• Mig + kontakt
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Detox & fasta
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Allt om keto
  • Biohacking
  • Webinar
  • Forum
  • Logga in

    Logga in

    Inget konto? Registrera

    Register | Lost your password?
    Continue with Facebook
    Continue with Google
  • Mig + kontakt
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Detox & fasta
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Allt om keto
  • Biohacking
  • Webinar
  • Forum
  • Logga in

    Logga in

    Inget konto? Registrera

    Register | Lost your password?
    Continue with Facebook
    Continue with Google

Next Level Biohacking

En personlig blogg om biohacking, ketogen kost & livsstilsdesign

Först försökte jag bygga ett gym i källaren, m Först försökte jag bygga ett gym i källaren, men med 18 minusgrader blev det liiiite kallt 🥶 så relokerade till vardagsrummet! Nu finns möjlighet till bänkpress, knäböj, marklyft och dips!

Nästa projekt blir ett chinsräcke, men det behöver jag klura på lite... Nu lutar det åt att bygga det som ett stativ med järnstång i mitten.

Nån som gjort så? #homesteading #homegym #workinprogress
Farm fun! Övningsskjuter lite bara, men det är v Farm fun! Övningsskjuter lite bara, men det är vansinnigt mycket vildsvin här i krokarna och jag tänker att vilda grisar borde ju vara bättre än vilket "organic" fläskkött som helst? 

Mina blodketoner har varit off the charts det senaste och nu börjar jag verkligen känna av den där köldskyddande effekten av ketos! Nollgradigt och jag var ute nästan en halvtimma och skjöt innan jag var tvungen att ta på mig en jacka! #Keto ftw! 🤗
Har äntligen uppgraderat min 8 år gamla blodketo Har äntligen uppgraderat min 8 år gamla blodketonmätare till en fräsigare modell. Ketonerna va on point idag också och GKI = 1, dvs samma blodsocker som ketoner 👌#biohacking #biohacker #nextlevelbiohacking #ketomojo
Nu finns ett nytt poddavsnitt med mig i podden Per Nu finns ett nytt poddavsnitt med mig i podden Perspektiv! (länk i profilen!)

Såhär skriver Per Grankvist om avsnittet: "En karta över hur olika hormoner styr olika funktioner i kroppen ser lika komplex ut som en karta över Londons tunnelbana. Alla människor är därför hormonella - det styr hur vi mår och hur vi känner oss. Intressant nog är forskningen fortfarande relativt mycket i sin linda, och några av de stora framstegen på området har gjorts så sent som under de senaste decennierna.

Eller för att sätta det i perspektiv: när bantning och lightprodukter slog igenom på allvar på 1980-talet hade man väldigt lite kunskap om hur det egentligen funkade. Man pratade om kalorier och man pratade om att röra sig, men även om två personer åt samma sak och rörde sig på samma sätt verkade de få olika effekter på deras kroppar?

Idag vet vi att hormoner är en del av förklaringen till det. Så för att förstå mer om det vände jag mig till Martina Johansson, författaren till Hormonstark - och till flera andra böcker om förebyggande hälsa." #poddenperspektiv #vadvivet #martinajohansson #pergrankvist #hälsopoddar #hormoner #biohacking #hormonlära
  • Home
  • Biohacking
  • Biokemi
  • Kost & Hälsa
  • Ketos & ketoner
  • Nyfiken på Keto? Viktminskning? Formtoppning?

Nyfiken på Keto? Viktminskning? Formtoppning?

4 August, 2020 96 Comments Written by Eelena Nobox
Det här inlägget riktar sig främst till nyfikna nybörjare inom ketogen kost, och till dig som experimenterat ett tag men fortfarande har mycket frågetecken. Här finns ett kompletterande inlägg.

Det verkar som att många är tillbaka på gymmet trots corona, och därför har jag gått i tankarna om att sätta ihop en “16 weeks of hell”-kurs (keto style såklart!) som tar hänsyn till både kost och träning. Min åsikt är att det krävs ett gym för att få riktigt bra resultat, bara baserat på hur stor skillnad det blir på att träna tungt jämfört med lättare träning. Det är som natt och dag! Det trickiga med den här typen av formtoppning är att de flesta inte är i närheten av keto-anpassade och därmed inte kan driva sina kroppar på fett. Ändå ser jag keto som det bästa alternativet eftersom allt annat bara är olika varianter på fitness.


Det funkar bra i början (särskilt för unga personer) men pushar verkligen den hormonella hälsan ut för ett stup efter ett tag, plus att det kan vara ganska åldrande utseendemässigt (rynkor och slapp hud). Vi vill ha “fullness” både i kroppen och ansiktet och då måste man käka rejält med fett, protein och näring. Annars kommer sladdret som ett brev på posten!

Nyfiken på Keto? Viktminskning? Formtoppning?

För att fixa en bra och stabil form är det bra att börja fett-adaptera så snart som möjligt, om du inte redan är adapterad vill säga. Bara baserat på mängden meddelanden jag får ökar intresset stadigt, och till er som fortfarande kämpar med att få till det rekommenderar jag min bok KETO – Den kompletta boken om ketogen kost. Där står precis allting du behöver veta inklusive rikligt med fallbeskrivningar. Boken har även recept. Följ dem.


Av erfarenhet vet jag att majoriteten som hittar hit är ute efter viktminskning och är oroliga för att gå upp i vikt. De tankarna är bara att släppa med en gång för här håller vi inte på med kaloritänk eller bantning. Här tänker vi näring, näring, näring. Inga tråkiga sallader eller andra späkerier med lågkalorimåltider som bara göder hunger och sug.

Ta bort ickemat och triggermat och med det alla avsteg

Alla människor har “triggermat” (åtminstone 90% av alla) det vill säga mat som ger ett okontrollerbart beteende. Ställ en skål med godis på diskbänken och se hur länge den får stå orörd. Äter du av godiset även om du inte var särskilt sugen? Tog det slut även om det inte ens var särskilt gott? Vad händer om du har bröd hemma? Äter du upp hela limpan med en gång? Hur är det med gröt? Sylt? Pasta? Hur är det med kvarg? Yoghurt? Flingor?


Du vet säkert att mycket “nyttig” mat får dig att gå bananas. Ta portion efter portion efter portion. Någon familjemedlem kanske säger “Va! Är du fortfarande hungrig!?” Men du är inte hungrig du kan bara inte stoppa dig själv. Låter det hållbart? Låter som att mer självdisciplin är en bra lösning? Att ständigt brottas med sig själv och rulla runt i ett hav av skuld och skam för att du inte kan “kontrollera dig själv”? Svaret är nej. Inte hållbart. Särskilt inte när det finns ett lättare sätt, det vill säga att bara ta bort den maten som leder till ett maniskt och besatt beteende.

Fett mättar och eliminerar sug

Jag ska inte gå in på människans artegna föda just nu men här är en bra bloggpost med källor som beskriver varför människan är designad för en animalisk diet. Faktum är att det är få saker som mättar så otroligt bra som fett och protein, mest fett. Nu pratar jag om smör, grädde, talg, ister, äggulor och fett från feta fiskar. Om du inte testat att äta sådan mat innan kommer du att bli förvånad över skiftet i din kropp.


Vanliga frågor och svar (FAQ)


Alla “vad ska jag äta”/ “får jag äta”-frågor besvaras i min bok Keto – Den Kompletta Boken om Ketogen Kost. Den finns på norska  här och engelska här! Du kommer veta vad du ska äta efter att du har läst boken.

De näst vanligaste frågorna

– Jag går inte ned i vikt, varför då?
– Jag är supertrött och orkar inte träna, vad gör jag för fel?
– Jag är i skyhög ketos, är det farligt?
– Jag har superlågt blodsocker, är det farligt?
– Jag är inte hungrig, är det farligt?
– Jag är jättehungrig, vad ska jag göra?

Vikt: För det första. Många som vill gå ned i vikt behöver egentligen inte gå ned i vikt. Alls. Detta är en hård sanning för många som nyper sig i muffinsmidjan och säger “Men den här då! Vad ska jag göra med den?” Ja, det finns en hel bok om hormonell fettinlagring och hormonell viktökning/fettminskning (finns här och är också skriven av mig, som en händelse ;)) Vad du kommer förstå är att klassisk bantning sällan löser problemet om det finns hormonella och inflammatoriska bakomliggande orsaker. Det gäller även vid stor övervikt. Här kan såklart socker- och matmissbruk spela en stor roll också. Att gå in i en riktigt djup ketos löser problemet för de allra flesta. Mät dina blodketoner med en blodketonmätare, eller ditt blodsocker och se till att de ligger på max 4.5 mmol/l dygnet runt både fastande och efter måltid.


Trött: Ät ordentligt, ät tillräckligt med fett och bra livsmedel. Fortsätt träna så gott du kan. Om du är en riktigt inbiten carb-burner kan det ta ett bra tag att adaptera. Drick vatten, ät extra salt, ta magnesium. Efter några veckor klickar det.


Ketos: Nej det är inte farligt. Om du mår dåligt, blir yr och darrig i ketos så drick vatten, ta lite salt, ät en måltid och ta magnesium. Det känns helt annorlunda i kroppen i ketos och det är ditt egentligen, naturliga tillstånd av jämnt och stabilt blodsocker utan sug eller hunger.


Blodsocker: Nej det är inte farligt. Du kommer inte dö av lågt blodsocker. Under en lång vattenfasta kan blodsockret gå ned till 2 mmol/l för att blodketonerna har tagit över som substrat i mitokondrierna. Om du är helt ovan vid ketos och försöker fasta flera dagar kommer det sjunkande blodsockret att upplevas som väldigt obehagligt. Det kan ge illamående och kräkningar. Du är då inte redo att fasta och inte alls adapterad till fett/ketondrift.


Hunger: Om du kommer från en svältkost, bantning, viktväktarna, vegetarisk- eller vegansk kost kan du drabbas av en enorm hunger. Kroppen jublar över att du äntligen vill ge den näring. Du kan bli enormt sugen på fett och protein. Försök välja bra källor inte bara jordnötssmör eller andra nötsmör. Om du tappar din hunger, acceptera det. Du måste inte äta. Det är inte farligt att låta bli att äta. Känn in kroppen. Den kommer att vilja ha mat om ett tag igen.

Övriga frågor

– Passar keto för mig? (smal, klimakteriet, kvinna, PCOS, hypotyreos, autoimmunt tillstånd, ätstörningar, Gastric Bypass opererad, bortopererad gallblåsa, tränar mycket)

Detta är varianter på frågan om alla kan äta ketogent. Svar ja. Alla kan äta sin naturliga, artegna föda. Alla vill dock inte vara i djup ketos hela tiden, det får man experimentera med. Vissa älskar sin ketos medan andra bara vill doppa tårna i vattnet och ytterligare några vill äta en cyklisk ketogen diet (CKD). Det betyder att man är i ketos måndag-fredag och går ur ketos på helgen. Populärt för crossfitters och bodybuilders. Absolut ingen rekommendation till socker- och matberoende även om de oftast är dessa personer som vill äta CKD för att kunna ha kvar sitt missbruk. Den modellen leder ingenstans för den här gruppen, eventuellt till mer viktuppgång och metabola skador. Kort sagt är en medicinsk ketogen kost (>80E%fett/måltid) optimal för människor med vacklande hälsa. Ja även PCOS, ja även hypotyreos, hashimotos, GPB och bortopererad gallblåsa.

Mitt svar är att om intresset finns så testa. Funkar det inte så har du förhoppningsvis lärt dig något nytt om din kropp och metabola status.

– Var hittar jag en coach?

Jag coachar inte och jag har inte hittat någon i Sverige som jag tycker är bra. Det betyder inte att det inte finns, men din bästa vän är troligen google.

Hur ser 80E% ut?

Köp en våg och använd kostbevakningen eller annan matloggningsapp för att lära dig räkna på maten. Detta är något du gör i början, sedan går det automatiskt. Här nedan finner du ett cirkeldiagram där du kan testa dig fram med olika energiprocent och se vilket förhållande det blir mellan makronutrienter och kalorier.

Kodcred: Johan Ankner

Slutligen handlar det om att lära känna din egen kropp och vad som funkar för dig. Kvinnor och män har olika energi- och näringsbehov samt att dessa behov varierar med ålder, fysisk aktivitet och vilka målsättningar man har med sin livsstil. En del vill optimera för fertilitet, andra för fitness. Två helt olika saker!


Titta inte för mycket på vad andra gör utan notera hellre hur just din kropp reagerar på det du gör. Istället för att förlita dig på ditt minne rekommenderar jag papper och penna, en anteckningsbok så att du kan dokumentera din viktminskning, ketos, din blodsockerkurva, dina magbesvär eller vad det nu kan vara som gör att du har orkat läsa ända hit 😉

Oavsett vad önskar jag dig lycka till, och lämna gärna en kommentar om det är något jag missat!

Like this:

Like Loading...

Relaterade

Biohacking, Biokemi, Ketos & ketoner, Kost & Hälsa
formtoppning, keto, viktminskning
Similar posts
  • Optimerad hälsa med inälvor & or... — I samarbete med Nordic Kings Det här inlägget är i samarbete med Nordic Kings som frystorkar inälvor och organ för er som inte tycker om smaken. Jag är stor förespråkare av inälvsmat av flera anledningar, men mest för att det är det mest näringsrika man kan äta. I texten finner du mer information om vilka [...]
  • Keto & vegetarian — Jag får en del frågor från veganer och vegetarianer som undrar om de kan göra sin vegetariska kost ketogen, och det är tyvärr något jag brukar avråda ifrån. I den här texten förklarar jag varför. Det finns alltid undantag förstås och jag har vänner som lyckats ketoadaptera genom att bara äta ägg, fisk och skaldjur [...]
  • 10 TIPS! | Keto på tight budget! — Tycker du att keto verkar dyrt? Äter du en ketogen/lågkolhydratkost och tycker att det går mycket pengar varje månad? Så behöver det inte vara! Faktum är att just strikt keto är en av de billigaste dieterna du kan följa! Här kommer mina tips för att både få bra effekt av dieten och spara pengar på [...]
  • Optimal viktminskning 2020 — Efter de senaste kostexperimenten har det trillat in mycket frågor om viktminskning. Jag förstår att det kan vara svårt att hänga med i svängarna när jag vrider på koncept 360 grader och tittar på dem från alla håll. Mitt syfte är främst att luckra upp rigida föreställningar om vad som är “bra” och “dåligt” samt [...]
  • Läsarfråga | Strikt keto, hunger ... — Marita skriver: Hej Martina, jag har en fråga. Jag tränar typ 1h om dagen enligt min Apple Watch förbränner jag ca 1-1500 kcal om dagen. Loggar allt jag äter i Lifesum just nu och den säger att jag bör äta 138g fett och 59g protein om dagen för att hålla strikt Keto. Men jag är [...]
Omega 6:3 ratio | Testresultat
Närvaro, integritet & gränssättning

96 Comments

  1. Henrik Henrik
    2 February, 2021    

    Hej Martina,

    Har kört keto i 2 veckor nu, men funderar över hur jag ska räkna kcal om jag äter ca 1800 kcal och sen bränner 500 kcal på träning ska jag plussa på dom på det dagliga intaget?

    Reply
    • Martina Martina
      2 February, 2021    

      Nej du ska strunta i att räkna kalorier helt och hållet, makes no sense!

      Reply
  2. Julia Julia
    21 November, 2020    

    Hör du ofta folk som testar keto/low carb som upplever att det känns svårsmält med så mycket kött/animalier? Att magen liksom blir trög, seg och det känns som inget händer? Dålig matsmältning kan ju såklart bero på massa saker, men ändå intressant när det blir så tydlig skillnad av just köttet.

    Reply
    • Martina Martina
      22 November, 2020    

      Inte så ofta men JA det händer absolut! De har ofta för låg magsyra, kanske behandlat med omeprazol, kanske har SIBO osv. Men majoriteten klarar det fint. Jag hade själv extremt lågt magsyra efter 10 år av vegetarianism, men klarade kött från dag 1 märkligt nog.

      Reply
  3. T T
    20 August, 2020    

    Hej, är det någon speciell skillnad på talg och ghee (laktosfri)? Jag tål talg bättre än ghee. Med ghee/smör blir jag uppblåst och maten kommer ut fort (deluxe). Med talg kan jag hålla maten längre och blir inte lika uppblåst.

    Reply
    • Martina Martina
      21 August, 2020    

      Ja det är en signifikant skillnad mellan talg och ghee, helt olika produkt!

      Reply
      • T T
        28 August, 2020    

        Ja, men vad kan det evt vara som gör att en inte klarar att hålla på smör/ghee oavsett med eller utan laktos? Förstår att talg är helt annorlunda, men förstår fortfarande inte vad i smöret som skapar problem

        Reply
        • Martina Martina
          28 August, 2020    

          Inte jag heller förutom att det är en annan produkt, annan fettprofil och ev lite mjölkprotein. Man kan ju vara intolerant mot både smör och ghee, intolerant mot mjölkfett.

          Reply
  4. Ic Ic
    11 August, 2020    

    Köp fetare blandfärs, be dem i charken om hjälp att räkna %-halten
    och mala efter dina önskemål

    Reply
  5. Ic Ic
    10 August, 2020    

    Älskar din brödskiva 🙂

    Reply
    • Ic Ic
      11 August, 2020    

      En ny Zornkulla på bilderna 🙂
      Så fina, bra fotograf

      Reply
      • Martina Martina
        12 August, 2020    

        Tackar! Det ska jag hälsa Johan!

        Reply
  6. Anna Anna
    10 August, 2020    

    Skulle du kunna tänka dig att skriva ett klargörande inlägg om sk fasting mimicking diet? ser att det skrivs och hojtas en del om det lite överallt just nu. Det verkar vara en grej då att nån vecka i rad äta helvegetariska rätter med mindre mängder fett tillsatt. Vad är hypen?

    Reply
    • Martina Martina
      10 August, 2020    

      Tack för tips!

      Reply
  7. Elli Elli
    10 August, 2020    

    Tack för alla klargörande blogginlägg! Har båda dina Ketoböcker men hajar ju ändå inte själva räknandet… Aldrig varit en stjärna på matte.
    Frågor jag hoppas du har tid att besvara:
    1. Om jag skriver in alla ingredienser ur ett recept för 4 portioner i kostbevakningen, är det då samma E% fett och protein även i varje enskild portion, som det som räknades ut för hela receptet?
    2. Testat räkna på flera olika måltider i kostbevakningen, men många rätter hamnar på typ 65-70 E% fett. Då försöker jag räkna in mer smör att steka i, mer grädde i såsen osv. Men krävs då massor såna tillägg för att komma upp i 80. Blir så frustrerad. Kan ju inte ösa smält smör över alla blandfärsbiffar, blir ju inte ens gott. Vad gör jag för fel? 200 g blandfärs har enligt kostbevakningen bara 64 E% fett.

    Reply
    • Martina Martina
      10 August, 2020    

      1. Ja
      2. Har du bara färs i biffarna? Du kan ju blanda med äggulor?

      Reply
      • Elli Elli
        10 August, 2020    

        1. Tack! ?
        2. Jag fyller på med ägg och ost osv, men slutar då med att proteinet blir för hög E%.

        Räknat tre måltider som exempel för vad jag tänkt äta imorgon. Blir då 90 g protein och 188 g fett den dagen. Är inte det för lite fett och för mycket protein? Målet är ketos.
        Känns som hur jag än skruvar på ingredienserna och måtten så får jag inte till det.

        Reply
        • Martina Martina
          10 August, 2020    

          Det är typ okej, du kan ha smör, talg och ister kanske en avokado för att få upp fettet.

          Reply
  8. T T
    10 August, 2020    

    När man räknar kolhydrater, skall man se på netto carbs eller alla carbs i en produkt?

    Reply
    • Martina Martina
      10 August, 2020    

      Detta kan du redan 😉

      Reply
      • T T
        10 August, 2020    

        Det trodde jag iaf, men så var det nån som så övertygande da att man bara behövde räkna nett carbs. Det är väl fel?

        Reply
        • Martina Martina
          10 August, 2020    

          Ja, äter du netcarbs äter du nått du inte bör äta.

          Reply
          • T T
            10 August, 2020    

            Ja, alltså, det var nån som sa ift avokado att man bara behövde räkna de 2 g/100g kolhydraterna och inte resterande av kolhydraterna som fiber.

            Reply
            • Martina Martina
              10 August, 2020    

              Avocado har oavsett 80E% så spelar ingen direkt roll där, man räknar inte “netcarbs” på grönsaker i allmänhet och de har low impact på blodsockret i vilket fall.

              Reply
  9. Linda Linda
    9 August, 2020    

    Försöker hitta en blodketonmätare, men de verkar inte säljas i Sverige utan att man har läkarintyg på att man är diabetiker…
    Har du tips på någon utländsk site som är bra?

    Reply
    • Martina Martina
      9 August, 2020    

      Brukar inte länka random men här har du en https://www.med24.se/hemmatester/blodsockermaetare/blodsockermaetare/freestyle-precision-neo-blodsockermaetare

      Reply
      • Linda Linda
        10 August, 2020    

        Tack!

        Reply
  10. Vanessa Vanessa
    9 August, 2020    

    Tack för att du delar med dig av din expertis, har nyligen hittat till dig och är frälst! Du är så inspirerande så jag bara måste hoppa på ketogen kost nu! ?

    Jag undrar hur många gram fett jag ska sträva efter att få i mig om dagen? Har Hypotyreos och lipödem, så mitt primära mål är viktnedgång.

    Kan knappt bärga mig tills Hormonstark trillar ner i brevlådan!

    Reply
    • Martina Martina
      9 August, 2020    

      Coolt! Jag skulle sikta på 200g 🙂

      Reply
  11. Vanessa Vanessa
    9 August, 2020    

    Tack för att du delar med dig av din expertis, har nyligen hittat till dig och är frälst! Du är så inspirerande så jag bara måste hoppa på ketogen kost nu! ?

    Jag undrar hur många gram fett jag ska sträva efter att få i mig om dagen? Har Hypotyreos och lipödem, så mitt primära mål är viktnedgång.

    Kan knappt bärga mig tills Hormonstark trillar ner i brevlådan!

    Reply
    • Martina Martina
      9 August, 2020    

      Jag tror jag har svarat på detta i en annan kommentar från dig; 200g/dag!

      Reply
  12. Madelene Madelene
    8 August, 2020    

    Hallojs
    Jag har köpt boken KETO som e-bok i Google Play books. Men formatet är helknasigt, det går inte läsa utan att scrolla i sidled. Har aldrig hänt tidigare, alltså med någon annan bok.
    Är det någon mer än jag som har det problemet eller som vet vad det kan bero på?

    Reply
    • Martina Martina
      9 August, 2020    

      Det låter som du får ta det med leverantören av boken, de kan säkert fixa 🙂

      Reply
  13. Ic Ic
    8 August, 2020    

    För bäst näringsupptag ska man blanda beredd och rå mat av samma slag.
    Olika ämnen samverkar och ger bra effekt, tex vitaminer.
    Men som fettbärare tillagade
    Googla

    Reply
  14. Maya Maya
    8 August, 2020    

    Har äntligen fått tummen ur att läsa din keto bok. Fantastiskt bra Martina! Tycker det var väldigt intressant att läsa om carb cycling. Skulle du inte kunna skriva mer om detta på bloggen? Eller kan jag hitta det i några av dina andra böcker? ?

    Reply
    • Martina Martina
      9 August, 2020    

      Kan skriva om det 🙂

      Reply
  15. T T
    7 August, 2020    

    Hej, hittade grisblod i affären. Den måste väl tillagas, eller kan den ätas i kalla rätter? Den har antiklumpmedel tillsatt. Är det negativt för hälsan? Det är inte gårdsgris, men industri. Går det bra att äta detta blod?

    Reply
    • Martina Martina
      7 August, 2020    

      Häll lite i en gryta eller rör ned lite i äggröra. Det du köper är det man lättast får tag i trots nån enstaka tillsats.

      Reply
      • T T
        7 August, 2020    

        Ok. Tack, men då kanske man inte ska använda den för ofta?

        Reply
        • Martina Martina
          10 August, 2020    

          Tror det är helt lugnt.

          Reply
      • Annika Annika
        8 August, 2020    

        Jag steker mitt som det är i talg el ister m lite salt

        Reply
  16. Ic Ic
    7 August, 2020    

    Jäklar vilken fin bok du har skrivit 🙂
    Format innehåll ja allt….
    men inget register med sökord längst bak :/

    Reply
    • Martina Martina
      7 August, 2020    

      Tack!

      Nej jag tänkte inte på det denna gången för jag tyckte inte det var några specifika ord att ta hänsyn till… får ändras till nästa tryckning!

      Reply
  17. T T
    6 August, 2020    

    Hej, du har tidlgare sagt att bakterier inte växer i fett, men hur är det med rått kött? Om det sitter köttbitar kvar på fettet, måste det tas bort eller tillagas då för att inte få bakterietillväxt?

    Reply
    • Martina Martina
      7 August, 2020    

      Nyköpt från tex en saluhall äter man ju direkt, som rå entrecote till exempel. Den kan ju ätas bara som den är.

      Reply
  18. Lennart Taube Lennart Taube
    6 August, 2020    

    Hej Martina.

    nyss köpt din senaste bok, ska bli spännande att läsa den, likt alla dina tidigare böcker.
    Är även nyfiken på ditt keto-upplägg och om det kan vara något för mig?
    Jag är en man på 52 år som behöver lägga om livsstil då jag har 30+ kilo att ta bort samt
    allmänhälsan är inte det bästa. astma, ryggvärk, dålig kondition, tappad muskelmassa mm.

    Till Fredrik 6 andra om histamin: har själv problem med histamin och kost.

    här är en länk till/om histamin; om det är ok att lägga ut en länk?

    https://www.histaminintoleranz.ch/en/downloads.html

    the SIGHI medication manual är på 120 sidor, denna måste man dock betala för.
    Har själv köpt denna lista och den är mycket omfattande! allt på engelska.
    rekommenderas varmt.

    följande lista (gratis) är en PDF på 19 sidor med livsmedel :
    https://www.mastzellaktivierung.info/downloads/foodlist/21_FoodList_EN_alphabetic_withCateg.pdf

    även denna bok om histamin, på engelska:
    Mast-Cell-Friendly and Low-Histamine Cooking.
    boken finns bland annat på Amazon.

    Mvh Lennart.

    Reply
  19. Enikö Enikö
    6 August, 2020    

    Hej Martina!
    Kolhydratkällor tillagade hellre än råa, varför?

    Reply
    • Martina Martina
      7 August, 2020    

      Jag förstår inte frågan riktigt 🙂 Tycker du hellre om rå broccoli?

      Reply
      • Enikö Enikö
        7 August, 2020    

        Ja, det gör jag, inklusive alla kålvarianter med tycker jag att de smakar gott i råform också. Lättjan spelar kanske lite roll))). Så därför undrade jag om finns ngt fördel förutom gastronomiska värden t ex för näringsupptag om de är tillagda.

        Reply
        • Martina Martina
          8 August, 2020    

          Bara lättare att använda som fettbärare om de tillagas, annars är det svårare.

          Reply
  20. Anonymous Anonymous
    5 August, 2020    

    När jag läser allt positivt du skrivit om keto undrar jag hur 16 veckor keto kan bli 16 veckor ”hell”?

    Reply
    • Martina Martina
      6 August, 2020    

      Väldigt bra poäng haha! Grejen är väl att det skulle vara för att komma in i en ultraform med ketogen kost med allt vad det innebär. Dvs NO ADDICTION, inga avsteg och träning varje dag. De flesta klarar inte det.

      Reply
      • Karmela Karmela
        6 August, 2020    

        Men skulle alla kunna klara av det rent metabolt? Jag tänker på mig själv med nedsatt sköldkörtelfunktion. Absolut, jag är en envis jävel och skulle lätt ta mig igenom 16 veckor men jag är inte beredd på att tappa allt mitt hår igen som precis har slutat falla efter ett halvårs tid..

        Reply
        • Martina Martina
          7 August, 2020    

          Mja det är frågan om det, beror nog på hur hårt upplägg man kör. Jag har ju tänkt att det ska vara hälsosamt, men det kan ju ganska hårt ändå.

          Reply
  21. Sara Sara
    5 August, 2020    

    Hej!
    Är 36- timmars ren vattenfasta varje vecka (typ sön kväll till tisdag morgon) ett bra sätt att komma in i samt behålla keto? Om man äter keto så gott man kan i veckorna? Blir det som en ”mini-reset”?

    Tror du att det hjälper till att gå ner i vikt på någon månads sikt?

    Hälsningar Sara

    Reply
    • Martina Martina
      5 August, 2020    

      Du får testa dig fram 🙂 Det låter dock som att du försöker straffa dig ned i vikt istället för att ketoadaptera och låta kroppen ha sin naturliga vikt.

      Reply
  22. Linda Linda
    5 August, 2020    

    Gärna 16 weeks of hell-kurs! ??

    Reply
  23. T T
    5 August, 2020    

    Är det bara när man tränar som man borde dra upp proteinmängden? Eller spelar det inte någon roll om man äter mer protein? Bara man äter fett nog för att inte bli proteindriven?

    Reply
    • Martina Martina
      5 August, 2020    

      Om man tränar väldigt mycket tål man mer protein utan att glida ur sin fettdrift.

      Reply
  24. Johanna Johanna
    5 August, 2020    

    Hoppas på 16-weeks of hell-kurs ???

    Reply
    • Martina Martina
      5 August, 2020    

      Haha! Be careful what you wish for…

      Reply
      • Åsa Åsa
        7 August, 2020    

        ???? Håller tummarna för kurs

        Reply
  25. Anna Anna
    5 August, 2020    

    Tack för bra och på djupet förklarande inlägg som vanligt! Du har verkligen blivit oerhört pedagogisk och strukturerad i ditt sätt att skriva de senaste åren, toppen tycker jag:)

    Vilka är dina specifika ketotips för att verkligen dra igång ägglossningen? har ofta hört tips av typen “ät jättemycket mat och träna inte och det är farligt med low carb”. Köper argumentet att inte banta eller svälta och så, men inte att jag skulle låta bli träning och trycka i mig kolhydrater. PS: Frågan gäller utebliven ägglossning av helt andra orsaker än PCOS.

    Reply
    • Martina Martina
      5 August, 2020    

      Tack! Jag övar ju på det ganska mycket 🙂

      Tänk julbord och käka mycket fett. Du kan träna men ingenting som kroppen upplever som världens stress. Ett spinningpass är olämpligt men lite lyftande eller yoga går bra.

      Reply
      • Anna Anna
        5 August, 2020    

        Tänk julbord, haha! Mycket mat med mycket fettrand alltså. Har en ny favoritfrukost, att plocka av alla dallrande fettiga kött- och märgbitar som sitter kvar på benen när jag kokat benbuljong över natten. Aktar mig för att köra längre högpulspass men tack för påminnelsen ?

        Reply
        • Martina Martina
          5 August, 2020    

          Gött!

          Reply
  26. Fredrik Fredrik
    5 August, 2020    

    Mycket bra!

    Det ena jag saknar är ett litet stycke om histaminintolerans och vad man ska göra åt det, inte så roligt att ha olika typer av utslag, oftast i ansiktet, utan att man förstår varför.

    Om nu histaminintolerans ens finns eller det bara ett påhitt som i grunden är något annat.

    Reply
    • Martina Martina
      5 August, 2020    

      Tack! 🙂 Choklad, rödvin, kakao och avokado är det som brukar ge det mest. Käkar du nått av dessa? Jordnötter också.
      Mina matlistor är alltid låghistamina.

      Reply
      • Fredrik Fredrik
        5 August, 2020    

        De saker jag hann prova som gav mig utslag innan jag visste vad jag skulle göra åt det var:

        Mjölk, grädde, smör, creme fraiche, smetana, gul ost, mögelost, mozzarella, hela ägg samt äggulor.

        Det blev med andra ord väldigt svårt att hitta fettkällor som fortfarande gick att äta, det var typ två kvar.

        Reply
        • Martina Martina
          5 August, 2020    

          Ister, talg och feta fiskar kan du äta 🙂

          Reply
          • Fredrik Fredrik
            6 August, 2020    

            Ister har jag inte provat.

            Talg kunde jag äta tills jag köpte sista förpackningen i affären, när jag hade gjort det så slutade de sälja talg och har inte tagit in det i sortimentet igen.

            Med fisk så vet jag inte om Ray Peat har rätt eller inte, men om han har det så bör man verkligen inte äta fet kallvattenfisk och att få tag på fet varmvattenfisk är ekonomiskt orealistiskt så fisk går då bort som fettkälla också.

            Det är benmärg kvar, möjligtvis ister också som jag ska prova framöver någon gång. Tack för tipset!

            Reply
            • Martina Martina
              6 August, 2020    

              fettet som redan är i köttet då? Och att köpa fett direkt från charken där de hugger av en bit de ändå skulle slänga?

              Kollade upp Ray Peat men hans texter var inte direkt läsvänliga, bara massa tätt packad text.

              Reply
              • Fredrik Fredrik
                6 August, 2020    

                Det mesta av köttet är väldigt magert, alldeles för magert för att det ska vara mättande. Charken tyckte man skulle beställa tills nästa gång så kunde de spara lite, men var inte imponerade av att man bara var där varannan vecka för att storhandla så det rann ut i sanden.

                Yup, skönt att veta att man inte är ensam om att tycka hans texter inte är direkt läsvänliga, men för just fiskfrågan finns det ett lättare sätt, följande video

                Reply
            • Rebecca Rebecca
              6 August, 2020    

              Beställ njurtalg i köttdisken, förlagsvis på Citygross.

              Reply
  27. Jenny Ericsson Jenny Ericsson
    5 August, 2020    

    Tack för en bra text!
    Något jag inte riktigt blivit klok på är mat efter träning om keto är målet. Äter man även 80 e% fett efter ett gympass? Jag är så inne i det här att man ska äta protein efter träning, men det kanske inte behövs vid keto?
    /Jenny

    Reply
    • Martina Martina
      5 August, 2020    

      Du måste inte äta efter träning, jag har oftast ätit alla mina mål när jag väl tränar. Efteråt vill jag inte ha något.

      Reply
  28. Veronica B Veronica B
    4 August, 2020    

    Vill bara säga TACK för all kunskap du delar med dig av och förbättrar folkhälsan! Har läst alla dina böcker och har varit trogen bloggläsare sedan många många år! Ser verkligen fram emot att läsa din nya bok. Har inte lyckats vara utan socker längre än 6 månader men jag ger aldrig upp och är så tacksam att en alltid kan surfa in på dina kanaler och bli peppad att kämpa vidare för en hälsosammare kropp!

    Reply
    • Martina Martina
      5 August, 2020    

      Tack!

      Reply
  29. Rebecca Rebecca
    4 August, 2020    

    40 + kvinna som lyckades med 28 kg viktnedgång 1 gång genom LCHF. Sen tog det stopp och jag gick upp igen idag svarar inte kroppen alls förutom när jag vattenfastat…är så trött och blir så nedslagen. Så 16 week of hell är jag med på. Väntar nu på att nya boken skall komma. Läste om igen hormonbibeln 2 och funderar på om jag kan klara av keto, har de böckerna också men lyckas inte ta mig i kragen. Är otroligt styrd av att få resultat inledande och det är ju inte alltid man kan få det…oavsett är jag ett stort fan av dig och det du skriver om och delar med dig av. ❤

    Reply
    • Martina Martina
      5 August, 2020    

      Tack så mycket, jag tror allt du skulle få resultat av keto igen. Det är jag helt säker på!

      Reply
  30. Hillevi Hillevi
    4 August, 2020    

    Tack för MYCKET bra inlägg!!

    Reply
    • Martina Martina
      5 August, 2020    

      Tack!

      Reply
  31. Helena Helena
    4 August, 2020    

    Vill bara säga att du är helt fantastisk som delar med dig av all din kunskap! Uppskattas enormt mycket. Du levererar den ena texten efter den andra och träffar alltid mitt-i-prick! Har ätit klassisk fitnessmat i flera år till min styrketräning men alltid hungrig. 1-2-3 portioner gröt hjälpte aldrig. Lika hungrig vid lunch. Äter minst 200-250g fett/dag o ca 100-130g protein nu sedan ett tag. Aldrig hungrig, inga dippar, stark som en gnu, kroppen transformeras också. Är otroligt imponerad. Tack för alla svar!

    Reply
    • Martina Martina
      5 August, 2020    

      Tack!

      Reply
  32. Sofia Sofia
    4 August, 2020    

    Ketoformtoppning med guidning av dig vore kul!

    Reply
  33. T T
    4 August, 2020    

    Det hoppas jag. Men jag har ingen aning. Kan känna mig, några få gånger, lite piggare än vanligt, men det är absolut inte stabilt. Är abnormt trött. Hur finner man ut av hur lite/mkt mat som är lagom för en individ? Får i mig ganska lite kalorier ila en dag, och för att få i mig 50 g protein och det dubbla av fett måste jag äta hela dygnet. Från att jag vaknat till sent på natten. Äter 1 gång i timmen. Ca.

    Reply
    • Martina Martina
      5 August, 2020    

      Äter du 1 tesked i timmen? 🙂 Fett är väldigt high density.

      Reply
      • T T
        5 August, 2020    

        Nej, tar mer än det men måste balansera. Tar jag för mkt fett kommer det ut igen som ett brev på posten.

        Reply
  34. T T
    4 August, 2020    

    Har du ett bra tips på magnesium som magen behåller? Dvs som inte er laxerande.

    Reply
    • Martina Martina
      5 August, 2020    

      Du behöver nog inte mer magnesium om du får den effekten. Att det laxerar brukar vara ett tecken på mättade nivåer eller att man tar för mycket.

      Reply
  35. T T
    4 August, 2020    

    Hej, har länge haft problemet med att behålla mat med mkt fett. Äter jag lite och ofta går det bättre. Problemet är att jag får, om än får behålla maten, i mig för lite mat. Dygnet räcker inte till för att jag ska få i mig nog när jag äter lite men ofta. Är det ett problem att få i sig för lite mat men bra mat? Alternativet är mer mat men skitmat iom att jag inte kan hålla mig undan socker om jag inte äter fett.

    Reply
    • Martina Martina
      4 August, 2020    

      För lite kanske är lagom för dig?

      Reply
  36. Annika Annika
    4 August, 2020    

    Fy f*n vad bra skrivet och sammanfattat. Har eg bara en fråga och det är kring triggermat. F jag kan få sug och äta stora mängder fett, vi snackar inte fulfett utan ister el talg f övrigt är bortplockat. Blir nöjd eftee ett tag men ibland upp mot 100 g ren ister tex. Klassas det då som triggermat ergo jag ska låta bli att äta det och undvika el det är hunger dvs kroppen som ber om mer näring ergo jag bör äta och stå ut i det mentalt jobbiga det medför?
    Tack f allt du gee. Swish swish swishat en peng ????

    Reply
    • Martina Martina
      5 August, 2020    

      Låter galet att kunna äta 100g ren ister, men det är helt okej så länge du mår bra av det. Bättre än 100g chips.

      Reply
      • Annika Annika
        5 August, 2020    

        Äter kött till 😉 typ 20 g protein. Men går det under triggermat el snarare hunger? F tror du det är trigger så får jag ju dra ner på fettet medan du skrev att hunger bör tillgodoses. Hur vet jag skillnaden i detta fallet?

        Reply
        • Martina Martina
          5 August, 2020    

          Ja du, det är för svårt för mig att svara på 🙂

          Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published.

Senaste kommentarerna

  • Martina on Recension: Keto-Mojo (GKI-mätare)Att inte bli trött på samma sätt, metabolismen blir ju helt annorlunda så att te…
  • Carin on Recension: Keto-Mojo (GKI-mätare)Okej, intressant! Kanska E jag ska gå keto igen då...
  • T on Recension: Keto-Mojo (GKI-mätare)Så bra. Vad, exempelvis, är det jag ska se efter och känna?
  • Martina on Recension: Keto-Mojo (GKI-mätare)Man måste inte skaffa en mätare, man kan absolut känna om man är i ketos men tro…
  • Martina on Recension: Keto-Mojo (GKI-mätare)Det kan man säkert :)
  • Carin Blücher on Recension: Keto-Mojo (GKI-mätare)Kan man få förhöjd vilopuls dag och natt av att vara hybrid och äta mellan 50-60…
  • T on Recension: Keto-Mojo (GKI-mätare)Är det andra sätt än gadgets att veta att man är i djup ketos och är på riktig v…
  • Martina on Psykisk hälsa är grunden till ALLTTACK!

Hej!

Välkommen till Sveriges mest omfattande biohacking-blogg. Jag som skriver här heter Martina och är en nyfiken själ som brinner för att förstå hur saker hänger ihop och fungerar. Allt jag skriver har i syfte att uppmuntra till dialog. Det betyder att jag vill att vi pratar med varandra och hjälps åt att tänka, utvecklas och inspireras för att må bättre och hitta nya lösningar på gamla problem. Jag påstår alltså inte att jag sitter inne med “sanningen” utan allt kan bli föremål för reflektion och diskussion! Det är så vi lär oss och blir bättre, vilket är själva kärnan i biohacking och alla former av självförbättring.

Alla kommentarer godkännes manuellt. Det är bara jag som skriver här och bloggen är personlig.

  • Mer info här
  • Mitt manifest här
  • Kontakta mig här
Gillar du vad du läser? Donera gärna en slant och stötta mitt arbete med bloggen!
Jag finns även på Patreon
Swish: 0730651281

evolve - All rights reserved Martina Johansson

  • Mig + kontakt
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Detox & fasta
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Allt om keto
  • Biohacking
  • Webinar
  • Forum
  • Logga in

    Logga in

    Inget konto? Registrera

    Register | Lost your password?
    Continue with Facebook
    Continue with Google
%d bloggers like this: