Märta: Jag kör en dryg timmes crosstrainer + styrketräning varje dag, förmodar att det är tillräckligt för att hålla kroppen igång? Efter att ha kört lchf nu i snart 2 mån så sitter kläderna precis som innan. Det enda jag har märkt är att musklerna syns lite tydligare på benen men det är ju för att kroppen har släppt på all vätska som kolhydrater för med sig. Så vad har hänt? Har fettet lagt sig ”inuti”? Träningen har jag inte ökat så det är troligen inte muskler jag fått. Jag tror att jag ätit för mycket fett så det har väl lagrats. Har du någon teori? Och finns det någon annan läsare här som känner igen sig? Nu vet jag inte alls hur jag ska gå vidare för att tajta till, det är framförallt ben och rumpa som det sitter på.
Martina Svarar
För det första är 2 månader en ganska kort tid, särskilt som man ofta har en ganska lång inkörsbana till att dels bli fettdriven och dels hitta rätt i LCHF-jungeln. För mig tog det lång tid innan jag slutade vara rädd för fett, så medvetet eller undermedvetet valde jag hela tiden protein framför fett. Typ en torr kyckling, lite sallad, jättelite yoghurt, en proteinshake och så vidare. Det kan ge både ketos och viktminskning, men det är långt ifrån optimalt för hormonerna och för kroppskompositionen!
Korta svaret är – ge det mer tid och studera hur du äter nu och hur du kan optimera det för ketos. När det gäller gym och crosstrainer är det bra för att hålla igång kroppen, men jag hade skippat crosstrainern. Anledningen till det är att det är mer stressande (kortisoldrivande) än vad det gynnar en optimal fettfördelning. Det finns ingen anledning att “bränna kalorier” på det sättet.
Sen till frågan om vart fettet tagit vägen – här är ett utdrag ur boken Fettfrälst.
Kroppsfettet består inte av 100% fett, det är det som är det fina i kråksången. När man bara bantar och blir av med “massa” blir man av med fett, vätska, muskler och allt möjligt jox. Om man däremot är fettdriven så att kroppen specifikt bränner BARA fett och inget annat, då får man behålla sin fettfria massa vilket i praktiken innebär en relativ ökning av fettfri massa!
Man behöver inte oroa sig över att fettet har hamnat på insidan för är man fettdriven så är det de fettet som ryker först av allt. När kroppen lagrar in fett runt de inre organen och på buken, så gör den det för att det ska vara så lättillgängligt som möjligt.
Om man är tjej och har sitt fett på benen och rumpan så är det tecken på hormonell balans, det är där det ska sitta. Istället för crosstrainer kommer det vara mycket, mycket effektivare med högintensivträning och sprinter för att bli av med den typen av fett. Läs gärna inlägget om fettinlagring och hormoner, mer om det finns att läsa i Hormonbibeln. Både Hormonbibeln och Fettfrälst finns där man köper böcker, både i fysiska bokaffärer och online!
Funderar på det där med bränna fett samtidigt som öka muskelvolym. Har gått upp från 13 till 16% fett nu under december. Mest för tt jag ville kolla om jag kunde äta mer fett utan att öka, så jag överåt lite fett under ca två veckor och sen kom julen. Under fyra juldagar åt jag säkert 5000 kcal per dag, minimala mängder alkohol, stora mängder grädde och nötter som jag sällan äter annars. Gick faktiskt upp 6 kilo. Ner igen 3 kilo på tre dagar när jag började äta strikt utan nötter och grädde samt har kört warrior sedan i måndags.
Vill verkligen ner till min tidigare 13% look. Och deffar alltså nu, igen. Det går säkert ganska fort att komma ner i % igen men.
Funderar på om det istället för att deffa ner resten istället skulle vara möjligt för mig att byta fettet mot muskler. Men hittills har jag inte riktigt sett sådant ske med min kropp, så jag vet inte om jag tror jag kan klara det. Alltså ca 3% fett. Finns det ett sätt som fungerar där jag skulle kunna äta “energibalans” alltså ej ligga i underskott, samt träna hypertrofi samt promenader och tabata, och komma ner i fett samtidigt som jag ökar i muskelvolym?
Det vore verkligen kul att lära detta, men hittills har jag bara kunnat gå ner i fett% genom att ligga lägre i energi. Vad tror du Martina?
Bra fråga haha, jag hade gärna svarat om jag hade vetat! Jag har aldrig varit i en sån grym form men lovar att berätta när jag har knäckt detta. Är sjukt avis på dina 13%!
Siffrorna är nog inte så viktiga egentligen. Min muskelvolym är ganska liten. Muskelmassan som du byggt upp genom lång tids träning och din kunskap om hur du ska träna för bra volym spelar nog mer roll tänker jag. Dina bilder nu och tidigare visar att du är i mkt god form som jag ser det. Men rent allmänt då, hur gör man om man vill komma ner lite i fp utan att lägga sig på energiunderskott och samtidigt få lite mer volym? Har för mig att du skrivit mkt om det innan?
Tack va roligt att du tycker att jag har en god form, dock känns det inte riktigt så själv. Min metod för att få den kroppen jag har nu är att bara köra low carb och träna, om jag hade velat gå ned mer i fettprocent hade jag varit mer noga med att vara i djup ketos hela tiden. Mer än så vet jag tyvärr inte :/
Ja okej, värt att testa att pressa ner kolhydraterna lite då kanske? Jag menar minska grönsaker och RS som sötpotatis, banan, kidneybönor bort?
Ja det kan du ju testa 🙂
Detta har ingenting med detta inlägget att göra men tänkte höra en sak med dig Martina. Läste nyss Anna Halléns inlägg “ketos”.
“Och några (många) märker att det är svårare och svårare att hamna i ketos. Och alla märker att de underbara effekterna av ketos avtar för att sen försvinna helt.”
Nu har jag inte någon sönderbantad kropp utan jag är frisk och normalviktig och inte intresserad av viktnedgången, utan snarare hälsa och en strävan efter ett stabilt blodsocker. Men jag känner inte alls igen mig i det här, eller att jag hört andra säga att det blir svårare och svårare att komma in i ketos?
“Glukoneogenesen uppgraderas ju mer du kämpar för att hamna i ketos. Du tränar kroppen att bli makalöst duktig på att bygga glukos inifrån”
Vad gäller här med glukoneogenesen och ketos??
Oh Gud… jag vet inte hur jag ska bemöta det men det är inte korrekt! AH likställer ofta ketos med något slags kokainmissbruk, det är på inga sätt överrensstämmande med verkligheten.
Men precis…. Jag har aldrig hört någon med ketogen kost säga sig känna sig ohälsosam, trött, beroende eller “behöva höja dosen” (vilken dos?). Det känns inte som det är så det fungerar för majoriteten av personer.
Jag har också samma vikt efter 11 månader lchf, äter dock lite kolhydrater på jobbet( måste äta samma mat som förskolbarnen). Jag äter tyroxin för sköldkörteln.
Hej Martina, måste tipsa om en app som jag hittat. Troligen har du redan testat liknande men kanske någon annan som läser här vill ha tipset.
Appen heter Body tracker, Linear, den finns måde till iphone och android. . Man kan tracka vikt, fett% utifrån olika metoder, kroppsmått, träningsresultat som1 rep max mm. Man kan även kalkylera sin fp genom att skriva in mätpunkterna. Det finns möjlighet att spara sina resultat och se grafik på utvecklingen av tex fp eller kroppsmått. Detta blir min nya nörd-dokumentationspryl, tillsammans med min nya “analoga” fitnessdagbok i pappersform som jag blev inspirerad att starta när du skrev om det. 🙂
Tack, ska kolla in den! 🙂
Hej!
Jag upplever att jag, trots att jag är i ketos sedan början av oktober, inte släpper ett enda gram fett på kroppen. Istället för att tappa 2kg fett har jag istället lagt på mig 2kg. Sedan i våras har mitt då gränsfall TSH värde försämrats samt att jag fått mineral brister (zink tex). Förmodligen har jag även jod och selen brist. Vad jag förstår så kan sköldkörtel besvär dessutom försämras av mycket mättat fett samt korsblommiga växter (som ju ingår till stor del i en lågkolhydratskost).Värdet på TSH har förbättrats sedan jag började ta mineraltillskott, inkl jod och selen. Fasta har inte heller gett någon effekt så nu äter jag istället 3 mål om dagen. Jag hoppas att det bara är mitt TSH (och låga T4 och T3) som sätter käppar i hjulet. Eller kan det vara så att jag helt enkelt genetisk inte är bra på att förbränna fett? Någon annan med samma erfarenhet?
Tack
Håller med Elvira, båda tummar upp för att du publicerar läsarfrågor. Tack!! Och så är det väl som Sonja säger, det som inte kroppen förbränner lagras och då är det ju fett. I början var jag som du säger Martina rädd för fett men nu har jag upptäckt hur gott det är och kan äta smör med sked. Min hy har blivit bättre och jag ser piggare och frisk ut. Gott så men det känns som att kroppen strävar efter att göra tvärtemot vad jag vill hela tiden, som att den konstant befinner sig i trotsåldern. Känns jobbigt när jag faktiskt inte ser några resultat men jag ska fortsätta.
Om man strävar efter ketos, kan man då äta fler kolhydrater om man tränar dagligen jämfört med om man inte tränar? T ex om jag vill äta en skål med hallon som efterrätt, kan jag göra det om jag tränar eller sabbar det allt?
Tack Märta!
En skål med hallon sabbar inget (för de flesta) du kan äta kolhydrater i form av grönsaker och de flesta bär, lite nötter osv så länge du håller fettet högt. Mät ketos med urinstickor från apoteket, blodketonmätare eller ketonixen (utandningsluft) så ser du var din personliga tröskel går 🙂
Det är kul när du postar läsarfrågor och ditt svar! Tummen upp!
Men en fråga, frisätter inte Högintensiv träning, sprinter och HIIT-träning också mkt kortisol? Om inte varför, till skillnad från typ crosstraining?
Nej, istället frisätts testosteron och HGH som är fettförbrännande!
När du skriver högintensiv träning och sprint, menar du tung styrketräning och typ springa intervaller?
Japp!
Men ändå kommer kroppen inte bränna lagrat fett om man äter för mycket energi, det finns ju inte behov att tar av sparat energi i form av fettväv eller muskler om det kommer in tillräckligt med energin.
Det är väl sant antar jag, fast jag upplever att det där med “för mycket energi” blir väldigt annorlunda när man är i djup ketos.
Håller med, jag upplever att jag kan äta betydligt fler kcal på fettbaserad kost jämfört med “normal” blandkost.
Ketos är inte nåt farligt eller dåligt! Det är förbränning.
Ketoacidos är farligt och kan vara livshotande.
Har du verkligen läst inlägget nu? 🙂