Socker bidrar inte bara till sjukdomar och åldrande på insidan av kroppen. Det bidrar även till åldrande på utsidan av kroppen – rynkor!
Jag skrev ett inlägg om AGE – Advanced Glycolated End-Products för ett tag sedan (klicka för att läsa inlägget) och det är samma mekanism som är boven bakom rynkorna. Socker kommer in i kroppen via födan, hamnar i blodet och åker ut till kroppens vävnader med hjälp av insulin. Socker ingår i en biokemisk reaktion tillsammans med protein- och fettmolekyler där de smälter ihop. Socker klistrar fast sig på de här molekylerna, så att de blir orörliga.
Sockrets favoritprotein att klistra fast sig på är kollagen (som gör huden spänstig och fin) Huden utgörs nästan helt och hållet av kollagenfiber. När kollagenet och andra viktiga proteiner eller fettmolekyler är immobiliserade av socker, kan de inte göra sitt jobb. De ackumuleras i cellerna och till sist dör. Huden blir hängig och rynkig.
AGE i maten
Du kan få i dig AGE i maten, och vi tar upp 10-30% av de vi får i oss. Tänk på Coca-cola, kaffe eller stekt lök. Det är ganska brunt eller hur? Färgen kommer från glykering och vi blir likadana på insidan när vi äter socker. Man har sett att personer i medelåldern har brunt brosk och ju äldre ju brunare på grund av karamellisering (läs ett sötare blod av Ann Fernholm, hon skriver om detta)
Undvik AGE
Undvik allting som utsatts för Maillard-reaktion (gyllenbrunt via ihopsmältning av socker + aminosyror eller socker + fett) tänk ett rostat bröd. Det gyllenbruna på rostbrödet är AGE och ÅLDRAR dig och din hud.
Om du kokar maten och eliminerar så mycket socker som möjligt minimeras mängden AGE. Kött, fisk, ägg, kyckling, grönsaker, bönor, bra fetter och rotfrukter går att koka eller steka lätt med minimalt med Maillard-reaktion, för temperaturen behöver gå upp till 120 grader för att reaktionen ska kunna äga rum.
Jag har personligen upplevt stor skillnad på min egen hud sedan jag började eliminera all AGE, och jag visste inte att kaffe innehöll AGE så gissa om jag är glad att jag strukit kaffet! Jag försöker även tänka på att KOKA maten och inte steka så mycket som jag gjorde tidigare, steker aldrig bacon (äter inte bacon) utan kokar kött (pulled pork) kokar äggen och ångkokar grönsakerna. Det gör världens skillnad.
Tänker du på att undvika AGE?
Hej! Jag vill sluta med sötsaker, inte bara för hälsan utan för att jag inte är förtjust i det. Jag tycker att det är jobbigt när folk säger att man ska unna sig, men man kan ju inte unna sig något man inte tycker om. Sedan tycker jag att det man äter blir man sugen på, inte det man undviker, alltså tvärtom vad det brukar pratas om angående undvika eller tillåta. Visst är det ok att sluta med sötsaker? Mvh Sofia
Helt okej, man ska inte hålla på med sötsaker alls!
Tack så mycket för svar!
Om jag ändå steker tex en omelett och den inte blir brun utan bara typ beige ? Är det ok?
Finns värre saker än en omelett, det är just socker och aminosyror man vill undvika 🙂
Är det bättre att tillaga i ugnen än att steka?
Hej
är det Du och Din mamma/ mormor ?
på fotot som publiseras i din blogg angående socker ?
om du redan svarat på mitt inlägg här, kan du ta bort frågan…
vi är några människor i en FB grupp som undrar,
vi tycker inte att det ser ut att vara Du på båda korten som sitter ihop.
Nej såklart inte, det är en bild från google 🙂
Intressant! Ångkokar redan grönsakerna men skall tänka med på att koka maten mer och inte steka. Uppskattar verkligen inlägg som dessa där du går in mer molekylär detalj =)
Så bra blogg – mycket intressant läsning! Hormoner är så viktigt o har stor betydelse för vår hälsa (mer än vi tror).
Själv så tycker jag bla att melatonin är ett intressant.. Har du använt eller använder till exempel progesteronkräm eller tillskott av melatonin? (finns ju både tabletter o kräm).
Bra påminnelse detta 🙂 Jag steker typ all min mat….Blä, ska bli bättre på att koka! Och kanske en vacker dag vågar jag mig på att dumpa kaffet igen. Hu!
Martina, en fråga som inte hör till ämnet, men som jag hoppas att du kan besvara ändå.
Kan man få brist på något för att kroppen är van vid att få det i stor mängd och sedan slutar man tvärt att tillföra det?
Jag var i Asien i en månad i vintras och drack då färskt kokosvatten (direkt från kokosnöt) minst två gånger om dagen. Några veckor efter att jag kom hem konstaterades att jag hade brist på kalium, och visst innehåller väl kokosvatten mycket kalium?
Tack för din fantastiska blogg som jag följer med största intresse!
Det kan jag tyvärr inte svara på 🙂
Är råa grönsaker bäst isåfall?
Råa eller ångkokade, men det beror på vilken metabolism man har. Alla kan inte bryta ned råa saker.
Så går brunbrosket att reversa?
Jag tror det, det sägs så i alla fall 🙂
Vad klok du är, Martina. Läste på ett annat ställe i dag om just det här med AGE. Hoppas att vinet under helgen inte innehåller AGE dock. Det är så gott med torskrygg och ångade grönsaker.
Pulled Pork kokar man inte. Utan så här gör man det:
Köper ett stycke benfri fläskkarré. Sen torka man av köttet med hushållspapper och gnid det med kryddorna (salt, svartpeppar, paprikapulver; barbecuesås, spiskummin, chili). Lägg sedan köttet i en gjutjärnskastrull och sätt in den i en 125 grader ugn och låt den stå där i 4-5 timmar. Den är klar då köttet faller i sär, dvs “Pulled Pork”.
Så köttet kokas in utan bakas i ugn på låg värme under lång tid.
aha det visste jag inte, jag gör pulled pork i en vanlig gryta och det faller också isär sådär 🙂
Kokar du fläskkött med kokosgrädde osv el hur gör du och hur länge?
Jag kokar i vatten och kokosgrädde tills det blir mjukt och fint, ett par timmar ungefär.
Jag har en fråga. Kan man reversera AGE’s effekter? Jag har levt på socker/stekt mat etc hela livet (fram till ca 1 år sedan) och jag har rynkor nu vid 30 års ålder och är nog ganska “grillad” både på insidan oh utsidan. Kan jag reversera åtminstonde en del av effekterna? 🙂
Jag tror det, jag hade rynkor när jag var 24 som jag inte har nu när jag är 30+ rent leverne, keto och fasta gör susen.
Å jag blir så stressad av allt sådant här. Jag läste Magstarkt och tycker verkligen om den boken! Att det vi äter påverkar den psykiska hälsan får ju en att verkligen vilja äta bra och nyttig mat. Jag har bara ett stoooort problem. Jag har OCD, men jag upplever att sedan jag började med Keto, fundera mycket kring kost och hälsa, vad jag ska äta /inte äta etc så har det ökat min problematik enormt. Det har liksom blivit motsatt effekt. Allt ska kontrolleras och jag får riktig stark ångest om jag råkar äta något som är “fel” och inte bra för mig. OCD-kontrollbehov har ökat markant. Funderar kring om en person som mig (haft ocd sedan dagis) kanske inte ska gå in i sådant här “för djupt”. Det har liksom tagit över mitt liv. Samtidigt som jag vill äta hälsosamt så blir det ett tvång och just nu har det tagit över hela mitt liv -.- Mådde mycket bättre psykiskt när jag åt “lite av varje” och nu när jag äter bra mat för hälsan så mår jag sämre än någonsin… Vet inte hur jag ska göra…:(
Läs gärna “the worry cure” det är en bra bok, du behöver inte ha OCD hela livet bara för att du haft det sedan dagis.
Oja, och jag brukar hälla vatten i stekpannan när jag steker kycklingen
Intressant!
Jag tycker alltid att jag ser tydligt i främst ansiktet och runt ögonen om man ätit socker, efter några dagar med vanliga maten och motionen är det borta igen. Kan det vara denna reaktionen?
Blir huden/kollagenet bättre/friskt/utbytt med tiden så att huden kan bli friskare igen eller är det något bestående för resten utav livet och kollagencellerna “tar slut”?
Tack för ännu ett bra inlägg!
Om man är 60 när man vänder kosten får man ju inte lika bra effekter som om man är 30 och gör det, efter tillräckligt lång tid blir ju skadorna mer eller mindre permanenta. Men det kan alltid bli BÄTTRE, helt klart.
Jag äter visserligen inte enligt Lchf, men tänker på sådant som att inte steka mat/rosta och liknande ( hade inte ens en stekpanna under flera år)
Har slutat att äta rostade nötter för flera år sedan, kaffe har jag aldrig druckit dragit ner väldigt mycket på socker och snabba kolhydrater (från att ha ätit sjukt mycket socker under hela mitt liv), men kämpar fortfarande med att bli av med rent sockerintag/snabba kolhydrater helt, den stora svårigheten ligger i att det handlar om självmedicinering eftersom jag mår uselt och har det väldigt krisigt sedan många år tillbaka och fortfarande tar till socker som en trygghet/tröst m.m.
Det är fantastiskt bra att du dragit ned på rostade nötter och socker och snabba kolhydrater. Det är en bra början, även om du säkert skulle må väldigt bra med LCHF 🙂
Blir det bättre om man gör baconen i ugnen eller är det lika dåligt som stekning?
Du kan ju äta annat kött än de processade köttet också 🙂
Att glykation inte är bra i kroppen, med kroppens vävnader verkar rimligt. Men att äta “färdig” AGE är väl en helt annan process? Då har ju glykationen skett utanför kroppen, och ingen reaktion har ägt rum mellan socker och vävnader? Eller har jag missat något?
Du har en poäng där, och det är möjligt att det är så men om man läser om det så verkar vi ta upp 10-30% av AGE vi får i oss. Hur det fungerar verkar vara att det ger mer ROS, reaktivt syre.
Om du klickar på länken till Martinas förra inlägg om AGE så ser du på bilen där att våra celler inte bara tillverkar AGE själva utan också har receptorer för AGE, som kommer utifrån, på cellmembranet. Vissa av de här receptorerna aktiverar ett gäng transkriptionsfaktorer (proteiner som sätter sig på ditt DNA och slår av eller på olika gener). Det visar sig att de gener som blir påslagna av de där djävlarna hör ihop med inflammation och kan leda till både Alzheimers och diabetes.
Den här wikin är helt ok:
https://en.wikipedia.org/wiki/RAGE_(receptor)
passande namn också..
Hej,
Slog mig just när jag läste detta att en av mina favoriter borde hamna mer åt det gyllenbruna hållet. Brynt smör? Tycker att det smakar som godis dessutom☺️
Ugnssteka borde också vara bättre än att steka på spisen, när man gör biffar och hamburgare….vilket ofta hamnar i mina lunchlådor.
Tack för påminnelsen om att jag borde koka saker oftare. Det ska jag börja införa mera, har ju en hel drös med älgkött i frysen som borde passa ypperligt till det:)
Tackar för att få ta del av ännu ett inlägg, glad över att du delar med dig?
Ha en fin dag!