Här har vi det absolut senaste inom Lowcarb/Paleo-världen – badabing badabong – Resistent Stärkelse!
Låt oss gå rakt på sak här, vad är egentligen fördelarna?
- Ökad insulinkänslighet
- Sänker insulin & glukos
- Tillverkar mer smörsyra än andra prebiotika
- Läker “leaky guts” (läckande tarm)
- Snabbare viktminskning
Vad det innebär:
- Ökad insulinkänslighet är väldigt bra för vikt/fett-minskningen särskilt för personer som är överviktiga. Många överviktiga har ett förhöjt fasteblodsocker, och genom att inta små mängder resistent stärkelse (såsom 1 tesked potatismjöl) upplöst i vatten före sänggående, kan blodsockret sänkas med flera enheter.Även för smala personer är sänkt insulinpåslag bra, särskilt om man äter en paleolitisk kost med mer kolhydrater än LCHF.
- Prebiotika är komplexa kolhydrater som når tjocktarmen helt intakta utan att brytas ned, där blir de föda åt probiotiska bakterier och stimulerar deras tillväxt. Det leder till ökad produktion av kortkedjade fettsyror (smörsyra, som till exempel BOHB och MCT-olja/kokosolja) som sänker pH-värdet i tarmen. Effekten blir bland annat ökade mängder avföring, men det är också otroligt inflammationshämmande och den resistenta stärkelsen kan också delta i uppbyggnaden av tarmslemhinnan och bidra till andra viktiga slemhinnor i kroppen.
Jag är inte helt övertygad ännu men för några dagar sedan började jag inta någon matsked resistent stärkelse före sänggående. Jag gjorde pudding på det (vatten, potatismjöl & kakao) och det blev väldigt gott & fluffigt!
Vad tror du om Resistent stärkelse, är det de nya för oss low-carbare?
Dave Asprey har skrivit en bra artikel om det (här), och jag ska träffa honom personligen om några veckor så då kan vi diskutera saken! 🙂
Mark Sisson har skrivit om det (här)
Richard Nikoley på Free the Animal, skriver om hur Robb Wolf introducerade honom till stärkelse (här)
Jimmy Moore testar resistent stärkelse (här)
Per Wikholm skriver om resistent stärkelse (här)
Potatismjöl är bästa källan till resistent stärkelse, och den ska EJ vara uppvärmd!
- Kommer du att testa den så kallade RS-dieten och lägga till Resistent stärkelse i din diet?
- Om du har lagt till resistent stärkelse, hur funkade det för dig? Vad fick du för resultat? Berätta gärna! 🙂