• Om mig & bloggen
  • Kontakt
  • Blogg-kategorier
    • Biohacking
    • Biokemi
      • Hormoner
      • Inflammation
      • Ketos & ketoner
    • Forskning
    • Ketogen kost & Hälsa
      • Detox & fasta
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
        • sötningsmedel
    • LCHF & Träning
    • Martina testar
    • Naturlig skönhet
    • Powerthinking
      • Lifestyledesign
    • Q&A
    • Vlogg & podd
  • Forskningsarkivet
  • Lyssna
  • Om mig & bloggen
  • Kontakt
  • Blogg-kategorier
    • Biohacking
    • Biokemi
      • Hormoner
      • Inflammation
      • Ketos & ketoner
    • Forskning
    • Ketogen kost & Hälsa
      • Detox & fasta
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
        • sötningsmedel
    • LCHF & Träning
    • Martina testar
    • Naturlig skönhet
    • Powerthinking
      • Lifestyledesign
    • Q&A
    • Vlogg & podd
  • Forskningsarkivet
  • Lyssna
Gillar du vad du läser? Donera gärna en slant och stötta mitt arbete med bloggen!
Jag finns även på Patreon
  • Home
  • Tarmfloran
  • LCHF + Resistent stärkelse!

LCHF + Resistent stärkelse!

16 april, 2014 40 Kommentarer Skrivet av Martina

Här har vi det absolut senaste inom Lowcarb/Paleo-världen – badabing badabong – Resistent Stärkelse!

Låt oss gå rakt på sak här, vad är egentligen fördelarna?

  • Ökad insulinkänslighet
  • Sänker insulin & glukos
  • Tillverkar mer smörsyra än andra prebiotika
  • Läker “leaky guts” (läckande tarm)
  • Snabbare viktminskning

Vad det innebär:

  • Ökad insulinkänslighet är väldigt bra för vikt/fett-minskningen särskilt för personer som är överviktiga. Många överviktiga har ett förhöjt fasteblodsocker, och genom att inta små mängder resistent stärkelse (såsom 1 tesked potatismjöl) upplöst i vatten före sänggående, kan blodsockret sänkas med flera enheter.Även för smala personer är sänkt insulinpåslag bra, särskilt om man äter en paleolitisk kost med mer kolhydrater än LCHF.
  • Prebiotika är komplexa kolhydrater som når tjocktarmen helt intakta utan att brytas ned, där blir de föda åt probiotiska bakterier och stimulerar deras tillväxt. Det leder till ökad produktion av kortkedjade fettsyror (smörsyra, som till exempel BOHB och MCT-olja/kokosolja) som sänker pH-värdet i tarmen. Effekten blir bland annat ökade mängder avföring, men det är också otroligt inflammationshämmande och den resistenta stärkelsen kan också delta i uppbyggnaden av tarmslemhinnan och bidra till andra viktiga slemhinnor i kroppen.

Jag är inte helt övertygad ännu men för några dagar sedan började jag inta någon matsked resistent stärkelse före sänggående. Jag gjorde pudding på det (vatten, potatismjöl & kakao) och det blev väldigt gott & fluffigt!

Vad tror du om Resistent stärkelse, är det de nya för oss low-carbare?

Dave Asprey har skrivit en bra artikel om det (här), och jag ska träffa honom personligen om några veckor så då kan vi diskutera saken! 🙂

Mark Sisson har skrivit om det (här)
Richard Nikoley på Free the Animal, skriver om hur Robb Wolf introducerade honom till stärkelse (här)
Jimmy Moore testar resistent stärkelse (här)
Per Wikholm skriver om resistent stärkelse (här)

1977084_10152155388774807_1295509001320857268_n

Potatismjöl är bästa källan till resistent stärkelse, och den ska EJ vara uppvärmd!

  • Kommer du att testa den så kallade RS-dieten och lägga till Resistent stärkelse i din diet?
  • Om du har lagt till resistent stärkelse, hur funkade det för dig? Vad fick du för resultat? Berätta gärna! 🙂

Dela det här:

  • Klicka för att dela på Twitter (Öppnas i ett nytt fönster)
  • Klicka för att dela på Facebook (Öppnas i ett nytt fönster)

Relaterade

Tarmfloran
Att inte känna sig stressad, trots många deadlines!
Rörande ord från Maggan

37 Kommentarer

  1. Narendra Narendra
    16 april, 2014    

    Men hallå! Ända sedan jag hörde och läste om matprogrammet “Potatoes, not prozac” som ska vara bra mot hetsätningsproblematik, så har jag undrat varför oh varför hon som komponerat programmet har som regel att man ska äta en potatis innan läggdags varje dag. Hittade ingen anledning alls, och så läser jag det här. Kul 🙂

    (själv skulle jag vara apnervös av att sätta i mig ren stärkelse.. andra får testa först och så läser jag rapporterna 😉 )

    Reply
    • Sofia Edvardsson Sofia Edvardsson
      15 maj, 2014    

      Narendra, resistent stärkelse är mer likt fiber än stärkelse så du kan släppa själva stärkelse skräcken på den punkten tror jag 😉 det ger inte blodsocker höjningar på samma sätt som “vanlig” stärkelse gör vad jag förstår.

      Reply
  2. dufva dufva
    16 april, 2014    

    Har snart ätit ett halvt kilo potatismjöl 🙂

    Effekt
    Fiser lite mer 🙂
    Ska dock fortsätta utvärdera ett tag till

    Reply
  3. Elin Elin
    16 april, 2014    

    Har vurdert det, men er ikke helt klar for mer tarmgass 😉

    Reply
  4. Åsa Åsa
    16 april, 2014    

    Hej Martina!

    Tack för en super bra blogg den är väldigt inspirerande och intressant, följer dig varje dag.
    Första gången jag skriver men har en fråga om du har tid att svara.
    Jag kör fasta 16:8 och min fråga är ang potatismjölet som låter intressant, då jag har problem med magen.
    Kan man ta tex puddingen som du gjorde innan sängdags när man fastar efter kl 20:00 ?

    Tack för ditt enorma engagemang och Lycka Till i Malmö!

    Reply
    • martina martina
      16 april, 2014    

      Tack så mycket Åsa! Jag ser inga problem med att du testar lite potatismjöl, om det bara är 1 tesked eller 1/2 i lite vatten så är det tillräckligt lite för att räknas som fasta 🙂

      Reply
  5. Frida D Frida D
    16 april, 2014    

    “◾Prebiotika är komplexa kolhydrater som når tjocktarmen helt intakta utan att brytas ned”
    Detta är väl inte detsamma som kostfiber, vilket jag hittills förstått är den enda sortens kolhydrat som passerar magen (ej blir glukos) och istället blir bakteriekäk? Eller?

    Reply
    • martina martina
      16 april, 2014    

      Nej det är inte samma sak 🙂

      Reply
  6. Sabina Sabina
    16 april, 2014    

    Låter spännande och skulle vara roligt ifall du följde upp med resultat när du testat det en tid. Har själv dragit åt det mer paleotiska hållet nu på våren så det här kunde vara något för mig 🙂

    Reply
  7. Åse Åse
    16 april, 2014    

    Är L-Glutamin också en resistent stärkelse?

    Reply
    • Lipsy Lipsy
      16 april, 2014    

      L Glutanin är en aminosyra.
      Ett protein, och väldigt långt ifrån en stärkelse (Kolhydrat)

      Reply
  8. Sofie Sofie
    16 april, 2014    

    Så intressant det här med resistent stärkelse! Har nyss läst på lite om det också. Undrar om det kunde vara bra mot min IBS och dåliga matsmältning. Jag äter ju förstås en del kostfiber redan i form av t.ex. fiberhusk, grönsaker, nötter och försöker få i mig prebiotika i form av surkål, äter mjölksyretabletter samt använder mycket kokosfett men man kan ju försöka med lite potatismjöl också eftersom det ska vara mer effektivt:) Hoppas bara man inte blir ännu mer uppblåst i magen då man redan har tillräckligt av sånt.

    Reply
    • Surgubben Surgubben
      11 oktober, 2014    

      Surkål är inte PREbiotika, utan PRObiotika. Inte jätteviktigt kanske, men det hjälper en att söka information om man håller isär begreppen.

      PRObiotika är en levande organism som ger en positiv hälsoeffekt på människor. I surkål som inte pastöriserats finns det gott om lactobacillus av olika slag som är probiotiska.

      PREbiotika är sådant som vi inte kan smälta och ta upp, men som blir mat till PRObiotika. Exempelvis resistant stärkelse såsom potatismjöl (som man inte kokat, då försvinner nästan all effekt).

      Reply
  9. Per Wikholm Per Wikholm
    16 april, 2014    

    Lycka till med ditt experiment Martina! Precis som Orsa kompani lovar jag ingenting bestämt men väldigt snart kommer min definitiva guide till resistent stärkelse att finnas på lchf.se

    Reply
  10. Åse Åse
    17 april, 2014    

    Provade innan läggdags med 1 msk potatismjöl samt kakao och vatten. Var helt klart drickbart, men fick en väldig hjärtklappning under flera timmar! Tyvärr inga BS stickor hemma så blodsockret har jag inte kunnat kolla idag.

    Reply
  11. Kicki Kicki
    17 april, 2014    

    Hej
    Hur mycket av vatten, potatismjöl och kakao tar du för att det ska bli som pudding 🙂

    Reply
  12. Josef Boberg Josef Boberg
    17 april, 2014    

    Intressant experiment.

    Reply
  13. Annw Annw
    17 april, 2014    

    Finns det nagon anledning till att du tar detta pa kvallen? Ar fordelarna fler om man tar det pa kvallen versus pa dagen, exempelvis som ens forsta mal?

    Far man alla fordelar om det intas helt utan tillsatt fett, eller ar det battre att tilsatta lite fett vid intaget for att gynna upptaget/funktionaliteten?

    Reply
  14. Per Wikholm Per Wikholm
    17 april, 2014    

    Så, nu är mitt jättelånga inlägg om resitent stärkelse klart.
    http://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/10468/LCHF-guiden-till-resistent-starkelse.aspx

    Reply
    • martina martina
      17 april, 2014    

      Tack Per, välbehövligt!

      Reply
  15. Sockerråttan Sockerråttan
    17 april, 2014    

    Hur gjorde du det så det blev pudding?

    Reply
  16. Maria Maria
    17 april, 2014    

    Detta måste du verkligen skriva mer om, börjar testa ikväll med 1 tsk i kallt vatten. Har svårt att gå ner trots strikt lchf och kalorireduktion samt tokig mage. Dock lätt bygga muskler = högt insulin? Tack för att du är så bäst 🙂

    Reply
  17. Rolf L Rolf L
    18 april, 2014    

    Hej:) Har lite pofiber i skafferiet, kan det vara nåt?

    Reply
  18. Ronja Ronja
    20 april, 2014    

    Jag tycker det lättaste sättet att få i sig potatismjölet är att blanda det i ketobollarna. Alltså med smör/kokosfett, kakao och kokos (& ev. en skvätt kallt kaffe). Smaken påminner om chokoladkake-smet, mums! 😀

    Reply
  19. Annw Annw
    22 april, 2014    

    Hittade en rad artiklar dar de varnar for att ata ra potatis nar jag gjorde en sokning pa natet, bl.a. denna:
    http://www.newhealthguide.org/Raw-Potato.html
    Vad sager du om denna information?
    Elimineras dessa risker om man istallet ater potatiskmjol tror du?

    Tacksam for svar!

    Reply
    • martina martina
      31 juli, 2014    

      Ja potatismjöl är ju något helt annat 🙂

      Reply
  20. Nessy Nessy
    31 juli, 2014    

    Bra fråga Annw, om risken att äta rå potatis. Har du fått svar? Jag undrar också om det. Tack

    Reply
  21. Magnus Magnus
    1 september, 2014    

    Jag och hustrun har atit 20-25 gram RS varje morgon i tre månaders tid. Anledningen till det blev på morgonen är att det passade in i mogonrutinen så att säga. Då blir det gjort varje dag också. Hustrun är en “frisk diabetiker” tack vare LCHF. Hon hade ett morgonsocker på cirka 6,5-7,5 och under dagen ett socker på max 5,5. Trots vi tar RS på morgonen har hennes morgon värde minskat till runt 6 nu på morgonen. Vi “släppte väder” rätt friskt i början då vi började på full dos direkt utan tillvänjning. Nu är magarna helt lugna sen lång tid tillbaka. Jag äter LCHF för hälsans skull utan tidigare problem med vikt eller blodsocker. Tycker ändå RS har gjort min kropp gott. Bättre i magen elt enkelt.

    Reply
  22. Lo Kihlberg Lo Kihlberg
    24 januari, 2015    

    Jippie det funkar med potatismjöl!
    ÄNTLIGEN har jag lyckats få ner mitt blodsocker 2-3 enheter! Gtån 8-9 till 6 ,5 på morgonen Jag tar 1 dryg tesked i ett glas vatten morgon o kväll Äter även Lchf men fick inte ner det fullt så mycket med det Det märkliga är att min kompis berättade att hans mamma som var diabetiker gjorde det typ för 20 år sen! J…..a svensk dibetessjukvård som är så tröga o långsamma Andra grupper i samhället fortbildar sej kontinuerligt De kunde väl ändå följa socialstyrelsens rekommendationer som ändrades för diabetiker för ca 6 är sen!

    Reply
  23. Majsan Majsan
    14 mars, 2015    

    Hello!
    Jag började med LCHF och RS för tre veckor sedan. Det var en hel del buller o bång i magen första två veckorna, men nu är det redan lugnt. Jag tycker att det blev onödigt krångligt att blanda ut potatismjölet i diverse olika varianter….till godissmakande krämer eller över maten och liknande. Dessutom glömde jag bort det var o varannan gång…. Istället kör jag det utblandat i vatten. Visst var (och är) det en lite konstig känsla i munnen men inget så läskigt som att äta konstiga guggor, enligt mig 🙂

    Så ett litet tips: Jag har en vacker burk fylld med kravmärkt potatismjöl på diskbänken, så att jag inte ska glömma. Morgon: Tar 1-2 matskedar i ett stort glas vatten det första jag gör. Man får både vätska och RS i sig på ett smidigt sätt. Lite pressad citon/lime ibland. Eftermiddag före middagen eller innan sovdax (men inte så nära att man måste upp o kissa på natten.) samma procedur . Jag är mätt, nöjd och har en perfekt fungerande mage. (minus 3 kg) Ha det gott!

    Reply
  24. Josef Boberg Josef Boberg
    13 augusti, 2016    

    Ekologiskt potatismjöl ingår dagligen som en självklar ingrediens i mitt LCHF-kosthåll.

    Annars gäller att: ”Låta maten vara vår medicin och medicinen vår mat !” – sagt av Hippokrates för ca 2500 år sedan – och det gäller fortfarande – eller ?

    Mera om det ämnet på min URL-länk.

    Reply
  25. Fredrika Darell Fredrika Darell
    17 oktober, 2016    

    Hej
    Jag letar på nätet för att komma fram till om vanligt potatismjöl är icke uppvärmt i tillverkningsprocessen eller inte.
    På den här sidan http://www.lyckeby.com/om-st%C3%A4rkelse-och-fiber/s%C3%A5-tillverkas-potatisst%C3%A4rkelse står det
    “Stärkelsen går sedan in i varmluftstork och torkas till en jämviktstorrhalt på cirka 80 %.”
    Så nu är frågan, räknas det som icke-uppvärmt eller inte?
    Vilket potatismjöl köper ni som ni vet inte är uppvärmt i tillverkningsprocessen?

    Reply
    • Martina Martina
      17 oktober, 2016    

      Det är uppvärmt i tillverkningsprocessen precis som en potatis är uppvärmd när den kokas. När potatis blir kall är när den resistenta stärkelsen bildas, likaså med potatismjölet.

      Reply
  26. Fredrika Darell Fredrika Darell
    18 oktober, 2016    

    Tack för ditt svar. Det är inte utläsbart ur din bok “Hormonbibeln” heller.
    Då kan jag lugnt testa vidare.

    Reply
  27. göran göran
    18 oktober, 2016    

    RS ger perfekt resultat på toaletten på alla tänkbara sätt och dessutom klarar jag pasta som är så gott.
    20 gr potmjöl = 15gr RS /dag.
    Jag blir lycklig av min friska starka
    tarm.
    Hälsningar Göran 78

    Reply
  28. Jessica Jessica
    1 april, 2017    

    Kan det vara något för en ond och krånglig IBS mage?

    Reply
    • Martina Martina
      2 april, 2017    

      Ja, men det bästa är att ta bort alla fibrer först

      Reply

No Pings Yet

  1. Resistent stärkelse on 16 april, 2014 at 22:50
  2. Per Wikholm, Resistent stärkelse & IBS! | Highfatfitness on 11 juni, 2014 at 14:03
  3. Gå ner i vikt med potatismjöl – resistent stärkelse | Get in shape on 9 januari, 2015 at 16:02

Kommentera Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte.

Senaste kommentarerna

  • Martina on Vad ska du äta om inte fett?: “Väldigt bra uttryckt, tack Maria!”
  • Martina on Vad ska du äta om inte fett?: “Jaha haha, my bad!”
  • Johan on Vad ska du äta om inte fett?: “Vår art kan äta lite vad som. Och det verkar har varit så också. Det enda som är artegen mat…”
  • Linda on Vad ska du äta om inte fett?: “Köp "Ketoguiden"! Där ger Martina massor med exempel på måltider :)”
  • Ylva on Vad ska du äta om inte fett?: “Vill dela med mig av ett fantastiskt våffelrecept. 50g smält smör som mixas med 3 ägg. Sedan brukar jag hälla…”
  • Annelie on Vad ska du äta om inte fett?: “Fast jag har läst att de åt inälvorna själva men gav hundarna muskeldelarna 🤔”
  • Maria on Vad ska du äta om inte fett?: “Utifrån kommentarer verkar folk förvirrade över att ingredienslistan blir lite mindre än vanligt. Kanske att "varierad kost" sitter i så…”
  • Rebecca on Vad ska du äta om inte fett?: “så bra då! Å jag som trodde man kan lita på Google ;)”
  • Martina on Vad ska du äta om inte fett?: “Underbart! Jag kan inte annat än att hålla med :)”
  • Martina on Vad ska du äta om inte fett?: “Avokado har 80E% fett :)”

Följ på facebook

Följ på facebook


Hej! Jag heter Martina och uppdaterar dagligen om biohacking, livsstilsdesign och mina tankar om hälsa. Jag följer en ganska strikt lågkolhydratkost sedan 2010 och tycker om att experimentera med olika träningsformer. På dagarna skriver jag böcker om hälsa, föreläser och granskar vetenskapliga artiklar. Välkommen hit! Alla kommentarer godkänns och besvaras manuellt.

  • Läs mer om mig här
  • Skicka ett personligt meddelande här

Den här sidan är en personlig blogg med personliga reflektioner om ketogen kost, förebyggande hälsa och livsstilsdesign. Jag arbetar inte som PT, kostrådgivare eller någon form av vårdpersonal. Jag ger inga medicinska råd överhuvudtaget men uppskattar och uppmuntrar livliga diskussioner om biohacking, self-help och livsstilsoptimering. Du läser och tillämpar allting på den här bloggen på egen risk och under eget ansvar.

22k followers

evolve All rights reserved Martina Johansson