Recept 1 portion
1/4 dl chiafrön
2-3 dl vätska (vatten, mandelmjölk, kokosmjölk etc)
Rör om ordentligt
Låt svälla i kylen minst 1 timme
Fördelar
Glutenfritt och gott! Chiafrön innehåller 8 ggr så mycket omega 3 som lax, men människor är inte så bra på att konvertera kortkedjiga växtbaserade omega 3-fettsyror (ALA) till EPA & DHA. De vi verkligen behöver är de långkedjiga animaliska omega 3-fettsyrorna som bara finns i fisk och ägg.
Däremot är det väldigt gott med chiapudding, och den gör ingen större skada i kroppen om man inte har något autoimmun sjukdom. Kolhydratinnehållet är bara 3-4g/100g så helt okej LCHF-mässigt också (i alla fall Kung Markattas som jag har hemma!)
Mayafolket, aztekerna och incaindianerna åt jättemycket chiafrön och använde det som “endurance food” när de behövde röra sig långa distanser. De äter även dessa frön i boken “Born to Run” så det är lite kul att äntligen testa!
Äter ni chiapudding? Har ni några invändningar mot chia?
EPA & DHA finns ju också i alger, Algomega3 som man kan köpa är ju ett bra alternativ för veganer/vegaterarianer och alla andra som vill undvika gifterna som kommer med fisken och återfinns i Omega3-tillskott baserade på fiskolja.
Det här med chia pudding, gjorde en sats i en glasburk jag kunde stänga igen och gjorde dubbelsats i en glasslåda. Gjorde detta igår EM. Nu är den fortfarande lös 🙁
Gjorde den på vanlig mjölk, fast jag mortlade aldrig chia fröna….. Nån som kan svaret på denna gåta om det nu är så lätt.. Hehe 🙂
Jag har också fastnat för chiagröten.. Experimenterar fortfarande, men brukar har i ca 2 dl vätska (kokosmjölk, mandelmjölk vatten /sist tog jag 1 dl kokosmjölk och 1 dl vatten och den blev kanske något föör fast när den stått i kylen över natten, men den blev svinigt god!!) som jag fixar tillsammans med 1 msk kokosflingor, lite salt, kardemumma och kanel. Ifall jag vill få i mer fett (som smör eller kokosolja) så ser jag till att vätskan är ljummen fast under 40 grader (vill ju behålla fröna raw). Sen häller jag vätskan över 2 msk chiafrön och en msk hampafrön och rör om lite då och då. Bör stå och dra en bra stund.
Så här alltså:
1 dl kokosmjölk/grädde
1 dl (+) vatten
Ev lite smör och- eller kokosolja
Kardemumma
Kanel
Celtic sea salt
Mixa i blender… och häll över:
2 msk chiafrön
1 msk hampafrön
Låt stå… Yum!
Jag undrar också varför det är dåligt om man har en autoimmun sjukdom? Jag har psoriasis artrit och brukar äta chiapudding. Bör jag inte göra det? Hittar inget om det när jag googlar. Tacksam för svar!
Kram
Jag älskar chiapudding! Brukar göra på krämig kokosmjölk med några steviadroppar, lite vaniljpulver o kanel och ibland har jag i lite frysta hallon 😉
Varför är chiafrön dåligt om man har en autoimmun sjukdom?
Ja, det undrar jag också? (har vitiligo)
jag undrar också på vad vis de e dåligt om man har en autoimmun sjukdom ?
Kollade på Kung Markattas och Risentas hemsidor. Kolhydratinnehållet skiljer sig väldigt mycket. 4,9 resp. 38%. Verkar vara något lurigt här!? Kan det vara detta med fibrer igen och hur man räknar på dem?
Jag kör alltid chia i fröknäcket! Gott!
På mina chafrön från superfruit står det att det är 37 g kh/100 g. Vilka använder du som är så lite i, vill ha! 🙂
Jag fråga Kung Markatta om hur det kommer sig att deras kolhydratinnehåll är så lågt medan andras oftast ligger på 37 typ. Fick detta svar:
“Det beror på att vi redovisar fibrer separat. Du får räkna ihop kolhydrater och fibrer för att få hela kolhydratinnehållet. Jag gissar att andra varumärken redovisar ett totalt innehåll av kolhydrater och därefter skriver ut fiber. Dock är det stor skillnad på kolhydrater som är sockerarter och kolhydrater som är kostfiber varför dessa redovisas separat. Chiafrön består främst av kostfiber.”
Lella du skriver att Kung Markatta svarat dig att de redovisar fibrer separat och att man ska räkna ihop kolhydrater och fibrer för att få hela kolhydratinnehållet. Det är fel, alla europeiska näringsinnehåll redovisas på det sättet med kolhydrater och fibrer skilda åt. Det är endast kolhydratdelen som ÄR kolhydrater och ska räknas.
I USA t ex lägger de samman fibrer och kolhydrater och fibrerna måste räknas bort innan du har kolhydratinnehållet.