Fruktos är den snabbaste kolhydraten att konvertera till glycerolfosfat och via levern bilda triglycerider som leder till fettinlagring. Det gör fruktos till en stor bov när det kommer till både bukfett och leverförfettning, och med de en ökad risk för leptinresistens, insulinresistens och alla västerländska sjukdomar som är förknippade med detta.
Är då fruktos en riktig värsting när det kommer till att höja blodsockret? – Det var vad jag tänkte när jag inledde mitt experiment för mitt blodsocker blir alltid jättehögt av allting som innehåller frukt/fruktos. Det visade sig att det inte höjer blodsockret riktigt på det viset som jag trodde, (men det är inte poängen) vad händer vid en tillfällig blodsockertopp? Jo inte långt därefter sjunkter det som en sten!
På grund av detta faktum blev jag intresserad av att använda fruktos som ett sätt att sänka mitt blodsocker, för i min jakt på perfekt ketoadaptering har jag legat lite högre än vad som är optimalt. Jag tänkte även ett steg längre – att man kanske kan komma undan med mer kolhydrater om man först får blodsockret att åka jojo. Det vill säga upp, sedan ned, sedan kolhydrater medan blodsockret sjunker för att på så vis “lura” kroppen att skyffla in alla kolhydraterna i musklerna istället för att öka insulinet.
Bild som visar min plan
Som fruktoskälla använde jag en grapefrukt-liknande frukt och tog fram blodsockermätaren. Frukt för att jag ville ha en ren kolhydratkälla utan fett eller protein. Döm om min förvåning när blodsockret tog en helt annan vändning!
Blodsockret ökade inte så mycket som jag trodde utan vände istället nedåt ganska snabbt!
Dags för ett N=3 experiment, jag bor ju ihop med två herrar så det är inte mycket att be för. Dags att mäta! Jag använde min kinesiska blodsockermätare Sannuo som alltid visar lite högre än det verkliga värdet men den är i alla fall konsekvent så detta är vad vi uppmätte:
- Martina: 5.6 mmol/L – 6.2 mmol/L (Grapefrukt) – 5.0 mmol/L (efter 1h)
- Mattias: 5.2 mmol/L – 5.9 mmol/L (Grapefrukt) – 4.9 mmol/L (efter 1h)
- John: 5.2 mmol/L – 5.5 mmol/L (Grapefrukt) 4.7 mmol/L (efter 1h)
Jäklar vilken dipp!
Dags att testa med kolhydrater. Jag åt purple potato och lite choklad, Mattias och John åt en mjukglass.
Ritningen är inte exakt här haha! Jag försöker illustrera att blodsockret inte kom upp till sin ursprungliga nivå efter kolhydratintaget utan höll sig lågt.
- Martina 5.4 mmol/l – Grapefrukt – kolhydrater – 5.6 mmol/l
- Mattias 5.5 mmol/l – Grapefrukt – kolhydrater – 5.0 mmol/l
- John 5.2 mmol/l- Grapefrukt – kolhydrater – 4.6 mmol/l
Mitt BS blev inte lika lågt och det beror nog på att jag inte åt några snabba kolhydrater, mjukglass är ju helt annorlunda än purple p eller sötpotatis.
Men vad är det som händer här?
Är det fruktosen?
Nej – det är inte fruktos som orsakar det här fenomenet utan molekylen Naringenin som är en antioxidant i citrusfrukter. Det är Naringenin som ger citrusen dess beska smak, som finns typiskt i grapefrukt. Jag upptäckte detta av en slump för att det var just grape vi hade hemma (säsong för det i Kina)
Efter lite googlande förstod jag att Naringenin är lika potent som metformin i sin förmåga att sänka blodsockret och öka insulinsvaret.
Naringenin (100 µM) stimulated 163 % glucose uptake in rat adipocytes (compared to untreated cells) and this was significantly higher than the insulin mediated glucose uptake at similar concentration. Thus, naringenin may play an important role as an adjuvant and/or alternative to insulin therapy for the management of diabetes mellitus.
Vilken grej!
Det betyder att man kan få ned sitt blodsocker genom att dricka egenpressad grapefruktjuice!
Jag tycker att upptäckten är väldigt cool, visste du att grapefrukt hade den här effekten? Om man bara vill få ned blodsockret utan att få i sig fruktos rekommenderar jag istället 3-4g kanel, R-ALA, ALA eller gymnena sylvestre. Dock verkar ju grapefruktjuice vara en riktig win om man någon dag skulle ha en “cheat day” 😀
Disclaimer: Detta var ett experiment under julhelgen, det finns ingen poäng med att äta fruktos och det finns inga hälsovinster med fruktos. Det är bara för skoj skull, för att mäta och se vad som händer i kroppen.
Citatet är från Kannappan, Sriramajayam, and Carani Venkatraman Anuradha. “Naringenin enhances insulin-stimulated tyrosine phosphorylation and improves the cellular actions of insulin in a dietary model of metabolic syndrome.” European journal of nutrition 49.2 (2010): 101-109.
Lim, S. L., K. P. Soh, and U. R. Kuppusamy. “Effects of naringenin on lipogenesis, lipolysis and glucose uptake in rat adipocyte primary culture: a natural antidiabetic agent.” Internet Journal of Alternative Medicine 5.2 (2008): 11-11.
Hoppas det är ok att kommentera på gamla inlägg men hamnade här då jag läst om fler o fler som ”botar” typ 1 eller åtminstone minskar sitt insulin som typ 1 diabetiker till nästan obefintligt o detta genom att typ enbart äta frukt?!
Jag själv kör lchf o har typ 1 vilket funkar fint men funderar över dessa som gör tvärtemot mig och om man skulle våga sig på o testa?
Vad skulle hända tror du om man enbart åt frukt? De personer som gör det verkar ju må väldigt bra!? Blodsockret ligger fint på dem o de tar knappt nåt insulin….
Jag blir förvirrad!
Kan du förklara? Haha.
Hur funkar det o är det hållbart i längden?
Hur kan två så olika kosthållningar ge exakt samma effekt?
Samma effekt ger det absolut inte, men frukt är inte så blodsockerhöjande utan ofta tvärtom som i mitt experiment ovan.
Blir bara fundersam eftersom jag har vänner med typ 1 som nästan kan sluta med insulin helt på enbart frukt.
Bara funderar över vilken kosthållning som är bäst som typ 1 eftersom frukt inte är så blodsockerhöjande uppenbarligen.
Borde jag satsa på fruktdiet eller keto tror du?
Eller hur hade du gjort om du haft typ 1?
Jag hade sett till helheten och valt keto, men du behöver läsa på ordentligt och göra ett eget val.
Intressant experiment!
Jag har dock en fråga angående blodsocker i ketos (dock kanske inte direkt relaterad till ditt grapefrukt-experiement). Har blivit inspirerad av dig till att utöver att mäta mina ketoner även börja mäta mitt blodsocker, men är nu lite förvirrad över resultaten jag får. Ligger ganska stadigt på 1.2-1.5 mmol/l i ketoner men har av någon anledning ett fastande blodsocker (före frukost på morgonen) på ca 87 mg/dl, som sedan en timme efter att jag ätit brukar stiga till runt 112 mg/dl. Min pojkvän däremot, som inte äter enligt LCHF metoden och älskar allt som innehåller socker, har ett fasteblodsocker på 80 mg/dl. Jag äter inte en massa LCHF bakverk och brödersättningar, så jag förstår inte vad jag gör för fel. Vad kan jag göra för att få ner mitt blodsocker?
Du kan testa att lägga in kolhydrater ibland (sötpotatis, lite kidneybönor) någon gång i veckan och se om BS sjunkar av det 🙂
Tack, ska testa det! 🙂
Jag har gått på grapefruktjuice diet! Grapefruktjuice i kombination med ananasjuice skulle man dricka på tom mage innan varje måltid. Vad jag minns så gick jag faktiskt ner i vikt. Har under lchf tagit en halv grape frukt utan biverkningar eller problem lite då och då…
Precis!
Grapefrukt ska undvikas av diabetiker som medicinerar med metmorfin, för att öka insulinkänslighet. Coolt
Är det inte allmänt vedertaget att fruktos inte höjer blodsockret utan går direkt till levern för spjälkning.
Sedan tror jag att anledningen att man får lågt blodsocker är att man haft högt. Det har blivit ett högre insulinpåslag så blodsockret sjunker. Enda anledningen att man får ett lågt blodsocker är för att man haft ett högt blodsocker.
Vad ska du göra med dina insikter? Dricka lite sån juice varje dag, eller t.o.m. vid varje måltid, eller när du planerar ett slags avsteg, eller vad? Eller ville du bara kolla?
Fruktos vill jag inte ha, jag använder Urtkrams “Äkta kanel” på en massa saker, köttfärssås, grytor och i mitt te. Inte alls dumt.
🙂
Ska inte göra något med informationen, det var bara ett experiment 🙂
det finns grapefruktkaernolja att koepa, det aer tydligen hoegre concentration av Naringin jamfoert med fruktkoettet.
https://en.wikipedia.org/wiki/Grapefruit_seed_extract
tugga paa kaernorna, eller om det aer ekologiska grapefrukter, tugga paa skalet. Min mamma gnagde paa grapefruktskal near hon var paa diet paa 70 talet!
ja, precis,det finns/fanns en s.k. ‘south beach diet’ då åt hen grapefrukt och ägg till frukost och grapefrukt till alla andra mål….men varför vet jag inte, kan tänka mig att det är aptithämmande (eller ansågs vara det).
Låter som Tim Ferris cheat day protocol ?. Under semestern har jag i 14 dar börjat frukosten med en tallrik tropisk frukt (vattenmelon ananas apelsin mango papaya) följt av omelett och färskpressad juice. Efter 3 t är jag darrig o yr o jag förmodar att bs har sjunkit som en sten. Ska testa med bs-mätare hemma. Hur som viktigt att nämna att grapefrukt kan förstärka effekten av viss medicin.
Grapefrukt förlänger också effekten av kaffe, så väldigt lite kaffe räcker väldigt länge om man kombinerar med grapefrukt 😛
Intressant experiment! Detta skulle kunna förklara min subjektiva upplevelse av att grapefrukt inte har samma påverkan på blodsockret som t.ex. jordgubbar. Då och då (läs: 1 gång varannan månad ungefär) brukar jag äta en halv grapefrukt till brunch med ägg och bacon och jag har inte upplevt några cravings, trötthet eller nedstämdhet vilket är den effekt kolhydrater har på mig annars. Ketoavsteg i form av jordgubbar med el. utan grädde är dock en helt annan grej – det känner jag definitivt av. Har dock inte mätt blodsockret så jag kan inte säga med säkerhet om det stämmer. Den blodsockermätare du använder, finns den i Europa förresten? Efter att ha läst dina blogginlägg och tittat på massa av Stephanie’s videos har jag blivit nyfiken på att skaffa mig en.
Coolt!
Varför valde du frukt? Vad kan man äta som innehåller endast naringenin? Kram!
Hej!
Jag tror att naringenin finns som kosttillskott!
Jag valde frukt för att jag inte ville ha något som innehåll protein eller fett, inte glass eller choklad utan bara socker 🙂
Wow vilken upptäckt! Haha och vilken kreativ lösning på blodsockerproblemet, hade jag aldrig tänkt på. Det mest intressanta under min ketoadaptering var att jag körde rejäl överätning av fett plus chromium picolinate. Och mitt blodsocker sänktes inte nämnvärt på tre månader. Det låg på 4,7 till 5,1, även om det kunde dippa ner till 4,2 som lägst. Så då slutade jag med krom och åt 1900-2000 kcal 80% fett och DIREKT morgonen därpå var blodsockret på 3,8 och nu ligger det i princip alltid inom ketozonen. Min teori är att allt fett även delvis konverterades till glukos (vilket du gjort ett inlägg om 🙂 ) eller att jag har någon mild metabolic dearrangement :S
Coolt de med kromet!
Hej!
Mycket intressant och tankeväckande! Jag har dock några funderingar — vi kan säga tre stycken:
1) Min förståelse av hur fruktos påverkar blodsockret (som jag troligen hämtat från Robert Lustig) är att påverkan är mycket liten. Du kanske har en helt annan poäng, men det du säger i början att “Fruktos är den snabbaste kolhydraten att höja blodsockret…”. De experiment som gjorts med att mäta påverkan på blodsockret av att äta fruktos handlar ofta om att se indirekta effekter — ett exempel här (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9538964), men man säger då också “Ingested fructose […] has little effect on the plasma glucose”.
2) Jag undrar om du antingen bär på eller underblåser den föreställning som verkar finnas att frukt bara innehåller fruktos — det stämmer inte (eller för att vara ödmjuk — det stämmer inte med min uppfattning): Ganska precis hälften av sockret i grapefrukt är sukros (typ vitt socker) och resten är ungefär lika delar glukos och fruktos, och eftersom sukros sönderdelas i matsmältningen till druvsocker och fruktsocker så är toppen du ser troligen effekten av den glukos du får i dig, inte av fruktsockret. Se här för lite siffror: http://thepaleodiet.com/fruits-and-sugars/#.Vo9I6DaSMlZ
3) Jag lärde mig nyligen att höga halter av C-vitamin (och jag vet inte om du hamnar där, men effekten kan ju vara bra att ha koll på) kan ge en falsk sänkning i värdet vid blodsockermätningen med vanliga mätare och stickor, eftersom det tydligen finns någon växelverkan mellan enzymet i mätstickan och C-vitaminet — som man uttrycker det i en artikel: “A glucometer that applies the glucose oxidase method for measuring fasting blood glucose was used, for which high doses of vitamin C are listed as a contraindication” (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25104819). Jag plockade upp det från dr Bernstein som också nämner det, men han ger inga referenser — jag uppfattade det som “allmänt känt”.
En tanke vore att upprepa experimentet några gånger, och som referens införa ett par andra punkter också (med väl kalibrerade måltider):
a) Grapefrukt
b) Rent fruktsocker (finns att köpa i välsorterade affärer — jag är dock osäker hur det ser ut i Kina)
c) C-vitamin i en dos som motsvarar mängden du får i dig genom att äta en grape.
//P (duckar och återgår till arbetet)
1) och 2) Frukt och fruktos, ja frukt innehåller såklart även sukros och jag ville ha något som innehåller BARA socker och inget fett och inget protein. Därav föll valet på frukt för att få maximal effekt. Jag hade likagärna kunnat äta druvsocker, det var den effekten som jag eftersträvade. Hur ofta får man i sig rent fruktos? Jag skulle säga aldrig, men min föreställning var att jag skulle toppa mitt BS med frukt. Dock fungerade det inte, men jag upptäckte ju något annat så det gav ju ändå något 🙂
3) Ja det visste jag faktiskt, men jag har inte ätit extra askorbinsyra på några veckor så jag tänkte att det var lugnt. Jag har heller inte sett korrelationen mellan högt C-intag och missvisande BS-värde, så jag vet inte vilka doser det gäller för.
Jag kommer nog inte återupprepa det här experimentet för jag är nöjd med att jag upptäckte naringenin, det är nog. Däremot kommer jag göra fler BS-experiment fast inte med kolhydrater. I julhelgen åt jag en del kolhydrater och då passade detta, nu är jag i ketos igen och tänker bara på att hamna “in the zone” ketos/BS-mässigt 🙂
Tack för din kommentar!
Nej, fruktos är ingen “värsting” när det gäller att höja blodsockret. Tvärtom, fruktos har lågt GI (22). (GI visar hur mycket ett livsmedel påverkar blodsockret.)
Frukt innehåller dock inte bara fruktos utan även glukos och sackaros (vanligt socker). http://thepaleodiet.com/fruits-and-sugars/#.Vo9I6DaSMlZ
Av GI-tabellen nedan framgår att stärkelseprodukter i allmänhet har betydligt högre GI än frukt och t.o.m. rent socker (sackaros).
http://www.g-i.se/gi-tabell
Min kommentar hamnade fel, den skulle inte var ett svar på det inlägget utan en allmän kommentar till artikeln.
Jag förstår! 🙂 Tack!
Är det samma ämne i grapefrukt som även interagerar med massa läkemedel? Grapfrukt är ju en sådan typisk frukt som man inte ska kombinera med vissa läkemedel. Kan öka koncentrationen flera gånger om tydligen.
yes! Naringenin ökar effekten av koffein tex