• Mig + kontakt
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Detox & fasta
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Allt om keto
  • Biohacking
  • Webinar
  • Forum
  • Logga in

    Logga in

    Inget konto? Registrera

    Register | Lost your password?
    Continue with Facebook
    Continue with Google
  • Mig + kontakt
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Detox & fasta
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Allt om keto
  • Biohacking
  • Webinar
  • Forum
  • Logga in

    Logga in

    Inget konto? Registrera

    Register | Lost your password?
    Continue with Facebook
    Continue with Google

Next Level Biohacking

En personlig blogg om biohacking, ketogen kost & livsstilsdesign

Älskar att #ketomojo har en app! ❤️ Den här Älskar att #ketomojo har en app! ❤️ Den här mätaren ÄGER! Nu har jag börjat samarbeta med dem så vill du ha 15% rabatt så hittar du länk i min profil 👆 min länk ger 15% rabatt för dig och fria teststickor till mig 😁 bra va!? 

Finns en recension på bloggen om du vill veta mer. Den länken är också i profilen #keto #ketos #ketogenkost #ketoguiden #ketogenicdiet #lchf #lowcarbhighfat #highfatlowcarb
Först försökte jag bygga ett gym i källaren, m Först försökte jag bygga ett gym i källaren, men med 18 minusgrader blev det liiiite kallt 🥶 så relokerade till vardagsrummet! Nu finns möjlighet till bänkpress, knäböj, marklyft och dips!

Nästa projekt blir ett chinsräcke, men det behöver jag klura på lite... Nu lutar det åt att bygga det som ett stativ med järnstång i mitten.

Nån som gjort så? #homesteading #homegym #workinprogress
Farm fun! Övningsskjuter lite bara, men det är v Farm fun! Övningsskjuter lite bara, men det är vansinnigt mycket vildsvin här i krokarna och jag tänker att vilda grisar borde ju vara bättre än vilket "organic" fläskkött som helst? 

Mina blodketoner har varit off the charts det senaste och nu börjar jag verkligen känna av den där köldskyddande effekten av ketos! Nollgradigt och jag var ute nästan en halvtimma och skjöt innan jag var tvungen att ta på mig en jacka! #Keto ftw! 🤗
Har äntligen uppgraderat min 8 år gamla blodketo Har äntligen uppgraderat min 8 år gamla blodketonmätare till en fräsigare modell. Ketonerna va on point idag också och GKI = 1, dvs samma blodsocker som ketoner 👌#biohacking #biohacker #nextlevelbiohacking #ketomojo
  • Home
  • Biokemi
  • Kost & Hälsa
  • Highfatfitness
  • Därför är det dags att fimpa mejerierna!

Därför är det dags att fimpa mejerierna!

5 March, 2015 56 Comments Written by Martina

glycemic-insulinemic-index-milk
Den här grafen illustrerar skillnaden mellan glykemiskt index (GI) och insulinindex (II) som vi ser skiljer sig åt totalt. Inom LCHF är det dock många som drar likhetstecken mellan GI och II och då kan det bli riktigt tokigt.

Effekten blir att man även på fakir kan drabbas av insulinhöjningar om man är känslig, trots total brist på kolhydrater. I grafen ser man till exempel att vitt bröd har samma insulinindex som fermenterade mejerier, men totalt olika GI. Det är insulinet som spelar roll och det är därför som grova kolhydrater som brunt ris och dylikt fått en hälsostämpel på sig för att det trots någorlunda högt GI har relativt lågt II. Nu finns det trots det många anledningar att inte äta ris, men det var ett exempel på vad det kan ge för effekter.

Det är insulinet som är fetmande och det är insulinet som är sjukdomsalstrande. Man blir trött, fet och sjuk av mycket insulin. Därför är det en god idé att slopa mejerierna totalt, särskilt för den som äter LCHF och INTE går ned i vikt. Smör är undantaget här då det innehåller väldigt lite mjölkproteiner. Om man vill äta fett helt fritt från mjölkproteiner kan man koka det och göra ghee, eller använda kokosfett, ister, ankfett eller avocadoolja istället.

Om man är ung, frisk och vältränad är det inte så katastrofalt med lite insulin ibland eftersom kroppen då kan hantera insulinet. Insulinkänsligheten är hög och effekten som till exempel kvarg har på IGF behöver inte vara helt igenom dålig. Kvarg varje dag gör dock vem som helst slö, så det är inte heller optimalt. Dessutom ökar man den histaminproducerande tarmbakterien l.casei som kan ge svullna tarmar, trötthet och dålig hy.

l

Summa summarum: Testa gärna en veckas mejerifri LCHF och se vad det kan göra för dig. Om du har problem med ketos-utslag eller dylikt kan mejerifritt göra susen! Dessutom ger man kroppen en chans att sänka inflammationsnivåerna och läka sig själv inifrån 🙂

 

Like this:

Like Loading...

Relaterade

Biokemi, Highfatfitness, Kost & Hälsa
Fler frågetecken än svar? (Biohacking)
Nya ketonixer ute!

55 Comments

  1. I I
    24 August, 2020    

    Hej! Hittade just detta inlägg när jag sökte på fetaost insulin. Jag vill undvika mejerier ett tag men har hört att riktig fetaost inte innehåller laktos och kasein, så jag undrar om det är okej att äta eller om jag ska utesluta det också? 🙂

    Tack på förhand och tack för en grym hemsida!

    Reply
    • Martina Martina
      24 August, 2020    

      Du får kolla en livsmedelslista 🙂

      Reply
      • I I
        24 August, 2020    

        Jag tänkte ur insulinsynpunkt, om det räknas som mejeri och påverkar som mejeri trots att det inte har mjölksocker eller mjölkproteiner 🙂

        Läser din bok ”Keto” nu och kände igen mig i ett av klientfallen så jag vill köra mer strikt nu. Älskar att du förklarat hur man ska räkna ut fettprocenten på ett lätt sätt dessutom!

        Reply
        • Martina Martina
          25 August, 2020    

          Njae… det kan påverka på andra sätt, men jag är inte säker på hur.

          Reply
          • Ic Ic
            25 August, 2020    

            Kanske nåt med fettet…

            “många laktoskänsliga har noterat att de kan äta fårmjölksprodukter utan bekymmer. Lite märkligt kan tyckas, eftersom fårmjölken innehåller i princip lika mycket laktos som mjölken från kor (eller från getter för den delen!). Men forskare har lyft fram fettstrukturen som en möjlig förklaring, dels för att fettet bäddar in laktosen på ett annat vis, och dels för att de mindre fettmolekylerna i fårmjölken skapar mindre irritation i tarmen och därmed finns mer kapacitet kvar åt att hantera laktosen” (enfartacka.com)

            Reply
          • I I
            27 August, 2020    

            Okej 🙂 bäst att utesluta det också ett tag och se vad som händer, tack för svar

            Reply
  2. Robert Nilsson Robert Nilsson
    31 January, 2018    

    Hej Martina
    Hur länge kan man utnyttja ett insulinpåslag vid träning, tänker ex vid tung styrketräning?

    Reply
    • Martina Martina
      31 January, 2018    

      Insulinet gör dig trött och slö så det hade jag inte velat blanda in i träningen. Insulin = blodsockret sjunker…

      Reply
  3. Helén Helén
    16 September, 2016    

    Hur är det med kefir? Jag gör min på ekologisk lantmjölk.

    Reply
    • Martina Martina
      16 September, 2016    

      Gör man inte kefir på kefirgryn och vatten?

      Reply
      • Helén Helén
        16 September, 2016    

        Man kan göra kefir på både mjölk och vatten. De gryn man använder till mjölk kan man omvandla till vattenkefirgryn. Vad jag förstått så äter grynen upp laktosen i mjölken och en typ av protein. Så hur påverkar kefiren blodsockret?

        Reply
        • Martina Martina
          17 September, 2016    

          Jag vet inte jag har inte mätt det.

          Reply
  4. Marie Marie
    7 August, 2016    

    Är riktigt feta mejerier som creme fraiche och vispgrädde (40%) lika dåligt? Jag har ingen problem med vikten och är mycket vältränad men vill ju ändå optimera tarmarna!

    Reply
    • Martina Martina
      8 August, 2016    

      Jag vet inte faktiskt, man får nog testa sig fram. För min del mår jag så otroligt mycket bättre psykiskt utan mejerier men vissa tål ju detta utan problem.

      Reply
  5. Angelica Angelica
    16 March, 2015    

    Tycker det här är sjukt intressant, såg i andra kommentarer att du skulle försöka fixa fram en längre lista över olika ingrediensers II, vore väldigt uppskattat! Det här känns viktigt!

    Har funderat på det här med grädde, försöker i så stor utsträckning att undvika det och ersätter ofta med äggmjölk om det är i te eller liknande men så ibland så vill jag kunna ha det i olika sammanhang, är kokosgrädden bättre? Jag har undvikit alla mandelmjölkar/sojamjölkar osv för att jag har tänkt att det är lika mycket kolhydrater som vanliga mejerier och dessutom oftast mindre fett (ex. kokosgrädden 20-25%, vanlig grädde 40%) och tänkt att då borde det ju vara bättre med “riktiga” mejerier, men med II så kanske det inte är så. Har du några tankar eller kunskaper kring just kokosgrädde eller andra ersättningsgräddar 😉

    Reply
  6. Anna Anna
    8 March, 2015    

    Det är, gissar jag, proteinet som ger stort II. Eftersom vi ändå behöver en viss mängd proteiner per dygn så känns det lite som ett nollsummespel att skippa mjölkprodukterna om man samtidigt ökar mängden av andra proteinkällor. Kött har också högt II.

    Reply
    • martina martina
      9 March, 2015    

      Så då kan man dra ned på köttet också, eller välja kött med lägre II. Vissa äter tex 1 sked smör till 1 tugga kött, då får man också ned II och upp med ketonerna 🙂

      Reply
  7. kattis kattis
    6 March, 2015    

    Hej och tack för all information och inspiration:)
    Jag har en dum fråga – om ens sockervärde konstant ligger bra, är en insulinproduktion/värde också bra då?

    Reply
    • martina martina
      6 March, 2015    

      Ja oftast, men inte nödvändigtvis 🙂

      Reply
      • Anonymous Anonymous
        6 March, 2015    

        Trist 🙁 det är ju svårare att kolla själv. Tack för svar o en kanon blogg 🙂

        Reply
  8. Anja Anja
    5 March, 2015    

    Det här är himla viktigt för oss som har börjat med lchf pga instabilt blodsocker. Det blir nämligen jättesvajigt om man äter en smoothie med mejeriprodukter som mellanmål. Kaffe och mejerier är verkligen extremt dåligt för mig. Svårt för mig att äta mejerifritt längre perioder dock. Jag tycker det är väldigt utmanande psykologiskt.

    Reply
  9. Ekofilosophie Ekofilosophie
    5 March, 2015    

    Vad innebär ketosutslag? Hur vet man att det är det man har o att det inte är nån annan slags utslag? Har inte hört talas om detta förut så jag blev lite nyfiken 🙂

    Reply
    • martina martina
      6 March, 2015    

      Jag har aldrig fått det själv så jag vet inte men det verkar vara plitor/finnar – googla på det så ser du massor med forum som tar upp det 🙂

      Reply
  10. Jasmine Jasmine
    5 March, 2015    

    Går det att få tag på någon II-lista med de vanligaste råvarorna?

    Reply
    • martina martina
      6 March, 2015    

      Jag ska fixa fram en!

      Reply
  11. Kamilla Kamilla
    5 March, 2015    

    Varför ska man inte äta ris?

    Reply
    • martina martina
      6 March, 2015    

      Kontaminerat med arsenik, förstoppande, onaturligt och näringsfattigt 🙂

      Reply
  12. Lejon Lejon
    5 March, 2015    

    Har nu ätit lchf, mer och mindre kållisar, mer & mindre fett och det har inte hänt ett dyft. Har läst din Hormonbibeln och provat L-glycin till kvällen utan nå resultat. Tänk om någon visste vad som försigår i min “dumma” kropp?! 😉 Får väl testa med att plocka bort all ost då…..Snart vet jag inte riktigt vad som är bra att stoppa i sig?! Känner ju att det går ju inte att laborera allt för mycket med min kropp, den strejkar väl snart! =)
    Tack för en intressant blogg!!

    Reply
  13. Frida D Frida D
    5 March, 2015    

    3 frågor till dig Martina..
    1. Testat ankfett? Smakar det.. ankigt, eller?

    2. Är du kinesisk medborgare, eller tänkt bli? Varför/inte?

    3. Hur vet man att någon produkt är fermenterad? Jag har läst på wikip om fermentering, men förstår inte att omsätta informationen i mataffären…

    kramkram

    Reply
    • martina martina
      6 March, 2015    

      1) Inte ännu
      2) Nej bara resident permit; tror inte att man kan bli medborgare som utlänning.
      3) De flesta är inte fermenterade, det står ofta på förpackningen om det är det 🙂

      Tack för din kommentar, har saknat dig här Frida! 🙂

      Reply
      • Frida D Frida D
        6 March, 2015    

        <3

        Reply
  14. Stina Stina
    5 March, 2015    

    Har du inga ii-siffror på grädde, crème fraiche och hårdost. Förstår jag måste sluta med mejeri men helt blir jättesvårt för mig, jag måste få något utrymme. Vad innebär det att hårdostarna är bäst i siffror?

    Reply
    • martina martina
      6 March, 2015    

      Hårdostarna sänker har lägst II, men ska kolla om jag hittar exakta siffror! 🙂

      Reply
  15. Göran Löwenberg Göran Löwenberg
    5 March, 2015    

    Vad är ketosutslag, kliar dessa?

    Reply
    • martina martina
      6 March, 2015    

      Jag vet inte om de kliar, tror att det mest ser ut som plitor och finnar 🙂

      Reply
  16. Anna Anna
    5 March, 2015    

    Hejsan!

    Jag har ätit LCHF i 5 år. Fått många fina hälsoeffekter. Jag var inte så sjukdomsdrabbad mer än den uppblåsta magen och luften som kom av bröd etc. Men det hade jag bara ställt in mig på att “det är så här det är efter en måltid”. Det var normen. Det som är den största märkbara effekten för mig är all energi och att jag blir förkyld bara vart annat år, om ens det. Alla på jobbet kan sitta och nysa, snora och hosta men det biter inte på mig.

    Sedan i lördags (5 hela dagar) har jag varit på strikt fakir. Vilken boost det har givit mig! Superlugn i kroppen, skarp i huvudet, energi och sover som en liten unge på nätterna. I tillägg så har ketonerna skjutit till höjdren i dag. 5,3 på 5 dagar 🙂

    Tack för allt du delar med dig!

    Fettfrälst – Ja, absolut!
    Kram,
    Anna

    Reply
    • martina martina
      5 March, 2015    

      Haha härligt att höra! 😀

      Reply
  17. Anna Anna
    5 March, 2015    

    Intressant! Inkluderar “fermented prod” ost, dvs har ost lika hogt II som bilden visar? Det “kanns” i alla fall inte som att man far samma negativa effekter av ost som t.ex. av kefir. Och vad galler “delikatessostar” som t.ex. brie?

    Hur staller du dig till dilemmat att det ar viktigt for kroppen att fa i sig mycket fermenterad mat fran olika kallor, versus att fermenterade mjolkprodukter ger forhojt II? Hur skulle du valja att “prioritera”, ur halsosynpunkt?

    Reply
    • martina martina
      5 March, 2015    

      Jag väljer bort fermenterade mejerier men har inte testat kefir ännu. Jag äter annat fermenterat, fermenterad äppelcidervinäger är mitt senaste tillskott 🙂 Olika ostar har olika II, brie har enormt högt II och är den värsta av alla! Bäst är de beska, starka och torra ostarna.

      Reply
      • Anna Anna
        5 March, 2015    

        ok, tusen tack for ditt svar! Ska satsa pa parmesan i framtiden numera! 🙂
        Vad tror du om getost, fetaost och mozarella forresten? De kommer ju i alla fall inte fran ko…

        Reply
      • Anna Anna
        5 March, 2015    

        Forresten, angaende “fermenterad appelcidervinager”: Gar det bra att bara kopa vanlig vinager i affaren, eller bestaller du nagon specialvariant pa natet? Helt vanlig vinager ska val vara fermenterad, sa det borde val ga bra med mataffarens, eller…?

        Reply
        • martina martina
          6 March, 2015    

          Jag har köpt min specialare från iherb 🙂

          Reply
  18. Modesty Modesty
    5 March, 2015    

    Martina, undrar om du har läst något om det är skillnad på mejerier från djur med kasein A2 och de som har en blandning av A1 och A2, dvs get, får, buffel, jersey kor och vanliga kor. Blev nyfiken förra gången du skrev om detta men inte hittat mer i ämnet

    Reply
    • martina martina
      5 March, 2015    

      Ja det är jättestor skillnad, kommer inte ihåg om jag nämde det i Magstarkt eller inte. Mjölken från jerseykor, oprocessad ska vara riktigt bra!

      Reply
      • Modesty Modesty
        5 March, 2015    

        Bra, då fortsätter jag njuta av får-och getost samt min opastöriserade Jerseygrädde 🙂

        Reply
  19. J J
    5 March, 2015    

    Hur är det med kvarg? Är det en fermenterad produkt?

    Reply
    • Jenny Jenny
      5 March, 2015    

      Det låter helt logiskt och det är säkert därför många mår bättre av “paleo” (i alla fall den strikta varianten) och att det blivit väldigt trendigt just nu att slopa mjölkprodukter 🙂 men samtidigt undrar man varför många går ner i vikt/mår bättre/får bättre insulinkänslighet genom lchf, där många faktiskt använder en hel del mejerier, och inte bara smör, grädde och ost, även kvarg och keso? Det är väl ungefär lika många lchf-anhängare som paleo-anhängare som mår bättre, och den gemensamma nämnaren verkar ju främst vara socker/oljor/spannmål/tillsatser.
      Själv vill jag bli helt mejerifri, men det är jäkligt svårt att undvika det fullt ut, åtminstone hemifrån…:D

      Reply
      • Jenny Jenny
        5 March, 2015    

        Sorry, råkade SVARA ovanstående här. J, det står om kvarg i inlägget!:)

        Reply
        • J J
          5 March, 2015    

          Nej, svaret på min fråga står inte.. då hade jag inte ställt den. 🙂

          Reply
          • Jenny Jenny
            6 March, 2015    

            Tänkte mer på “hur är det med kvarg?” 😉

            Reply
  20. Malin Malin
    5 March, 2015    

    Hej,
    Jag har nyligen dragit ner rejält på mejeri på grund av avstannade viktnedgång (äter lchf), har börjat ha soyamjölk i kaffet och ibland i mat. Jag har läst att det inte är helt nyttigt med soyaprodukter, men har de någon negativ inverkan på viktnedgång?
    Tack för en jätte bra och intressant blogg!

    Reply
    • martina martina
      5 March, 2015    

      Jag tror inte att sojamjölk har någon inverkan på viktminskningen men sånt är svårt att veta. Det är lättöstrogenhöjande, så du kanske ska testa mandelmjölk istället 🙂 Eller varför inte kokosolja?

      Reply
      • Malin Malin
        5 March, 2015    

        Jag gör kaffe med smör och kokosolja hemma men har inte möjlighet på jobbet. Har testat mandel men det är så mumsigt med soya 🙂 Får väl hålla det till helglyx så jag inte bråkar för mycket med mina hormoner.

        Reply
    • Teresa Teresa
      5 June, 2015    

      Det kan vara sant det du skriver men fungerar inte lika på alla. Jag är 67 år gammal ,har ätit mjölkprodukter varje dag i rejäl mängd i hela mitt liv, har bra hy nästan-inga rynkor och är långt ifrån slö- jobbar fortfarande fullfart…
      Hälsningar
      Teresa

      Reply
      • martina martina
        6 June, 2015    

        Ingenting jag skriver är sant för alla, och jag är jätteglad över att du mår så bra! 🙂

        Reply

No Pings Yet

  1. Missförståndet om protein och viktminskning! - Martina Johansson on 16 March, 2016 at 01:44

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published.

Senaste kommentarerna

  • Christina on Recension: Keto-Mojo (GKI-mätare)Bara en reflektion egentligen. Är bosatt i UK och kan alltså inte köpa det ”stor…
  • Petter on Psykisk hälsa är grunden till ALLTTack för ett en jättebra skriven post!
  • Ic on Psykisk hälsa är grunden till ALLTBläddra i boken 24-timmarskoden, där kan du hitta enkla tips som berör det du nä…
  • Martina on Recension: Keto-Mojo (GKI-mätare)Om du är utsliten så låter det som att det har med helt andra saker än kosten at…
  • Martina on Recension: Keto-Mojo (GKI-mätare)Det skulle bli ett väldigt långt svar om jag skulle dra hela bakgrunden till det…
  • Martina on Psykisk hälsa är grunden till ALLTTack! Har insett att många har lite svårt att läsa faktiskt, så ibland oroar jag…
  • Charlotta on Psykisk hälsa är grunden till ALLTSå kloka tankar och intressant som vanligt! Och detta är iofs ett långt inlägg m…
  • Åsa on Recension: Keto-Mojo (GKI-mätare)Hej Martina, Jag hör ofta att mättat fett leder till insulinresistens. Vad ligge…

Hej!

Välkommen till Sveriges mest omfattande biohacking-blogg. Jag som skriver här heter Martina och är en nyfiken själ som brinner för att förstå hur saker hänger ihop och fungerar. Allt jag skriver har i syfte att uppmuntra till dialog. Det betyder att jag vill att vi pratar med varandra och hjälps åt att tänka, utvecklas och inspireras för att må bättre och hitta nya lösningar på gamla problem. Jag påstår alltså inte att jag sitter inne med “sanningen” utan allt kan bli föremål för reflektion och diskussion! Det är så vi lär oss och blir bättre, vilket är själva kärnan i biohacking och alla former av självförbättring.

Alla kommentarer godkännes manuellt. Det är bara jag som skriver här och bloggen är personlig.

  • Mer info här
  • Mitt manifest här
  • Kontakta mig här
Gillar du vad du läser? Donera gärna en slant och stötta mitt arbete med bloggen!
Jag finns även på Patreon
Swish: 0730651281

evolve - All rights reserved Martina Johansson

  • Mig + kontakt
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Detox & fasta
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Allt om keto
  • Biohacking
  • Webinar
  • Forum
  • Logga in

    Logga in

    Inget konto? Registrera

    Register | Lost your password?
    Continue with Facebook
    Continue with Google
%d bloggers like this: