Vilka fetter är bra och vilka är dåliga?
De allra värsta fetterna är de fleromättade fetterna, eftersom de är reaktiva och lättoxiderade och medverkar till destruktiva kemiska kedjereaktioner av typ lipidperoxidation. Det betyder att syreradikaler angriper CH2-gruppen mellan två dubbelbindningar, vilket startar oxidationsreaktioner. Reaktiva molekyler attackerar bindningarna i det fleromättade fettet, och gör så att de oxiderar och i slutändan skadar kärlens väggar. Det är sedan de som ger upphov till arterioskleros och hjärtsjukdom. Oxiderade blodfetter och membranskador är bland annat det som ligger bakom smygande sjukdoms- och åldrandeprocesser.
Enkelomättade fetter
I många livsmedel finns ofta ett onaturligt högt innehåll av enkelomättat fett som kommer från bland annat olivolja och rapsolja. Vegetabiliska oljor och fröoljor är också rika på fleromättade omega-6-fettsyror som är en riskfaktor för hjärta och kärl vid överintag. Solrosolja, majsolja och linfröolja är exempel på dessa och har följaktligen negativa effekter på blodkärlen. Rapsolja innehåller till exempel 20% omega-6 och 10% omega-3 och bör därför undvikas.
Mättat fett saknar dubbelbindningar och oxiderar därför inte så lätt. Det är stabilt och ofta hårt i rumstemperatur. Kött, ägg och mejeriprodukter innehåller mycket mättat fett, men det gör också kokosolja och palmolja. Mättat fett stimulerar fettförbränningen och är bra för ketonproduktionen. Mättat fett är renande för levern, bygger upp hjärnan , är bra för huden och är ofta rikt på kolin, A, E, D och K-vitamin!
Stabila, icke-reaktiva fetter som dessutom har hög kokpunkt blir inte till transfetter när man steker, därför är just animaliska fetter så bra vid matlagning. Ister är bra för stekning.
Använder ni fettfantaster nått annat fett än smör och kokosolja?
Jag har just köpt en dovhjort som jag fått hjälp att stycka och ligger nu i frysen. Den var rätt så fet så nu har jag massor med dovhjortsfett (talg?!) i frysen som jag hade tänkt hänga upp i träden till fåglarna. Men då kanske jag ska försöka ta reda på det och steka min mat i?
Ja gör det! Det är ju perfekt!
Då ska jag prova det. 😀 Blir spännande… hoppas de är gott!
Hej Martina!
Nu kommenterar jag ett gammalt inlägg här men jag försöker keto-adatptera och har förstått att mättade fetter (animaliska främst) är bäst? Har jag förstått det hela rätt?
Just nu får jag mina mättade/animaliska fetter från smör, ägg, mct och kokosolja. Och då är min första fråga vart man får tag på ister, talg och ankfett? Har kollat på mitt ica men hittar inte…
Sen det här med omega-3/-6. Jag äter väldigt mycket majonäs som jag gör på olivolja. Olivolja är ju okej inom paleo/lchf/keto eftersom att det innehåller så mkt nyttigt men om man kollar på ration mellan omega-3 och -6 så är ju omega 6 mycket högre. Vad har du för kunskap/tankar gällande olivolja och tror du att det är något som är sämre för att keto-adaptera?
Du gör mig så inspirerad och exalterad pga attt det du skriver är såå intressant!
Tusentack för det du gör!
Mvh Elvira
Tack Elvira!
Jag vet inte vart man får tag på talg, ister och ankfett. I Sthlm och Göteborg finns det i saluhandeln + stora icabutiker. Du behöver inte ha dessa fetter, men de är väldigt nyttiga.
Olivolja är okej så länge du inte hettar upp den 🙂
Jag blev jätteglad av den här texten. Äntligen, äntligen någon som vågar säga ett raps och linfröolja verkligen INTE är hälsoprodukter som alla tror.
Lin skall bara användas till textil och målarfärg, inte till mat. Skalen innehåller cyanid och oljan är mycket reaktiv!
Lite olivolja över råa grönsaker och sallad, mest för att det är gott. Blir ca 1/2 dl per vecka.
Jag använder mycket Ghee ( som ju ifsg är gjort på smör ) istället för kokosfett. Jag steker i ghee och har det i kaffet. Har försökt att blanda kokosfett och kaffe men det är så äckligt! Jag får inte ner det. Men när jag tog en sked Ghee i kaffet så blev det ju gott 🙂
Smör, kokosolja, olivolja och ibland rapsolja till egen majjo. Små mängder av sesamolja ibland, när jag wokar.
Hur är det med olivolja?
I vanliga fall steker jag i smör men just nu har jag en bunke ankfett från i påsk.
Det är således inte bra att äta för mycket majonnäs? Nu äter jag visserligen inte särskilt mycket majonnäs alls, men tycker den är godast att göra med just rapsolja. Jag hade dock i tanken att börja äta lite mer majonnäs nu när jag slutat helt med allt vad heter mejerier, förutom smör. Smörjer även in min gjutjärnspanna med rapsolja, tycker det är lite för dyrt att använda kokosolja för en sådan sak. Hur är det med sesamolja? 🙂
Hmmm. Jag gör ju “din” majonäs på rapsolja. Ska jag hålla mig lite lugn med den? Majonäs är ju gott till allt 🙂
Jag tar ocksa olivolja, avokadoolja och pistachioolja som dressing och sa äter jag mandlar och macadamia nötter, yummi!
Så rapsolja är inte bra fett men det är däremot palmolja? Trodde det var tvärtom.
Jag använder olivolja i sallad, när jag råkar äta det. Salladen håller även bättre när man blandar med olivolja (men INTE om man blandar med vinäger).
Till stekning blir det främst smör, ibland kokosolja. Oftast äter jag kokosoljan med sked som mellanmål (t.ex. före träning). 😀
Vilken olja rekommenderar du då till majonäs.
Det är jag också nyfiken på. Jag försökte för övrigt göra majonnäs på MCT-olja, som jag ändå aldrig använder till något, men det blev inte så bra. Det berodde nog iofs inte på oljan utan på att jag aldrig har lyckats göra majonnäs och få den sådär krämig och god utan den blir bara rinnig.
Jag gör majonnäs på ister! Blir riktigt bra
Jag använder kokosfett för stekning och olivolja som dressing.
Jag undrar hur det är med nötter? Jag har fått dille på mandelsmör och macadamianötter (synd att dom är så dyra bara).
Är det bra fetter i dessa två?
🙂