Sånt här är kul!
Min vän Pernilla gör just nu allting by the book när det kommer till Keto som livsstil och vad händer? Kilona smälter bort efter flera års stiltje! Hon skriver så bra i sitt inlägg så att jag hade kunnat skriva det själv, och det bara kliade i fingrarna att få kommentera det så nu gör jag det.
Jag har strukit under med rött det jag vill poängtera.
När ketos blir enkelt & fettet smälter bort
Jag blir så glad när jag ser att Pernilla satsar på att bli expert på Pernilla, det är verkligen så alla borde göra det. Hon har dokumenterat hur hon mår i kroppen, vad som händer med magen osv och inte bara stirrat på siffrorna på vågen. Det här är så bra!
Pernilla har plockat bort mejerierna och all alkohol. För mig personligen är inte mejerier något större problem så länge de är fullfeta, men alkohol är inte alls förenligt med “total tightness”. Alkohol gör en svullen och fluffig och ger viktuppgång även i små mängder och det gäller (för mig) även 1 glas rödvin per vecka. Om jag skulle fitness-satsa skulle jag nolla alkoholen helt klart.
En annan sak jag tänker på är “en ostskiva eller skinkskiva lite då och då” sånt går absolut inte om man ska ned i vikt eller komma in i en bra ketos. En liten ostskiva kan förstöra allt och fråga mig inte varför det är så men det bara är det. Jag tror att det kan vara små-ätandet som är problemet. Det är så mycket bättre för fettminskning att antingen ÄTA eller INTE äta. Det vill säga FASTA (ingenting, bara vatten och ev. lite svart kaffe) eller ÄTA ordentligt 3 mål om dagen och ingenting däremellan. Pernilla är en stresstålig tjej så jag tror att hon tål sin fasta bra, men personligen blir jag tightare av att ÄTA utan att småäta. Stora, rejäla portioner och sen INGET däremellan.
Självkännedom är grejen
Att dokumentera på det här viset ger verkligen resultaten svart på vitt. Då ser man hur otroligt mycket någon liten skitsak kan påverka. Nu är jag inte intresserad av varken fettminskning eller att deffa längre, men när jag höll på med sånt så såg jag till exempel hur 1 glas rödvin på fredagkvällen kunde sabotera hela veckans viktminskning. Då är jag ändå frisk, fysiskt aktiv och har bra förbränning. Sen såg jag också att jag kunde äta olika mycket kalorier av olika livsmedel. Jag kan till exempel äta hur mycket lax, sill och makrill som helst och hur mycket vispgrädde och kokosgrädde som helst och ändå gå ned i fett och tappa vikt. Det är dokumenterat flera gånger. Däremot kan jag inte äta oändligt med smör.
3000kcal jordnöttsmör av den fetaste ekologiska varianten som ligger på 80E% fett gör att jag går upp i vikt, medan 3000kcal vispgrädde gör att jag går ned i vikt. Det är väldigt olika hur kroppen reagerar och det förändras också med tiden och med hormonerna. Genom att vara uppmärksam på sin kropp, dokumentera och vara “med” kan man cruisa sig till bättre hälsa och lägre vikt.
Hej Redaktörn!
Har du skrivit så här: https://forum.kostdoktorn.se/topic/15588-konditionstr%C3%A4ning-i-ketos/?do=findComment&comment=156686
Men åh vad folk alltid vrider och vänder på det man säger. Utvärdera kan man väl göra varje dag, 18 månader att TRANSFORMERA sin kropp helt och hållet. 3-6 månader låter väldigt länge att adaptera men det kan ju ta ett bra tag (många veckor) innan man är riktigt på topp i sin fettdrift och gör PR utan carbs.
Bara att byta eller utesluta några ingredienser 🙂
https://www.jaktjournalen.se/recept/viltfarsgryta-med-heta-korvar/
Intressant. I veckan, fick jag upp de här länkarna på min Facebook. I korthet handlar det alltså om att östrogenmängderna i ost är katastrofalt höga och kan framkalla bröstcancer. Östrogen vet vi ju också ger fluff. Alltså är ost ett jätteproblem. Alla mjölkprodukter men speciellt ost.Artiklarna berättar att just i ost blev östrogenmängderna mer koncentrerade än i andra mjölkprodukter. Ost är gott men kanske faktiskt potentiellt lite farligt.
https://www.onegreenplanet.org/natural-health/doctors-demand-fda-add-breast-cancer-warning-cheese/
https://www.pcrm.org/news/news-releases/doctors-petition-fda-require-breast-cancer-warning-label-cheese
Jag kikade lite extra på detta för ett tag sedan (steroidhormoner i mat) och läste en studie (Natural occurence of steroid hormones in food, Department of Biochemistry and Food Chemistry, University of Hamburg) där man kom fram till föjande:
“It has further to be taken
into consideration that about 90% of the ingested hormones are inactivated by the first-pass-effect of the liver.
This leads to the conclusion that no hormonal effects,
and as a consequence no tumor promoting effects, can be
expected from naturally occurring steroids in food. ”
samt
“More effects on human beings can be expected from
exposure to phytoestrogens, which occur in plants in
high amounts, or by environmental chemicals with hormonal or hormone blocking activity such as some pesticides, polychlorinated biphenyls or dioxines, which are
widespread in food and water.”
Jag vågar fortsätta äta feta mjölkprodukter såsom smör o ost 🙂
Tror att det är vegansk propaganda. Om det skulle finnas östrogen i ost är det iaf inaktivt. Annars skulle jag har blivit av med alla klimakteribesvär för länge sen…
Jättebra att du poängterar skillnaden mellan fett och fett! Är alltför många som tror att de äter ketogen kost när de ta en näve jordnötter och en bit ost till mellis. (Bara ordet mellis är absurt när man är vuxen!)
Sen kan de inte förstå varför viktnedgång och andra förväntade resultat uteblir…. Är viktigt att förstå vad som är inflammerade och skapar obalans, inte bara en generell iakttagelse på gruppnivå utan att förstå sin egen kropp och vara lyhörd. Om man vill ha svart på vitt vad som kroppen definitivt inte vill ha så rekommenderar jag att göra ett IgG-test.
Varför är mellis absurt för vuxna? Vissa kan behöva eller till och med kräva det. Jag kan inte äta tillräckligt stora portioner för att få mig det jag behöver på en dag utan behöver ibland nåt mellan målen för att inte hamna på undervikt. Andra hjälper det att inte överäta vid större målen. Blir kanske tokigt att hävda att ens egna behov är allmän lag…?
+1
Har också plockat bort mejerier sen ca 6-7 veckor tillbaka och vad händer…..rejält minus på vågen, blev mkt mkt förvånad!
Och jag som slevat i mig keso o kvarg i tron att det var BRA!? Men kände mig alltid plufsig och spänd i kroppen efter intaget. Och hungrig ändå! Har numera ersatt det med ägg och en helt annan mättnadskänsla. Dock har jag svårt att ta bort osten….och tror inte jag vill göra det heller. Smör äter jag och rödvin dricker jag på helgen. Numera äter jag definitivt inte Lchf , mer åt GI-hållet, men äter överlag mycket mindre portioner än tidigare.
Har äntligen kommit i fasen att jag inte får några skuldkänslor av vad jag äter, att inte straffa mig om jag äter ”fel” med hård diet/träning. Sånt här har jag hållit på med i stort sett hela mitt liv….jag är 60 nu. Sorgligt. Vill bara påminna andra hur viktigt det är med ens egna tankar. Något som du, Martina, ofta har skrivit om!
Nu mår jag bra av min styrketräning…älskar det! Min kropp vet vad den behöver …bara jag lyssnar!?
Har märkt att jag äter när jag är trött. Man kan liksom sluta äta när man börjar. Ska börja skriva varje dag också för det är något som sätter igång hungern.
Inte sluta äta ska det stå
Hej! Menar ni att man inte skall äta skinkskivor? Jag bor i Spanien och kör LCHF och 5:2 och vill göra allt bra, men att slopa Jamon Serrano blir inte lätt, jag äter det med ost.
Inte så keto 🙂
Bra inlägg!
Undrar hur det kan komma sig att du går upp i vikt på smör men ej grädde? Skiljer de sig så pass mycket åt i kemisk sammansättning?
Jag vet inte vad det beror på, det är inte alls logiskt.
Alltid ansjovis i pastejen 🙂
Det är sen gammalt “man tager, om man så hava kan” skrev Cajsa Warg
You manage what you monitor! För mig funkar det inte bra med tre mål och inget emellan, kan absolut inte äta särskilt stora måltider för då får jag symtom av hypoglykemi (och då äter jag verkligen keto). Vad säger du om mellanmål Martina, är det bättre om de är så låga i protein som möjligt för att inte hålla på och blodsockerhöja hela tiden? Alltså jag tänker mer på att äta rena fett-mellanmål och kanske ändå få ut samma fördelar som att äta endast tre gånger om dagen.
Det kan funka men det är samma med mig, blir snabbt hypoglykemiskt
Vad är de som orsakar hypoglykemi när man inte är diabetiker?
Vad kan man göra för förändring för att slippa de?
Insulinet överskjuter för att ens kropp är alldeles för “på hugget”. Min prof tror det har att göra med det där med att vara en typ A personlighet.
Hej! Är antagligen i förkliimakteriet. Har fått värre Pms, svettningar under dagen och finnar helt plötsligt vid 46 års ålder. Vet du vad som skulle kunna hjälpa mig?
Jag vet tyvärr inte :/
Jag tänkte om det kan vara ett tecken på att det är någon obalans mellan hormonerna och hur man skulle kunna få bukt med det? Kram
Ja det är obalans med hormonerna i förklimakteriet. Det är så det är. Jag hade ju personligen kört superstrikt ketogen kost (djup ketos), ingen fasta, inget kaffe och försökt ta hand om mina binjurar så mycket som möjligt med massa lugn träning och meditation.