Den här metro-löpsedeln mötte mig påväg till bussen förra veckan, och jag tog kort på den för att jag skulle komma ihåg att kommentera; men så glömde jag det i alla fall 🙂
Bättre sent än aldrig – är proteinpulver helt onödigt?
Ibland undrar jag hur något så oskyldigt som just proteinpulver kan röra upp så starka känslostormar. För ett par veckor sedan hade jag lite reklam här på bloggen (i en sidokolumn) för vassleprotein och många är förvisso neutrala, men andra undrar hur man kan stödja sånt “oseriöst pulverskit” 🙂
Vad är detta pulverskit?
Vassleprotein, kaseinprotein, äggprotein och aminosyror (spjälkat protein). Alla dessa kan man tillverka själv hemma även om det blir lite slabbigt. Vissa aminosyror blir förstås lite trickiga men citrullin kommer till exempel från citron. Jag använder inte själv mjölkprotein, men gärna aminosyror och äggprotein!
Varför inte bara äta vanlig mat?
Självklart tycker jag att man i alla lägen ska prioritera bra och näringsrik mat. Anledningen till att man kan vilja ha proteinpulver (vassle, kasein, ägg) är för att man vill få en proteinpuls precis i anslutning till träningen. Den ska vara snabb och insulinhöjande för maximal anabol effekt. Det är svårt att få samma effekt med en burk tonfisk eller kokta ägg. Sedan är det många som tycker det är mindre pinsamt att dra fram en proteinshake än en burk tonfisk i omklädningsrummet 🙂 Aminosyrorna är dessutom supersnabba, och beroende på vilka man väljer kan de också funka som PWO (pre workout).
Så tycker jag i alla fall, jag har en ganska neutral inställning till proteinpulver och aminosyror. Det är bra, det kan vara användbart och göra stor nytta – men det är inget livsnödvändigt som man inte klarar sig utan 🙂