Det är fortfarande många LCHF:are som inte vågar lita på processen och mäter och väger sin mat och antecknar kalorierna i appar. Det kan man göra i början för att få koll på kolhydraterna, men så länge man äter naturlig och artegen föda – fri från substitut – så behövs det absolut inte!
Kalorier är nämligen ett så totalt felvisande mått att det inte bör användas överhuvudtaget!
Det som avgör hur man förbränner ett visst livsmedel beror på:
- Vilken typ av tarmflora man har, alltså sammansättningen bland bakterierna
- Livsmedlets hormonella påverkan på insulin, ghrelin, leptin och sköldkörtelhormonerna
Om en måltid innehåller 500kcal eller 1500kcal spelar ingen roll eftersom det inte alls är det som avgör om man går upp eller ned i vikt. Inte ens huruvida man har en snabb eller långsam förbränning spelar särskilt stor roll. Detta är väldigt svårt för många att förstå, eftersom vi har räknat kalorier så himla länge, men kalorier är ärligt talat en stor myt! Det går snabbt att bevisa och många har redan gjort det genom att äta till exempel många gånger sitt dagsbehov i kalorier, flera veckor i sträck och samtidigt gå ned i vikt. Jag gjorde själv de experimentet 2011 med strikt keto-kost och jag är inte en person med extra hög förbränning eller något sådant. Tester visar tvärtom att jag är en slow-metabolizer naturligt och att min sköldkörtel är något långsammare än normalt, men fortfarande normal funktion.
Om du vill gå ned i vikt, sluta räkna och följ dessa enkla regler istället:
- Låt varje måltid bestå av proteinkälla från nöt, gris, fisk, fågel eller ägg tillsammans med naturliga animaliska fetter och lite grönsaker
Ät när du är hungrig, när kroppen behöver ny energi - Eliminera alla substitut som socker- och glutenfria bröd, kakor, bullar, chips, godis, choklad osv. Allting som är märkt med “LCHF”, “Sugarfree”, “Socker- och glutenfritt” Inklusive alla sötningsmedel och all light läsk, även celsius och NOCCO!
- Eliminera alla frön och fibrer som irriterar tarmarna, inklusive frukt och torkad frukt.
- Använd mejerier i matlagningen men inte som godis eller efterrätt, vispa inte upp grädde och ät med bär även om det är “LCHF” och köp inte hem turkisk/grekisk yoghurt bara för att den har hög fetthalt.
När du hittar rätt kombination av livsmedel som håller dig mätt och ger dig energi hela dagen så kommer du se att kalorierna är helt irrelevanta. Vissa dagar äter jag 5000 kcal, andra dagar äter jag runt 2000. Min kropp vet mycket bättre än mig vad jag behöver så den får styra, och då blir de bra!
Behöver du mer inspiration?
Läs mina 2 populära bloggposter VÅGA KETO del 1 och VÅGA KETO del 2 Eller spana in min bok FETTFRÄLST – Snygg, stark och frisk med högfettkost!
*du (ge mig…)
Förstår att du skriver om friska personer. Kan de ge mig en fingervisning om vad som är för LITE kalorier på en dag?
Jag har svårt att sluta äta i “rätt tid”, mina hungersignaler är ur balans och jag får enorm belöning av att äta. Räknar nu mina kalorier för att inte gå upp massor i vikt, men vill inte hamna för lågt i kalorier så att den önskade balansen i kroppen inte infinner sig pga detta.
Jag kan inte säga vad som är för lite kalorier. Det är helt individuellt. Kroppen självreglerar, så äter du 0 kalorier om dagen kommer du snart att äta ikapp när alla depåer ekar tomma. Du hittar din nivå när du inte längre behöver äta ikapp utan kan må bra varje dag på en viss mängd, för vissa är det 800kcal för andra är det 4000 kcal, väldigt olika beroende på kroppsstorlek och träningsmängd 🙂
Hej!
Jag har läst din artikel om kalorier. Mycket intressant och jag hänger med på ganska mycket av det. Men vissa saker verkar väldigt konstiga. Som t.ex att fibrer skulle vara dåligt. Och varför skulle man inte kunna äta turkisk eller grekisk yoghurt, den innehåller ju inte så mycket mer kolhydrater än vad fjällfil gör? dessutom innehåller den mer protein och fett. Hos häst är man intresserad av relationen protein/energi, och det anses viktigt att hästar med metaboliskt syndrom får tillräckligt hög kvot där, hur är det med människa?
Det som jag skulle vilja se är referenser, gärna med ett märke på varje påstående, finns det studier som stödjer dina teser? I veterinärtidningen sätter de en liten siffra efter varje påstående och har en referenslista med förklaring till siffrorna längst bak. det är svårt att avgöra hur mycket man ska lita på det du skriver när du inte redovisar referenser
Detta är en blogg, en personlig blogg. Referenser och noggrann reserarch har jag i mina böcker och artiklar, och jag jobbar också som science editor. Detta är ett ställe där jag skriver om det jag känner för och det som intresserar mig.
Du får gärna utveckla det där om lösgodiset, om jag sagt det någon gång.
Ang. fibrer, det är otroligt irriterande för tarmslemhinnan och många får problem med matsmältningen av fibrer. Fett läker en av fibrer sargad tarm. Turkisk eller grekisk yoghurt innehåller mjölkproteiner som många är intoleranta mot, det bidrar inte heller till optimal tarmhälsa. Dessutom är mejerier sällan förenligt med viktminskning.
Hej!
Vill bara säga att jag tycker din blogg är jätte inspirerande och jag håller med dig om massor!
Är bara en sak jag funderade lite över..
Jag är vegetarian sen födseln (aldrig ens smakat på kött) därför har det aldrig varit en svårighet för mig att avstå kött. Kan tänka mig att det är svårt för en köttätare att sluta, eftersom många tycker att det är så fruktansvärd gott!
Blev förvånad att du äter kött eftersom du skriver mycket om kost och vad du undviker att äta för att må bra – däribland undvika gifter.
Kött inehåller jättemycket gifter! Misstänker att många väljer att stoppa huvudet i sanden när det kommer till att kött faktiskt är hälsofarligt och som vi alla vet miljöfarligt.
Jag undrar hur du resonerar kring den här frågan?
Finns massor av källor på det här med gift och kött/mjölk. Slängde in två länkar här:
http://medicinskaccess.se/wordpress/2013/10/22/vi-far-i-oss-mer-miljogifter-fran-kott-mjolk-an-fisk/
http://djurinfo.se/klimat.html
Jag var vegetarian i 10 år och har vänner som är vegetarianer eller veganer. Jag testade även att vara vegan i 2 av mina 10 år, med resultatet att min hälsa blev riktigt risig. Med LCHF har jag lyckats bygga upp allting jag förlorade under mina vegetarian år så jag kommer inte att gå tillbaka till den kosten.
Kött kan innehålla mycket gifter, hormoner och antibiotika, men det finns mycket kött som inte gör det. Liksom fisk, skaldjur, musslor, free range chicken etc.
Tjena! Jag tycker att detta är oerhört intressant och jag försöker verkligen anamma detta! Det må ta sin tid men jag tänker försöka envisas med att få in detta tänk OCH kunna vara till freds med det, att det kommer gå vägen om jag bara kan se till att lyssna till kroppen på rätt sätt!
Lite frågor:
I och med att du nu kommit vidare kring tankar och förhållning till kalorier osv., plus att du kommer med en uppdaterad “Fettfrälst” (har och uppskattar den nuvarande vers.), vad är det för någonting som har gjort att du skiftat ståndpunkt bortsett från dina egna erfarenheter?
Har du något tips på bra böcker/research/film/pod kring just detta med kalorimyten som du har funnit vara extra upplysande och givande?
Det vore ju inte annat än så förbannat skönt om just detta med mat, som oftast är och har varit så komplicerad och stressande, att det skulle kunna få vara och fungera alldeles JUST SÅ simpelt, med lugn och tillit istället för “kalorier” och att man kan “få sluta” se den komplexa kroppen som maskin som ska passa en simpel kalkyl!
Tack för en superblogg, för all inspiration och för den visdomsfulla eftertänksamhet du bidrar med!
/Syllan
Tack för din kommentar Syllan! Kolla gärna stephanie keto person eller darthluiggi, de finns fler exempel på personer som kör fri keto utan kaloriräkning med fantastiska resultat 🙂
De på primaledgehealth och därmed darthluigi säger oxo att man måste har en kaloriedeficit för att bli av med kroppsfett:
http://www.primaledgehealth.com/finding-your-optimal-protein-intake-for-a-ketogenic-diet/
Det är ju logiskt, varför skulle kroppen tar från fettlagret (det kostar ju energi) när det kommer energi via mat all day long? Jag tror att när kroppen har adapterats och man äter för att stilla hungern och inte för att man känner för det eller att det är dags för lunch eller pga andra ‘orsaker’ att kroppen naturligt förvaltar energin och kalorier. men det kommer först att ske förmodligen när man blivit av med överflodig kroppsfett.
Om jag alltid får pengar varje manad och kan lever pa det, varför skulle jag då ta pengar fran sparkontot? det är ju en equibrilium. om jag sparar pengar däremot för en resa eller nåt, da maste jag tar pengar fran det som kommer in (=reducera min månatlig budget =kalorier).
Hej Martina! Jag är ny på detta område och jag har precis gått i alla fällor du skrev om i inlägget. Äter bär med grädde varje dag, äter turkisk yoghurt till frukost med linfrön i.. Vad brukar du äta till frukost och kvällsmat till exempel?.. Känner att jag har sjukt dålig fantasi..
Oj inte bra!
Om jag äter frukost så är det kaffe med smör och kokosolja, till kvällsmat kanske kött, grönsaker och någon fettkälla (smör, ister osv) keep it simple!
Har äntligen vågat testa att vara mer fastande, är en sån som varit rädd för att vara hungrig, speciellt när jag tränat…
Nu fastar jag 16 timmar, kör träning efter ca 12-14 timmars fasta o jag måste säga att jag har så sjukt mycket energi.. Eftet träning blir det fett o sen proteiner…
Ligger nu på bara 1100 kcal, jag hamnade på en platå så jag testar att “ruska om kroppen lite” sen ska jag öka på fettet främst…
Jag hoppas att det du skriver stämmer, jag tycker det är jobbigt att räkna kalorier, skulle vilja äta mer fritt, när jag är hungrig och tills jag är mätt utan att väga maten innan…
Ja att väga och räkna är inte naturligt, men hoppas de du kör på nu fungerar
Har precis beställt boken Fettfrälst och nu läser jag.
“Jag skrev fettfrälst 2012 men det kommer ut en ny och uppdaterad version snart. Det var mycket grejer jag inte visste då som jag vet nu, och det där med kalorier är en av de sakerna som jag totalt omvärderat!”
Känns inte kul att köpa en bok för nästan 200 kr och så kommer en uppdaterad bok som jag heller hade köpt.
Du kommer gilla fettfrälst, oroa dig inte 🙂 Bättre att läsa en bok som har 5 av 5 i betyg som har hjälpt tusentals människor i sverige, norge, danmark och tyskland än en bok som inte ens har ett releasedatum ännu!
Tack blir spännande att läsa 🙂
Hej Martina!
Jag undrar, nu eftersom du har ändrat mening i en del grejer angående bla vilktminskning, har du ändrat dina råd på bloggen där man går in speciellt bla på viktminskning?
Nej det här är min personliga blogg och inte ett uppslagsverk. Jag skriver det jag tror på och tycker för tillfället 🙂 Mina “råd” är ungefär samma hela tiden dvs: ät naturlig, artegen föda, testa ketogen kost, testa fasta, ät när du är hungrig och sluta när du är mätt. Det är inga konstigheter 🙂
Hej Martina! Jag undrar hur du tänker kring kalium? Tar du det i tillskott? Jag har börjat att samla vätska de sista två veckorna och funderar på om det kan vara kaliumbrist. Magen är väldigt svullen och eftersom jag inte äter kolhydrater, spannmål, processat kött som korv osv så funderar jag lite på varför. Vi LCHF:are har väl lätt för att få brist på kalium? Men även för mycket kalium är ju farligt. Lurigt! kram o ha en härlig dag!
Gröna bladgrönsaker och alger innehåller massor med kalium, testa det! 🙂
Jag åkte in på sjukhuset för kaliumbrist yttrade sig i hjärthugg yrsel och allmänt konstig känsla. Blodprov o ekg visade på allt normalt förutom väldigt lågt kalium. Fick ett tillskott i vatten mådde prima efter en timme. Gick sedan till läkare för att få tillskott hon ville kolla igen eftersom för mkt kalium är farligt (detta var 4 dar senare) o då visade proverna på normala nivåer. Om du tror du har kaliumbrist gå o testa experimentera inte själv med tillskott.
Åt 80%ketogen mat inga mejerier under 6 v tränade hårt 4 ggr i veckan o även om jag kände mig fit o tight kände jag mig även “uppumpad” o stark gick ksk ner högst ett kilo trots att jag snittade 1500kcal, sen åkte jag på semester mkt alkohol liberal lchf mkt snacks knappt nån träning o gick ner i vikt o sen upp ett halvklotband har ofta märkt av detta fenomen dvs inte mkt nedgång under träningsperiod utan den kommer efteråt under vila. Funderar på om det var en fördröjd reaktion som kom när kroppen äntligen slappnade av eller om det var vatten i musklerna som försvann. Hur som helst var det inte kalorierna som spelade roll.
Tycker det är mkt enklare att få klarhet i hur min kropp funkar när jag följer dina råd dels acceptera situationen som den är samt se allt som experiment typ äta mkt nötter o inte få ångest pga viktuppgång dan efter utan bli tacksam för kunskapen: nötter gör att jag går upp i vikt då vet jag det o kan undvika nötter om jag vill undvika viktuppgång.
Men måste tillägga shit vilken skillnad träning gav (crossfit) efter jag började köra tungt samt ketos! Flera som kommenterat vilken förändring på min kropp mkt mer muskler utan att bli bulkig.
Lchf påminner mycket om Vegansk kost, man kan äta hur mkt som helst utan att gå upp 🙂
Samma här: stämmer inte för alla! Känner 2 veganer som är inte smal utan rätt kraftigt, nästan överviktigt….fast vegan är ju inte sunt kost.
Nu menade jag såklart clean Vegan mat. Frukt och grönsaker, fröer, linser, etc etc etc. Bättre kan du inte äta,
Vad säger du om kokosmjöl och ketos? Tänkte köra en månad kryp men ser att du rekommenderar inget kokosmjöl då men ändå har du det i din ketogröt? Eller är det mer mängden man skall passa sig för?
Ja rent krasst kan man äta precis vad som helst, till och med lösgodis och ändå vara i ketos. Tveksamma livsmedel som kokosmjöl tar man liiite av om man måste 🙂
Hur kan man vara i ketos om man äter lösgodis? Det är ju en massa socker i det! Jag är veterinär med särskilt intresse för insulinresistens och cushings hos häst, så jag kan en del om det, så du behöver inte vara rädd att ditt svar blir för invecklat.
Var har jag skrivit/sagt att man kan vara i ketos om man äter lösgodis? Det minns jag inte, ser de inte heller i inlägget ovan 🙂
Det skulle vara skönt, men det stämmer bara för vissa människor att kalorier är en myt. Har testat nästan allt i kostvägen, och det funkar bara att gå ner märkbart (så att kläderna passar) om jag räkna kalorier, alltså har koll på att inte överskriva vissa värden. o, nej, det spelar ingen roll, om det är keto, LCHF, moderat LCHF, ‘normal kost’, paleo, fitnesskost, mejerifritt, glutenfritt etc. pp. Bara att fasta på morgonen och startar äta runt lunch samt har koll på kalorier och träna mycket håller vikten i schack. hade en gång ett återfall i ätstörningnar med en mix av svält och bulimi-faser. kunde verkligen äter inget några dagar och sen har en binge och kräkanfall efteråt. och tränade varje dag. det tog 6 månader att gå ner 4 kg!!! och jag rökte till o med på den tiden!!!
jag tror att du har en annan förbränning än andra människor, så är det bara, du kommer aldrig att bli fet! även om dina värden dina är bra. såna männsikor finns överallt, de påstår alltid att de har normal förbränning, men kan äta vad de vill, oavsett fett, kolhydrater eller kalorier, och ökar inte i en enda gram! eller fettcell! eller storlek i fettceller. men jag har fettgenen redan i familjen och kämpar varje dag att den inte tar över, sen 46 år. ibland önskar jag att jag kunde slippa äta, har aldrig mer hunger, det behöver jag inte tänka på det länge….
Jag bär också på fetmagenen det har 2 separata gentest visat. Jag kan gå upp i vikt precis som alla andra 🙂
Nyfiken fråga, vad ligger du på TSH fritt T3 å fritt T4? Nyfiken då jag försöker greppa detta m sköldkörteln.
Om man har hypotyreos, men “rätt inställd” på medicin. Gäller detta att kalorier inte har betydelse trots detta eller har sjukdomen förbrukat den lyxen?
Jag är tyvärr inte expert på hypotyreos och minns inte mina värden tyvärr :/ Sök på bloggen efter sköldkörtelhormon och se om jag lagt upp det här någonstans 🙂
Men i Fettfrälst skrev du ju tvärtom: att kalorier faktiskt spelar roll, och att många lchf-are glömmer att de även måste hålla igen lite, utöver ketos, om de ska gå ner i vikt. (Du skrev också om något hormon, geralin eller något i den stilen, som går upp om man äter mycket på en gång, och att detta kan skapa insulinkick på liknande vis som kolhydrater.)
Har du omvärderat detta?
Jag skrev fettfrälst 2012 men det kommer ut en ny och uppdaterad version snart. Det var mycket grejer jag inte visste då som jag vet nu, och det där med kalorier är en av de sakerna som jag totalt omvärderat! 🙂
Intressant!
Hej! Vet du ungefär när den nya uppdaterade versionen av Fettfrälst kommer ut? Tack för en bra blogg!
Annacarin
Den är ute sedan ett tag tillbaka, du kan ladda ned den här: http://martinajohansson.se/books/
Det förvånar mig alltid att folk inte felsöker. Alltså, står du still – fråga varför!
mvh,
åt bananpannkaka, grädde och blåbär till lunch 😉
Hej Martina.
Ingen vore gladare än jag om detta stämde, men tyvärr inte.
Jag tror det har med min ålder att göra, är 57 år.
Jag har haft och har fantastisk nytta av dina kunskaper, men vikten håller jag bara om jag LCHF-ar och håller ett öga på kalorier och utesluter mjölkprodukter. Äter nästan aldrig nötter och sådant eftersom det är supermycket kalorier i det.
Inget fel på mina värden enligt företagshälsokontrollen i våras och eftersom jag regelbundet lämnar blod så borde värdena vara ok över året.
Tränar tungt, tränar kondition med hund några timmar per dag och klättrar både topprep och led. .
Återstår isf tarmfloran, får nog lov att läsa om din bok om den.
Tja, det är bara att “bita i det sura äpplet” men så är det för mig. =/
Tack för en bra blogg och ser fram emot din nya bok. =)
samma här, men det har alltid varit för mig: fick hålla stenkoll på kosten och får det fortfarande. jag är 46, men skiten har börjat redan som småbarn….hade nu ätit lite mer på semestern och var lite lat: 5 kg inom 14 dagar, det är kvittot om jag låter bli kontrollera matintag och tränar inte/mindre! 🙁