I USA kan man bli bestört över hur extremt mycket icke-mat det finns i matbutiken, särskilt på Walmart. Jag skulle tippa på att 5% av deras varor är “rena” och fria från skräp.
Nu ser man mer och mer samma fenomen i Kina – ovan är en bild från en kinesisk matbutik. Gång efter gång i butiken fylls av färgglada plastförpackningar, så till den grad att det börjar bli svårt att hitta riktig mat. Precis som i USA kan man bli chockerad över det som folk lastar upp på bandet i kassan, men skillnaden är att kinesernas icke-mat inte är söt. Den innehåller inte sötningsmedel, socker, HFCS (high fructose corn suryp), majsstärkelse och så vidare. Förvisso ökar fetman i Kina och man ser ibland någon som faktiskt är fet, men de är i minoritet. Jag skulle tro att majoriteten har BMI under 20 för normal vikt för kvinnor är 40-50kg och för män 55-65 kg.
Sverige är med och försöker få Kineserna att äta mer socker genom att exportera svenskt godis “Sweets from Sweden” samt öppna lösgodisbutiker “Filidutt” och det går sakta men säkert åt det hållet. Min tro är att det är kinesernas aversion mot söt smak som håller dom smala, även om de äter mycket skräp.
Jag tror att den subjektiva upplevelsen av mat spelar stor roll i hur den verkar i kroppen, och jag tror att det är högst effektivt att återställa sina smakreceptorer genom att eliminera de söta. En stor fördel med att vara i Kina är just den låga exponeringen för sött, eftersom de föredrar olja och kryddor. Allting är starkt snarare än något annat, så det blir ett väldigt smalt utbud när man går förbi gångarna med färgglada plastförpackningar. Allt som blir kvar är just kött och grönsaker.
Hur är “kina”-maten där du är? Här i Sverige är den jättesöt!!! För att inte tala om asiatiska buffér – allt är indränkt i socker eller panerat. Skulle vara intressant att höra!
Det skiljer sig jättemycket åt i olika provinser, så i Shanghai är det mestadels fisk. I Peking är det mer friterat… i Sichuan går det inte att äta för att allting flyter runt i chilli-olja… osv 😀
Tillägg: när dom dessutom har hälsoproblem som det är redan med alla matförgiftningar och näringsfattig kost. Vad ska då inte ett tillägg av socker göra!
Stackars kineser att vi ska pracka på dem våra osunda levnadsvanor. Och bara för att tjäna pengar. Visst, alla måste få ihop till sitt levebröd, men vi kan inte ha en värld där man måste ruinera andras liv för att klara sitt eget. Då är det verkligen systemfel.
Yes jag håller helt med!
Vad jag har läst ökar fetman i Kina i rekordfart. Jag har både läst och sett bilder på extremt feta kineser. Värst dessa feta barn. Du bor visserligen där, men jag undrar var du fått din information ifrån. Den information jag har säger precis tvärtom. Bl a artikel i 2000-talets vetenskap. Kineserna tar efter västerländska matvanor.
Jo jag vet att det påstås att fetman ökar i rekordfart och det är helt klart fetare nu än när jag var på fastlandskina första gången 2010. Men faktum är att om man åker till USA så är “alla” feta, mer eller mindre. Om man åker till Kina så är “ingen” fet, mer eller mindre. Det är svårt att hitta en fet person, oavsett vilken stad man varit i (och jag har varit i många städer). Däremot kan man nu se människor med övervikt, dock kan man inte se människor med fetma. I USA räcker det att gå in på Walmart för att se minst 1 person som är “morbidly obese” men de har aldrig hänt här.
Väldigt bra artikel Martina, fler såna här tack 😉
Tack för feedback!
Matbutik? Jag trodde det var en leksaksaffär… Skämt åsido, det är inte mycket bättre på ICA MAXI i Sverige. Jesus vad mycket skit man får klättra över för att hitta en bit kött. Tänk om det fanns lika mycket ekologiskt kött som det finns kakor och bullar och bröd! Häromdagen såg jag “osötat bröd, socker tillsatt endast för jäsning”. Men så bra då.
Vad äter kineserna för skräp som inte är sockrat då? Frityrsmet, eller mjölmat och sånt?
🙂
haha! 😀
Ptja… jag vet inte, jag tror de är mest konstgjort kraffs med olika konsistens. Salt, hårt, segt… svårt att veta vad det är men gott är det inte i alla fall!
Hej martina igen.. jag undrar om det går bra att träna på eftermiddagen? Jag hörde att man ska träna på morgonen helst eller innan 154 iaf, men jag kan inte det och det stressar mig att tänka på det.. blir överväldigad av allt snart 😛 det är på eftermiddagen man villvara på gymmet ju.. tycker jag 🙂 det är kanske inte optimalt för kortisolet men tror du det går bra ändå? Stephanie sa detta förresten.. såklart 😉 haha men jag menar det är ju omöjligt för de flesta som börjar jobba 7-8..
Problemet med råd från fitnesspersoner är att de är just fitnesspersoner. De arbetar med fitness, de bor på gymmet och kan gå dit när som helst. De tar inte hänsyn till oss med “desk jobs” eller som pluggar eller som inte kommer hem förrän sent. Självklart ska vi också få träna om de så blir mitt i natten. Det är inte bra för kortisolet, det är inte bra av en mängd anledningar men det är BÄTTRE än att inte träna.
Det viktigaste med maten och träningen är att den FUNKAR, det som funkar är det som är bra. Att sträva efter grejer som gör en stressad blir man bara galen av, så chill! 😉
Ja! Alla bor inte på gymmet.. där sa du det. Eller hur, det är bättre än ingen träning.. man kan nog ha bra hälsa ändå, även om den inte är optimal. Man får göra det bästa man kan. Denna grejen kommer jag inte stressa över längre isåfall, det får bli vad det vill! Att leva med sånt ideal hade bara varit hemskt kämpigt och tråkigt.. mixtra med schema hela tiden eller till o med byta sysselsättning för att få in gym innan 14.00! Det som funkar.. exakt. Jag överlever nock ändå 😀 Tack tack tack för svaret nu är jag lugn igen! 🙂
Tack själv! 🙂
Problemet med råd från fitnesspersoner är att de är just fitnesspersoner. De arbetar med fitness, de bor på gymmet och kan gå dit när som helst. De tar inte hänsyn till oss med “desk jobs” eller som pluggar eller som inte kommer hem förrän sent. Självklart ska vi också få träna om de så blir mitt i natten. Det är inte bra för kortisolet, det är inte bra av en mängd anledningar men det är BÄTTRE än att inte träna.
Det viktigaste med maten och träningen är att den FUNKAR, det som funkar är det som är bra. Att sträva efter grejer som gör en stressad blir man bara galen av, så chill! 😉
gud vad hemskt…men vad finns I alla plastförpackninagr om det är inte söt ‘mat’ eller icke-mat (tycker om ordet!)?.
Jag vet faktiskt inte! 😀 Jag har smakat men kan inte riktigt avgöra. Tänk dig brunt krispigt eller segt, salt. En grej de äter är åsnehud, men de ska ju vara nyttigt. De andra påminner lite om bröd, fast fejk-bröd.
Jag vet faktiskt inte! 😀 Jag har smakat men kan inte riktigt avgöra. Tänk dig brunt krispigt eller segt, salt. En grej de äter är åsnehud, men de ska ju vara nyttigt. De andra påminner lite om bröd, fast fejk-bröd.