I USA kan man bli bestört över hur extremt mycket icke-mat det finns i matbutiken, särskilt på Walmart. Jag skulle tippa på att 5% av deras varor är “rena” och fria från skräp.
Nu ser man mer och mer samma fenomen i Kina – ovan är en bild från en kinesisk matbutik. Gång efter gång i butiken fylls av färgglada plastförpackningar, så till den grad att det börjar bli svårt att hitta riktig mat. Precis som i USA kan man bli chockerad över det som folk lastar upp på bandet i kassan, men skillnaden är att kinesernas icke-mat inte är söt. Den innehåller inte sötningsmedel, socker, HFCS (high fructose corn suryp), majsstärkelse och så vidare. Förvisso ökar fetman i Kina och man ser ibland någon som faktiskt är fet, men de är i minoritet. Jag skulle tro att majoriteten har BMI under 20 för normal vikt för kvinnor är 40-50kg och för män 55-65 kg.
Sverige är med och försöker få Kineserna att äta mer socker genom att exportera svenskt godis “Sweets from Sweden” samt öppna lösgodisbutiker “Filidutt” och det går sakta men säkert åt det hållet. Min tro är att det är kinesernas aversion mot söt smak som håller dom smala, även om de äter mycket skräp.
Jag tror att den subjektiva upplevelsen av mat spelar stor roll i hur den verkar i kroppen, och jag tror att det är högst effektivt att återställa sina smakreceptorer genom att eliminera de söta. En stor fördel med att vara i Kina är just den låga exponeringen för sött, eftersom de föredrar olja och kryddor. Allting är starkt snarare än något annat, så det blir ett väldigt smalt utbud när man går förbi gångarna med färgglada plastförpackningar. Allt som blir kvar är just kött och grönsaker.