Med tanke på mitt förra inlägg “Din kropp SKRIKER efter FETT!” vill jag verkligen poängtera att du inte gör dig själv en tjänst genom att försöka vara keto på en vegetarisk kost.
Många skriver till mig och säger att “jo det går visst att vara vegetarian och käka keto, jag är i ketos!” medan jag menar att det troligen är expressvägen till en hjärtattack. Om du äter fisk, ägg och smör är du inte vegetarian eftersom dessa livsmedel kommer från djurriket. Vego-keto är alltså en kost med väldigt lite kolhydrater och mycket vegetabiliska fetter, och eftersom vegetarisk mat inte innehåller något eget fett behöver fettet komma från olika oljor; olivolja, MCT-olja, kokosolja, avokado olja. Det är verkligen inte smart att låta 80E% av fettet komma från dessa oljor och verkligen ingen hit att låta proteinet komma från vegetariska källor med låg biotillgänglighet. Det blir en väldigt märklig diet.
VARNING för Vego-keto!
Om du vill vara keto – var inte vegetarian!
Om du vill vara vegetarian – var inte keto!
Dessa två går inte hand i hand även om du absolut kan äta MYCKET grönsaker på en ketogen kost. Du kan njuta av stora fräscha sallader och annat du gillar, men du kan inte ha oljor som fettkälla och vegetabiliskt protein som proteinkälla.
Av någon anledning blir många oerhört arga när jag uttrycker mig såhär, jag förstår inte varför. Givetvis får du göra vad du vill med din kropp men om du vill leva ketogent på en vegetarisk kost har du varken förstått näringslära eller cellbiologi.
Lakto-ovo-lchf – hur resonerar du där? Hade varit så intressant att höra (eh läsa…) kloka tankar om det!
Du får förklara vad ordet betyder!
Vegetariskt, men med mjölk- och äggprodukter. Och lchf på det!
Hm… jag funderar… ditt animaliska fett och ditt animaliska protein ska då alltså komma från smör, ghee och ägg… och kanske lite vispgrädde och creme fraiche…
Vad ska din kropp ha som byggstenar? Bönor? Jag tror inte att det är bra att bygga hela sitt proteinintag på något som är så rikt på antinutrienter. Soja går bort för att det är så hormonstörande… tofu funkar om den är bra gjord, hampa kan funka… ärtprotein, risprotein… men det blir liksom inte så low carb.
Massa grönsaker ger dig mest fibrer och inte så mycket annat, så jag är nog inte så insatt att jag förstår hur du ska få i dig näring på en sån kost. Du kommer inte ge din kropp de bästa förutsättningarna för att vara frisk och stark och undvika åldrande.
Tack!!
Hej Martina
Jag har hela tiden ganska lågt zink, kan gå upp lite medan jag äter tillskott men sen ner igen. Verkar svårt att få upp på bra nivåer. Hur länge behöver man äta zink om man haft långvarig brist tror du?
Tack för allt intressant du delar med dig av!
Med vänlig hälsning, Maria
Ingen aning, jag kämpar själv med lågt zink. Får äta zink som en dåre för att få upp nivåerna, och slutar jag ta zink så sjunker dem igen. Har pyroluria 🙂
Har du någonsin gjort en ordentlig parasitkur? Jag har nämligen hört att det finns kopplingar mellan Pyroluri och vissa parasiter.
Tungmetaller är en annan faktor att ta i beaktande som påverkar oss alla mer eller mindre på ett eller annat sätt.
I det avseendet kan bl.a. zink hjälpa men det kan även hända att du behöver andra vitaminer, mineraler och spårämnen för att tillgodogöra dig zink såsom B6, koppar och mangan för att bilda superoxiddismutas (SOD).
Parasitkur…? Nä… aldrig någonsin. Jag har ju haft detta hela livet liksom. Jag vet inte vad det skulle vara för kur, och jag vet inte heller varifrån jag skulle fått massa tungmetaller. Hårmineralanalyser visar inget.
Jag käkar B6 och mangan men skulle aldrig ta koppar, nevah evah!
Tungmetaller påverkar oss alla på ett eller annat sätt och bara för att en hårmineralanalys inte visar något så betyder inte det att det inte kan vara ett underliggande problem.
Jag rekommenderar inte koppartillskott, men däremot är det lämpligt att äta matvaror innehållandes koppar såsom lever om man tar höga doser zink.
Aha, ja lever käkar jag 🙂
Då är det nog lugnt!
Kontrollera att du har tillräckliga nivåer av saltsyra. Vid brist på saltsyra får man lättare zinkbrist.
Appropå keto, vanlig keto, så mätte jag idag mina ketoner. Har inte mätt på ett halvår, men var extra nyfiken idag eftersom jag hade druckit en fett-choklad (smör, kokosgrädde, kokosolja, kakao, hett vatten) samt en pyttekopp kaffe(svart) strax innan kl 10 och sedan en kopp te(svart) 12:30. Men ingenting annat under dagen. Så 16:30 började jag undra över ketonvärdet eftersom jag började känna mig hyper under eftermiddagen(har hashimotos) och normalt äter lunch och då blir jag inte hyper. Hade 4,9 i ketoner! Så min slutsats är att jag verkar svara väldigt bra på att typ bara äta fett fram till middagen, att det gynnar min sköldkörtelfunktion. Funderar på om fasta är ännu bättre, men har inte vågat prova än. Vad tror du?
Coolt!
Det är bara att testa för att veta 🙂
Jag kunde inte ha sagt det bättre själv!
HJÄLP!
Jag har ställt sonen i kö till förskola. Kutym är att de serverar vegetarisk kost till ALLA, inte som ett alternativ, 3 dagar i veckan, 1 dag fisk och 1 dag när det är kött så är det vanligtvis kycklingkorv som är köttet.
Snälla Martina skriv ett inlägg som är lätt att förklara och begripa och alltså visa för icke insatta människor som bara går på vad som är politisk korrekt och trendigt, varför vegetarisk kost inte är bra för barn, vad det innebär att de näringsämnen som nämns ovan i en kommentar av dig, endast finns i kött och varför dessa är viktiga, etc. etc. etc. Jag behöver ha hjälp med argumentationen här. Ge mig allt!!!
kramkram
Gahh… så svårt! Jag är inte så bra på den typen av argumentation utöver det som jag redan skrivit här på bloggen.
<3
Det här är skitsvårt och det hjälper inte med vilka argument du än har. Det här bestäms högt upp och trenden visar snarare för att det blir mer vegankost på förskolor/skolor, än mindre. Enda anledningen till att jag har fått igenom specialkost till mina barn (spannmålsfritt) är att jag själv är utbildad inom nutrition och kan skriva mina egna intyg, dock kan man inte få “mer kött”. Jag kan bara göra en lättare damage control och själv se till att barnen får bra animalisk föda hemma. Ju äldre barnen blir, desto mer kan du prata med dem, “utbilda” dem. Nu när mina äldsta barn går i skolan så vet de att de absolut inte ska äta margarin, sojakorvar osv. Visst, de är hungriga när de kommer hem, men det funkar.
Hej!
Det låter intressant det du skriver om. Då jag vill leva på ketogen kost, men “faller” pga att jag äter främst vegan (med inslag av fisk och skaldjur) vissa perioder så har jag funnit det svårt att få en balans. Vad tror du om man gör det periodvis (alltså tillåter sig att använda oljor istället för smör sas)? Hur skulle det påverka hälsan? Har du förslag på litteratur som jag kan läsa?
Fisk & skaldjur är ju ej veganskt 😉
Kokosolja går väl alldeles utmärkt att vara vego-keto på, övriga är dock som du säger en säker väg till hjärtattack.
Martina! Hur lite animaliskt skulle du säga att man klarar sig bra på i kosten? Jag är en fd vegetarian/halv-vegan, som insett att den kosten inte var hållbar i längden (för mig).
Mitt problem är dock att jag inte klarar av rent mentalt att äta kött än. Blir för äcklad och illamående av det. Därför har jag gjort en kompromiss, att jag tillfört sådant som jag kan ”smyga in” i kosten utan att det märks.
Just nu äter jag så gott som dagligen benbuljong från gräsbetande kor (blandat i soppa), marint+nöt-kollagen, fiskolja, ett par ägg, smör/ghee. Ost ibland. I övrigt veg fettkällor som kokos/mtc-olja, kakaosmör, avokado, olivolja. Resten av kosten utgörs kosten främst av grönsaker. (Mkt gröna blad och kål i alla former)
Låter detta enligt dig, om inte optimalt ändå ok? Är jag på rätt spår? Har du annars tips om nästa steg för mig? Klarar inte att göra ”allt på en gång” utan måste köra babysteps….
Du är på rätt spår! 🙂 Du behöver inte många gram kött om dagen, det är väldigt näringstätt.
Hej, tack för intressant blogg! Jag har beställt din bok Hormonbibeln. Jag är en sk halv-vegetarian men äter all sorts fisk, skaldjur, ost, keso och ägg. Plus linser och bönor. Jag kan inte äta kött då jag äcklas. Jag kan inte tugga kött. Helt omöjligt. Men tror att jag skulle få hälsovinter av det.
Men du skriver att man inte behöver mer än några gram kött om dagen då det är väldigt näringstätt. Kan du specificera vad du menar med några gram? Och som “J” skrev här ovan, är nötkollagen ngt man skulle kunna äta istället för kött? Eller har du andra förslag 🙂
Kom över det Jenny 🙂 Get over it!
Tack så mycket för info’t! ☺️ Jag som äter keto och som är en spirituell individ ville för ett tag sen försöka med att kombinera vegoketo, meeen jag kände att det inte funkade och så jag är faktiskt övertygad om att vi människor behöver få i oss kött och inälvsmat.
Btw hur är det med olivolja i mat? Alltså kallpressad olivolja? ?
Och så undrar jag när din nästa Ketobok ska släppas? ?
Den kommer i augusti/september! Sitter med korret just nu 🙂
Olivolja är bra, bara det inte tar över helt.
Tog ditt råd Martina och slängde mig på en 5 dagars vattenfasta efter ett endometrios skov. Och WOW, jag har inte ens reflekterat över att jag kännt av all pollen iår men det var verkligen en skillnad. Och kände hur inflammationen runt livmodern försvann helt dag tre. Har testat 3 mnd carnivore och visst det fick mig att må bättre men tappade för mycket vikt och blev svag på träningen trots att jag tryyyckte i mig kött. Så lagt carnivore på hyllan.
Nu har jag en fråga… Skulle vilja upprätthålla dom positiva effekterna från vatten fastan men jag har inte varit så förtjust i daglig fasta innan. När jag äter färre större mål blir jag mig sömning, även på 100% LCHF, och var för flera år sen ( hej-raw-food-vegan-dieten-jag-följde ) insulinresistent och testade mig fram till 4 mindre mål fick mig att må bäst. Upplever fortarande det idag om jag äter en väldigt stor måltid.
Men ska testa med att endast äta innan ( frukost ) och efter ( Lunch ) träning och fasta tills nästa frukost för att se vad som händer. Har du några spontana tips på vad jag ska göra för att inte få tröttdippen men ändå äta tillräckligt så att jag inte tappar muskler/styrka?
Blir det så även om du äter fettet först och fokuserar på fett framför allting annat? Samt äter mindre mängder, oftare som är 80-90E% fett?
Jag äter 70% fett ( inte pga fett rädsla haha ) men när jag har testat att fett bomba/fett fasta så får jag hjärtklappning och blir hyperaktiv men på ett oproduktivt sätt, lite som om jag hade druckit 3 bulleproof kaffe koppar och hjärnan går på högvarv. Men med lite mer fibrer så blir jag lugnare och kan fokusera bättre. ( Obs dricker inga stimulanter )
Äter jag oftare och mindre så nej, då är det lungt. Men om jag ska hinna få i mig alla kalorier i ett ätfönster på en 18h så blir det bara två större mål pga hinner inte bli hungrig igen så äter då antingen för lite eller får tvångsäta. Men testar fler ännu mindre mål tätare, och ser vad som händer om jag uppar fettet ännu mer! Tack för tips ❤❤
Detta är egentligen champange problems: för överlag så mår jag toppen på LCHF, men iom endometriosen så vill jag tweaka allting till att vara optimalt för att undvika skov 😀 och när man äter LCHF så blir man så medveten om hur maten påverkar och allting blir en så tydlig kontrast mellan “wow” och “mjä”.
Intressant! Och ja jag förstår precis! 🙂
Kokar oftast egen köttbuljong att dricka på morgonen. Efter första natten i kylskåpet stelnar fettet till en kaka på burken. Om jag använder detta fett att steka i, är det då av samma fettkvalitet som smör? Det kommer ju aldrig att ersätta smör förstås……
Nej mycket bättre än smör!
De flesta jag vet som äter “Vegoketo” använder inte oljor utan snarare hela råvaror i form av avokado, nötter, fröer och oliver. Vissa kanske anser att det skulle innebär en alltför stor mängd fleromättat omega-6 men det beror på ens individuella genetik.
Vad som är ett “antiinflammatoriskt” förhållande mellan omega-6:omega-3 kan nämligen variera mellan 2:1-6:1. T.ex. är omega-6 mer antiinflammatoriskt jämfört med mättat fett rent näringsgenetiskt för min del, så som med allting annat är det inte svart eller vitt.
Hej! Är detta en stor grej i din krets, vego-keto? Själv känner jag bara 1 person som eftersträvar keto-kosthållning öht, icke-vego. Jag har aldrig träffat någon som är vegoketo, så jag undrar hur stort det är egentligen.
Nej, det är främst enstaka kontakter via nätet.
Personligen identifierar jag mig inte med någon typ av specifik kosthållning.
Nyfiken bara… Hur har du koll på det? Gjort DNA-test och kollat efter specifika gener? 🙂
Ja.
TV4 Nyhetsmorgon igår måndag: Någon kvinnlig kostrådgivare (hann inte uppfatta namnet) som hyllade bönan till skyarna. Allt vi behöver finns i bönor, “i bönan finns fiber, och det får du inte om du äter kött”, där finns inte ett enda gram”. Då tänkte jag att fiber också är en typisk sån där seglivad myt. Eller? 🙂
Verkligen!
Vilken app föredrar du för att hålla koll på på P/F/K? Jag använder Kostbevakningen.
Jag håller inte koll, men om jag skulle vilja hålla koll skulle jag använda Kostbevakningen eller Fatsecrets 🙂
Hej jag är lakto-ovo-vegetarian och har nyligen börjat med keto. Funkar det att köra keto så länge man käkar ägg och smör? Hur stor del bör det utgöra?
Det låter inte som en bra idé att basera fettintaget på ägg och smör, det räcker inte riktigt.
Om man lägger till fisk då? Typiskt också, när man hittar en bra grej så går den inte att kombinera med annan bra grej man redan lagt sig till med, dvs ej äta landlevande djur. Crap! Så ketogen kost utan landlevande djur = ej rekommenderat? 🙁
Tack för spännande läsning hur som!
Fråga dig själv tusen gånger varför du inte kan äta landlevande djur.
Snyggt!
Varför är det inte bra med vegetabiliska oljor enbart? Vad gäller avokado, nötter och till viss del även olivolja kan jag köpa argumentet pga enkel/fleromättat men tänker att kokosolja är helt godkänt pga att det åtminstone är mättat fett. Har jag fel?? Vad har jag missat? Jag undviker smör pga triggar mitt sockerberoende så det blir väldans mycket kokos- och olivolja. Har börjat steka i talg dock ?
Det blir väldigt konstigt att vräka i sig kokosfett… inte dåligt, men inte bästa fettet heller.
Vräker ej i mig just kokosfettet utan blandar fetterna mycket men det är ju verkligen inte mycket smör jag får i mig. Jag tolkar ditt inlägg som att det är enbart animaliskt fett som är av godo.
Nej inte bara, det finns bra olivolja, macadamia, avokado osv men man behöver fett från FISK, ÄGG, KÖTT också!
Vadå ”konstigt”? Vad betyder det? Nu är jag förvirrad. Jag äter hyfsat stor andel av mitt fettintag i form av kokosfett/mct-olja. Är det helt knas? Vad händer om man äter för mkt (nej, jag får inte problem med magen i den mängd jag äter) och hur mycket kan man äta innan det blir dåligt?
Jag tycker det, jag tycker att det saknas variation på fetterna… och tex vitamin K2 och lite sånt.
Hej Martina – Nu förstår jag inte. Jag är inte vegetarian och äter massor med kött,ägg och ghee. MEN jag äter även massor av olivolja, kokosolja och avocadoolja. Bör jag undvika olivolja, kokosolja och avocadoolja?
Nej du bör inte undvika dem, men det är inte bra att basera hela sitt fettintag på vegetabiliska oljor.
Jag vill också jättegärna läsa/lära mig mer om biotillgänglighet. Ser fram emot en djupdykning i ämnet!
Bra rutet! Jag har haft en diskussion med en kollega om just vegoketo och det känns som att poletten börjar trilla ner.
Det här med hög resp låg biotillgänglighet. Det skulle jag vilja läsa mer om!
Men vad är då värst? Att inte äta något animaliskt fett eller enbart proteiner från växter? Tänker att de essentiella aminosyrorna är svårast att få i sig som vegan och såklart Omega 3. Men känner många som kör Paleo och använder mest kokosolja som fettkälla, förutom pyttelite insprängt fett i några köttbitar, och jag uppfattar dem som hälsosamma. Värsta tänkbara scenariot måste ju vara de som får i sig på tok för stora mängder nötter och fröer och inget Omega 3. Eller? ?
Massa nötter och fröer och inget omega 3 är ju ingen fest, men de som inte får i sig något animaliskt fett får ju för lite kolesterol och andra vitaminer och mineraler som bara finns i kött.
Ok. Då hänger jag med i ditt resonemang ? Solklart! ☀️?
Trodde du syftade på makronutrienterna och typer av fettsyror och proteiner.
Vilka vitaminer och mineraler finns bara i kött?
Hem-järn, kolesterol, CLA, karnitin, kreatin, B6 (pyridoxal, pyridoxamin), A-vitamin, coQ10, D, F, K2, taurin…
Men B6 finns i mycket mer än bara kött.. https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter/vitamin-b6
D vitamin finns i ägg och vildsvamp t ex. K2 finns i ägg och mejeriprodukter.. Osv odv