade smör med ister och talg. Allt enligt boken! Dina punkter ovan är SÅ långt bort från hur jag åt. Det där är inte keto!
Men jag sov så dåligt! Blev så tjock! Så kass i magen! Numera äter jag återigen paleolitisk högfettskost men kämpar fortfarande (efter 1,5 år) att komma tillbaka i form. Jag mår nästan lika bra igen som innan ketoförsöket, men jag har fortfarande förstorade fettceller eftersom hela kroppen fortfarande är täckt av celluliter. Längtar tillbaka till tidigare en innan, då jag kunde gå ärmlöst…
De flesta går inte upp så här, men nu har jag varit med i så många keto-forum att jag vet att det trots allt inte är HELT ovanligt.
Ville bara bidra med en annan story än den vanliga som du brukar berätta Martina. Jag vände mig till dig då, i ren desperation. Ditt svar (så glad och tacksam att du svarade!) var att viktuppgången förmodligen inte var fett utan vätskeansamling pga intolerans mot ngt födoämne. Så jag körde uteslutningstester i många veckor. Men det gav ingenting. Viktuppgången fortsatte. Så tyvärr var det trots allt ren och skär fettvikt. Jag kämpar som sagt fortfarande med en del av det överskottsfettet. Så tacksam för att du tog dig tid att svara då, men jag måste ju också återkomma med resultatet ?.
Hej Eva! Hm…. du är inte den första som har berättat detta. Känner fler som gått upp på samma sätt och som följt Stephanie till punkt och pricka. Jag undrar dock varför detta sker, jag lutar ju åt intolerans men hmm…. mot smör? Kan det vara en rubbad fettmetabolism?
Jag hade helt klart testat HIGH PROTEIN LOW FAT i din situation, jag tror att det hade gett dig resultaten du söker! Massa protein i form av tonfisk, kyckling, lite torrare. Grönsaker (inte för mycket carbs) och INGET extra fett, NADA!
Kan jag bara fråga här: hur vanligt är den situationen som ni skriver om här? Och varför high protein? Är det inte skadligt med högprotein?
Jag går inte upp av fett, men det rinner igenom non stop. Kan man ha intolerans mot fett då? Hur kollar man det?
Högprotein är inte alls skadligt.
Va?? Är det bara i kombination med hög fett som hög protein blir skadligt?
Hur vet man/testar man om man har intolerans mot fett?
Högt protein är ALDRIG skadligt, never ever.
Nehe? Varför säger man ofta inom LCHF att man inte ska överskrida 1 g pr kroppsvikt (lite mer om man tränar)?
Hur vet man om man inte tål fett?
Det är väl för att det är gränsen för många för att vara i ketos, men det betyder inte att det är farligt med protein. Du kan äta flera hundra gram protein om dagen om du vill, helt ofarligt. Alla TÅL fett, du måste bara välja rätt. Lämpligen talg som sitter på djuret.
Taaack för att du svarar ???! Du är så gullig, jag ska genast sluta med mina stora extra smörklickar. Min mage mår inte bra av det. MEN – jag blir så lugn av fett. Ett lugn liksom lägger sig i kroppen. Åh det är som att ett system i min kropp vill ha fett, och ett annat system inte tål det. Jaha jag fortsätter att experimentera i sann Martina-anda ❤️!
Eva: kan det vara att du har inflammation? Du har säkert kollat upp det, och kanske inte har problem som lös avföring, ont i magen, etc? Låg energi?
Oh ja, jag har haft mycket inflammationer (är endometrios-patient) och har dessutom svårt att metabolisera energi från protein och fett. Jag har gjort GI Map- och Organix-testerna hos en funktionsmedicinsk specialist. Testerna visar att jag har rubbad fettmetabolism precis som Martina var inne på ovan. Men varför det skulle göra att går upp 25% i fettvikt av keto fattar jag inte. Att inte kunna utvinna energi ur fettet är en sak (säkert svårt att komma lågt i BS och tillräckligt högt i ketoner kanske?), men en annan sak är själva benägenheten att bli fet av fettet… den kopplingen fattar jag inte.
Men fick du inte information av den som menade att du har rubbad fettmetabolism om varför du går upp? Att inte få energi från fett och protein sliter jag också med men har inte gått upp i vikt. Huvva, ska jag behöva oroa mig för det också? Är du energilös och orkeslös på LCHF/carnivor?
Nej inga svar på varför viktuppgång. Det är jättesvårt att veta. Jag har pratat med ett antal funktionsmedicinare nu och de säger bara att deras erfarenhet är att keto inte passar alla. En del går helt enkelt upp i vikt. Andra failar på andra sätt. Inte ens LCHF passar alla tydligen enligt vad de säger. Carnivore har jag aldrig testat men mainstream-LCHF räddade mitt liv. Började 2012 och blev frisk från allt. Inte energilös och orkeslös. Ville bara snäppa upp strikthetsgraden och testa keto för att komma in i det där drömlika energiläget som alla pratar om (och behålla min ungdom 🙂 ). Det var då det small.
Det kan inte vara lipödem du har? ? Där man framförallt har kraftig fettansamling och celluliter på underkroppen, smärta i huden etc. Vilket leder till övervikt som inte går att ”banta” bort..
Nä det tror jag inte. Isåfall skulle keto ha orsakat lipödemet och det verkar inte så sannolikt. Jag var en smalis innan ketoadaptionsförsöket. Det var under den perioden jag gick upp i vikt. Jag gick upp i vikt på ett enormt kaloriöverskott, men jag vill inte gå NER i vikt på motsatt sätt, på kaloriunderskott, hua! Därför går det bara långsamt. Jag gick upp fort, men går ner långsamt. Jag går ner (tillbaka till min ursprungliga form) med hjälp av hormonell balans, inte kaloriunderskott. Celluliter har jag en ärftlig benägenhet att få, utan att det är lipödem. Fettcellerna är fortfarande förstorade – celluliter.
Så om man har ätit LCHF, men inte carnivor, och med merparten kokosmjölk som fett de sista fyra åren, har man gjort helt fel då? Har man riskerat att skada sig?
Tråkigt att jag har fått så många felaktiga råd under vägen. Känner att det är hopplöst nu, speciellt när man har dragit på sig fler problem nu än tidigare.
Även om man har ätit “fel” LCHF, så borde det väl vara bättre än att äta massa socker som jag gjorde som sockerberoende?
Det är bättre än socker 🙂
Back to basic! Jag har hamnat i detta träsk – igen! Chansar bl a på olika smaksättningar och nu förstår jag varför jag inte kommer vidare. Står dock på samma vikt, åker ur ketos och svårt komma tillbaka. Att man aldrig lär sig då jag har hållit på med detta några år! Du lyckas pricka in rätt många gånger, det ser vi ju nu med alla kommentarerna till detta inlägg!
Men…. varför gör man så här? Håller man sig till det man ska äta…. ibland längtar man tillbaks till vissa smaker så man testar lite på olika sätt. I början har man viss kontroll men det är lätt att strula i väg.. och samtidigt så börjar man undra vad är det för fel jag gör nu?! Tur du finns och håller koll på oss alla! Stort TACK för att du får oss på spåret igen!
Tack själv! 🙂
ÄLSKAR detta inlägget!! Så jefla klockrent. Och att du orkar svara på funderingar. As you say ; kunskap ÄR makt och hur en reagerar på olika kosttillskott mat etc är individuellt men din vetskap och dina svar hjälper iaf mig att söka mer info, att fördjupa, att bena ut, att våga mer och att bli tryggare. Swishat again och hatten av!
TACK! Fina ord och tack för swish 🙂
Jag ska bara bota min histaminintolerans först.
När man inte kan äta några mejeriprodukter eller ägg utan symtom är det svårt att få upp fettprocenten.
Nej inte alls. Ät talg och feta köttbitar.
Älskar smör till all mat, men oroar mig lite för mina kolesterolvärden. Tog prover i augusti minskade därefter på smöret lite och värdena var lägre i december, men fortfarande för höga enligt läkaren. Vet inte hur jag ska tänka. Känner ju hur mycket bättre jag mår med mer fett. Man är inte hungrig och sugen hela tiden. Försöker äta av olika sorters fett, talg,smör,ister, olivolja,kokosfett mm. Vet inte om det spelar någon roll. Hur orolig behöver man vara över högt kolesterol.
Är ej överviktig, ej rökare, bra blodtryck.
Du har sett mina siffror Martina, men tycker inte jag ska äta statiner, vilket jag tackat nej till.
Det är jobbigt att ha det här bakhuvudet.
Läs allt du kan komma över om kolesterol, så slipper du oroa dig sen. Kunskap är makt 🙂
Läs den här boken av Uffe Ravnskov som studerat kolesterol i säkert 20 år, utan mutor från läkemedelsföretag. Boken under länken är på engelska men den borde fortfarande finnas att köpa på svenska också: http://www.ravnskov.nu/wp-content/uploads/2016/01/CM.pdf. Han gratulerar alla med högt kolesterol.
Att strypa kroppens egen kolesterolproduktion med statiner leder till att den åldras snabbare med hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, cancer, alzheimer etc som följd. Kolesterol är cellernas reparationsmaterial och om kroppen inte tillåts producera så mycket den behöver så är det inte svårt att förstå att det till slut får en ände med förskräckelse. Jag har runt 7 i totalkolesterol och varje gång tjatar min läkare på mig att börja äta kolesterolmedicin, och jag nekar lika ofta:-). Det finns inte en enda undersökning som visat att högt kolesterol är farligt för kvinnor, tvärtom, och detsamma gäller åldringar (de har väl större behov av cellreparation). Det skulle vara intressant att veta hur många åldringar som matas med statiner med tanke på vilken alzheimerexplosion det blivit. Jag köper inte förklaringen att det beror på att folk lever längre i dag, min farfarsfar var 99 när han dog i början av 60-talet och de majoriteten runt honom passerade alla 70-årsstrecket. 60 % av hjärnan består av kolesterol så det är med andra ord livsviktigt för en fungerande hjärna.
Jag letar bra info om vad som hjälper en lever som lever sitt eget liv oavsett vad jag stoppar i mig.
Det här var ett av dina tydligaste förklaringsinlägg på länge !!! Nu kan vi inte ta genvägar och göra fel längre…
Btw idag kissade jag på kålen och gissa vad det visade; mmm precis lila/rosa=sur=äta basisk mat=leva på kål 🙂
Så ingen här äter kosttillskott? Inte k2, c, kalcium, etc, etc? Bara feta köttbitar och smör? Inte bara muskelkött väl?
Den här konversationen är ett jättebra exempel på varför jag inte coachar. Ser du hur omfattande det här blir bara för några ynka frågor? Jag förstår att du är nyfiken och vill veta, men du måste bli expert på DIN kropp.
“inte bara muskelkött” nej FETT, fett, fett. Keto = fett, gärna från animaliska källor. Då blir det som bäst.
Behöver DU Kalcium? Troligen inte. K2? Det får du från smör. C-vitamin? Troligen inte. Osv.
Ok. Men tycker att det bara är muskelkött (bortsett från fisk och ägg) som finns att köpa.
Det finns alla delar av djuren att köpa inkl fettet, i Sverige och utomlands. I Hela Europa, i hela Östeuropa, i USA och i Asien. Enligt min erfarenhet.
Milde tid! Jag förstår att du tröttnade på att coacha. För mig låter de tio punkterna som praktexempel på att man ljuger för sig själv. Visst kan man äta så, om man vill, men det är knappast hälsosamt, och det allra första steget till hälsa är att man ärlig mot sig själv.
BAM! Huvudet på spiken med en gång 🙂 Tack Elisabeth.
Strängt sagt, Elisabeth. Jag har trott att jag har gjort det riktigt hela vägen. Blivit instruerad av både utbildade och mindre utbildade folk. Fått beskjed om att kokos är bland det bästa du kan ge kroppen. Varför skulle jag tro att det var kokosen som var problemet? Jag har aldrig varit oärlig mot mig själv. Vad har jag att tjäna på det? 😉
Mitt inlägg var inte riktat mot dig, T, utan bara en allmän reflektion över Martinas tio punkter. (Hade inte ens läst dina kommentarer när jag skrev.) Av vad jag kan se av dina inlägg ovan tror jag säkert att du kan hitta rätt. Du verkar vara öppen och ärlig. Lycka till!
Tack. 🙂
Jag trodde att jag skulle fuska jättemycket, är inte så disciplinerad, men mina enda fusk är nog kalvfond med potatisstärkelse i och mycket mjölk i kaffet.
Menar du att ketobollar inte är keto??
Jag som är trög i magen trots massa fett, mg och en del ketobollar. Vad göra? Vågar jag ta kalium trots lågt bt?
Önskar så att man kunde få bli coachad men inser ju samtidigt att du ger all info och tios gratis här ?
Jo ketobollar är keto 🙂
Obegränsad mängd??? ? gör på 200 g smör och kokos vardera.
Tror du att jag skulle göra så? Givet mina resultat?
Antar inte men vet inte om du är ironisk då jag inte känner dig ?.
Jättebra beskrivet om alla misstagen. Är rätt bra på att gå in för saker till 100 procent och känner därför inte riktigt igen mig i det du skriver. Funderar på om kaffe och löpning kan vara mina bovar för att inte hamna i ketos? Tänker på dina tidigare inlägg. Har dock dragit ner på båda och vill hest inte överge dem helt då jag gillar dem båda ?
Det var inte meningen att vara ironisk men det där med “obegränsad mängd” gör mig lite tveksam. Har jag med en matberoende att göra nu? “Obegränsad mängd” betyder för vissa OBEGRÄNSAD, äta tills man SPYR eller däckar. Jag vet ju inte vem jag pratar med egentligen, har MÅÅÅÅNGA food addicts som läser här och då är det NEJ helst inga ketobollar och absolut inte mer än 5 per dag.
Kaffe och löpning borde inte vara något problem för ketosen, det är nog något annat som hindrar dig i så fall 🙂
Haha ja det var klumpigt skrivet ang obegränsat. Tack för förståelsen jag tror jag förstår nu ?
Sorry om jag förolämpade dig, du får läsa det jag skriver med en snäll röst 🙂
Det gjorde du inte alls! Å andra sidan, apropå hur man formulerar sig, gjorde jag 10 stora ketobollar sist pga slöhet. Antar att 5 sådana blir för mkt ?
Hehe I guess… 🙂 Vissa gör EN gigantisk boll som en handboll…
😉
https://www.bing.com/images/search?view=detailV2&ccid=q5HZTpF4&id=979C675E70749F7F4BFEE22BDB7D2B4C1A6C46B7&thid=OIP.q5HZTpF4ieKw7u7aq8ZTdAHaHd&mediaurl=http%3a%2f%2fwww.allaroligahistorier.se%2fwp%2fwp-content%2fuploads%2f2015%2f06%2fvinglas-stort-alkis.jpg&exph=280&expw=278&q=ett+glas+vin&simid=608023173683416929&selectedIndex=28
Haha exakt 😀
Tusen tack för dina inlägg om ketogen kost! Du utbildar mig och många andra 🙂 Jag har ätit strikt lchf/keto i 1,5 månad nu efter ett år på paleo och jag experimenterar mycket med vad jag ska äta och inte. Är sockerberoende i grunden. Tack vare ditt inlägg inser jag att jag adderar mycket smakförstärkare i maten som fonder, ketchup, saltgurka, senap etc. Och jag äter både morötter och gröna ärtor och majs, allt möjligt slinker ner. Jag förstår om detta står i vägen för mina resultat. Jag vill gärna gå ned i vikt men vikten står helt stilla. Har även låg energi och orkar knappt träna, trots att jag sover bra, har balans i livet, adderar extra salt i vattnet ibland och äter regelbundet. Jag får också i mig mycket fett från kokosolja, olivolja och mejeriprodukter, vilket jag nu inser inte är optimalt. Tack för dina tips, tar med mig råden om feta köttbitar, fet fisk, ägg och smör.
Jag förstår att vikten står helt stilla och att du inte har så mycket energi. Det är helt solklart givet det du berättar, men nu kan du lyckas bättre tror jag 🙂
Det enda misstaget jag gör är att jag dricker Nocco med såklart sötningsmedel i. Annars gör jag allt by the book vad gäller det jag stoppar i mig. Sömn har mer att önska… . Jag har kollat mina ketoner nu över en vecka och sötningsmedel dödar inte ketosen. Men frågan är om jag skulle vara djupare i ketos utan noccon…
Maybe 😉
Får testa en vecka utan noccon och se skillnaden. Problemet är att jag är en aning beroende…. Men det är ju en utmaning att bryta det mönstret med. Jag gillar utmaningar. 😛
Ja, men det låter ju som du får det att fungera ändå. Beroenden kan vara luriga att bryta, särskilt vardagsberoenden.
För att det inte är mkt gräsbetarkött i närheten. Kan inte hålla på att beställa. Vet inte hur jag får tag på annan mat. Ingen gård i närheten. Bor inte i Sverige. Så då måste det dessvärre bli industrikött.
Jag har bott 3 år i Kina och köpte köttet i de kinesiska butikerna. Inte optimalt men good enough! Då och då festade jag till det med gräsbetat från Nya Zealand, men det hade vi ju inte råd med hela tiden.
Ok, så då går det att hålla sig frisk på industrikött, utan grönsaker, utan inälvsmat och utan kosttillskott? Måste bara få det till att stämma i huvudet.
Ja det är många människor som lever så och får hälsofördelar, men du behöver inte vara så extremt svart-vit i ditt tänk. Det är okej att äta lite grönsaker. Rotera, experimentera med fokus på att må bra. Det är många bitar som ska stämma: återhämtning, sömn, träning, relationer, alla vardagsvanor. Kosten är bara EN grej. Viktigt att tänka på.
Tack. Jag är extremt strikt och svart/vit i tänket. Förstår bara inte hur tex c-vitaminbehovet blir mött. Jag blev ju sjukt sjuk på strikt carnivor, men det var kanske kokosmjölken?
Komjölk ingår inte i strikt carnivore. Jag tror du behöver läsa på mer och jobba med ditt svart-vita tänk.
Har inte tagit komjölk;) äter inte mejerier.
När jag nu väl börjar äta mer sånn som du säger, hur lång tid kan det ta för jag börjar må bättre? Alltså generellt, ca.
Ge det några veckor och testa dig fram.
Haha jag köpte en bit fläskytterfile idag för jag tänkte “det är väll bra” men när jag väl va hemma och skulle steka den kolla jag först upp hur mycket fett det är i och det va ju nästan inget! Jaha. Gjorde en sås på Creme fraiche till så jag får äta det och extra smör till några måltider och så får jag satsa på fetare kött sen ?
Ja det är lurigt att hitta riktigt feta köttbitar!
Haha! Vår “kötthandlare” på ICA “lurade” på min man en fläskytterfilé med motiveringen att det är så mört. Jag sa “är du inte klok” men köpt är köpt och vi lagade till den (inget kött ska förfaras, man ska ha respekt för djuret). Visst var den mör men ack så torr och tråkig. Det krävs mycket tillsatt fett för en sådan köttbit. Av samma anledning undviker vi såväl kyckling som kalkon.
Haha ja så kan det bli ibland! 😀 Det är trickigt med torrt kött alltså… tur det finns goda såser man kan ha till 🙂 Och SMÖR!
Fråga i charken vad grisen vägde när den slaktades, alltså den levande vikten.
Ett tips är att då många vill ha mer av fettet på svålen på tex julskinkan och då är
grisen mer välgödd. De här frågorna kan slakterierna svara på och ge tips på affärer
som har feta grisar i sortimentet året om.
Intressant. Hur fungerar jag då som får konstant diaree om jag inte äter sallad till mina måltider? Gör jag fel? Har haft kronisk lös avföring i fyra år när jag inte åt grönsaker. Med grönsaker i kosten så försvann problemet. Menar du att jag kan slippa grönsaker? Hur? Nått annat som orsakar lös mage? Ingenting är fel ift kroppen enligt läkare. Jag får mest fett från kokos. Är det fel?
Ja du ska INTE få ditt fett från kokos. Ta bort kokos helt och hållet. Det är väldigt laxerande, för det första.
Men bara feta köttbitar och smör är riktig väg? Då slipper jag grönsaker och kommer att få energi tillbaka? Jag är otroligt energilös.
Jag förstår att du är energilös på kokosfett! Feta köttbitar och smör är the way to go, du kan ha grönsaker också om du vill. Lite broccoli, blomkål osv är ingen fara.
Tror jag har fått aha-upplevekse nu. Är så sjuk att jag inte vet vad jag ska göra. Har fått merparten av fett från kokosmjölk. Så kokosprodukter ska ut? Oxå 30 g citronjuice och epplesciderättika? Har tagit för vitamin c. Jag är riktigt dårlig, så undrar om du inte kan göra ett choochingundantag för mig?
Nej du behöver ingen coaching du behöver bara sluta med tokigheterna och börja äta MAT. Bort med ALL kokos. Ät ägg, kött, fick, kycklinglår med skinn, lite grönsaker som du behagar, smör, ister, talg, ankfett. Ät MAT!
Skippa din citronjuice och din ättika. Skippa ditt “c-vitaminintag”. Det kommer gå bra 🙂
Tusen tack! Om detta hjälper räddar det livet. Mår riktigt dåligt.
Men ser att du rekommenderar gris-, kyckling-, andfett. Är inte det att räkna som PUFA?
PUFA = fleromättade fetter. Animaliskt fett = Mestadels mättat och enkelomättat.
Jag förstår att du mår dåligt på kokos och grönsaker, det blir väldigt lite energi och din kropp får inget vettigt bränsle.
Förstår, men har fått lära mig att industrikött (speciellt fett från kyckling, and och svin) är PUFA mtp höga halter av kraftfoder som de äter.
Men varför köpa industrikött? Varför inte köpa lite gräsbetat nötkött eller lamm? Du ska såklart äta mat av bra kvalité.
Vilka vitaminer får man inte i sig om man inte äter inälvsmat? Vilka kosttilskott kommer jag behöva?
Du behöver inte äta inälvor 🙂
Tack! Där fick jag svar på varför jag blev lös i magen av kokosfett på choklad. Jag tyckte jag var ett geni som la en stor klick kokosfett på en ruta mörk choklad för att öka fettprocent och minska sockret men den dosen satte igång min känsliga mage direkt.
Åt kokos och fick diaree, la till grönsaker och diarrén upphörde. Jag har slutat med kokos och grönsaker, men har nu åter fått lös avföring. Så då var det nog inte kokosen som orsakade det. Är detta vanligt? Läkaren hittar inte nått fel och menar att det är kosten.
Ingen aning 🙂
Hm. Hur artar sig inflammerad tarm då?
Slem i avföringen.