Det här inlägget riktar sig främst till nyfikna nybörjare inom ketogen kost, och till dig som experimenterat ett tag men fortfarande har mycket frågetecken. Här finns ett kompletterande inlägg.
Inlägget innehåller köplänkar till Adlibris!
Min åsikt är att det krävs ett gym för att få riktigt bra resultat när det kommer till formtoppning, en åsikt baserad på hur stor skillnad det blir på att träna tungt jämfört med lättare träning. Det är som natt och dag! Det trickiga med den här typen av formtoppning är att de flesta inte är i närheten av keto-anpassade och därmed inte kan driva sina kroppar på fett. Ändå ser jag keto som det bästa alternativet eftersom allt annat bara är olika varianter på fitness.
Det funkar bra i början (särskilt för unga personer) men pushar verkligen den hormonella hälsan ut för ett stup efter ett tag, plus att det kan vara ganska åldrande utseendemässigt (rynkor och slapp hud). Vi vill ha “fullness” både i kroppen och ansiktet och då måste man käka rejält med fett, protein och näring. Annars kommer sladdret som ett brev på posten!
Nyfiken på Keto? Viktminskning? Formtoppning?
För att fixa en bra och stabil form är det bra att börja fett-adaptera så snart som möjligt, om du inte redan är adapterad vill säga. Bara baserat på mängden meddelanden jag får ökar intresset stadigt, och till er som fortfarande kämpar med att få till det rekommenderar jag min bok KETO – Den kompletta boken om ketogen kost. Där står precis allting du behöver veta inklusive rikligt med fallbeskrivningar. Boken har även recept. Följ dem.
Av erfarenhet vet jag att majoriteten som hittar hit är ute efter viktminskning och är oroliga för att gå upp i vikt. De tankarna är bara att släppa med en gång för här håller vi inte på med kaloritänk eller bantning. Här tänker vi näring, näring, näring. Inga tråkiga sallader eller andra späkerier med lågkalorimåltider som bara göder hunger och sug. Kalorier spelar absolut roll och du får räkna dem om du vill, men det är inte fokuset här.
Ta bort ickemat och triggermat och med det alla avsteg
Alla människor har “triggermat” (åtminstone 90% av alla) det vill säga mat som ger ett okontrollerbart beteende. Ställ en skål med godis på diskbänken och se hur länge den får stå orörd. Äter du av godiset även om du inte var särskilt sugen? Tog det slut även om det inte ens var särskilt gott? Vad händer om du har bröd hemma? Äter du upp hela limpan med en gång? Hur är det med gröt? Sylt? Pasta? Hur är det med kvarg? Yoghurt? Flingor?
Du vet säkert att mycket “nyttig” mat får dig att gå bananas. Ta portion efter portion efter portion. Någon familjemedlem kanske säger “Va! Är du fortfarande hungrig!?” Men du är inte hungrig du kan bara inte stoppa dig själv. Låter det hållbart? Låter det som att mer självdisciplin är en bra lösning? Att ständigt brottas med sig själv och rulla runt i ett hav av skuld och skam för att du inte kan “kontrollera dig själv”? Svaret är nej – Inte hållbart. Särskilt inte när det finns ett lättare sätt, det vill säga att bara ta bort den maten som leder till ett maniskt och besatt beteende.
Fett mättar och eliminerar sug
Jag ska inte gå in på människans artegna föda just nu men här är en bra bloggpost med källor som beskriver varför människan är designad för en animalisk diet. Faktum är att det är få saker som mättar så otroligt bra som fett och protein, mest fett. Nu pratar jag om smör, grädde, talg, ister, äggulor och fett från feta fiskar. Om du inte testat att äta sådan mat innan kommer du att bli förvånad över skiftet i din kropp.
Vanliga frågor och svar (FAQ)
Alla “vad ska jag äta”/ “får jag äta”-frågor besvaras i min bok Keto – Den Kompletta Boken om Ketogen Kost. Den finns på norska här och engelska här! Du kommer veta vad du ska äta efter att du har läst boken.
De näst vanligaste frågorna
– Jag går inte ned i vikt, varför då?
– Jag är supertrött och orkar inte träna, vad gör jag för fel?
– Jag är i skyhög ketos, är det farligt?
– Jag har superlågt blodsocker, är det farligt?
– Jag är inte hungrig, är det farligt?
– Jag är jättehungrig, vad ska jag göra?
Vikt: För det första. Många som vill gå ned i vikt behöver egentligen inte gå ned i vikt. Alls. Detta är en hård sanning för många som nyper sig i muffinsmidjan och säger “Men den här då! Vad ska jag göra med den?” Ja, det finns en hel bok om hormonell fettinlagring och hormonell viktökning/fettminskning (finns här och är också skriven av mig, som av en händelse ;)) Vad du kommer förstå är att klassisk bantning sällan löser problemet om det finns hormonella och inflammatoriska bakomliggande orsaker. Det gäller även vid stor övervikt. Här kan såklart socker- och matmissbruk spela en stor roll också. Att gå in i en riktigt djup ketos löser problemet för de allra flesta. Mät dina blodketoner med en blodketonmätare, eller ditt blodsocker och se till att de ligger på runt 4.5 mmol/l dygnet runt både fastande och efter måltid.
Trött: Ät ordentligt, ät tillräckligt med fett och bra livsmedel. Fortsätt träna så gott du kan. Om du är en riktigt inbiten “carb-burner” kan det ta ett bra tag att adaptera. Drick vatten, ät extra salt, ta magnesium. Efter några veckor klickar det.
Ketos: Nej det är inte farligt. Om du mår dåligt, blir yr och darrig i ketos så drick vatten, ta lite salt, ät en måltid och ta magnesium. Det känns helt annorlunda i kroppen i ketos och det är ditt egentligen, naturliga tillstånd av jämnt och stabilt blodsocker utan sug eller hunger.
Blodsocker: Nej det är inte farligt. Du kommer inte dö av lågt blodsocker. Under en lång vattenfasta kan blodsockret gå ned till 2 mmol/l för att blodketonerna har tagit över som substrat i mitokondrierna. Om du är helt ovan vid ketos och försöker fasta flera dagar kommer det sjunkande blodsockret att upplevas som väldigt obehagligt. Det kan ge illamående och kräkningar. Du är då inte redo att fasta och inte alls adapterad till fett/ketondrift och det bästa är om du kastar in handduken och avbryter fastan.
Hunger: Om du kommer från en svältkost, bantning, viktväktarna, vegetarisk- eller vegansk kost kan du drabbas av en enorm hunger. Kroppen jublar över att du äntligen vill ge den näring. Du kan bli enormt sugen på fett och protein. Försök välja bra källor inte bara jordnötssmör eller andra nötsmör. Om du tappar din hunger, acceptera det. Du måste inte äta. Det är inte farligt att låta bli att äta. Känn in kroppen. Den kommer att vilja ha mat om ett tag igen.
Övriga frågor
– Passar keto för mig? (smal, klimakteriet, kvinna, PCOS, hypotyreos, autoimmunt tillstånd, ätstörningar, Gastric Bypass opererad, bortopererad gallblåsa, tränar mycket)
Detta är varianter på frågan om alla kan äta ketogent. Svar ja. Alla kan äta sin naturliga, artegna föda. Alla vill dock inte vara i djup ketos hela tiden, det får man experimentera med. Vissa älskar sin ketos medan andra bara vill doppa tårna i vattnet och ytterligare några vill äta en cyklisk ketogen diet (CKD). Det betyder att man är i ketos måndag-fredag och går ur ketos på helgen. Populärt för crossfitters och bodybuilders. Absolut ingen rekommendation till socker- och matberoende även om de oftast är dessa personer som vill äta CKD för att kunna ha kvar sitt missbruk. Den modellen leder ingenstans för den här gruppen, eventuellt till mer viktuppgång och metabola skador. Kort sagt är en medicinsk ketogen kost (>80E%fett/måltid) optimal för människor med vacklande hälsa. Ja även PCOS, ja även hypotyreos, hashimotos, GPB och bortopererad gallblåsa.
Mitt svar är att om intresset finns så testa. Funkar det inte så har du förhoppningsvis lärt dig något nytt om din kropp och metabola status.
– Var hittar jag en coach?
Jag coachar inte och känner inte till några bra keto-coacher tyvärr. Däremot har jag ibland kurser så följ mig på mina sociala medier så missar du inte nästa kurs!
Hur ser 80E% ut?
Köp en våg och använd kostbevakningen eller annan matloggningsapp för att lära dig räkna på maten. Detta är något du gör i början, sedan går det automatiskt. Här nedan finner du ett cirkeldiagram där du kan testa dig fram med olika energiprocent och se vilket förhållande det blir mellan makronutrienter och kalorier.
Kodcred: Johan Ankner
Slutligen handlar det om att lära känna din egen kropp och vad som funkar för dig. Kvinnor och män har olika energi- och näringsbehov samt att dessa behov varierar med ålder, fysisk aktivitet och vilka målsättningar man har med sin livsstil. En del vill optimera för fertilitet, andra för fitness. Två helt olika saker!
Titta inte för mycket på vad andra gör utan notera hellre hur just din kropp reagerar på det du gör. Istället för att förlita dig på ditt minne rekommenderar jag papper och penna, en anteckningsbok så att du kan dokumentera din viktminskning, ketos, din blodsockerkurva, dina magbesvär eller vad det nu kan vara som gör att du har orkat läsa ända hit 😉
Oavsett vad önskar jag dig lycka till, och lämna gärna en kommentar om det är något jag missat!
Om du inte skulle äta keto, vilket kosthållning skulle du isåfall rekommendera? Jag testade men valde bort keto pga den sociala biten ( vill kunna äta ganska fritt av det jag blir bjuden på).
T ex Lågkolhydratdiet, glutenfritt, gi, paleo?
Vill uppnå en allmänt hälsosam livsstil, tränar mycket och vill äta mat som gör kroppen gott (samtidigt som jag kan äta på godsaker som bjuds då och då). Är i 30-års åldern och övrigt frisk.
Tack!!
Paleo kanske?
Hej Martina!
Jag tog mig till din bok Keto via Hormonstark och vill gärna lägga om livet för att … det helt enkelt känns nödvändigt.
Jag är i princip uppväxt på kolhydrater eftersom jag aldrig klarat av kött, fisk och skaldjur något vidare pga kraftigt illamående. Som vuxen (nu 40) har jag gjort flera försök genom att helt enkelt bestämma mig för att äta kött och fisk, men det slutar med att jag mår för dåligt och inte klarar av det. Det här resulterar i en vegetarisk kost som jag tolkar som ganska … inflammatorisk. Sedan jag var liten har jag också varit överkänslig mot mycket (alla röda livsmedel, citrusfrukter, ost m.m.) och nu som vuxen reagerar jag ibland på samma saker samt en del nytillkomna grejer + annat jag säkert inte ens vet. Jag har astma och diverse autoimmuna reaktioner (bl.a. hypotyreos), nedsatt lymfsystem och extrema ödem (lymf- men troligtvis också lip-).
Jag kände igen mig lite i ett av fallen du beskriver i boken, där ni tar antikroppstest för att hjälpa en kvinna med bl.a. lipödem. Ursäkta långt inlägg, men jag skulle behöva lite guidning till var jag ska börja eftersom jag har svårt att “helt enkelt” börja med att byta ut mina livsmedel och sedan göra samma misstag som tidigare och inte kunna fortsätta. Var skaffar man antikroppstest? Har du något tips? Utöver mina vanliga vitaminer och mineraler har jag också kompletterat med zink nu. Gissningsvis har jag också östrogendominans (särskilt som hela min kropp protesterade på alla vis då jag för några år sedan övertalades att ha kopparspiral, som jag blev tvungen att ta ut efter ett tag – utan att symptomen försvann). Borde jag, utöver antikroppstest, skaffa saltsyretabletter?
Hoppas du har möjlighet att svara! Oavsett – tack för dina böcker och för all information du sprider!
Hej! Det låter som att du både äter för mycket och fel saker för just din kropp givet symptomen. IMUPRO är ett venöst test för att testa livsmedelsintoleranser. Har du testat att äta rent kött från typ lamm? Lammracks? Köp saltsyretabletter och testa att äta protein efteråt, det brukar gå mycket lättare.
Hej Martina!
Skulle behöva råd. Jag har nyligen lästa både Hormonstark och Keto den kompletta…… och har därefter lagt om kosten med sikte på 85E% Har även skaffat en ketomojo som visat att jag kom in i ketos rätt snabbt. Gav mig på 5 dygns vattenfasta och det gick galant, men efter fastan mår jag skit. Det har nu varit så till o från i 5 dagar. Är matt, ibland svimmkänsla, mår illa, är mest äcklad av mat. Har jag brist av något som jag kan tillsätta som tillskott tro? Gruvar mig för att kontakta Sjukvård för där blir man väl kapad vid fotknölarna om de frågar hur jag äter.
Om du hoppat rakt in i ketos och fasta och det bara gått några dagar förstår jag verkligen att du mår dåligt! Det bästa är att smyga in i ketos försiktigt och sänka kolhydraterna och höja fettet vecka för vecka 🙂 Om du kör på såhär mår du nog normalt inom en månad, men det tar tid!
Hej Martina,
Har kört keto i 2 veckor nu, men funderar över hur jag ska räkna kcal om jag äter ca 1800 kcal och sen bränner 500 kcal på träning ska jag plussa på dom på det dagliga intaget?
Nej du ska strunta i att räkna kalorier helt och hållet, makes no sense!
Hör du ofta folk som testar keto/low carb som upplever att det känns svårsmält med så mycket kött/animalier? Att magen liksom blir trög, seg och det känns som inget händer? Dålig matsmältning kan ju såklart bero på massa saker, men ändå intressant när det blir så tydlig skillnad av just köttet.
Inte så ofta men JA det händer absolut! De har ofta för låg magsyra, kanske behandlat med omeprazol, kanske har SIBO osv. Men majoriteten klarar det fint. Jag hade själv extremt lågt magsyra efter 10 år av vegetarianism, men klarade kött från dag 1 märkligt nog.
Hej, är det någon speciell skillnad på talg och ghee (laktosfri)? Jag tål talg bättre än ghee. Med ghee/smör blir jag uppblåst och maten kommer ut fort (deluxe). Med talg kan jag hålla maten längre och blir inte lika uppblåst.
Ja det är en signifikant skillnad mellan talg och ghee, helt olika produkt!
Ja, men vad kan det evt vara som gör att en inte klarar att hålla på smör/ghee oavsett med eller utan laktos? Förstår att talg är helt annorlunda, men förstår fortfarande inte vad i smöret som skapar problem
Inte jag heller förutom att det är en annan produkt, annan fettprofil och ev lite mjölkprotein. Man kan ju vara intolerant mot både smör och ghee, intolerant mot mjölkfett.
Köp fetare blandfärs, be dem i charken om hjälp att räkna %-halten
och mala efter dina önskemål
Älskar din brödskiva 🙂
En ny Zornkulla på bilderna 🙂
Så fina, bra fotograf
Tackar! Det ska jag hälsa Johan!
Skulle du kunna tänka dig att skriva ett klargörande inlägg om sk fasting mimicking diet? ser att det skrivs och hojtas en del om det lite överallt just nu. Det verkar vara en grej då att nån vecka i rad äta helvegetariska rätter med mindre mängder fett tillsatt. Vad är hypen?
Tack för tips!
Tack för alla klargörande blogginlägg! Har båda dina Ketoböcker men hajar ju ändå inte själva räknandet… Aldrig varit en stjärna på matte.
Frågor jag hoppas du har tid att besvara:
1. Om jag skriver in alla ingredienser ur ett recept för 4 portioner i kostbevakningen, är det då samma E% fett och protein även i varje enskild portion, som det som räknades ut för hela receptet?
2. Testat räkna på flera olika måltider i kostbevakningen, men många rätter hamnar på typ 65-70 E% fett. Då försöker jag räkna in mer smör att steka i, mer grädde i såsen osv. Men krävs då massor såna tillägg för att komma upp i 80. Blir så frustrerad. Kan ju inte ösa smält smör över alla blandfärsbiffar, blir ju inte ens gott. Vad gör jag för fel? 200 g blandfärs har enligt kostbevakningen bara 64 E% fett.
1. Ja
2. Har du bara färs i biffarna? Du kan ju blanda med äggulor?
1. Tack! ?
2. Jag fyller på med ägg och ost osv, men slutar då med att proteinet blir för hög E%.
Räknat tre måltider som exempel för vad jag tänkt äta imorgon. Blir då 90 g protein och 188 g fett den dagen. Är inte det för lite fett och för mycket protein? Målet är ketos.
Känns som hur jag än skruvar på ingredienserna och måtten så får jag inte till det.
Det är typ okej, du kan ha smör, talg och ister kanske en avokado för att få upp fettet.
När man räknar kolhydrater, skall man se på netto carbs eller alla carbs i en produkt?
Detta kan du redan 😉
Det trodde jag iaf, men så var det nån som så övertygande da att man bara behövde räkna nett carbs. Det är väl fel?
Ja, äter du netcarbs äter du nått du inte bör äta.
Ja, alltså, det var nån som sa ift avokado att man bara behövde räkna de 2 g/100g kolhydraterna och inte resterande av kolhydraterna som fiber.
Avocado har oavsett 80E% så spelar ingen direkt roll där, man räknar inte “netcarbs” på grönsaker i allmänhet och de har low impact på blodsockret i vilket fall.
Försöker hitta en blodketonmätare, men de verkar inte säljas i Sverige utan att man har läkarintyg på att man är diabetiker…
Har du tips på någon utländsk site som är bra?
Brukar inte länka random men här har du en https://www.med24.se/hemmatester/blodsockermaetare/blodsockermaetare/freestyle-precision-neo-blodsockermaetare
Tack!
Tack för att du delar med dig av din expertis, har nyligen hittat till dig och är frälst! Du är så inspirerande så jag bara måste hoppa på ketogen kost nu! ?
Jag undrar hur många gram fett jag ska sträva efter att få i mig om dagen? Har Hypotyreos och lipödem, så mitt primära mål är viktnedgång.
Kan knappt bärga mig tills Hormonstark trillar ner i brevlådan!
Coolt! Jag skulle sikta på 200g 🙂
Tack för att du delar med dig av din expertis, har nyligen hittat till dig och är frälst! Du är så inspirerande så jag bara måste hoppa på ketogen kost nu! ?
Jag undrar hur många gram fett jag ska sträva efter att få i mig om dagen? Har Hypotyreos och lipödem, så mitt primära mål är viktnedgång.
Kan knappt bärga mig tills Hormonstark trillar ner i brevlådan!
Jag tror jag har svarat på detta i en annan kommentar från dig; 200g/dag!
Hallojs
Jag har köpt boken KETO som e-bok i Google Play books. Men formatet är helknasigt, det går inte läsa utan att scrolla i sidled. Har aldrig hänt tidigare, alltså med någon annan bok.
Är det någon mer än jag som har det problemet eller som vet vad det kan bero på?
Det låter som du får ta det med leverantören av boken, de kan säkert fixa 🙂
För bäst näringsupptag ska man blanda beredd och rå mat av samma slag.
Olika ämnen samverkar och ger bra effekt, tex vitaminer.
Men som fettbärare tillagade
Googla
Har äntligen fått tummen ur att läsa din keto bok. Fantastiskt bra Martina! Tycker det var väldigt intressant att läsa om carb cycling. Skulle du inte kunna skriva mer om detta på bloggen? Eller kan jag hitta det i några av dina andra böcker? ?
Kan skriva om det 🙂
Hej, hittade grisblod i affären. Den måste väl tillagas, eller kan den ätas i kalla rätter? Den har antiklumpmedel tillsatt. Är det negativt för hälsan? Det är inte gårdsgris, men industri. Går det bra att äta detta blod?
Häll lite i en gryta eller rör ned lite i äggröra. Det du köper är det man lättast får tag i trots nån enstaka tillsats.
Ok. Tack, men då kanske man inte ska använda den för ofta?
Tror det är helt lugnt.
Jag steker mitt som det är i talg el ister m lite salt
Jäklar vilken fin bok du har skrivit 🙂
Format innehåll ja allt….
men inget register med sökord längst bak :/
Tack!
Nej jag tänkte inte på det denna gången för jag tyckte inte det var några specifika ord att ta hänsyn till… får ändras till nästa tryckning!
Hej, du har tidlgare sagt att bakterier inte växer i fett, men hur är det med rått kött? Om det sitter köttbitar kvar på fettet, måste det tas bort eller tillagas då för att inte få bakterietillväxt?
Nyköpt från tex en saluhall äter man ju direkt, som rå entrecote till exempel. Den kan ju ätas bara som den är.
Hej Martina.
nyss köpt din senaste bok, ska bli spännande att läsa den, likt alla dina tidigare böcker.
Är även nyfiken på ditt keto-upplägg och om det kan vara något för mig?
Jag är en man på 52 år som behöver lägga om livsstil då jag har 30+ kilo att ta bort samt
allmänhälsan är inte det bästa. astma, ryggvärk, dålig kondition, tappad muskelmassa mm.
Till Fredrik 6 andra om histamin: har själv problem med histamin och kost.
här är en länk till/om histamin; om det är ok att lägga ut en länk?
https://www.histaminintoleranz.ch/en/downloads.html
the SIGHI medication manual är på 120 sidor, denna måste man dock betala för.
Har själv köpt denna lista och den är mycket omfattande! allt på engelska.
rekommenderas varmt.
följande lista (gratis) är en PDF på 19 sidor med livsmedel :
https://www.mastzellaktivierung.info/downloads/foodlist/21_FoodList_EN_alphabetic_withCateg.pdf
även denna bok om histamin, på engelska:
Mast-Cell-Friendly and Low-Histamine Cooking.
boken finns bland annat på Amazon.
Mvh Lennart.
Hej Martina!
Kolhydratkällor tillagade hellre än råa, varför?
Jag förstår inte frågan riktigt 🙂 Tycker du hellre om rå broccoli?
Ja, det gör jag, inklusive alla kålvarianter med tycker jag att de smakar gott i råform också. Lättjan spelar kanske lite roll))). Så därför undrade jag om finns ngt fördel förutom gastronomiska värden t ex för näringsupptag om de är tillagda.
Bara lättare att använda som fettbärare om de tillagas, annars är det svårare.
När jag läser allt positivt du skrivit om keto undrar jag hur 16 veckor keto kan bli 16 veckor ”hell”?
Väldigt bra poäng haha! Grejen är väl att det skulle vara för att komma in i en ultraform med ketogen kost med allt vad det innebär. Dvs NO ADDICTION, inga avsteg och träning varje dag. De flesta klarar inte det.
Men skulle alla kunna klara av det rent metabolt? Jag tänker på mig själv med nedsatt sköldkörtelfunktion. Absolut, jag är en envis jävel och skulle lätt ta mig igenom 16 veckor men jag är inte beredd på att tappa allt mitt hår igen som precis har slutat falla efter ett halvårs tid..
Mja det är frågan om det, beror nog på hur hårt upplägg man kör. Jag har ju tänkt att det ska vara hälsosamt, men det kan ju ganska hårt ändå.
Blev det någon 16 weeks of hell eller kommer det? Är på isåfall!💪🏻
Jag har inte riktigt tid till det just nu, är mitt inne i massa annat jobb 🙂
Hej!
Är 36- timmars ren vattenfasta varje vecka (typ sön kväll till tisdag morgon) ett bra sätt att komma in i samt behålla keto? Om man äter keto så gott man kan i veckorna? Blir det som en ”mini-reset”?
Tror du att det hjälper till att gå ner i vikt på någon månads sikt?
Hälsningar Sara
Du får testa dig fram 🙂 Det låter dock som att du försöker straffa dig ned i vikt istället för att ketoadaptera och låta kroppen ha sin naturliga vikt.
Gärna 16 weeks of hell-kurs! ??
Är det bara när man tränar som man borde dra upp proteinmängden? Eller spelar det inte någon roll om man äter mer protein? Bara man äter fett nog för att inte bli proteindriven?
Om man tränar väldigt mycket tål man mer protein utan att glida ur sin fettdrift.
Hoppas på 16-weeks of hell-kurs ???
Haha! Be careful what you wish for…
???? Håller tummarna för kurs
Tack för bra och på djupet förklarande inlägg som vanligt! Du har verkligen blivit oerhört pedagogisk och strukturerad i ditt sätt att skriva de senaste åren, toppen tycker jag:)
Vilka är dina specifika ketotips för att verkligen dra igång ägglossningen? har ofta hört tips av typen “ät jättemycket mat och träna inte och det är farligt med low carb”. Köper argumentet att inte banta eller svälta och så, men inte att jag skulle låta bli träning och trycka i mig kolhydrater. PS: Frågan gäller utebliven ägglossning av helt andra orsaker än PCOS.
Tack! Jag övar ju på det ganska mycket 🙂
Tänk julbord och käka mycket fett. Du kan träna men ingenting som kroppen upplever som världens stress. Ett spinningpass är olämpligt men lite lyftande eller yoga går bra.
Tänk julbord, haha! Mycket mat med mycket fettrand alltså. Har en ny favoritfrukost, att plocka av alla dallrande fettiga kött- och märgbitar som sitter kvar på benen när jag kokat benbuljong över natten. Aktar mig för att köra längre högpulspass men tack för påminnelsen ?
Gött!
Mycket bra!
Det ena jag saknar är ett litet stycke om histaminintolerans och vad man ska göra åt det, inte så roligt att ha olika typer av utslag, oftast i ansiktet, utan att man förstår varför.
Om nu histaminintolerans ens finns eller det bara ett påhitt som i grunden är något annat.
Tack! 🙂 Choklad, rödvin, kakao och avokado är det som brukar ge det mest. Käkar du nått av dessa? Jordnötter också.
Mina matlistor är alltid låghistamina.
De saker jag hann prova som gav mig utslag innan jag visste vad jag skulle göra åt det var:
Mjölk, grädde, smör, creme fraiche, smetana, gul ost, mögelost, mozzarella, hela ägg samt äggulor.
Det blev med andra ord väldigt svårt att hitta fettkällor som fortfarande gick att äta, det var typ två kvar.
Ister, talg och feta fiskar kan du äta 🙂
Ister har jag inte provat.
Talg kunde jag äta tills jag köpte sista förpackningen i affären, när jag hade gjort det så slutade de sälja talg och har inte tagit in det i sortimentet igen.
Med fisk så vet jag inte om Ray Peat har rätt eller inte, men om han har det så bör man verkligen inte äta fet kallvattenfisk och att få tag på fet varmvattenfisk är ekonomiskt orealistiskt så fisk går då bort som fettkälla också.
Det är benmärg kvar, möjligtvis ister också som jag ska prova framöver någon gång. Tack för tipset!
fettet som redan är i köttet då? Och att köpa fett direkt från charken där de hugger av en bit de ändå skulle slänga?
Kollade upp Ray Peat men hans texter var inte direkt läsvänliga, bara massa tätt packad text.
Det mesta av köttet är väldigt magert, alldeles för magert för att det ska vara mättande. Charken tyckte man skulle beställa tills nästa gång så kunde de spara lite, men var inte imponerade av att man bara var där varannan vecka för att storhandla så det rann ut i sanden.
Yup, skönt att veta att man inte är ensam om att tycka hans texter inte är direkt läsvänliga, men för just fiskfrågan finns det ett lättare sätt, följande video
Beställ njurtalg i köttdisken, förlagsvis på Citygross.
Tack för en bra text!
Något jag inte riktigt blivit klok på är mat efter träning om keto är målet. Äter man även 80 e% fett efter ett gympass? Jag är så inne i det här att man ska äta protein efter träning, men det kanske inte behövs vid keto?
/Jenny
Du måste inte äta efter träning, jag har oftast ätit alla mina mål när jag väl tränar. Efteråt vill jag inte ha något.
Vill bara säga TACK för all kunskap du delar med dig av och förbättrar folkhälsan! Har läst alla dina böcker och har varit trogen bloggläsare sedan många många år! Ser verkligen fram emot att läsa din nya bok. Har inte lyckats vara utan socker längre än 6 månader men jag ger aldrig upp och är så tacksam att en alltid kan surfa in på dina kanaler och bli peppad att kämpa vidare för en hälsosammare kropp!
Tack!
40 + kvinna som lyckades med 28 kg viktnedgång 1 gång genom LCHF. Sen tog det stopp och jag gick upp igen idag svarar inte kroppen alls förutom när jag vattenfastat…är så trött och blir så nedslagen. Så 16 week of hell är jag med på. Väntar nu på att nya boken skall komma. Läste om igen hormonbibeln 2 och funderar på om jag kan klara av keto, har de böckerna också men lyckas inte ta mig i kragen. Är otroligt styrd av att få resultat inledande och det är ju inte alltid man kan få det…oavsett är jag ett stort fan av dig och det du skriver om och delar med dig av. ❤
Tack så mycket, jag tror allt du skulle få resultat av keto igen. Det är jag helt säker på!
Tack för MYCKET bra inlägg!!
Tack!
Vill bara säga att du är helt fantastisk som delar med dig av all din kunskap! Uppskattas enormt mycket. Du levererar den ena texten efter den andra och träffar alltid mitt-i-prick! Har ätit klassisk fitnessmat i flera år till min styrketräning men alltid hungrig. 1-2-3 portioner gröt hjälpte aldrig. Lika hungrig vid lunch. Äter minst 200-250g fett/dag o ca 100-130g protein nu sedan ett tag. Aldrig hungrig, inga dippar, stark som en gnu, kroppen transformeras också. Är otroligt imponerad. Tack för alla svar!
Tack!
Ketoformtoppning med guidning av dig vore kul!
Det hoppas jag. Men jag har ingen aning. Kan känna mig, några få gånger, lite piggare än vanligt, men det är absolut inte stabilt. Är abnormt trött. Hur finner man ut av hur lite/mkt mat som är lagom för en individ? Får i mig ganska lite kalorier ila en dag, och för att få i mig 50 g protein och det dubbla av fett måste jag äta hela dygnet. Från att jag vaknat till sent på natten. Äter 1 gång i timmen. Ca.
Äter du 1 tesked i timmen? 🙂 Fett är väldigt high density.
Nej, tar mer än det men måste balansera. Tar jag för mkt fett kommer det ut igen som ett brev på posten.
Har du ett bra tips på magnesium som magen behåller? Dvs som inte er laxerande.
Du behöver nog inte mer magnesium om du får den effekten. Att det laxerar brukar vara ett tecken på mättade nivåer eller att man tar för mycket.
Hej, har länge haft problemet med att behålla mat med mkt fett. Äter jag lite och ofta går det bättre. Problemet är att jag får, om än får behålla maten, i mig för lite mat. Dygnet räcker inte till för att jag ska få i mig nog när jag äter lite men ofta. Är det ett problem att få i sig för lite mat men bra mat? Alternativet är mer mat men skitmat iom att jag inte kan hålla mig undan socker om jag inte äter fett.
För lite kanske är lagom för dig?
Fy f*n vad bra skrivet och sammanfattat. Har eg bara en fråga och det är kring triggermat. F jag kan få sug och äta stora mängder fett, vi snackar inte fulfett utan ister el talg f övrigt är bortplockat. Blir nöjd eftee ett tag men ibland upp mot 100 g ren ister tex. Klassas det då som triggermat ergo jag ska låta bli att äta det och undvika el det är hunger dvs kroppen som ber om mer näring ergo jag bör äta och stå ut i det mentalt jobbiga det medför?
Tack f allt du gee. Swish swish swishat en peng ????
Låter galet att kunna äta 100g ren ister, men det är helt okej så länge du mår bra av det. Bättre än 100g chips.
Äter kött till 😉 typ 20 g protein. Men går det under triggermat el snarare hunger? F tror du det är trigger så får jag ju dra ner på fettet medan du skrev att hunger bör tillgodoses. Hur vet jag skillnaden i detta fallet?
Ja du, det är för svårt för mig att svara på 🙂