Recept 1 portion
1/4 dl chiafrön
2-3 dl vätska (vatten, mandelmjölk, kokosmjölk etc)
Rör om ordentligt
Låt svälla i kylen minst 1 timme
Fördelar
Glutenfritt och gott! Chiafrön innehåller 8 ggr så mycket omega 3 som lax, men människor är inte så bra på att konvertera kortkedjiga växtbaserade omega 3-fettsyror (ALA) till EPA & DHA. De vi verkligen behöver är de långkedjiga animaliska omega 3-fettsyrorna som bara finns i fisk och ägg.
Däremot är det väldigt gott med chiapudding, och den gör ingen större skada i kroppen om man inte har något autoimmun sjukdom. Kolhydratinnehållet är bara 3-4g/100g så helt okej LCHF-mässigt också (i alla fall Kung Markattas som jag har hemma!)
Mayafolket, aztekerna och incaindianerna åt jättemycket chiafrön och använde det som “endurance food” när de behövde röra sig långa distanser. De äter även dessa frön i boken “Born to Run” så det är lite kul att äntligen testa!
Äter ni chiapudding? Har ni några invändningar mot chia?