Expressens “Allt om LCHF” är en riktigt trevlig tidning att bläddra i, och de var inte sena med att haka på Resistent-stärkelse-hypen heller. I LCHF-magasinet (ja det är en annan tidning!) skriver dock Per Wikholm vääääldigt bra och utförligt om detta som ett komplement till sina eminenta artiklar på LCHF.se (du har väl läst? Det får du ta och göra även om du totalt skiter i resistent stärkelse för det är så jäkla välskrivna att det är en fröjd att läsa!)
Jag är med på ett hörn som “expert” jojomensan! OVANFÖR Per också! Så besatt som jag är av ämnet tarmfloran just nu tycker jag att jag förtjänar titeln haha!
Här är ett litet kollage från dagens bakning/matlagning med tema RS (resistent stärkelse) Kidneybönor som jag lagt i blöt före tillagningen, ugnsbakad potatis som jag låter kallna och ketobollar med lite omogna bananer i.
RS aaaaall the way just nu!
Någon frågade i kommentarerna hur mycket RS jag äter, och det är verkligen inga mängder kan jag säga. Det handlar om 1 kall potatis på kvällen, lite kidneybönor i pannbiffarna eller 1-2 matskedar potatismjöl utrört i kall vatten.
Länken till vad Per Wikholm skrivit om resistent stärkelse funkar inte. Vet du om det ff finns att läsa någonstans?
http://www.kostdoktorn.se/ar-potatismjol-lchf-om-resistent-starkelse här är lite 🙂
Hej Martina!
Min vana trogen tipsade jag om RS häromdan. Då kom kommentaren att det inte blir RS av vårt potatismjöl eftersom det är upphettat i processen. Finns det nån sanning i det?
Undrar om det amerikanska potatismjölet är annorlunda framtaget?
MVH
Petra och tack för bra böcker och blogg 🙂
Tack!
Jag vet faktiskt inte, men de ska jag kolla upp!
Fick du någon klarhet i detta? Ang svenskt potatismjöl?:)
Så tillverkas det
Tillverkningsprocessen är enkel: tvättad och riven potatis blandas med vatten. När man rör om flyter rester upp till ytan och tas bort. Vattnet byts ut ett par gånger tills massan i botten är ren. Då torkas den och smulas ner till mjöl.
kockens.se
http://www.odlaminmat.se/2015/09/gora-eget-potatismjol/
När jag läste om detta med resistenta stärkelserika i lchf tidningen. Så kom jag ihåg när jag i början av nittiotalet, praktiserade på ett hälsohem i Dalarna, så fick vi varje kväll stå och skala och skiva potatis, som skulle stå och dra över natten. Detta potatis vatten skulle sedan drickas på fastande mage på morgonen! Kanske dags att införa detta recept igen?!
Jag har hittat en häftig tjej/kvinna på you tube: Stephanie keto. Hon förklarar också det här med råa grönsaker och deras inverkan på magen!
Jag har nyss upptäckt kokbananer och de ska ju vara en bra källa till resistent stärkelse.
På engelska sidor finns en del paleo bröd med kokbananer och har hittat ett gott recept på “plantain bread” med endast ägg och kokbanan. Blir som ett tunnbröd eller tortilla! Har också tänkt prova göra hummus av kikärtor.
Har IBS och en matsmältning som aldrig fungerar som den ska och har därför varit fundersam hur min mage ska reagera på resistent stärkelse och särskilt bönor och sånt som lätt ger gaser.
Borde också försöka tänka mer på vad jag äter i grönsaksväg och undvika
det mest svårsmälta (som råa grönsaker) men har svårt att hålla koll på vad magen egentligen reagerar på eftersom det kan variera från en dag till en annan fast jag äter samma sak. Sallad verkar dock inte min mage tycka om tyvärr och det är så synd då jag älskar sallader särskilt nu på sommaren.
Hur reagerar din IBS mage på resistent stärkelse?