Är det inte märkligt när man tänker på det, hur otroligt livrädda vi verkar vara för tristess – att ha tråkigt?
När jag läser om de vanligaste anledningarna till överätning så handlar det ofta om tristess eller som ett sätt att distrahera sig själv. Ingen sitter längre och stirrar rakt ut på bussen eller tunnelbanan, utan stirrar ned i sitt instagram-flöde eller facebook. En knäpp grej är att inte ens TV eller serier verkar stilla vårt begär efter distraktion utan vi måste även äta till TVn eller framför datorn.
–> Hur har behovet av att bedöva sig själv på det här sättet uppstått?
–> Vad är det som ska bedövas?
I min bok beroendehjärnan dissikerar jag den här typen av frågor och resonerar kring det här med känslor och flykten från dem. Min teori är att vi har massa negativa föreställningar som har legat och grott i det undermedvetna under så lång tid att vår hjärna har accepterat dem för sanning. När tristessen kommer så finns risk att massa otrevliga känslor eller tankar dyker upp, så för att inte ge dem den möjligheten stoppar vi nått i munnen för att ändra känslorna.
När jag åkte på Vipassana-läger (meditation 16 timmar om dagen i 10 dagar) så var tristess den absolut mest dominerande känslan – jag hade såååå tråkigt! Jag tänkte att jag aldrig någonsin skulle kunna ha tråkigare, och att varenda bussresa eller långflygning skulle vara som att gå på fest i jämförelse. Under Vipassana så är det lite det som är poängen – man får absolut ingen stimulans alls. Man får inte prata med någon annan, man får inte tillgång till sin mobil, man får inte ens lov att ha penna och papper man får BARA ha sin egen hjärna i total tystnad, dygnet runt i 10 dygn.
Vad händer då?
Jo det som man vanligtvis försöker fly ifrån – medvetet eller omedvetet: ALLA tankar och ALLA känslor och ALLA minnen kommer upp till ytan och allt man kan göra är att låta de vara där.
Meditation som medicin mot beroende/överätning
En intressant sak händer när man accepterar tristess och icke-stimulans fullständigt, när man accepterar allting som kommer upp till ytan fullständigt. Det tappar sin makt över en – för även det mest hemska minnet och även den mest brutala ångesten – har inte någon makt att skada en. Ångesten kan härja fritt på insidan och tankarna kan spruta ut hemska grejer men det är inte farligt, hur livsfarligt det än känns så är det inte det. Det är en illusion.
Har du testat meditation som en metod att hantera överätning?
Har du testat meditation som en metod att hantera ångest?
Vad fick du för resultat?
Fick meditera som en del av min sjukgymnastik när jag led av depression. Det hjälpte oerhört mycket, både med att linda ångesten när den var som värst, men också till att lära känna min egen kropp och hur det känns att vara jag, Toppen, verkligen!
Jag tycker mig se att rädslan för tristessen stiger med mängden stress.
Det är otroligt provocerande för mig som upplever att jag har lite tid över i vardagen att ha tråkigt. Men två veckor på ett trist fult hostel i på CERN gav mig en utmaning.
Jag som “duktig” rastlös småbarnsmamma blev utsatt för eoner av tid och brist på “sysselsättning”. Första dagen gick jag ut och sprang och gjorde min sjukgymnastik. Andra dagen målade jag naglarna och målade målarbok och lyssnade på dokumentärer. Men sedan efter några dagar insåg jag att bara vara här och nu och göra det jag känner för var precis det jag behövde. Jag kan ju inte spara tiden i en burk så jag började spara i själen och minnet istället.
Tillät mig bara hänga i kafeterian (för ljudet av andra människor), tittade på vackra löv, funderade och stressade ner trots att jag jobbade mycket. Mycket nyttigt. Och jag var tvungen att lämna Hostel för att köpa snacks, så det gjorde jag inte.
Det låter väldigt nyttigt! 🙂
Är det någon som testat mindful eating, kanske läst Elin Borgs bok och/eller gått kursen?
http://well-aware-ness.se/vad-ar-mindful-eating/
http://well-aware-ness.se/boken-mindful-eating/
Jag köpte både boken och dagboken och började, men kom bara till kapitel två eller något sådant =/. Är väl inte tillräckligt motiverad för att orka.
Jag blev rekommenderad att prova mindfulness av min läkare när jag led av förlossningsdepression, så jag köpte Lycka nu av Titti Holmer. Det är en väldigt basic bok egentligen men den hjälpte mig verkligen! Jag började meditera och var närvarande i vardagen – när jag borstade tänderna, tvättade håret, diskade etc.
Jag som mått dåligt psykiskt på olika sätt sedan tidiga tonåren (fobier, oro, ångest, depressioner) är sedan dess otroligt harmonisk. Jag utövar tyvärr inte meditation så ofta som jag skulle vilja i vardagen men använder mig av det aktivt som ett motvapen när jag blir väldigt orolig eller stressad. 🙂
Tack för boktips! Det är bättre att meditera lite än inte alls 🙂
Tamejfan, jag ska åka på en jävla Vipassana-kurs till sommaren.
Jag har börjat svära mycket på sistone, förhoppningsvis, av respekt för andra, går det över, men, det är oerhört befriande för mig idag. Det är en del av autenciteten för mig just nu. Och jag dansar också i affärn, sjunger Somethin´ gotten hold of my heart hela dagarna. Jag är verkligen 10 år!
kram
Svär på!!! 😀 Hoppas vi ses på Vipassana till sommaren då, jag ska försöka att inte se självmordsbenägen ut den här gången! 🙂
Hej Jag är socker och mat beroende och har nyligen läst ut din bok Hormonbibeln och även Beroendehjärnan jag tycker de är mycket bra skrivet. Jag har en fråga. Då jag har övervikt och ett beroende känner jag att det bästa för mig är att äta ganska strikt LCHF. Men du skrev i hormonbibeln att man inte kan tillgodose sig Tryptofan om inte insulinet höjs lite. Hur ska jag då göra då jag lätt blir deppad och behöver kanske extra hjälp med att tillgodogöra mig Tryptofanet. Men måste förstås ha ett jämnt/lågt insulinnivå för vikten och för mitt beroende.
Skulle du kunna vara så snäll att svara på min fråga om du kan? 🙂 Mvh Tina
Jag hade nog hållit mig till mina trigger-fria livsmedel och försökt få upp serotonin och dopamin på andra mer tillfredsställande sätt än genom mat. Tex genom att sätta upp mål och nå dom, träna, göra roliga saker, jobba med självkänslan osv 🙂
Hej!
Jag har länge velat lära mig meditera, men hur går jag tillväga? Martina, känner du till någon bra kurs/ställe, eller någon bok eller så?
Kramis Linda
Det finns en kurs som är helt gratis som heter Vipassana och är i Ödeshög, ganska hardcore men effektivt. Googla på det 🙂
Jag fuskar till det med en lite enklare metod för att komma i en meditationsliknande sinnesstämning nämligen långdistanslöpning, naturligtvis utan lurar eller annat elektroniskt tjafs.
långdistans är fantastisk meditation, jag ska börja med de själv såfort de blir mindre dis här i shanghai 🙂
Känner igen problemet, har jobbat i Seoul och där sprang jag som nödlösning inne på ett gym med renad och extra syresatt luft.
Annars är folktomma skogsstigar och vandringsleder mina favoriter.
Hej, jag har en fråga om ett helt annat ämne men kör du fortfarande slowburn eller vad tycker du om den träningen?
ÄLSKAR slowburn och kör de varje pass, bästa metoden för grym muskelutveckling!
Varenda person som praktiserar ett 12-stegsprogram gör det 🙂 Steg 11 har meditation i sig, och det är något vi gör i “programmet” ihop med att be, gå på möten, ta moralisk inventering etc. En av grundpelarna mao.
Det råder lite begreppsförvirring om tristess, tristess är ju inte att inte ha något att göra, det är ett sinnestillstånd. När vi har kontakt med oss själva och mår bra så klarar vi av att inte ha två skärmar och en tallrik framför oss hela tiden, utan fixar 10 minuter med vårt eget sällskap.
Min terapeut kallade det för att “boredom is a disconnect from ourselves”. Precis det du sager. När vi har acceptans för allt som pågår i oss så gillar vi meditationen och tystnaden, men om vi tappat kontakten med oss själva blir vi uttråkade och rastlösa.
Att jag helt plötsligt ständigt matar huvudet med något är min varningsflagga nummer ett för att något inte är bra med mig och jag behöver ändra något – ofta meditera mer. När jag börjar bära paddan-netflix framför mig in till köket för att göra en kopp the, då är det dags att ta tag i saker.
Håller faktiskt just nu på att göra en systematisk litteraturstudie där jag tittar på och granskar studier vilka syftat till att undersöka om meditation (i detta fall Mindfulness based stress reduction) sänker ångestnivåer. Hittills finner jag att meditation är effektivt som ångestdämpare! Vilket också stämmer med egen erfarenhet 🙂 Och dessutom finns det så oändligt mycket fler utvecklande aspekter med meditation förutom just ångestdämpandet.
Gillar din blogg skarpt! Tack för all inspiration!
Hej! Jag var själv på zen buddhistiskt retreat för något år sedan. Då var det 5 dagar av meditation (6,5 h) och resten var att göra arbete i trädgården, städa, plocka bär etc. Eftersom att vi, precis som du varken fick prata, ha mobil eller läsa blev det min livs tuffaste utmaning. När vi hade någon typ av paus gick jag nästan i cirklar på promenader för att på något sätt stilla tankarna.
Otroligt nyttigt, men riktigt jävla tufft!
Efter kursen mediterar jag, i snitt 40 min om dagen nu. Utan meditationen tappar jag allt. Det är en känsla som inte går att beskriva med ord riktigt, men att bara kunna vara, och faktiskt trivas med det är helt underbar. Allt utgår ju ändå från en själv. Tvärr fyller vi gärna tomrummen med mycket annat. 😉
Jag tror att meditation skulle göra underverk för väldigt många.
Håller helt med dig och känner likadant! Meditation kan verkligen vara utmanande…