Att äta LCHF, även superstrikt LCHF går jättebra och är enkelt men så fort man ska baka något eller göra något som liknar en efterrätt så är de helt jävla omöjligt!
Titta på mina våfflor högst upp? Ser pannkakorna ut att hålla ihop? Har ni någonsin sett en fluffig LCHF-sockerkaka? En icke-kompakt LCHF-kladdkaka? Nej för det GÅR inte! Det är helt omöjligt att använda kokosmjöl eller mandelmjöl som MJÖL, för det ÄR inte mjöl. Vetemjöl innehåller gluten som binder ihop allting och ägg med olika sötningsmedel kan ALDRIG bli som ägg vispat med socker!
Jag blir ARG när jag bläddrar i alla LCHF-receptböcker fyllda med tårtor, kakor & bullar för de blir ALDRIG likadant när jag gör de, HUR noggrann jag än är! Det blir platt och kompakt när det ska vara fluffigt, och de som ska hänga ihop bara trasar sig.
Hur löser man det här problemet?
Mitt personliga svar är att helt enkelt sluta med efterrätter helt och hållet istället för att hålla på med alla de här substituten som helt enkelt inte blir lika bra! Jag kan göra chokladbollar på smör och kokosflingor, kokoskräm eller pannacotta som bara innehåller grädde. De funkar absolut, men så fort det ska gå över i pannkakor, kladdkakor, bröd, småkakor osv så låter jag bli. Den dagen jag TVUNGET måste ha kakor och bullar ska jag äta ÄKTA med SOCKER och MJÖL. Bättre att bara begränsa intaget av sött till så sällan som möjligt, och äta något gott när det väl är dags, istället för beska, platta & hårda efterrätter som aldrig blir lika bra!
Jag provade att laga lchf-pannkakor och jag tyckte att de både höll ihop och smakade gott!
Jag bytte ut 1 dl grädde mot 1 dl gammaldags mjölk som var ett tips i receptet nedan. ???
http://levamedlchf.se/pannkakor-med-fiberhusk/
Det här är ett inlägg från 2013 🙂 Jag har lärt mig nu, men tycker nog mjöl + socker är ganska oslagbart.
Det var länge sedan du skrev detta med lchf-kakor. Kan bara hålla med! Precis provat pepparkakor som bara blev smulor. Varför lägga ut recept som inte är funktionella grrr
Verkligen störigt haha!
Hemligheten är att man alltid ska väga mandelmjöl. 1 dl =40 g. Samma med kokosmjöl. Kommer inte ihåg på rak arm vad det väger per dl. Googla det. Utan att väga blir det ofta tok för det packar ihop sig på annat sätt än vetemjöl.
Amen!
Du har helt rätt. Hellre avså från hopplösa fiberhusk-bak än att tro att man behöver dessa baksubstitut.
Tack för en bra blogg i övrigt!
Det GÅR…men som sagt, det handlar om förväntningar. Jag bakar LCHF formbröd med mandelmjöl (inte kokos, gillar inte smaken) Det blir som sockerkaka…MEN släng ner en skiva i rosten och VOILÀ
Älskar det. <3
kladdiga LCHF chokladmuffins:
2 ägg
100g smör
4 msk Sukrin + ½ krm Stevia
½ krm vaniljpulver
3/4 dl grädde
3 msk kakao
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ihop ägg, sötning & vanlijpulver tills det blir lite fluffigt.
Smält smör ihop med kakaon i, rör tills allting har smält. Vispa ner grädden i äggsmeten,
tillsätt chokladsmeten och vispa tills det blandas ordentligt.
Häl upp i muffinsformar, blir ca 8 st, grädda i 7-8 minuter
suuuupergoda, speciellt dagen efter ;d
Pannkakor är ju busenkelt, bara du kör Coltings variant. Det är ungefär 6 ägg, en banan, lite mandel- eller jordnötssmör och kanel. Blanda, går att steka 6 “vanliga” tunna pannkakor av det. Släng på bär och vispad kokosmjölk. Supergott 🙂
Lite lyx på sidan i stället för bär: finhacka ett äpple och lite (hassel)nötter. Blanda och krydda med ekologiskt vaniljpulver och kanel. Häll eventuellt på några droppar olivolja, för att få kryddorna att fästa. Yum 🙂
… Och Coltings kokosbollar är också kanon: http://www.marksdailyapple.com/cocoa-and-coconut-snacks/#axzz2S8G5Zc00
///a
Lite anti, eller välidigt anti, alla dessa recept med dyra specialprodukter hit och dit. En msk av ditten och en tsk av datten, allt köpt från nån speciell (dyr) leverantör… De saker jag testat har sen ändå smakat skit. Typ. Men smulpaj funkar och är superlätt att göra. Man tar bara lika delar kokosnötsmjöl (superdyrt men men…), mandelmjöl och mjöl mixad av valfri nöt. Det går bra utan mandelmjölet också. Eller varför inte ha i lite kokosflingor? Mixa ihop med smör, och ev en skvätt honung, till en smuldeg. I med hallon i en form och på med smuldegen och kanske lite kanel ovanpå det. In i ugnen på 175 gr i ca 20 min. Ha koll så den inte blir bränd, flytta ner den lite i ugnen om det behövs. Servera med grädde eller, godare, creme fraiche.
Måste säga jag mer eller mindre lyckats med alla ovan alternativen du radar upp….. så tyvärr får jag nog säga det i viss mån är kocken/bakerskan bakom.
Däremot kan det vara svårare med smaken om man vill söta rejält, och riktigt samma blir det ju inte. Men fastnar våfflorna och även plättar inte funkar då gör du något fel (eller är det möjligen det där konstiga våffelreceptet med nästan bara ost och så lite ägg? skulle jag nog inte våga mig på :P). Försöka göra fullstora pannkakor går inte så super bra då de inte blir lika elastiska som vanligt, men plättar ska gå 100% bra, även raggmunksstorlek funkar om man är noga. Våfflor finns många som lossnar bra och håller ihop. Dock blir det inte som frasvåfflor utan som de som kallas “pannkaksvåfflor”, vilket är naturligt då det är ägg i.
Kladdkaks recept finns ju sorter utan mjöl och de går ju bra, de är ju dock inte lika som de med mjöl oavsett om då går vidare och gör det till lchf eller inte. Olika typer helt enkelt. Själv föredrar jag snabb fluffig portionschokladkaka i micron (behöver dock någon form av strösötmedel av volymskäl i originalutförande, men de variationer jag gjort med mandelmjöl i funkar även med något utan volym)
Fluffig sockerkaka (eller ja mjuk pepparkaka var det jag gjorde till min första lchf-jul) funkade helt konsistensmässigt (dock blir det mer av den typ som är lite fetare, inte som de varianter som är i princip helt fettfria, men de bakade jag inte innan heller) – blev dock snordyrt med allt mandelmjöl som gick åt och gillade inte så mycket sukrin som var i (så skulle jag försöka idag skulle jag nog blanda in kokosmjöl och något annat alternativ för sötningen. Speciellt då mitt största problem med rena kokosmjöls bröd är att det snarare blir fuktig sockerkaka borde det nog att gå att få till 😛
Småkakor rekommenderar jag dock inte alls, funkar inte. Ska prova någon av varianterna på pepparkakor på äggvita någon gång dock, lär ju inte bli som vanliga pepparkakor, men förhoppningsvis bra nog.
Microchokladkakan borde nog spridas dock, hittade på någon amerikansk site många år sedan. I sitt grundutförande blir den lite för söt och stark, men det kan man ganska lätt ordna eller bara balansera sötningen och servera med vispad grädde. (sen gillar jag saker man bara vispar ihop i en lite form och bakas i micron på någon minut eller så 😛 räcker till två måttliga eller 1 väldigt sugen – ingen risk att sitta där med en hel kaka som man finner anledning till att äta upp). Blir inte platt någonstans. Om jag minns rätt är den gjord på 1 ägg, lite smält smör, lite grädde, någon mängd kakao (hälften av torrvaran är kakao ungefär), sötningsmedel i ströform (splenda i originalet, har använt mest olika varianter av sukrin men i mindre mängd), lite bakpulver. Var ungefär så. Minskar man lite på kakaon, och tillsätter lite mandelmjöl och vanlij får man mer kola smak på den (struntar man i tillsatser finns det gräddkola essens att köpa) och något fastare och mer sockerkakig. Får leta upp receptet.
Hej Martina,
Vill passa på att tacka för en oerhört intressant blogg och all inspiration du bjuder på! Hoppas på att jag kanske nu kan vara till lite hjälp tillbaka.
Jag känner igen din frustration efter flera misslyckade bakförsök. Jag har personligen nästan helt gett upp bakning på LCHF, delvis på brist av tålamod, men också för att jag inte riktigt tror på det här med att laga substitut för allt. Personligen försöker jag äta så rent som möjligt mesta delen av tiden och helst inte så mkt mjölkprodukter. Så fuskar jag istället någon gång på helgen och äter en bit riktigt bröd eller efterrätt/godis med riktigt socker.
Dock har jag funnit 3 riktigt bra alternativ till vanliga mjölrecept som jag gärna delar med mig av. Dessa funkar helt som ersättning för mig då de smakar precis lika gott (kanske tom godare?) som orginalen. När det är pannkakor/våfflor eller pizza jag suktar efter gör jag numera alltid någon av dessa recept. De är dessutom mycket populära hos min kille som älskar denna typ av mat men vars mage inte tål vanligt mjöl.
Kokospannkakor:
1 burk kokosmjölk (jag tar bara det tjocka, inte vattnet)
3 ägg
2 dl mandelmjöl (ibland byter jag ut hälften mot bakepro)
1 msk fiberhusk
1 msk smält kokosolja
Blanda samman allt och stek i smör (eller kokosolja) på ganska hög värme. (Jag brukar steka de första på 9 och därefter gå ner till ca 5-6 när plattan blivit varm). Dock tar varje pannkaka lite tid så jag rekomenderar inte dessa när du har bråttom.
Våfflor: 3stk
2 ägg
1 dl vispgrädde
1 dl mandelmjöl (jag kör oftast hälften bakepro)
1 tsk bakpulver
0,5 msk fiberhusk
vaniljpuver ca 0,5-1 tsk (jag brukar hoppa denna och ta kardemumma och/el kanel)
lite salt
Lowcarb pizzabotten:
Ingredienser:
200 g philadelphia, rumstempererat
70 g mjukt smör
120-130 g mjölersättning (jag kör oftast 50/50 bakepro och sesammjöl här – sesammjöl ger extra god smak, men mandelmjöl funkar fint också).
3 msk fiberhusk
50 g riven ost
1 tsk salt
2 tsk tørkede urter (f.eks basilikum og oregano)
Gör så här:
Sätt philadelphia och smör i en bunke och rör ihop till en mjuk kräm.
Tillsätt resten av ingredienserna och blanda med händerna (eller en slev) degen blir väldigt kladdig så engågnshandskar kan var vara en bra idé.
Har du tid så lägg gärna degen i kylskåp 15-30 min (denna brukar jag skippa).
Lägg ut den klibbiga degen på en plåt med bakplågspapper. Klappa ut degen något med händerna. Ta därefter en bit plastfolie och lägg över degen. Kavla ovanpå plastfoliet så klibbar inte degen fast i kaveln. Jag brukar göra min så tunn som möjligt, men det är en smaksak. Dra bort plastfoliet. Grädda i ugnen på ca 200g tills botten får lite lätt färg. Ta därefter ut och lägg på valfri fyllning och grädda tills pizzan uppnår önskad färg. (Själv gräddar jag gärna tills kanterna blir lite knapriga).
/Mvh Linnéa
Här är det enda brödreceptet som har funkat för mig och fortfarande är gott.
Jag vet tyvärr inte varifrån det härstammar och jag ber om ursäkt om jag använt någon annans recept.
Fröbröd
•Sätt ugnen på 225°.
• Blanda ägg, ost, majonnäs, keso och bakpulver i en bunke.
Smeten kommer att bli ganska rinnig.
Tillsätt sedan fröna tills smeten blir fast, men inte torr.
• Bred ut smeten på en plåt klädd med bakplåtspapper och tryck ut den med hjälp av baksidan på en sked. Smeten ska bli ganska platt.
• Grädda mitt i ugnen cirka 15 minuter eller tills brödet får en vacker gyllenbrun färg. Ett favoritbröd som går snabbt och är enkelt att göra.
Det blir sällan två bröd som smakar likadant. Fattas det något frö så tar jag bara mer av det som finns hemma.
Tränar jag mycket brukar jag lyxa till det genom att byta några deciliter frön mot nötmjöl. Många saknar enkelheten av en smörgås. Det är bra till picknick, bra som snabbmat och gott till soppa. Många tror att mjöl är en förutsättning för bröd. Detta stämmer inte alls.
Är du mycket kolhydratkänslig bör du använda frön med skal då nötter naturligt innehåller en hel del kolhydrater.
Inköpslista: 3 ägg, 3 dl ost, 1 msk majonnäs, 2 msk keso, 1 1/2 dl tsk bakpulver, 5 dl frön.
Alternativ 2
4 ägg, 1/2 dl Kokosmjöl, 1/2tsk fiberhusk.
I början när jag började experimentera med lchf.-bakverk så kunde det misslyckas ibland men nu tycker jag det funkar jättebra och jag som aldrig varit en sån som gillar bullar och kakor, tycker bättre om det nu när jag bakar lchf varianter. Lite skumt, jag vet 🙂 Bröden tycker jag är lika gott eller godare än vanligt bröd, men då kommer jag knappt ihåg hur det smakar eftersom jag ätit glutenfritt flera år innan jag började med lchf. Pannkakor och våfflor brukar nog lyckas bara man har i fiberhusk som binder och något fett för att det inte ska fastna i våffeljärnet.
Jag önskar jag ibland kunde köra mer strikt lchf för enkelhetens skull men har då problem med det då, t.ex för mycket ägg får min mage att bli helt upp och ner. Jag klarar liksom inte för mycket kött och fett. Särskilt frukosten är svårt för tanken på äggfrukost gör mig illamående. Så jag får hålla mig till yougurt blandat med kokosmjölk till frukost och med nötter och lite bär och en lchf-smörgås.
Stekte pannkakor senast igår. Nemas problemas.
2 msk fiberhusk
1 dl vatten
2 dl grädde
1 dl mjölk 3,5%
4 ägg
Salt
Smakar precis som vanliga
Håller helt med dig! Man blir alltid besviken när det inte ens blir i närheten av bilderna i LCHF-tidningarna/på nätet. Jag börjar tro att receptskrivarna använder bilder på vanliga bakverk för att det inte ska se ut som en geggig klump. Skulle göra “kanelbullar” en gång. Det fanns inte en chans att den geggan skulle gått att rulla ihop! Baka är svårt, annars är en av mina favoriter LCHF-snickers. Två lager mörk choklad blandat med smör och mellan dessa ett lager av osötat jordnötssmör. Förvaras i frysen och sen blir man supermätt på bara två små kuber.
Tack för en bra & peppande blog!
Sist jag gjorde egna våfflor gick det kanon 🙂 nästa gång jag gör dem ska jag meddela vilka ingredienser det var för nu minns jag ej.
Bakning dock håller jag helt med dig, omöjligt och därför bättre att strunta i det 🙂
Kostdoktorns pannkaksrecept med mandelmjöl tycker jag funkar bra, både som pannkakor och som våfflor.
På tal om något annat: Har du hört talats om food factor? Typ paleo-insirerad kost men med en “fri-dag” i veckan där du äter vad du vill, hur mycket du vill och allra helst ALLT du verkligen är sugen på. Vet att du har skrivit om ätardagar, men jag blir lite nyfiken, hur kan det funka så bra för så många? Jag är hetsätare som dig, och tvivlar starkt på att det på något sätt skulle fungera, men folk verkar få helt otroliga resultat och jag blir frustrerad och undrar “hur fan går det ihop?!”
http://varldensbastamatblogg.blogg.se/2012/january/lyxig-chokladkaka.html#comment Den här chokladkakan är dock ljuvlig!! Väldigt mäktig och stor så passar bäst om man har mååånga gäster. Den är inte beroende av “fluff” eftersom den stelnar av att vara kyld så många timmar. Tips tips. Blir som en riktig chokladtårta som bara består av massa choklad typ. 🙂
*skrattar gott*
Nej, man får gå på några minor innan man hittar några guldkorn i LCHF-bakningen! :0)
Bakade amerikanska LCHF-pannkakor igår som blev snygga och som även de hårdaste matkritikerna, barnen, gav tummen upp på!