Efter mitt inlägg om fläsksvålar var det väldigt många som undrade om gelatin som kosttillskott är dåligt eftersom gelatinet i fläsksvålarna inte är bra. Istället för att svara var och en så tänkte jag att det är bäst att svara med ett helt inlägg:
Anledningen till att biotillgängligheten är låg hos gelatin är för att den saknar essentiella aminosyror vilket gör att kroppen inte behandlar gelatin-protein som protein. Att det inte behandlas som protein gör inte att de går rakt igenom utan processas istället mer som en typ av kolhydrat. Det är mindre bra om man äter fläsksvålar för att gå ned i vikt, för det är blodsockerhöjande som man gärna vill undvika då.
Gelatin i sig innehåller aminosyran l-glycin som är väldigt bra för hår, hud, naglar, leder och tarmslemhinnan. L-glycin är ett superbra tillskott som kan tas i pulverform som det är, eller i form av gelatin från ett djur. Man kan göra eget kyckling-gelatin hemma (bilden ovan) som är väldigt nyttigt och läkande för kroppen. Benbuljon (bone broth) är en annan höjdare med liknande egenskaper. Gelatin i sig är alltså inte ett dugg dåligt men fläsksvålar är inte en bra källa till l-glycin – om man inte gör sina egna fläsksvålar. Det är bättre än de köpta som ofta är hårt processade med vegetabiliska fröoljor och tillsatt MSG.
Gelatin och kollagen
Gelatin är kokat kollagen, och det finns en stor skillnad i upptag mellan de här två varianterna. Hydrolyserat kollagen har bättre upptag av l-glycin, l-lycin och l-prolin som bygger upp bindväven, långt, långt bättre än till exempel fläsksvålar.
Om man vill ha fördelarna av de här aminosyrorna rekommenderar jag starkt att göra sitt eget kyckling-gelatin, benbuljong eller köpa en burk kollagen där kollagenet kommer från giftfria och pålitliga källor så att det har maximal biotillgänglighet.
Läste båda inläggen kring gelatin och har några frågor.
Du skrev i förra inlägget att “biotillgängligheten är 0 hos gelatin” och påstår att dessa “bearbetas som en långsam kolhydrat och är därför blodsocker- & insulinhöjande.”.
1. Först och främst undrar jag om biotillgängligheten i gelatin är “0”, eller som du skrev i detta senare inlägg, är “lågt”? Detta eftersom det skiljer sig en del om något INTE absorberas eller absorberas i liten grad. För OM aminosyror absorberas så förstår jag att dessa skulle kunna ingå (iallafall de glukogena aminosyrorna) i glukoneogenesen och därmed öka blodsockret & insulin. Men OM dessa INTE absorberas, då kan inte de ingå i glukoneogenes eller öka blodsockret som du påstår sker. Så hur är biotillgängligheten egentligen? Är den Icke-existerande eller låg? Och har du något bevis på detta påstående kring biotillgängligheten av gelatin?
2a. Menar du att, gelatinet som ett protein, är uppbyggt av en stor del glukogena aminosyror? Och därmed leder det till att när vi äter fläsksvålar eller gelatin i övrigt, så bryts dessa proteiner ner till de glukogena aminosyror och absorberas (eller?) till blodet vilket sedan används i glukoneogenes för att skapa glukos. Därpå ökas blodsocker- & insulinnivån. Vill du berätta vilka aminosyror som finns i gelatin och andelen olika aminosyror?
2b. Isåfall drar du slutsatsen att “alla aminosyror som är glukogena ingår direkt i Glukoneogenes”…? Då undrar jag om glukogena aminosyror kan används på andra sätt, i andra funktioner? Och OM så vore fallet, hur vet du att dessa glukogena aminosyror används i glukoneogenesen först och främst och inte prioriteras i andra funktioner runt om i kroppen?
3. Sen gällande meningen att “gelatin behandlas som en kolhydrat”. Vad menar du med detta? Enligt min kunskap bryts antingen en kolhydrat ner till monosackarider och tas upp i blodbanan ELLER så vandrar dem vidare onedbrutna tills de når tjocktarmen och blir nedbrutna i bakteriernas fermenteringsprocess. Så vad är det egentligen som sker med proteinerna i gelatinet? Vill du förklara ditt påstående att proteinet “behandlas som en kolhydrat”?
4. Vill gärna se lite konkreta bevis på dina uttalanden. Något som styrker dessa biokemiska påståenden du gör.
5. Vill också tillägga att jag älskar att lära mig mer, och dessa frågor kan upplevas “jobbigt” kritiska & ifrågasättande, men jag ställer dem endast utifrån ett perspektiv där jag söker efter att förstå.
Det här är ett gammalt inlägg (7 år) och jag är säkerligen ute och snedseglar om jag påstår att gelatin har 0 biotillgänglighet, det verkar ju konstigt. När jag kollar igenom inlägget så ser jag mest att man KAN använda gelatin för att det innehåller vissa bra aminosyror. Är inte så inne på det här just nu men äter kollagenrik köttbuljong så är lite mer “whole foods” inriktad 🙂
Ibland får jag någon spaning och vill stöta och blöta den med mina läsare och är beredd på att dra fel slutsatser emellanåt. Är inte ute efter att bevisa något eller driva en agenda, jag håller alltid på att lära mig hur saker funkar och i den processen ingår det att testa sig fram med lite olika hypoteser.
Ja! De undrade jag med. Om man skriver saker för väldigt många människor kan man väl öppna en bok nån gång.Tex ”the cell” som jag hade som kurslitteratur i utbildningen. Med min ”lilla” utbildning som Spec läkare Med så skulle jag vilja säja att glukos går via citronsyracykeln. Läs på innan man pladdrar.
Gelatin eller kollagen från dyrt företag. Ingen skillnad om man frågar människor som kan biokemi.
Anders Hallberg Spec läk.
Halloj!
Vad är skillnaden mellan gelatin och kollagen?
Med vänlig hälsning,
Monika Gunnarsson
Hej! Menar du att man kan ersätta benbuljongen med kollagen? I så fall, hur mycket kollagen ska ta för att ersätta 1 dl benbuljong?
Mvh Pernilla
Det kan jag tyvärr inte räkna ut 🙂
hej, lite gammal tråd men jag vill utesluta missförstånd så jag inte går och köper “fel saker”; menar du Martina att hydrolyserat kollagenprotein som kosttillskott , tex från nätbutiker som MMSport och Svenskt Kosttillskott, är köpvärt?
Ja det tror jag 🙂
hej! Menar du inte L-glutamin här för tarmslemhinnan. L- Glycine bra för sömnen? Eller blandar jag ihop de två?
Hej! Har precis upptäckt din fantastiska blogg! Är själv bio-och livsmedelstekniker och LCHF;are sen några år, så tycker det är enormt intressant att läsa om all din kunskap om biokemi!
Intressant om hur biotillgängligheten påverkar kroppens behandling av olika proteiner, känner du till fler exempel på sådana livsmedel förutom fläsksvålar?
Ja det finns mängder, roligt med en bio- och livsmedelstekniker!
Vad tror du om gelatin-“plattor” som man kan kopa i vanlig mataffar?
Jag menar for hud/har/naglar, men utan att for den delen vara keto-hammande…
Hejsan! Har funderat på att prova l-glycin för att hjälpa sömnen (skiftarbetare), men undrar om det fungerar att ta ett tillskott av kollagen innan man går och lägger sig istället för att endast ta l-glycin? Eller är det för lågt innehåll för att kunna ha inverkan på avslappning och sömn? Tack för en mycket intressant och lärorik blogg =)
Det blir inte samma starka effekt
Är det inte endimensionellt att enbart tänka på hur våra celler tar upp näringsämnen? Jag tänker då på alla typer av bakterier i tarmarna som faktiskt kanske kan ta upp det vi inte kan för att sen omvandla det till ämnen som är bra för oss? Spekulerar.
Jo absolut, jag tar upp just det i Magstarkt! 🙂
Intressant! Men finns det något sätt att få i sig detta om man är vegetarian?
Ja i pulverform 🙂 Du kan köpa de separata aminosyrorna var för sig i en gymbutik 🙂