LCHF-magasinets julnummer är här!
Årets sista nummer av LCHF-magasinet är fullspäckat med intressanta och spännande artiklar.
Här är lite om innehållet.
Björn Ekengren, distriktsläkare i Trollbäcken, Tyresö, är en av allt fler modiga läkare som vågar träda fram och berätta att LCHF är bra både för dem själva och för patienterna. LCHF-magasinet har gjort en intervju med honom!
Men tyvärr det finns fortfarande läkare som på lösa grunder påstår negativa saker om LCHF-kosten. Ett exempel på detta är berättelsen om mamman Matilda Vestberg från Äppelbo. Hon är intervjuad kring LCHF och amning (läs gärna detta ni ammande mammor/blivande mammor som frågar mig kring detta och LCHF – här finns svaret!)
My Westerdahl skriver en julkrönika om hur svårt det kan vara för en person som är matberoende att säga nej till alla söta frestelser som julbordet erbjuder (den här julkrönikan känns som ett måste att ha till hands typ… den här veckan!)
Per Wikholm gör en kritisk granskning av teorin om ”de blå zonerna” och den så kallade ”blå maten”. Vad bygger denna teori på och är den trovärdig? Wikholm försöker förstå och slutsatserna är både underhållande och överraskande (den här artikeln längtar jag efter för jag ÄLSKAR Pers sätt att såga sönder allting i sin väg 😀 Pennan är sannerligen hans svärd!)
Det blir även mycket om strikt ketogen kost i detta nummer; jag träffade Stephanie Keto Person och Bo Zackrisson gör en grundling genomgång av forskningen om ketogen kost och cancer med utgångspunkt från professor Thomas Seyfrieds epokgörande forskning (TÄNK om ketogen kost hade kunnat ingå i behandlingen vid cancer… )
Det blir så klart flera sidor om mat också. Sten Sture Skaldeman lovsjunger den välsignade julmaten medan Tommy Runesson och Monique Forslund ger oss nya recept på nyttiga maträtter.
- Sen har vi en frågelåda också och jag, kostdoktorn och Skaldeman svarar på ERA frågor! 😀
- Annika Dahlqvist skriver en krönika om industrins, medias och läkarkårens dubiösa roll i synen på mat, hälsa och sjukdom.
Få ett gratisnummer när du prenumerar (kostar 200 för 1 år) genom att skriva in Martina i Kommentarsfältet på http://www.lchfmagasinet.se när du beställer din prenumeration!
“Kvinnorna har ofta bättre social kompetens och är mer av kameleonter…”
Haha, det gäller nog MINST lika mycket utan AST/HFA, LOL!
Jag tror inte att det är så annorlunda mellan könen faktiskt, utan snarare så tror jag att huruvida det diagnosticeras, upptäcks eller ens hur det yttrar sig har att göra med sociala normer, inte kön, och bara för att man har HFA så behöver det inte betyda att man inte KAN anpassa sig i någon mån i sociala situationer. Exempelvis; det är ok för en man att vara aggressiv; det är ok för en kvinna att gråta = ingen reagerar nämnvärt eftersom det följer normen, men – samma man kanske gråter i andra situationer och kvinnan totaltrashar sitt hem eller sin arbetsplats eller någon annans egendom när ingen ser. Det också finns många, många, många NT (neurotypisk eller “normal”, tillsvidare…) män som helt saknar social kompetens, och folk gifter sig och förökar sig med dem ändå… LOL! Jag tror att AST är ett starkt skäl till att jag för det mesta skiter fullständigt i vad som är norm (ändå ofta något för mig (och de flesta andra kvinnor) ofördelaktigt) eller vad som anses vara kvinnligt eller manligt – enligt mig finns det utöver uppenbara biologiska skillnader (könsdelar etc. ), endast konstruerade sociala skillnader.
Och en kvinna som saknar social kompetens kanske inte “syns”, för hon kanske inte rör sig i vissa sociala sammanhang på ett vanligt förekommande sätt, därför uppfattas hon kanske inte som socialt inkompetent (hon gick aldrig dit och “gjorde bort sig” = d.v.s. underlät att flörta med männen).
Men jag drar örona åt mig allt som oftast vid könsgeneraliseringar, eftersom jag själv sällan företräder (eller vill kännas vid) kollektivet, haha. 😀
ps.
Påminner mig om en middag hos en vän i gymnasiet. Vi serverades vattnig utspädd bearnasiesås, för “ni tjejer tycker ju inte om fett”
NT: (Kastar med håret, ler stort) “Tihi, tihi, nej man blir ju fet av fett, tihi”
Aspie: (Iskall svart blick) “Är du inte riktig? Ro hit smöret, för faan”
😀
kramkram
Haha okej du har många bra poänger här, jag köper det! Särskilt de med att inte röra sig i sociala sammanhang och därför inte klassas som socialt inkompetent osv. Kram kram 🙂
Martina
http://www.lchfmagasinet.se/ det är här du ska skriva Martina, i kommentarsfältet när du beställer din prenumeration 🙂
Hej Martina. Vet du nåt om aspergers syndrom?
Det lutar åt att jag kommer att få den diagnosen, och plötsligt “ser” jag aspisar och “typiska beteenden” överallt… Från nörderi, introvertism, non-bs, att gunga fram och tillbaka, förhöjda sinnen (HSP), ovanligt hög moral, tendens att alltid prata om sina intressen, till repetitiva beteenden, GAD och okonventionella relationer… Jag läste att aspergers syndrom är nästa steg i den mänskliga utvecklingen, haha 😀
kramkram
ps.
(HAPPY, MERRY & CONGRATS!)
Jag tror inte på syndrom, tror att vi alla har olika personligheter bara. Om jag skulle göra ett aspergertest skulle jag få high-score, men vad skulle de ge mig? Jag kan likaväl kalla mig för alien eller übermensch eller nått annat skoj. Diagnoser sätter människor i fack och gör att man kanske inte utvecklas ifrån sin diagnos, men så länge det hjälper mer än stjälper kan man ju använda diagnoserna för att lära känna sig själv 🙂
MERRY MERRY till dig med! 😛
Ja, jag tänker att man kanske kan få hjälp med att använda sig av strategier för att kanalisera sina förmågor om man har svårt för det, och få hjälp när man behöver det – så att energin och expertiserna kommer till sin fulla rätt. Om de inte gör det så är risken för depression stor bland aspisar. Plus att man kan få hjälp i vissa omgivningar om det är känt att, och varför, man är överkänslig. Kunskapen om detta hade kunnat hjälpt mig när jag var ung, tror jag. Det speciella med aspergers är alla specifika drag som går igen, t ex intresse för etymologi – tänk att en sån sak kan vara ett symptom! Men det har blivit det, eftersom det är så typiskt. Den delen av hjärnan kan ha blivit boostad, och det på bekostnad av något annat… Däremot så tycker jag inte att folk har så himla olika personlighet alla gånger! Och det är intressant att fundera över hur ens personlighet typiskt sett kan utvecklas av en specifik hjärnskada. Att det är så säkert att man som aspie får vissa specifika egenskaper och förmågor, och svårigheter. Jag har läst en del böcker om aspergers, och lagt ifrån mig boken och tänkt, jöös, (jeez) har jag skrivit boken själv? Har författaren spionerat i min hjärna i 30 år? Och samtidigt har jag aldrig hört talas om de typiska företeelserna förut, den här känslan av att vara ensammast i hela världen med något som är totalt tabu, och sedan kan någon punkta upp steg för steg för steg för steg hur man är som person. Det är väldigt spännande (och kusligt) med just aspergers syndrom, både positivt och negativt.
Jag råder alla att läsa på lite om aspergers, ökad allmän medvetenhet och kunnighet kan hjälpa de som behöver hjälp och som faktiskt lider, svårt, av de problem man kan ha med aspergers. T ex ens (eller andra!) barn.
Hmm… jag håller med om att detta hade gjort stor skillnad och stor nytta för mig som barn (alien) men nu… kanske har jag bara grävt klart just där och nu gräver på andra håll. Intressant att etymologi går igen haha 😀
Har du hört/läst Rudy Simone?
Ja, alla behöver ju kanske inte ha hjälp, jämt, eller alls, oavsett diagnos. Men det är bra att/om möjligheten och kunskapen finns för de som behöver! 🙂 Därför tycker jag att man inte ska vara för snabb med att avfärda en diagnos…
Nej känner inte till henne, har kollat på wikipedia nu. Har lånat en hög böcker, (men inget av den författaren) bl.a. All cats have aspergers och All dogs have ADHD, haha. Något missvisande titlar (kanske) men kul idé. Jag antar att du rekommenderar Simones böcker, eller har du något annat bra tips? kramkram
Nej jag skulle anti-rekommendera Simone faktiskt, känner inte igen mig alls i hennes beskrivning av någonting. Men kolla henne på Youtube så ser du om det gäller dig också eller inte. Hon har sina poänger men i stort… not so much. Jag har inget bra boktips men skulle rekommendera att läsa lite om PANDAS, bara googla loss lite på de samt högfungerande autism och Tapping metoden.
God Jul!
Hej Frida!
Vilka böcker om Asperger har du läst och vilka kan du rekommendera? Jag kan verkligen rekommendera “Halvhalt” av Therése Birnstingl och Torkel Nyberg som handlar om att försöka leva ett normalt liv med diagnoserna Aspergers syndrom, ADHD och bulimi. Lite trist dock att de inte (hunnit/kommit dit ännu?) intresserat sig särskilt mycket för kostens betydelse för både autism och ätstörningar.
Hej!
Jag har reserverat Halvhalt på biblioteket. Föräldrar till barn med adhd säger att livet blir bättre med mindre socker och gluten, men hur är det med autismspektrum? Jag är redan övertygad om att “alla” (inom rimliga gränser, betänk exempelvis kraftigt blodsockerfall vid diabetes) vinner på att ta bort socker och gluten ur kosten – och vid en mängd besvär är det uppenbart varför, men när det gäller autism/aspergers = ? Vad kan förbättras? Jag måste läsa Hotet mot din hjärna igen, den var så bra! Men den här gången har jag en annan synvinkel…
Jag gillade böckerna Nördsyndromet av Inger Jalakas, Den kompletta guiden till Aspergers syndrom av Tony Attwood och På ett annat sätt av Paula Tilli. Jag tyckte de böckerna var bra eftersom de tar upp sådant som stämmer väl in på mig (inte allt, dock), och förklarar bra vad som är typiskt, vad det beror på och hur det ter sig, på ett sätt som jag aldrig lyckats förklara för de som står mig nära. En del andra böcker jag redan lämnat tillbaka till biblioteket stämde inte riktigt in på min upplevelse, men en bok som är rätt för mig behöver ju inte vara det för en annan, och vice versa 🙂
Tony Attwood är ju känd, men ska kolla upp Nördsyndromet. En sak jag har tänkt på är att Asperger/HFA för kvinnor är brutalt annorlunda än detsamma för män! Kvinnorna har ofta bättre social kompetens och är mer av kameleonter…
Martina
http://www.lchfmagasinet.se/ det är här du ska skriva Martina, i kommentarsfältet när du beställer din prenumeration 🙂