Det är många som undrar om de kan äta ett visst (tvivelaktigt) livsmedel och fortfarande gå ned i vikt eller dämpa inflammation eller vad målet nu är. Mitt svar på frågan är alltid nej nuförtiden för att antingen så får man vara fokuserad på målet (eyes on the prize) eller så får man räkna med att inte uppnå det man vill uppnå. Det finns en viktig mental aspekt i detta och det är att man förhalar sina resultat så fort man avviker med sitt fokus. Det är därför det är allra viktigast att verkligen bestämma sig för vad man vill uppnå, före man börjar med halvdanna försök.
Efter att jag sagt nej på frågan om “men kan jag äta… och ändå gå ned i vikt” kommer alltid följdfrågan “men hur illa är det?”
Ja hur illa är det?
Här kommer min lista från värst till mindre värst så som jag ser det:
- Sötningsmedel, alla sötningsmedel exklusive stevia för att det inte är lika sött
Men se upp med produkter där det står “sötad med stevia” för tittar man på innehållsförteckningen så är det ALDRIG sötat med 100% stevia utan alltid stevia + aspartam eller stevia + socker, stevia + sorbitol och så vidare. “Sötad med stevia” är att betrakta som en röd varningstriangel!!!
fotocred: http://bakasockerfritt.blogg.seAlla sötningsmedel bör undvikas för de kapar belöningssystemet och får oss att äta saker vi inte behöver i mängder vi inte behöver. Socker är bättre än sötningsmedel.
- Konserveringsmedel, tillsatser, smakförstärkare och bekämpningsmedel
Det här är anledningen till att vi inom LCHF begränsar ett livsmedels innehållsförteckning till max 5 ingredienser för ju fler ingredienser ju troligare är det att det är tvivelaktiga ämnen i. Köp så naturlig mat som möjligt och skippa resten för många tillsatser är gift. - Alkohol
Jag vet att vi lever i en kultur som hyllar alkohol och försöker göra det till något hälsosamt (ett glas rött till maten, antioxidanter och så vidare) men alkohol är ett gift och behandlas av kroppen som ett gift. Det är givetvis skillnad på att dricka ett glas rödvin till maten eller att dricka sig stupfull, eller dricka massa drinkar, dock påverkar även ETT glas rödvin viktnedgång negativt. - Vitt mjöl
Gluten och snabba kolhydrater; terror för tarmslemhinnan, immunförsvaret och tarmfloran. Därtill även beroendeskapande. Vitt mjöl blir till socker i kroppen som påverkar blodsockret och förhindrar viktminskning. - Socker
Socker är ett gift som vi inte är anpassade för att hantera, men jag sätter ändå socker på plats nummer 5 här på listan för det inte är värst. - Margariner
En kemisk sörja som ingen bör få i sig överhuvudtaget, dock verkar det som att fettfördelningen i många margariner är rätt okej. Lätt inflammatoriskt och naturligtvis onyttigt, men människor har trots allt överlevt margarin och skadeeffekterna är inte så stora som för socker och alkohol. - Mejeriprodukter
Ingen “tål” mejerier – ALLA är intoleranta mot processade mejerier fulla med inflammationsdrivande och beroendeskapande mjölkproteiner. Mejerierna kan även öka IGF-1 vilket ökar risken för cancer. Om det finns en stor bromskloss för just viktminskning, ketos, inflammation så är det denna livsmedelsgrupp så låt bli den. Jag vet att det är svårt, men gör det bara. Du kommer må SÅ mycket bättre! - Nötter och frön
Sist ut är nötter och frön. Det är ofta rika på ämnen som är giftiga för människor, jornöttter innehåller aflatoxin till exempel. Frön är oerhört irriterande för tarmarna och rent generellt har de dåliga fettprofiler. Nötter är alldeles för w6-viktade för att vara hälsosamma men macadamia eller valnötter kan vara ok pga sin höga fettthalt och att de innehåller vegetabiliskt EPA som människor ändå kan tillgodogöra sig i viss mån.
Om du är fast i substitutträsket med mycket ersättningsprodukter, är beroende av mejerier, nötter eller sötningsmedel så rekommenderar jag dig verkligen att sluta med den typen av icke-mat. Du kommer må så otroligt mycket bättre! När jag började med LCHF så var skillnaden i mitt mående så stor att jag trodde att det inte gick att må bättre – men det gjorde det. Idag är jag väldigt glad över att jag slutade med mejerier och ersättningsprodukter för det är inte kompatibelt med optimal hälsa!
Tack för en alldeles fantastiskt sida!!!
Hur är det med ekologiskt vanligt smör? Hur får du i dig 200g fett per dag utan smör o mjölkprodukter o nötter lr fröer? Jag trodde jag gjorde rätt som bl.a. åt massa smör för att uppnå 200g fett per dag??
Kött, fisk och ägg 🙂
Hej, frågan är om “Budwig diet” är ok?
Det är keso (med mjölkprotein och kasein?) och linfröolja sammanmixat. Sägs vara anti-cancer, och ska påverka balansen mellan de elektriskt negativa cellmembranen och de elektriskt positiva näringsämnen, vilket har en betydelse för en frisk celltillväxt.
https://thetruthaboutcancer.com/budwig-diet-protocol-cancer/
Jag läser nu och för mig låter det helt galet. Det kan vara så att jag missar något, men i min värld hade det där varit en big no-no!
Och jag måste bara fråga! Hur känner man att man blir beroende av mjölkprodukter eller på vilket sätt? Är det belöningssystemet?
Hej!
På vilket sätt menar du att man mår bättre av att utesluta de här produkterna? Äter i princip varje dag ganska stora mängderav just kvarg och keso (även sötströ och nötter) men undrar på vilket sätt de kan få mig att må sämre? Blir man tröttare eller känner av att man äter mjölkprodukter, eller hur hänger det ihop? 🙂
Din blogg är otroligt intressant!
Mvh Ebba
Tack Ebba; försök att sluta med mejerierna – då märker du om du är beroende. Likaså med sötströ! Utan mejerier kommer du uppleva ett klarare fokus och bättre skärpa.
Tack för bra blogg, bra böcker och ett vettigt sätt att förmedla dina kunskaper! Jag ställer mig frågande till det här med att inte äta vissa nötter. Ex. är chia en grym källa till, ja, det mesta. Hur kan chia inte klassas som “riktig mat”? Jag undrar också kring jordnötter, som dyker upp i dina recept och på mat du själv köper, är jordnötter ok men inte chia? Tacksam för förtydliganden då jag är något förvirrad över budskapen.
Nej jordnötter är absolut inte ett ok livsmedel men jag äter det ibland ändå, liksom alkohol och mejerier. Gongbao chicken, min favvorätt här i Shanghai innehåller jordnötter tex men jag pillar inte bort dom. Chiafrön är ok då och då men inte hela tiden pga att de inte är så snälla mot tarmarna.
Jag har lyckligtvis slutat med allt på denna lista! =) (tom kaffe sen i maj detta år!!) …förutom sötningsmedel… 🙁 Faan! Men! Jag har iaf lyckats halvera mängden sen nån månad tillbaka och målet är såklart att kunna sluta helt tillslut!
Hej 🙂 är nyfiken på chiafrön? Det är ju ett frö , men har mycket omega 3. Påverkar det viktminskning?
Man kan äta chiagröt ibland, men inte varje dag om man vill ned i vikt. Bara bort med allt som inte är riktig mat 🙂
Tack för en superbra blogg, gillar den skarpt! Jag är också lite nyfiken på vinets inverkan på viktminskning. Vad är det som gör att man inte får samma viktminskning om man tar ett glas vin? Förutsatt att man INTE äter mer på grund av det (och självklart inte socker el gluten).
För att det är ett gift som kroppen prioriterar att hantera, + påverkar blodsockret.
Tack för en superbra blogg, gillar den skarpt! Jag är också lite nyfiken på vinets inverkan på viktminskning. Vad är det som gör att man inte får samma viktminskning om man tar ett glas vin? Förutsatt att man äter mer på grund av det (och självklart inte socker el gluten).
Hej Martina,
Läste ifatt mig några sidor med inlägg och har en undran gällande inlägget om din ketonmätare.
Du skriver att ditt kaloriintag ligger på 500-1500/ dag och att du därmed räknar med fettförbränning.
Upplever själv en platå just nu i min viktnedgång och undrar hur du ser på att ett för lågt kaloriintag sätter kroppen i svältläge och att fettförbränning / viktnedgång därför uteblir.
Undrar också om du har erfarenhet av och synpunkter på Lean Extreme (Fairing) ?
Jag vet inte vad Lean Extreme är för något 🙂
Svältläge osv ger inte minskad viktnedgång, tvärtom. Jag vet inte varför alla tror att man stannar i viktminskning av att äta “för lite” det är precis tvärtom.
Tack för svar!
Är en av dem som tror att man stannar i vikt minskning av att äta för lite. Eller trodde – utveckla jättegärna hur du menar.
Förbränningen går alltså inte ner till minimal ??
Det finns inte så mycket att utveckla. Äter du mindre så går du ned i vikt, förbränningen fungerar inte så att den stannar om man inte äter: http://martinajohansson.se/ej-farligt-ata-for-lite/
Men nu förstår jag inte det här med nötter, andra säger ju att lite nötter är nyttigt och bra som godis?
Vad ska man då äta istället för nötter om man vill unna sig lite “godis” på helger? Eller gäller det bara för dom som vill gå ner i vikt? Själv vill jag hålla kvar vikten och inte gå ner eller upp mer men vill ändå unna mig något gott och nyttigt på helger då resten av min familj äter sitt lördagsgodis ?
Ja ät lite nötter då om det bara är någon gång ibland, men att det är nyttigt stämmer inte. Mycket omega 6 oftast och inte så snällt mot tarmarna 🙂
Sprang till skafferiet och kollade flaskan med Felix ketchup som mina barn får. Fast i den hittar jag ingen annan sötning än stevia. Förhållandevis ren innehållsförteckning..
Sneglade precis på ketchupflaskan med stevia av Felix och visst finns där en bov – stärkelse.
Hej! Om man blottlägger nötter som man gör inom paleo o rawfood så borde ju gifterna försvinna? O då har man väl nyttigheterna kvar tänker jag 🙂
Det blir mycket bättre efter blötläggning 🙂
Mja, det är jävligt enkelt att ta en näve frön här och där bara för att det är så ENKELT. Ska pröva att inte handla hem nåt mer i nån vecka och se hur det känns utan : ))
Hej! Skulle du kunna utveckla lite mer kring nötter och frön? Gäller det även när man blötlagt/groddat dem? Och när det gäller alfatoxin är det väl ändå mögelsvampar som kan finnas på nöten och inte nöten i sig? Har läst någonstans att det finns en risk för det hos alla fetare nötter och fröer, därför ska man alltid förvara dem i kylskåp.
Tjena Martina!
Tack för listan, när du skriver om top worst känns det som att allt makes lite more sense. (Pluggar med indier och hjärnan tänker nästan enbart på svengelska ?)
Jag har, efter en sommar med för stora utsvängningar angående socker, kolhydrater och alkohol, äntligen tagit mig i kragen igen. Är allergisk mot gluten och mjölkprotein, så de punkterna har jag alltid skippat.
Min fråga är -hur lång tid brukar det ta innan kroppen märker att man är snäll mot den igen? Undviker allt på din lista, inklusive spannmål/baljväxter/soya.
Det tar ett par månader att svänga om så det är bara att hålla ut 🙂
“Det är därför det är allra viktigast att verkligen bestämma sig för vad man vill uppnå, före man börjar med halvdanna försök.”
Sååååå viktigt! Det är därför jag lite släppt viktnedgången just nu, jag är helt enkelt inte fokuserad och intresserad nog. Jag försöker leva så “ok” som möjligt men tänker liksom inte lura mig själv när jag hela tiden lagar rawfood-kakor att jag kommer gå ned i vikt, liksom. Däremot är de ett bättre val till fikat, men det ÄR ju “fikabröd” likväl.
Däremot har jag snart renoverat färdigt ett rum, för det kunde jag fokusera på 😉
Låter bra! 🙂
Dette var sparket jeg trengte! Jeg vet nå at meieriprodukrene er min fiende?
Har spist “rent” en uke med unntak av smør…? Har oppfattet at det ikke er så ille, evt lage gee er det beste selvfølgelig.
Jeg har familie og en mann som ikke er på samme sti som meg. Det gjør det vanskelig i perioder å holde meg på riktig vei. Men alle har godt av mitt fokus for da blir det mindre enkle karbohydrater. Middagen har jeg kontroll på. Nistemat og frokost gir de største utfordringene.. Takk for at du deler kunnskapen!
Läst Mjölkrevolutionen av Fredrik Colting? Har inte läst den själv, men hans koncept med rena oprocessade animalier verkar intressant!
Sötningsmedel ger blodsockerdipp, för det lurar kroppen att köra på med insulin! En bekant har testat Cola Zero i labb på flera personer. Alltså motverkas hela syftet, för dippen triggar intag av den snabba energin som Zeron saknade. Man kanske kan stålsätta sig mot någon dipp då o då men man pallar inte ofta. Bättre att lämna såna korkade produkter på butikshyllan.
Martina, vad anser du om A2-mjölk och produkter gjorda på den, t ex feta?
I din avrådan, menar du alla mejeriprodukter, även smör, alla ostar, grädde, creme fraiche, fet yoghurt, kefir, ohomogeniserad fullfet mjölk?
Helt oprocessade mejerier är ok men är det inte förbjudet i Sverige? Jag vet att det finns i Californien och jag ska äta det när jag kommer dit i oktober, men tex i Kina är ALLA mejerier UHT och ultraprocessade. Kan man få tag i grassfed butter, A2-mjölk osv så är det ju toppen.
Här i Tyskland kan man lätt få Tag på såna mjölkprodukter och därför fortsätter jag äta de.
Så länge det fungerar och känns rätt för dig och din kropp så är det bara att fortsätta 🙂
Det finns lågpastöriserad ohomogeniserad fullfet mjölk i vanliga butiker, t ex ICA säljer Skånemejeriers ekologiska gammeldags. Jag ska maila dem o fråga om den är A1 eller A2. Tyvärr har jag bara sett UHT-variant av get- o fårmjölk (A2) i butik.
Jag skojade till det förstås. Men jag älskar det och har det på sparris och andra grönsaker. Det passar nästan till allt. Är ett gott tilltugg till rödvin och innehåller ca 40 % protein. Men det är du som är geniet här så jag får väl försöka skala ner konsumtionen.
Det finns opastöriserat franskt smör i Sverige. Exempelvis i Winjas grosshandel på Bergsgatan i Stockholm
Så fint! Det får testas när jag är i Sverige nästa gång
Halloj,
Har du möjlighet att skriva mer om punkt 3, alkohol. Jag undrar hur påverkar de inre organen, njurar, lever, slemhinnor, matsmältningskanalen, hormoniellt…allt! Vill veta allt om de negativa aspekterna. Dricker bara vin när jag dricker men funderar på att helt lägga av med det. Du skriver så bra så det skulle vara en sådan stor inspiration om du sammanfattade rubbet så som bara du kan. (oops, lät som fjäsk det sista men du är så BRA)
Med vänlig hälsning Åsa
Tack Åsa! 🙂 Betrakta alkohol som ett gift, tänk att när det kommer ned i magen så tar tamfloran stryk och därmed immunförsvaret. Det är därför man lättare blir sjuk när man druckit alkohol för att kroppen blir nedsatt. Det finns INGA fördelar med alkohol, det är som med mörk choklad som vi lurats att tro är en hälsoprodukt. Det är det inte.
Var det någon anledning till att du inte tog med andra livsmedelsgrupper? Kan tycka att spannmål är värre än mejeriprodukter och baljväxter (soja bl.a) är värre än nötter… Av min egen erfarenhet då. Men det kanske är “paleo placebo” 😉
Tack! Nä detta är min lista som jag ser det bara, men man kan absolut tycka att spannmål är värre än mejeri eller soja värre än nötter. Det är individuellt. Du har helt rätt i att soja inte är toppen 🙂
Tack, så det är mjölkproteinet som är boven alltså, borde jag ju kunnat räkna ut själv 🙂
Ha en bra helg!
Men, hur kan sötningsmedel vara värre än socker? Ger ju inga blodsockersvängningar!
För att det är giftigt för hjärna, ett neurotoxin.
Men jag vill äta parmesanost! Hur illa är det?
😉
Right on target!
Nötter. Nötter nötter. Det är som med godis. Har jag börjat igen är det svårt att sluta. Senaste tiden har jag velat ha lite härligt krispiga sötmandlar till mitt morgonfettkaffe. Men jag har ändå varit lite tveksam till det, även om det är så gott. Får se det som godis och begränsa intaget.
Längtar jag starkt efter ett livsmedlel är det ofta inte bra. Sockersug föder sockersug, bröd är knark för mig. Igår hade familjen varma mackor, doften var hemsk, den fick mig så sugen på bröd. Gjorde kesoplättar med västerbottenost, med majo och skinka till istället.
Är ost som västerbotten och brie lika illa som “oprocessad” mejeri, som grädde eller yoghurt?
Vad tycker du t.ex. om Chia-frön? Dessa är ju väldigt hypade idag.
bra lista, men jag har inte negativa erfarenheter av att gå ner i vikt med mejeri. tvärtom då jag håller mig längre mätt med mjölk i kaffe än med det s.k. ‘bulletproof’, och har inget problem med varken laktos eller kasein. men visst äter jag inte mejeri hela dagen och jag kör bara grass-fed mjölk som har en lite annorlunda sammansättning.
Hej det är jag igen!
Har du något tips på hur man pluggar smart? Det är ju en sak att läsa och anteckna men hur kommer man verkligen ihåg allting? Hur blir man effektiv när man pluggar?
Hoppas att du har tid att svara. ?
Hej, ovanför inläggen ser du en kategorilista. Klicka på powerthinking, där delar jag med mig av mina bästa tips 🙂
Hej!
Jag älskar din kunskap! Jag vill också kunna allt det här! Vad har du pluggat? Vad läser du? Vart börjar man? Jag läser biologi nu för att börja någonstans. Sen då? Vill ha tips! ?
Jag har pluggat M.Sc Biophysics och M.Sc Biomedical Engineering på Chalmers, bachelor i bioteknik 🙂