En del klagar över utebliven viktminskning med LCHF och jag misstänker en förvirring kring det här med energiprocent och gram. Jag kommer från den gamla skolan där det var en enda regel att följa (så som jag uppfattade det då) och det var att man inte fick äta mer än 20 gram kolhydrater om dagen. GRAM!
Därefter kom lite olika riktlinjer kring att man skulle se så att inget livsmedel hade mer än 5% kolhydrater på innehållsförteckningen, det vill säga under 5 gram per 100 gram. Om man äter flera hundra gram av en sådan vara har man snabbt nått 20 grams gränsen, särskilt om man äter flera sådana saker.
Ytterligare lite senare började folk prata om energiprocent, hur många energiprocent som ska vara kolhydrater, fett och protein och det är inte alla som kan räkna ut detta korrekt. Många tror till exempel felaktigt att kyckling och tonfisk är 100% protein, och att smör är 100% fett.
Protein anges i gram
“Jag tränar si och så, jag väger si och så – hur många GRAM protein ska jag äta?” det verkar av någon märklig anledning helt naturligt att räkna protein i gram. Man räknar med att dagsbehovet är 1 gram per kilo kroppsvikt, och här har ju massor med dieter ställt till det rejält (läs mitt inlägg om proteinintag och LCHF här)
Varför räknar man inte fett och kolhydrater i gram? Jo för att man sedan gammalt resonerat att de endast är till för att täcka energibehovet och därmed är utbytbara mot varandra. För en frisk och vältränad person har det mindre betydelse, men om man har ett hälsoproblem (metabolt syndrom, övervikt, diabetes) är det annorlunda. Den basala glukosförbrukningen som är oberoende av insulin är ungefär 130g/dag så om man har brist på insulin bör man definitivt ligga under 130 gram.
Absolut mängd glukos viktigt för blodsockerreglering
Antalet gram kolhydrater som bryts ned till glukos avgör hur mycket blodsockret stiger, och det behöver man veta i frånvaro av insulin eller vid insulinresistens. Det spelar ingen roll om kolhydraterna är snabba eller långsamma, det kommer att behöva brytas ned ändå.
Låg energiprocent är vilseledande
Säg att man äter 3000 kcal om dagen, det är ganska normalt. Vissa äter mer och andra äter mindre. Tänk då att man äter 5 energiprocent kolhydrater, det blir 3000 x 0.05 = 150 kcal = 37.5 gram. Det blir mer än man tänker, och räknar man inte efter utan låter flera livsmedel skena iväg så hamnar man snart närmare 100 gram. Särskilt om man även håller på med netcarbs som många gör!
Ibland när jag har räknat på folks mat som inte går ned i vikt på LCHF har jag fått det till 100-150 gram kolhydrater om dagen, och de är kolhydrater som slinked ned av bara farten – i sällskap av stora fettmängder. Det ger viktuppgång, inte viknedgång.
Om du har fastnat på en långvarig viktplatå – räkna efter och se hur det ligger till!