Lisa frågar: Jag tänkte att jag skulle börja med fettfasta och komma in i ketos men vet inte vad jag ska äta!? Jag behöver verkligen tips på hur jag ska göra, är helt grön på detta och äter i vanliga fall mestadels pasta, bröd och ris och kan inte tänka i fettbanorna ännu. Planen är dock att gå över till LCHF helt och hållet efter fettfastan för jag har insett att mitt brödätande och alla kolhydrater nog är orsaken till att jag är trött och uppsvälld hela tiden… tacksam för svar!
Fettfasta är precis vad det låter som; att fasta på fett! Det kan vara lite trickigt om man är helt ovan vid LCHF-tänket men man måste våga gå all in och tro på att det fungerar för annars är det lätt att misslyckas!
Börja morgonen med stekta ägg med extra smör på, vänta in hungern och ät inte förrän du är hungrig nästa gång. Testa gärna fettkaffe/té när man blandar kaffe, smör och kokosolja i en mixer. Smaken blir som gräddkaffe och är inte alls så äckligt som det verkar. Experimentera med mängderna, vissa gillar 1 tesked smör andra 3 matskedar!
Många fettfastar med grädde, creme fraiché och andra feta mejerier och det går också bra såklart. Allting som innehåller hög andel fett är bra, det är bara att vända och vrida på förpackningarna i mataffären och lära dig energifördelningen på olika livsmedel så ser du.
Ät fettet på fastande mage och träna gärna fastande. Det är en snabb väg in i ketos! Mer utförliga beskrivningar finns i min bok Fettfrälst 🙂
Kort sammanfattning
- Man kan äta sig in i ketos, fettfasta sig in i ketos, fasta sig in i ketos och träna sig in i ketos.
- Man kan fettfasta på mejerier, mejerier är inte förbjudet
- Man kan fettfasta utan mejerier, mejerier är inte obligatoriskt
- Om man fastar så innebär det ENDAST nollkaloridrycker såsom vatten, kaffe, té
- Om man tränar sig in i ketos; ät fett efter och inte protein
- Vänd upp och ned på matförpackningar och kolla innehållet
Hoppas att det här inlägget var till hjälp 😉