Här har vi det absolut senaste inom Lowcarb/Paleo-världen – badabing badabong – Resistent Stärkelse!
Låt oss gå rakt på sak här, vad är egentligen fördelarna?
- Ökad insulinkänslighet
- Sänker insulin & glukos
- Tillverkar mer smörsyra än andra prebiotika
- Läker “leaky guts” (läckande tarm)
- Snabbare viktminskning
Vad det innebär:
- Ökad insulinkänslighet är väldigt bra för vikt/fett-minskningen särskilt för personer som är överviktiga. Många överviktiga har ett förhöjt fasteblodsocker, och genom att inta små mängder resistent stärkelse (såsom 1 tesked potatismjöl) upplöst i vatten före sänggående, kan blodsockret sänkas med flera enheter.Även för smala personer är sänkt insulinpåslag bra, särskilt om man äter en paleolitisk kost med mer kolhydrater än LCHF.
- Prebiotika är komplexa kolhydrater som når tjocktarmen helt intakta utan att brytas ned, där blir de föda åt probiotiska bakterier och stimulerar deras tillväxt. Det leder till ökad produktion av kortkedjade fettsyror (smörsyra, som till exempel BOHB och MCT-olja/kokosolja) som sänker pH-värdet i tarmen. Effekten blir bland annat ökade mängder avföring, men det är också otroligt inflammationshämmande och den resistenta stärkelsen kan också delta i uppbyggnaden av tarmslemhinnan och bidra till andra viktiga slemhinnor i kroppen.
Jag är inte helt övertygad ännu men för några dagar sedan började jag inta någon matsked resistent stärkelse före sänggående. Jag gjorde pudding på det (vatten, potatismjöl & kakao) och det blev väldigt gott & fluffigt!
Vad tror du om Resistent stärkelse, är det de nya för oss low-carbare?
Dave Asprey har skrivit en bra artikel om det (här), och jag ska träffa honom personligen om några veckor så då kan vi diskutera saken! 🙂
Mark Sisson har skrivit om det (här)
Richard Nikoley på Free the Animal, skriver om hur Robb Wolf introducerade honom till stärkelse (här)
Jimmy Moore testar resistent stärkelse (här)
Per Wikholm skriver om resistent stärkelse (här)
Potatismjöl är bästa källan till resistent stärkelse, och den ska EJ vara uppvärmd!
- Kommer du att testa den så kallade RS-dieten och lägga till Resistent stärkelse i din diet?
- Om du har lagt till resistent stärkelse, hur funkade det för dig? Vad fick du för resultat? Berätta gärna! 🙂
Hej! Tänkte pröva på RS, vilket rekommenderar du för mig med IBS och gaser att. börja testa med, och funkar surkål lika bra? Ska man ta det alltid före sänggående eller kan man ta det på dagen?
Ps. skulle vara glad över ett inlägg om gaser eller halsbrännor också! Vad beror luften på, får det av allt jag äter all tid på dagen, promenad ändast hjälper för stunden.
Du ska nog inte prova RS med IBS 🙂 Skippa det!
Kan det vara något för en ond och krånglig IBS mage?
Ja, men det bästa är att ta bort alla fibrer först
RS ger perfekt resultat på toaletten på alla tänkbara sätt och dessutom klarar jag pasta som är så gott.
20 gr potmjöl = 15gr RS /dag.
Jag blir lycklig av min friska starka
tarm.
Hälsningar Göran 78
Tack för ditt svar. Det är inte utläsbart ur din bok “Hormonbibeln” heller.
Då kan jag lugnt testa vidare.
Hej
Jag letar på nätet för att komma fram till om vanligt potatismjöl är icke uppvärmt i tillverkningsprocessen eller inte.
På den här sidan http://www.lyckeby.com/om-st%C3%A4rkelse-och-fiber/s%C3%A5-tillverkas-potatisst%C3%A4rkelse står det
“Stärkelsen går sedan in i varmluftstork och torkas till en jämviktstorrhalt på cirka 80 %.”
Så nu är frågan, räknas det som icke-uppvärmt eller inte?
Vilket potatismjöl köper ni som ni vet inte är uppvärmt i tillverkningsprocessen?
Det är uppvärmt i tillverkningsprocessen precis som en potatis är uppvärmd när den kokas. När potatis blir kall är när den resistenta stärkelsen bildas, likaså med potatismjölet.
Ekologiskt potatismjöl ingår dagligen som en självklar ingrediens i mitt LCHF-kosthåll.
Annars gäller att: ”Låta maten vara vår medicin och medicinen vår mat !” – sagt av Hippokrates för ca 2500 år sedan – och det gäller fortfarande – eller ?
Mera om det ämnet på min URL-länk.
Hello!
Jag började med LCHF och RS för tre veckor sedan. Det var en hel del buller o bång i magen första två veckorna, men nu är det redan lugnt. Jag tycker att det blev onödigt krångligt att blanda ut potatismjölet i diverse olika varianter….till godissmakande krämer eller över maten och liknande. Dessutom glömde jag bort det var o varannan gång…. Istället kör jag det utblandat i vatten. Visst var (och är) det en lite konstig känsla i munnen men inget så läskigt som att äta konstiga guggor, enligt mig 🙂
Så ett litet tips: Jag har en vacker burk fylld med kravmärkt potatismjöl på diskbänken, så att jag inte ska glömma. Morgon: Tar 1-2 matskedar i ett stort glas vatten det första jag gör. Man får både vätska och RS i sig på ett smidigt sätt. Lite pressad citon/lime ibland. Eftermiddag före middagen eller innan sovdax (men inte så nära att man måste upp o kissa på natten.) samma procedur . Jag är mätt, nöjd och har en perfekt fungerande mage. (minus 3 kg) Ha det gott!
Jippie det funkar med potatismjöl!
ÄNTLIGEN har jag lyckats få ner mitt blodsocker 2-3 enheter! Gtån 8-9 till 6 ,5 på morgonen Jag tar 1 dryg tesked i ett glas vatten morgon o kväll Äter även Lchf men fick inte ner det fullt så mycket med det Det märkliga är att min kompis berättade att hans mamma som var diabetiker gjorde det typ för 20 år sen! J…..a svensk dibetessjukvård som är så tröga o långsamma Andra grupper i samhället fortbildar sej kontinuerligt De kunde väl ändå följa socialstyrelsens rekommendationer som ändrades för diabetiker för ca 6 är sen!
Jag och hustrun har atit 20-25 gram RS varje morgon i tre månaders tid. Anledningen till det blev på morgonen är att det passade in i mogonrutinen så att säga. Då blir det gjort varje dag också. Hustrun är en “frisk diabetiker” tack vare LCHF. Hon hade ett morgonsocker på cirka 6,5-7,5 och under dagen ett socker på max 5,5. Trots vi tar RS på morgonen har hennes morgon värde minskat till runt 6 nu på morgonen. Vi “släppte väder” rätt friskt i början då vi började på full dos direkt utan tillvänjning. Nu är magarna helt lugna sen lång tid tillbaka. Jag äter LCHF för hälsans skull utan tidigare problem med vikt eller blodsocker. Tycker ändå RS har gjort min kropp gott. Bättre i magen elt enkelt.
Bra fråga Annw, om risken att äta rå potatis. Har du fått svar? Jag undrar också om det. Tack
Hittade en rad artiklar dar de varnar for att ata ra potatis nar jag gjorde en sokning pa natet, bl.a. denna:
http://www.newhealthguide.org/Raw-Potato.html
Vad sager du om denna information?
Elimineras dessa risker om man istallet ater potatiskmjol tror du?
Tacksam for svar!
Ja potatismjöl är ju något helt annat 🙂
Jag tycker det lättaste sättet att få i sig potatismjölet är att blanda det i ketobollarna. Alltså med smör/kokosfett, kakao och kokos (& ev. en skvätt kallt kaffe). Smaken påminner om chokoladkake-smet, mums! 😀
Hej:) Har lite pofiber i skafferiet, kan det vara nåt?
Detta måste du verkligen skriva mer om, börjar testa ikväll med 1 tsk i kallt vatten. Har svårt att gå ner trots strikt lchf och kalorireduktion samt tokig mage. Dock lätt bygga muskler = högt insulin? Tack för att du är så bäst 🙂
Hur gjorde du det så det blev pudding?
Så, nu är mitt jättelånga inlägg om resitent stärkelse klart.
http://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/10468/LCHF-guiden-till-resistent-starkelse.aspx
Tack Per, välbehövligt!
Hej Per. Länken funkar inte längre.
Finns det nagon anledning till att du tar detta pa kvallen? Ar fordelarna fler om man tar det pa kvallen versus pa dagen, exempelvis som ens forsta mal?
Far man alla fordelar om det intas helt utan tillsatt fett, eller ar det battre att tilsatta lite fett vid intaget for att gynna upptaget/funktionaliteten?
Intressant experiment.
Hej
Hur mycket av vatten, potatismjöl och kakao tar du för att det ska bli som pudding 🙂
Provade innan läggdags med 1 msk potatismjöl samt kakao och vatten. Var helt klart drickbart, men fick en väldig hjärtklappning under flera timmar! Tyvärr inga BS stickor hemma så blodsockret har jag inte kunnat kolla idag.
Lycka till med ditt experiment Martina! Precis som Orsa kompani lovar jag ingenting bestämt men väldigt snart kommer min definitiva guide till resistent stärkelse att finnas på lchf.se
Så intressant det här med resistent stärkelse! Har nyss läst på lite om det också. Undrar om det kunde vara bra mot min IBS och dåliga matsmältning. Jag äter ju förstås en del kostfiber redan i form av t.ex. fiberhusk, grönsaker, nötter och försöker få i mig prebiotika i form av surkål, äter mjölksyretabletter samt använder mycket kokosfett men man kan ju försöka med lite potatismjöl också eftersom det ska vara mer effektivt:) Hoppas bara man inte blir ännu mer uppblåst i magen då man redan har tillräckligt av sånt.
Surkål är inte PREbiotika, utan PRObiotika. Inte jätteviktigt kanske, men det hjälper en att söka information om man håller isär begreppen.
PRObiotika är en levande organism som ger en positiv hälsoeffekt på människor. I surkål som inte pastöriserats finns det gott om lactobacillus av olika slag som är probiotiska.
PREbiotika är sådant som vi inte kan smälta och ta upp, men som blir mat till PRObiotika. Exempelvis resistant stärkelse såsom potatismjöl (som man inte kokat, då försvinner nästan all effekt).
Är L-Glutamin också en resistent stärkelse?
L Glutanin är en aminosyra.
Ett protein, och väldigt långt ifrån en stärkelse (Kolhydrat)
Låter spännande och skulle vara roligt ifall du följde upp med resultat när du testat det en tid. Har själv dragit åt det mer paleotiska hållet nu på våren så det här kunde vara något för mig 🙂
“◾Prebiotika är komplexa kolhydrater som når tjocktarmen helt intakta utan att brytas ned”
Detta är väl inte detsamma som kostfiber, vilket jag hittills förstått är den enda sortens kolhydrat som passerar magen (ej blir glukos) och istället blir bakteriekäk? Eller?
Nej det är inte samma sak 🙂
Hej Martina!
Tack för en super bra blogg den är väldigt inspirerande och intressant, följer dig varje dag.
Första gången jag skriver men har en fråga om du har tid att svara.
Jag kör fasta 16:8 och min fråga är ang potatismjölet som låter intressant, då jag har problem med magen.
Kan man ta tex puddingen som du gjorde innan sängdags när man fastar efter kl 20:00 ?
Tack för ditt enorma engagemang och Lycka Till i Malmö!
Tack så mycket Åsa! Jag ser inga problem med att du testar lite potatismjöl, om det bara är 1 tesked eller 1/2 i lite vatten så är det tillräckligt lite för att räknas som fasta 🙂
Har vurdert det, men er ikke helt klar for mer tarmgass 😉
Har snart ätit ett halvt kilo potatismjöl 🙂
Effekt
Fiser lite mer 🙂
Ska dock fortsätta utvärdera ett tag till
Men hallå! Ända sedan jag hörde och läste om matprogrammet “Potatoes, not prozac” som ska vara bra mot hetsätningsproblematik, så har jag undrat varför oh varför hon som komponerat programmet har som regel att man ska äta en potatis innan läggdags varje dag. Hittade ingen anledning alls, och så läser jag det här. Kul 🙂
(själv skulle jag vara apnervös av att sätta i mig ren stärkelse.. andra får testa först och så läser jag rapporterna 😉 )
Narendra, resistent stärkelse är mer likt fiber än stärkelse så du kan släppa själva stärkelse skräcken på den punkten tror jag 😉 det ger inte blodsocker höjningar på samma sätt som “vanlig” stärkelse gör vad jag förstår.