• Mig + kontakt
    • Media Kit | Collabs & Ads
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
    • Disclaimer
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Omfattande om hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Om övervikt
      • Detox & fasta
      • Om Crohns, IBS & IBD
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Neurohacking
    • Ångestguide
    • Depressionsguide
    • Neurokemisk reparation
    • Hjärnans metabolism
    • Signalsubstanser
    • Fördjupning / checklista
    • Podd / Shownotes
    • Guide: Dopa-detox
    • Om Dopamin
  • Biohacking
    • Samlad info
    • Biohacking | Vad är fel & var börjar jag?
    • Höstens samlade biohacking (2021)
  • Allt om keto
  • Mig + kontakt
    • Media Kit | Collabs & Ads
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
    • Disclaimer
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Omfattande om hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Om övervikt
      • Detox & fasta
      • Om Crohns, IBS & IBD
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Neurohacking
    • Ångestguide
    • Depressionsguide
    • Neurokemisk reparation
    • Hjärnans metabolism
    • Signalsubstanser
    • Fördjupning / checklista
    • Podd / Shownotes
    • Guide: Dopa-detox
    • Om Dopamin
  • Biohacking
    • Samlad info
    • Biohacking | Vad är fel & var börjar jag?
    • Höstens samlade biohacking (2021)
  • Allt om keto

Next Level Biohacking

En personlig blogg om biohacking, ketogen kost & livsstilsdesign

[Mer på bloggen för den som vill läsa mer + ha [Mer på bloggen för den som vill läsa mer + ha vetenskapliga referenser osv! ☝] Jag har snöat in TOTALT på stress-resistens det senaste (s.k glukokortikoidreceptorresistens som förkortas GRR) & förfasas över hur otroligt destruktivt kronisk sympatikus-aktivering (fight & flight) kan vara, särskilt med tanke på att (vissa av oss 🙋‍♀️) är naturligt böjda åt det hållet!

Vi har dock alla olika stress-känslighet beroende på mängden kortisol- & T3-receptorer, ålder, kön, genetiska faktorer & hur vi funkar i stress-läge: Vissa blir super-motiverade, andra hyperkänslig eller tvärtom avstängda eller passiva. Utbrändhet brukar gå mer åt det apatiska hållet, men oavsett upplevelse så verkar just överdriven stress-signalering vara extremt skadligt för hela systemet, om det får tugga på år ut och år in, utan tillräcklig motreglering!

ALLT blir liksom lidande till sist. Det läskiga är att för typ 30 år sedan var GRR eller stress-resistens väldigt ovanligt, men numera har "de flesta" åtminstone något symptom. Oftast flera. 

STRESSBEDÖMNING FRÅN SYMPTOM 🧐
Om du inte kan bedöma din stressnivå för att du inte upplever dig som stressad, så kan du checka av lite hormonparametrar istället: är menstruationerna ok? Matsmältningen? sömnen? Humör & energi-nivåer? 

Det är sällan ett test säger mer än dina egna observationer, men dra dig inte för att boka in ett läkarbesök om du är orolig! ❤️

Om något grundläggande inte funkar, är någon form av stress en TROLIG kandidat! Kortisol, noradrenalin, adrenalin, dopamin & glutamat är ganska toxiska på höga nivåer. Särskilt glutamat som är nervsystemets gaspedal. Har du relativt sett mer dopamin än noradrenalin upplever du troligen inte stress som negativt, men får du stress-relaterade symptom så är det ändå för mycket för systemet! ⚠️

Berätta gärna om du känner igen dig i överdriven stress-signalering eller om du lyckats programmera det!
Workshop med @maria.cerboni ❤️ Vi kör en he Workshop med @maria.cerboni ❤️ 

Vi kör en heldags-workshop för dig som vill bli ännu mer förankrade i dina goda vanor, men också för dig som halkat av banan och behöver en omstart!

NÄR? 
Lördag 4 mars

VAR?
Göteborg- södra skärgård

BOKNING!
Gå in på www.corpo.se/store (direktlänk i stories, highlights + på länken i profilen under rubriken Events) 

Hoppas vi ses! 🥰
Min förra personliga uppdatering handlade om GAPS Min förra personliga uppdatering handlade om GAPS-dieten (strikt diet för återuppbyggning av tarmfloran + tarmslemhinna för er som inte känner till den) men det gick tyvärr inte så bra. Kämpade på med det ett bra tag, men gav upp pga NOLL energi! Alltså känslan av att "tanken är tom" & det brukar hända vid den här typen av livsmedelsbegränsning. Förbränningen spinner loss totalt, blir helt urlakad. Nån som känner igen sig? 

Det var iaf under dessa strävanden som jag insåg en viktig grej! Medan jag GAPSade på räknade jag som en dåre på forskningsdata som inte gick ihop alls & fattade till sist varför: för att det spelar VÄLDIGT stor roll hur vi viktar variabler! Alltså värderar relativa effekten av saker realistiskt. Det finns t.ex gränser för vad en kostförändring kan åstadkomma (hur "perfekt" man än äter) särskilt som en isolerad parameter!

Just kost är nog för övrigt det allra vanligaste att övervärdera på bekostnad av allting annat... Men stress, sömn, dygnsrytm, rörelse är också basics! 

Inom statistiken använder man därför "vikter" pga variablers olika tyngd. Översatt till livsstil är det typ hur mkt man kan kvitta en dålig vana mot en bättre. Vissa är optimister & viktar sina goda vanor högt, trots uppenbara krafter i motsatt riktning. Det kommer inte funka förrän man rannsakar både resultaten & livsstilsfaktorerna, i kombination!

Så... jag skrev en halv roman om det här på bloggen (länkad i profilen) om vilka faktorer som spelar roll & hur man kan "vikta" dem.

Det är väldigt relevant i forskning såväl som vardag, så det var intressant att se det i min egen forskningsdata! Som upplagt för lite nya insikter!
[Update på nästa bild i flödet! Spoiler alert: [Update på nästa bild i flödet! Spoiler alert: failade GAPS intro, men har fått hjälp & laddar för nytt försök!] 

Många har frågat om hur det går med mitt försök med GAPS-dieten & vad jag tycker om den, så här kommer ett inlägg på temat. Vill du ha fullständig info om HUR man följer GAPS rekommenderar jag dock boken, för tror det är svårt att få ihop det hela bara genom olika listor online, men att googla lite ger absolut ett hum om det hela! 

SNABBINFO 🔍GAPS
Kost anpassad för personer med psykiatriska symptom, kroniska sjukdomar, eller autoimmunitet. Jag freestylar lite nu, men tror upphovsmakaren arbetade mest med autistiska barn i början, sen populariserades GAPS & spreds till fler lämpliga kandidater.

VAD JAG TYCKER OM GAPS: 
Ptja...jag har dragit mig för att börja "by the book" lääänge & kört mer "hipp som happ GAPS". Fått för mig att jag skulle behöva dricka benbuljong & äta fermenterat hela tiden. Inga favoriter, men...

GAPS steg 1 har KÖTTBULJONG & inälvor som bas! Lättare (för mig). Jag har också gallrat bort "allt" utom kaffet. 100% mejerifritt undantaget hemgjord kefir i senare steg.

VARFÖR GAPS? 
Nyfiken på om dieten som påstås fixa tarmslemhinnan, tarmfloran, blod-hjärnbarriären & potentiell neuro/inflammation i kombo med stabil ketos, kunde ha någon positiv effekt (utöver det vanliga)

HUR LÄNGE? 
Så länge det känns rätt, är som sagt inte superpepp på fermenterat som jag ska fasa in sen, det har inte funkat hittills men... skam den som ger sig!

[Ketografen på sista bilden är från KetoMojo. Länkad i profilen!]
  • Home
  • Personligt
  • Biohacking
  • Kost & Hälsa
  • Träning
  • Varför jag inte köper allt ekologiskt

Varför jag inte köper allt ekologiskt

20 July, 2018 40 Comments Written by Martina

Jag köper inte allting ekologiskt för att jag tror inte att det behövs ärligt talat. Jag bodde i Kina i 3 år, världens mest förorenade land och jag överlevde och klarade mig väldigt bra där. Mitt hår växte ut, mina naglar blev starka och fina, jag botade min ångestproblematik och oro och jag fick inte i mig så mycket gifter heller enligt tester som jag gjorde efteråt.


Köpte jag allting ekologiskt? Långt ifrån! Jag köpte mycket från kinesiska marknader och även inhemskt kött, men importerat så långt jag förmådde. Det är otroligt dyrt med mat i Kina så att spendera 40 spänn på en avokado är inget jag gör för jag är för snål helt enkelt. Irländskt gräsbetat smör, ekologisk kokosgrädde och Nya Zeeländskt kött, det var så långt jag sträckte mig. Här i Sverige håller all mat hög klass, så jag är inte direkt nojjig i affären. Bacon och odlad lax tillhör väl mina värstingar, men det äter jag såklart inte varje dag. Inte ens en gång i månaden, men det förekommer absolut.

Ekologiskt

Allt eko är inte lika bra

Spenat, grönkål och broccoli köper jag gärna eko för att det spelar roll, men köttet bryr jag mig inte så mycket om och Arla-smör går an. Kokosolja och MCT spelar ingen roll heller, men ibland lyxar jag till det med Gröna Gårdar eller annat. Men jag är snål, så jag kommer aldrig att ha en matbudget på 7000kr och så är det med det.


Jag hoppas att det här är förklaring nog till varför jag inte är nitisk med ekologiska produkter. Avsteg och re-feeds sker i princip aldrig och jag tycker att det är mycket värre ur hälsosynpunkt att dricka ett glas rödvin än att äta odlad lax. Man får skilja på gift och gift, och beroende på hur ens egna toxic load ser ut, anpassa matintaget därefter.

 

Like this:

Like Loading...

Relaterade

Biohacking, Kost & Hälsa, Personligt, Träning
ekologiskt
Jag försöker näringsoptimera nu
Stress man inte känner själv

40 Comments

  1. Alice Alice
    23 July, 2018    

    Att äta ekologiskt kött är det viktigaste för mig, både för att djuren har det så mycket bättre, för miljön och för att få i mig mindre gifter.
    Många besprutningsmedel lagras i fett, “konventionella” djur äter besprutat, precis som vi skulle gjort om vi äter konventionella grönsaker. Detta ackumuleras alltså i djurens kroppar, när vi sedan äter detta får vi alltså i oss mycket större mängder än om vi ätit den besprutade grönsaken.
    Detta är den största orsaken till att rovdjur har större mängd gifter lagrade i kroppen, alla rovdjur får i sig koncentrerade gifter från bytesdjuren som äter grönt.

    Reply
  2. Maria Maria
    22 July, 2018    

    Jag ser också annorlunda design sen några dagar tillbaka, eller mer. Mer ljust och “cleant”. Man får även gå in på kommentarer i slutet av inlägget istället för över, vilket jag gillar. Läser från dator och chrome.
    Skönt att läsa detta inlägg, när en inte har råd att köpa allt ekologiskt. Har lite dåligt samvete av det. Har som mål att när jag får ett jobb (är student) så ska jag i alla fall köpa så bra ägg som möjligt för det är nästan den värsta “boven” för mig. Annars känns det som svenskt är bra nog men jag vet inte. Tycker miljögrejer är svårt att veta vad som är bra, eller bättre :/

    Reply
    • Martina Martina
      22 July, 2018    

      Tack för feedback kring bloggen, blir glad 🙂

      Jag tror ju personligen att ekologiskt är överhypat ibland, och särskilt i Sverige så jag tycker inte att man behöver ha dåligt samvete. Det är ju vad jag tycker förstås…

      Reply
  3. john john
    21 July, 2018    

    Jag älskade maten på koreanska restauranger i kina.Jag var där i två månader . Har själv börjat köpa spenat ekologiskt och har märkt skillnad vid träning. Dina råd försöker jag följa då jag uppfattar dig som klok och saklig.

    Reply
    • Martina Martina
      22 July, 2018    

      Tack John! 🙂

      Reply
  4. Bex Bex
    21 July, 2018    

    Det viktigaste för mig är att djuren har haft det bra. Därför köper jag enbart mejerier, ägg, osv som är ekologiskt. Uppfött kött äter jag inte alls, bara vilt. Huruvida jag själv får i mig extra gifter via en icke-ekologisk grönsak är inte alls lika prioriterat.

    Reply
  5. Carro Carro
    20 July, 2018    

    Nu är bloggen annorlunda i mobilen igen. Men men den fungerar. Jag gillar denna design när kommentarerna är under inlägget istället för överst. Men men var så här för ett tag sen med och sen vips var det tillbaka som vanlig igen så vet inte vad som händer?

    Angående eko så köper jag allt kött av lokala producenter som jag bor väldigt nära och det känns bra och köttet är gott.
    Köper eko om priset inte är enormt i skillnad. Köper dock tex alltid bananer eko till barnen. Annars väljer jag närproducerat i första hand endast för att det känns bra i mitt samvete helt enkelt.
    Vill bli bättre på att odla grönsaker själv men tycker att det är så sjukt tråkigt att odla så de mesta dör tyvärr…

    Tycker att det är upp till var och en vart ens samvete och ekonomi tar en. Finns ingen anledning till pekpinnar och moraliserande över hur andra äter/handlar.

    Reply
    • Martina Martina
      20 July, 2018    

      Kommentarerna är under inlägget 🙂 Allt är som vanligt vad jag kan se!

      Reply
  6. Humlan Humlan
    20 July, 2018    

    Själv köper jag inte ekologiskt för min egen direkta hälsa utan för jordens hälsa. Då har även t.ex. KRAV-märkt kött en stor påverkan på hur jorden odlas för foder, ingen monokulturer som uppförökar ogräs, skadeinsekter och svampangrepp som sen måste sprutas bort med gifter. Odlar man spannmål måste man växla med gräs som hindrar erosion och ökar mullhalt och bördighet. Djuren får dessutom äta mer artegen föda och fodret får inte heller behandlas med t.ex. hexan som anses cancerframkallande. Inom KRAV måste man dessutom ha djurantal som stämmer med hur mycket mark man har att sprida gödsel på så det inte ska bli övergödning. Det finns mer och jag anser att hela vår jord skulle må bättre om många fler här i världen köpte ekologiskt producerad mat. Hur man producerar påverkar mer än om det transporterats långt, för det mesta.

    Reply
    • Carin Carin
      20 July, 2018    

      @Humlan Jag tänker så jag med. Det är det jag kan göra för att bidra till att minska djurens lidande och vara rädd om naturen samtidigt äta kött och fisk varje dag.

      Reply
    • Alexandra Alexandra
      21 July, 2018    

      @humlan Tack för att du skrev det jag tänkte ?
      https://m.naturskyddsforeningen.se/vad-vi-gor/jordbruk/eko/8-satt-att-doda-myter-om-ekologiskt

      Reply
    • Sofia Sofia
      21 July, 2018    

      Bra skrivet @humlan! Vill även tillägga att det utöver personlig konsumtion av gift, jordens hälsa och framtid samt etiska aspekter för djuren finns fler skäl att välja eko. Dels på grund av humanitära själ, då besprutade varor ofta innebär stora hälsorisker för dem som jobbar hårt med till exempel odling. Sedan i ett mer egoistiskt hälsoperspektiv innebär ekologiska växter sannolikt mer antioxidanter, eftersom antioxidanter produceras som ett svar på stress som kan hämmas vid konventionell odling.

      Reply
  7. Kate Kate
    20 July, 2018    

    Nyfiken! Varför anser du att rödvin skulle vara ”farligare” än odlad lax ur ett hälsoperspektiv? Syftar du till alkoholen eller till mängden gifter i konventionell vinodling ?

    Reply
    • Martina Martina
      20 July, 2018    

      Alkoholen. Jag tycker att alkohol är ett värre gift än gifterna i odlad lax och att vi i vårt samhälle glorifierar alkohol som något hälsosamt (i “lagom” dos). Egentligen finns det ingen “lagom dos” för det är förgiftning rakt av och det sliter oerhört på kroppen. Dricker jag alkohol? Ja, men det är oerhört sällan för de negativa effekterna är kvar 1-2 veckor, så inte direkt värt det.

      Reply
  8. K K
    20 July, 2018    

    Ser att du har kokosgrädde där på bilden. Vad är din åsikt om denna? Är den okej ur näringssynpunkt? Jag har för länge sen bytt ut vanlig grädde mot kokosgrädde.

    Reply
    • Martina Martina
      20 July, 2018    

      Jag har ingen aning jag bara tog den kokosgrädden som fanns, tycker att den funkar bra att vispa och att ha i mina grytor 🙂

      Reply
  9. Maria Maria
    20 July, 2018    

    Jag skulle vilja säga att köttet spelar stor roll, för djurens skull! Om det är något jag alltid köper ekologiskt så är det kött! Ekodjuren har iaf haft det lite bättre än de konventionella…

    Reply
    • Martina Martina
      20 July, 2018    

      Alla har olika prioriteringar.

      Reply
    • Alice Alice
      23 July, 2018    

      Jag håller med dig Maria! Kött är det absolut viktigaste, att djuren haft det bra betyder så otroligt mycket!

      Reply
  10. Lotta Lotta
    20 July, 2018    

    Skönt att höra. Jag dricker inte alkohol och äter aldrig godis, men äter en del laxbitar och jag köper aldrig ekologisk lax. Svinigt dyrt. Ska dock bli lite mer noga med grönsakerna för det är alltså lite viktigare.

    Reply
    • Martina Martina
      20 July, 2018    

      Det är där de samlas mest verkar det som.

      Reply
  11. Anonymous Anonymous
    20 July, 2018    

    ÄLSKAR den nya bloggen!

    Reply
    • Martina Martina
      20 July, 2018    

      Vilken blogg? Det är samma sedan 2010 haha 🙂 Jag har inte ändrat något med designen på flera månader.

      Reply
      • Ellinor Ellinor
        21 July, 2018    

        Jag använder mobil och den ser annorlunda ut hos mig med. Snyggt och man slipper scrolla för att se senaste inlägget! Däremot har sökfunktionen försvunnit, något jag använder mig av jämt, så det är jag ledsen över…

        Reply
        • Martina Martina
          21 July, 2018    

          Det finns samma sökfunktion som alltid. Om du läser via datorn är den högst upp till höger, om du läser via mobil är den längst ned under sista inlägget.

          Reply
          • Ellinor Ellinor
            22 July, 2018    

            Ah tack, nu hittade jag den. Förut var den högst upp i min mobil.

            Reply
    • Hanna Hanna
      20 July, 2018    

      Intressant att du skriver att du inte ändrat din design för hos mig ser den också annorlunda ut. Jag tycker precis som anonym att den är riktigt snygg.

      Reply
      • Martina Martina
        21 July, 2018    

        Kollar ni från mobil?

        Reply
        • E. E.
          21 July, 2018    

          Jag ser också skillnad. Kollar på min dator som vanligt. Allt är annorlunda, förutom headern.

          Reply
        • Hannas krypin Hannas krypin
          21 July, 2018    

          Jag läser från datorn och använder firefox.

          Reply
          • Martina Martina
            21 July, 2018    

            Tack!

            Reply
            • Charlotte Charlotte
              22 July, 2018    

              För mig är mobilversionen annorlunda, designen och typsnittet är nya. Ser supersnyggt ut som de andra nämnt. iPhone så safari jos mig.

              Reply
              • Martina Martina
                22 July, 2018    

                Tack, grymt med feedback 🙂

                Reply
              • Martina Martina
                22 July, 2018    

                Tack, grymt med feedback!

                Reply
  12. Tess Tess
    20 July, 2018    

    Står valet mellan närproducerat och ekologiskt väljer jag oftast närproducerat. Man kan ha lite bättre koll samt att det inte behöver transporteras långt. Dock så finns det en del närproducerat där det verkligen blir tokigt då det först måste fraktas BORT för förberedelser och sedan fraktas TILLBAKA. Dessa tur och retur-resor beror ofta på att man inte har kapaciteten på plats och det är synd. Men förstår att man inte kan ha ALLT på varje plats heller. Så man får kolla på helheten och väga allt mot varann. Alla kan vi göra nåt iaf 🙂

    Reply
  13. Helena Helena
    20 July, 2018    

    Det är synd att det är så svårt få tag i ekologisk lax.
    En fråga, enligt hårmineralanalys hade jag mycket kvicksilver i kroppen. Fattar inte var det kommer ifrån. Vilket är ditt bästa tips för att få ut det?

    Reply
    • Martina Martina
      20 July, 2018    

      MSM i mängder hjälper otroligt bra 🙂 Drick 1 msk om dagen i 1 glas vatten.

      Reply
    • Elmi Elmi
      21 July, 2018    

      Har du lagat tänder med amalgamfyllningar, kan det bero på det.

      Reply
  14. Anders Rosen Anders Rosen
    20 July, 2018    

    Fick svar från min DNA hälsotest nyligen och där stod bl.a att jag hade svårt att bryta ner gifter och koffein. Därför tror jag att jag kommer vara noga med ekologiskt även i fortsättningen. Detta är kanske också förklaringen till att jag fått en allergisk reaktion om jag råkat få i mig en icke ekologisk grönsak som jag tål när den är ekologisk.

    Reply
    • Martina Martina
      20 July, 2018    

      Intressant, jag är tvärtom med koffein. Fast metabolizer där.

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Senaste kommentarerna

  • Anna on Varför smala blir sjuka | STRESS värre än insulinresistens?Jag är också skitstressad över min egen stress och funderar mycket på hur jag sk…
  • Ann-Sofi on Varför smala blir sjuka | STRESS värre än insulinresistens?Superintressant! Och känner tyvärr igen mig i en del. Sen jag började med antide…
  • Anonymous on Varför smala blir sjuka | STRESS värre än insulinresistens?Det här var ett toppeninlägg 🤗 I det här som du skriver "kvinnor som är igång ko…
  • IC on Om binjurarna & fettförbränningen!Har du testat att D-vitamin i oljeform och har du kollat ditt kalciumvärde? När…
  • Martina on Hjälp att tolka testerInte just nu tyvärr, men hormontest finns men matkänslighet är inte så tillförli…
  • H on Om binjurarna & fettförbränningen!Hej Martina! Jag läser och läser allt vettigt du skriver och har precis fått lån…
  • Elin on Vikten av olika livsstilsfaktorer & dess faktiska effekter på din framtida hälsa!Det handlar också om att bli van vid att drivas av oxytocin istället för dopamin…
  • Erika Åhlander on Hjälp att tolka testerhej, är detta något som du fortfarande gör? och, isf, är det något speciellt tes…

Hej!

Välkommen till Sveriges mest omfattande biohacking-blogg. Jag som skriver här heter Martina och är en nyfiken själ som brinner för att förstå hur saker hänger ihop och fungerar. Allt jag skriver har i syfte att uppmuntra till dialog. Det betyder att jag vill att vi pratar med varandra och hjälps åt att tänka, utvecklas och inspireras för att må bättre och hitta nya lösningar på gamla problem. Jag påstår alltså inte att jag sitter inne med “sanningen” utan allt kan bli föremål för reflektion och diskussion! Det är så vi lär oss och blir bättre, vilket är själva kärnan i biohacking och alla former av självförbättring.

Alla kommentarer godkännes manuellt. Det är bara jag som skriver här och bloggen är personlig.

  • Mer info här
  • Mitt manifest här
  • Kontakta mig här
Gillar du vad du läser? Donera gärna en slant och stötta mitt arbete med bloggen!
Jag finns även på Patreon
Swish: 1231833680

evolve - All rights reserved Martina Johansson

%d bloggers like this: