Margareta Lundström är en extremt erfaren & modern LCHF:are & dessutom en av grundarna bakom LCHF-magasinet! Hon är väldigt seriös, påläst om det mesta och gillar att testa sig fram och experimentera lite! Jag gillar’t! Självklart håller Margareta koll på blodketonerna (senaste trenden inom sekten ju ;)) men upptäckte följande:
1. Mätning av urinketoner kan ge helt annat utslag än blodketoner,
Margareta har till och med bildbevis på mörklila (16mmol/l) på urinstickan och 02 mmol/liter (knappt någon ketos alls) på blodketonmätaren! Samma tillfälle!
2. Fasteblodsockret kan visa på pre-diabetes samtidigt som blodketonmätaren visar på optimal ketos!
Det här är viktiga saker att analysera, eftersom Margareta inte är ensam om det här och fler vill ha en förklaring!
Jag tänker inte påstå att jag sitter inne med hela sanningen, se det mer som en vetenskaplig diskussion. “Science is not a cow – it’s a horse. Don’t worship it – feed it!”
Med denna lilla disclaimer kan vi nu ta itu med frågeställning 1.
Vad mäter ketostixen? Hur mycket ketonkroppar som utsöndras från kroppen mätt i millimol per liter.
Vad betyder det?
Ketoner är som vi vet en slutprodukt av fettsyrametabolismen & om inga kolhydrater finns tillgängliga kommer dessa tillverkas i extrem kvantitet. Det är en indikator på att kroppens främsta energikälla är fett. De ketonerna vi hittar & mäter i urinen är acetoacetat och beta-hydroxismörsyra (BHB) (aceton vädras ut via lungorna)
Vad mäter blodketonmätaren?
Samma som ketostixen men här snackar vi helt andra mängder! Medan stark ketos är 16mmol/L i urinen är det 3 mmol/L i blodet. Överskottsketonerna hamnar direkt i urinen medan blodketonerna är de som faktiskt används till energiförsörjning, same same – but different.
Men vänta nu, kanske behöver vi gå in på hur apparaturen fungerar!
Ketostixen har ett litet absorptionsområde i änden, indränkt i kemikalier som ska detektera ketonerna som är mycket sura syror. Finns det ämnen med liknande kemisk struktur som ketoner? JA! C-vitamin till exempel (AHA), faktiskt så är AHA och BHB ganska lika, även mjölksyra stämmer in på beskrivningen. Kan man lura ketostixen? Mycket möjligt. Folk har raporterat utslag på ketostixen efter högt intag av just C-vitamin (kanske/möjligt att vissa läkemedel lämnar liknande spår i urinen). Om man inte har kissat på väldigt länge (efter nattsömnen till exempel, då man kanske inte kissat på 12 timmar) är det extremt hög ketonkoncentration i urinen eftersom de har anrikats där under natten.
Blodketonmätaren då – hur funkar den?
den lilla teststickan som man doppar blodet innehåller ämnen (EDTA, citrat, oxalat etc) som binder till ketonerna & ger de en ny egenskap – de blir svagt laddade. Sedan kör man kapillär elektrofores så att de utsilade ketonerna kan vandra & mängden avläsas. Kan man lura blodketonmätaren? Nej! Blodketonerna är ganska ensamma om att ha dessa kemiska egenskaper i blodet, de kan inte förvillas med andra kemiska föreningar eller anrikas där.
Nu börjar vi närma oss något här… varför kan vi ha mycket ketoner i urinen men inget i blodet? Kärnfrågan finally!
Vi har redan hittat en lösning, dvs oprecisa resultat på ketostixen på grund av restämnen i urinen, eller starkt koncentrerad “gammal” urin.
Vad kan vi mer tänka oss? Jo att svaret kan finnas i levern! Observationsstudier visar att fysiskt aktiva individer, med låg/normal fettprocent har en ganska precis relation mellan vad ketostixen visar och vad blodketonmätaren visar (med hänsyn till omskalning) medan individer med omvända förhållandet (hög fettprocent och låg andel muskler) inte har samma raka linje mellan de båda mätningarna.
Det kan bero på att dessa individer har en lever som pumpar ut för mycket glukos, det vill säga att självaste levercellerna är insulinresistenta! Detta är tydligast på morgonen eftersom glukosproduktionen varit som störst under natten (för hjärnans och sömnens skull)
Insulinresistenta leverceller gör så att man får en minskad glykogensyntes, minskad glykogenlagring och svårigheter att undertrycka produktionen av glukos och dess frisättning i blodet.
Vad får det för resultat?
Ett något förhöjt fasteblodsocker (tydligast på morgonen) samtidigt som kroppen producerar ketoner. Blodketonerna ryker snabbast och blir svårdetekterade, medan urinketonerna är ackumulerade i urinen. Relationen mellan ketos-insulin är inte densamma som glukos-insulin, men insulin brukar tala om för kroppen att nedreglera sin fettmetabolism.
Det leder oss osökt fram till den andra frågeställningen, att fasteblodsockret kan visa på pre-diabetes samtidigt som blodketonmätaren visar på optimal ketos!
Här är alltså fettmetabolismen INTE nedreglerad trots att insulin BORDE vara aktivt. Vad händer?
Om cellerna inte kan absorbera blodglukosen på ett adekvat sätt, så kommer de börja bryta ned fett och generera ketoner eftersom de är i behov av energi – detta samtidigt som blodsockret är högt. Det här gäller individer med låg insulinkänslighet. Man kan alltså ha förhöjt fasteblodsocker och höga blodketonvärden om kroppens celler inte reagerar på det förhöjda blodsockret och inte pumpar ut något insulin. Låg insulinkänslighet betyder vanligtvis att man har för mycket insulin, men det är till följd av att cellerna inte hör insulinets signaler. Vid något förhöjt fasteblodsocker under ketos får inte kroppen signalen att nedreglera fettmetabolismen, vilket gör att blodketonerna är höga samtidigt som blodsockret – utan att insulinet kommer in & stör.
Sammanfattning
- Man kan ha urinketonvärden och blodketonvärden som följer varandra logaritmiskt om man har en helt frisk metabol set-up, ingen övervikt, låg/normal fettprocent och är fysiskt aktiv.
- Man kan också ha urinketonvärden och blodketonvärden som är helt motsatta, pga felaktig detektion av urinketoner (falskt positivt utslag pga restprodukter i urinen) och pga förhöjt blodsocker till följd av insulinresistens/låg insulinkänslighet hos levercellerna (eller allmänt låg insulinkänslighet). Insulinet hämmar utsöndringen av ketoner i blodet, samtidigt som de kan anrikas i urinen
- Högt fasteblodsocker utan extra insulinpåslag hämmar inte fettmetabolismen, och ej heller blodketonerna.
- Relationen ketos-insulin ej samma som glukos-insulin, kroppen är oerhört dynamisk även i sin strävan efter balans, aldrig statisk.
Jag läste i något inlägg här i morse att man kan mäta blodsocker på morgonen och på kvällen för att se om man kanske är insulinresistent.
Ska man mäta så fort man vaknar och sedan precis innan man går och lägger sig?
Tack för världens bästa blogg ❤️
Yes 🙂
Tack 🙂
Martina skriver inte om muskelprocent, eftersom man mäter fettprocent av kroppssammansättningen, normalt för kvinnor är 20-30%, är man mer vältränad har man ofta en lägre fettprocent.
Aha!
Martina, jag blir lika imponerad varje gång!
När jag diskuterade ketoner med min diabetessköterska och frågade om urin- vs blodketoner så sa hon att blodketonerna var bäst att mäta då de gav ett mer exakt svar “här och nu”, att urinen kunde visa på ketoner långt efter att man hade detta. Hur går det ihop egentligen? Är det bara så eller ska man här skilja på ketoner orsakat av insulinbrist och “LCHF-ketoner? 😉
Jag har en fråga. Jag köpte sådana ketostix för att kolla om jag ligger i ketos. Det gjorde jag inte?! (Vilket jag vet att jag borde göra ) Kan kroppen “vänja sig” och därmed inte ge utslag på stickorna? Läste detta någonstans…. kroppen lär sig liksom.
Gillar! Du skriver väldigt bra och begripligt.
Oerhòrt intressant inlàgg som klargòr en massa fràgor jag funderat òver pà sista tiden! Tack!!
En fràga: Hur hòg muskelprocent tror du man màste ha ungefàr fòr att fà “ràtt” utslag pà urinstickorna? Vad àr “normal” muskelprocent?
(Jag vill helst undvika att sticka mig, sà om man visste att urinstickorna fungerade voret det ju super 🙂
Har Bmi ca 22-23, gàr en timmes promenad varje dag, styrketrànar hàrt 1-2 ggr per vecka, men àr annars helt stillasittande med datorjobb… Tror du urinstickor fungerar pà denna kropp?
En till fràga om du har tid (mindre viktig) : Citat: “Högt fasteblodsocker utan extra insulinpåslag hämmar inte fettmetabolismen, och ej heller blodketonerna.” Betyder det att ett hògt fasteblodsocker fortfarande leder till viktnedgàng och fettdrift?
Tack fòr ovàrdelig information!
Jag är väldigt nyfiken på svaret på Annes fråga så har du tid att svara på den så blir jag jättetacksam! Befinner mig nämligen i den situationen, ketonvärde i optimal zon och blodsocker runt 6 eller över!
Tack för ett utförligt inlägg!
Kram Cecilia
Se mitt svar nedan.
Du är duktig på att analysera och beskriva! Tack för det!
Jag har samma problem som Margareta (MargLun) och måste hålla ner proteinerna. Jag har också ofta ett högre BS värde (sällan under 5 mmol/l) och ändå befinner jag mig mellan2-3 mmol ketoner i blodet. Går ändå inte ner i vikt. Så det är bara att forska vidare på vad som gör vad, orsak och verkan.
Interesting! Vad är bättre booster för ketosen och fettförbränningen – fasta (24h fasta nu & då eller 16/8 ätfönster 7 dagar i veckan) eller kokosfett? Eller en kombination – fasta då man endast sörplar i sig fett, kaffe/te & vatten?
Nu först såg jag den lilla reply-länken, använder den nästa gång 🙂
niklas riddarlo: Inte en chans att jag kan äta så mycket protein som 80-100g.
Det är precis det jag upptäckt och börjat skriva en blogg om (sunsoft.se).
Jag är en liten tant på 57 år (soffpotatis, 162 cm). Jag äter max 60g protein per dag och ca 10-15g kolhydrater och fett så att jag blir mätt och nöjd. Jag mäter och väger inte maten, men jag har hållit på så länge (7,5 år) att jag har bra koll ändå. Idag tex hade jag 3,0 mmol/l i ketoner och 5,3 mmol/l i bs.
Hur kan jag enkelt räkna ut hur mycket protein jag äter? Tex, frukost två ägg, lunch 200g lax med spenat, middag bacon och broccoligratäng (grädde, bacon, lök, CF, ost och broccoli) har aldrig räknat ut proteinmängden därför blir jag fundersam. Har fullt upp med att hålla koll på mängden kolhydrater i det jag äter 😉
En tumregel är ca 20g protein per 100g ren animalisk mat. Lite mindre för fisk och lite mer för kyckling. Fler tips finns på min blogg, sunsoft.se. Sök på proteinmängd
Tack så mycket!
Camilla: Läs på förpackningarna och skriv ner dina favorit-livsmedel. Tillslut lär man sig det utantill – precis som med kolhydraterna. Jag tyckte att det hjälpte att väga mitt protein till en början för att få ett hum över hur stor en portion var.
Försök få i dig minst 30 g protein / måltid, det stimulerar (sparar) proteinsynteses: en i musklerna optimalt. Mindre “duttande” med protein blir bara till kcal:er 😉 Så om du får i dig 60 g per dag (lite lågt tycker jag) så fokusera på frukost och lunch:en. (Ja vet… det går emot hela MBC kult-teorin!)
Tack för tipset Stefan – MBC-kult-teorin är inte helig. Enligt mig som startat kulten är den för att kunna minska dygnets totala proteinintag, jag kan precis lika gärna äta frukost och lunch och dricka MBC till middag 🙂
På ett sätt skulle det passa mig som person bättre. Värt att testa, absolut.
Min “lean body weight” är 58 kg och då anses inte 60g lite om man frågar dr Volek/Phinney som forskar i ämnet.
Jag vågar inte ge mig in i MBC’s vara eller inte vara, den debatten, verkar vara ett “verbalt” minfält (såg ju hur det gick för “vissa” andra “ofrälse” 😉 .
Jag gillar mitt kaffe svart, men kan “fuska” med lite grädde, eller .. nu ljuger jag.. jag har ju faktiskt en åsikt + en mer “potent” variant 😉
http://primal.grokking.se/2012/09/05/mct-coffee-och-fotmassage/
60 g är nog snarare absolut minimum för att behålla nuvarande muskelmassa, tror dock att du kan öka intaget ett snäpp till (80-90 g / dag; 30g / per tre “huvudmål” om dagen), utan “fara” för ketosen.
Det “fina” med att vara i ketos är ju att man verkligen kan bränna fett *och* bygga muskler samtidigt (Kroppsbyggarnas “Holy Grail”) , dessutom behöver man faktiskt inte träna (hårt) för att kroppen skall bygga upp och stärka muskulaturen, bara den får “rätt” stimula i form av dom tre gyllende grundpelarna: kost, motion, vila.
Här är en länk till Jimmy Moores intervju / podcast med Dr. Donald Layman (Protein-expert). Mycket “mat”-nyttig information! 😉
http://www.askthelowcarbexperts.com/2012/08/24-all-things-protein-protein-101-dr-donald-layman/
Vàldigt intressant det hàr med 30 gr protein per màltid! Sà om man àter ganska begrànsat med protein àr det kanske bàttre att klàmma in allt i en màltid? Gàller regeln att aldrig mindre àn 30 gr protein, eller kan man lika gàrna àta nàgot annat? (Kanske dàrfòr man gàr upp i vikt nàr man àter ost dà, som man tenterar att smààta istàllet fòr i màltid…)
Gav svaret / länk på det i svaret ovan (som väntar på Martinas moderering 😉 ) . Men nej du ska inte äta för lite/ mycket protein per tillfälle… bättre att sprida ut det (i 30 g / chunkar) över dagen och inte småäta det… Balans! 😉
Kanonbra inlägg, uttömligt och väldigt pedagogiskt!
Tack per, vilken komplimang!
Martina jag ska säga det igen, Jag älskar dina vetenskapliga texter, du skriver det lätt och förståeligt samtidigt som du går in djupare än ex Gymnasie Biologi/Kemi,
Kan väl erkänna att jag inte är med 100% i sekten, men jag kör ca 10-50g kolhydrater om dagen, och tränar mycket.
De inläggen som gav mig mest nyttigt kunnande var de om Koffein/Kaffet, förklarade en hel del, och efter att jag körde en 5 dagars detox så blev jag av med hela “20koppar om dagen på jobbet”-Kaffet, nu blir det en kopp på morgonen och innan jag går och lägger mig
Jättebra inlägg, men alldeles för rörigt så här sent på kvällen i mitt huvud! Får läsa det igen imorgon! Vore kul om du förklarade dina egna värden i framtida mätningar, så man får det lättare förklarat om varför värdena blir som de blir och påföljderna! Tummen upp!
Du är så duktig! Det är så himla intressant och jag önskar att jag kunde mer själv, men just nu nöjer jag mig med dina fantastiska förklaringar 🙂
jag undrar en sak om mätaren. du sa att optimal ketos ligger mellan 1.5-3 (eller något sånt). men om vi ponerar att man ätit kolhydrater, kommer ens blodvärde då ligga över 3 eller under 1.5? jag undrar så man vet om man är påväg åt rätt håll liksom (inte för att jag har en mätare, haha, men i framtiden!) och du la upp en bild där du hade 0.5, var det för att du hade ätit kolhydrater? och om inte, vad betyder det när värdet är så lågt? står kroppen liksom still i fettförbränningen då?
Tack snälla 🙂 jag förstår vad du skriver och kan acceptera det som orsak/verkan. MEN jag förstår inte varför jag inte går ner i vikt, eller är det konsekvensen?
Om du inte går ner i vikt är det troligen så att du
1. äter för mycket protein. Mellan 80-120g protein per dag. inte mer inte mindre. för tjejer kan man ligga på nedre gränsen. Killar och tjejer som tränar hårt kan ligga på övre.
2. Du äter fortfarande för mycket kalorier. kroppen kommer inte använda bränslet i kroppen om det inte ges chansen till att göra de.
3. om du är i ketos så vet du att du inte äter för mycket kolhydrater så boven borde vara punk 1 eller 2.
Om det är så att du äter för mycket kan det bara bra att köpa en leptin reset, om du går in på http://jackkruse.com/ och klickar på easy start guide.
Följ guiden i några veckor.
köra ska de stå, inte köpa en leptin reset.