Socker bidrar inte bara till sjukdomar och åldrande på insidan av kroppen. Det bidrar även till åldrande på utsidan av kroppen – rynkor!
Jag skrev ett inlägg om AGE – Advanced Glycolated End-Products för ett tag sedan (klicka för att läsa inlägget) och det är samma mekanism som är boven bakom rynkorna. Socker kommer in i kroppen via födan, hamnar i blodet och åker ut till kroppens vävnader med hjälp av insulin. Socker ingår i en biokemisk reaktion tillsammans med protein- och fettmolekyler där de smälter ihop. Socker klistrar fast sig på de här molekylerna, så att de blir orörliga.
Sockrets favoritprotein att klistra fast sig på är kollagen (som gör huden spänstig och fin) Huden utgörs nästan helt och hållet av kollagenfiber. När kollagenet och andra viktiga proteiner eller fettmolekyler är immobiliserade av socker, kan de inte göra sitt jobb. De ackumuleras i cellerna och till sist dör. Huden blir hängig och rynkig.
AGE i maten
Du kan få i dig AGE i maten, och vi tar upp 10-30% av de vi får i oss. Tänk på Coca-cola, kaffe eller stekt lök. Det är ganska brunt eller hur? Färgen kommer från glykering och vi blir likadana på insidan när vi äter socker. Man har sett att personer i medelåldern har brunt brosk och ju äldre ju brunare på grund av karamellisering (läs ett sötare blod av Ann Fernholm, hon skriver om detta)
Undvik AGE
Undvik allting som utsatts för Maillard-reaktion (gyllenbrunt via ihopsmältning av socker + aminosyror eller socker + fett) tänk ett rostat bröd. Det gyllenbruna på rostbrödet är AGE och ÅLDRAR dig och din hud.
Om du kokar maten och eliminerar så mycket socker som möjligt minimeras mängden AGE. Kött, fisk, ägg, kyckling, grönsaker, bönor, bra fetter och rotfrukter går att koka eller steka lätt med minimalt med Maillard-reaktion, för temperaturen behöver gå upp till 120 grader för att reaktionen ska kunna äga rum.
Jag har personligen upplevt stor skillnad på min egen hud sedan jag började eliminera all AGE, och jag visste inte att kaffe innehöll AGE så gissa om jag är glad att jag strukit kaffet! Jag försöker även tänka på att KOKA maten och inte steka så mycket som jag gjorde tidigare, steker aldrig bacon (äter inte bacon) utan kokar kött (pulled pork) kokar äggen och ångkokar grönsakerna. Det gör världens skillnad.
Tänker du på att undvika AGE?