Det finns ett fel i Hormonbibeln. En utlovad lista på östrogensänkande livsmedel som faktiskt inte finns med, men här kommer en! I västvärlden med allt kolhydratmissbruk, onaturliga livsmedel och fetma lider många människor av ett stort överskott på östrogen. Kvinnor som män. Våra fettdepåer är små östrogenfabriker bland annat, och för mycket östrogen ökar risken för till exempel bröstcancer. Inom fitness förhindrar högt östro den där tighta looken med rutor på magen, så det finns många tillskott inom den sporten som ska hämma östrogenfrisättningen i fettväven. De kallas för aromatashämmare (inlägg om de här)
Naturliga östrogensänkare är:
Broccoli
Blomkål
Alla typer av kål
Brysselkål
Grönkål
Rovor
Kålrötter
Svamp, alla sorter
Som av en händelse fungerar de här alldeles utmärkt ihop med en ketogen, strikt LCHF-kost och det kanske är därför som man får en så snygg kropp på LCHF. Oavsett om man eftersträvar fitness-looken eller vill se lite mer naturlig ut 🙂 Jag äter broccoli och blomkål varje dag, det är toppen!
Klicka på boken för att komma till Hormonbibeln! Den finns också i alla fysiska bokhandlar samt bibliotek i Sverige och Finland.
Denna mat är inte bra att äta vid minsta lilla sköldkörtelproblem dock. Kål sänker den funktionen.
Plus att lchf inte är bra för alla. Jag svällde upp som tusan.
Man kan tex äta kål utan risk för att förstöra medicineringen med tex Levaxin,
men kål kan vara ett problem om man lider av jodbrist, då kål drar jod från kroppen.
Intressant Birgitta att vallningarna gick över när du minskade östrogenet. För mig blev lösningen östrogenplåster, dvs, öka östrogenet. Vilket gör att jag funderar på om jag ska sluta äta kål eller minska. Frågan är vad man äter då. Tack för listan, har också letat och bläddrat fram och tillbaka.
Om ni undrar vad ni ska göra med kålrot så kan man göra kålrotsmos istället för potatismos, det är jättegott, passar för normal /liberal lchf. Har ej mitt eget recept tillgängligt nu men det finns en massa varianter på nätet
Om ni
Om
Ett hjärteämne för mig! Cruciferous vegetables heter det här gänget på engelska, om man vill kunna googla bättre om dem.
Invers korrelation med cancerrisk, och är bra för leverfunktion (detoxhjälp mao). De är höga i svavel. De verkar på det stora hela vara enormt nyttiga på flera sätt, men som allt biokemiskt är det ohemult komplicerat.
Här är en start t.ex. http://www.livestrong.com/article/553906-cruciferous-vegetables-and-a-fatty-liver/
Jag är ett fan, de här grönsakerna är liksom de enda som känns värt pengarna att köpa, längre.
Härligt inlägg som vanligt!
Skulle vara spännande med din åsikt om progesterone krämer som en hjälp mot östrogen dominans!
Allt fler börjar prata om att testosterontullskott kan vara bra grejer vid övergångsåldern.
Ja, allt det där vore jätteintressant att läsa om, samt om vilken ålder man kan börja. Allt det där börjar ju sänkas så smått redan efter 30, så vissa rekommenderar att man börjar redan när man närmar sig 40, även om man fortfarande är fullt fertil osv? Vad tycker du/ni?
Och en annan sak: Läste att både progesteron och östrogen (även i krämform) gör att man ofta går upp i vikt. Stämmer det?
Och testosteron: Finns det någon naturlig kräm man kan ta, om man är man och äldre. Vad är farorna, och vad är fördelarna. Har en far som är över 70 (väldigt aktiv dock med styrketräning etc), och känt ovanlig trötthet senaste året. Kan testosterontillskott vara en lösning här? I så fall: Finns det i naturlig form (som är laglig i Sverige)?
Eftersom jag är en gammal tant, snart 54, så har jag faktiskt märkt en intressant sak när det gäller kål.
I vintras började jag få värmevallningar på nätterna, blev tokhet över hela kroppen några minuter.
Typiska klimakteriebesvär alltså…
Hade det här i sex veckor. Sen råkade jag överköpa en massa olika kålsorter på marknaden i Alanya, där jag bor på vintern. Det ledde till att jag lagade olika kålrätter och åt av dem en hel vecka, så det blev nya recept på bloggen varje dag.
Efter den veckan upptäckte jag att värmeböljorna var borta och de har inte kommit tillbaka sen dess.
Så det kan vara ett tips, när ni kommer upp i den åldern 😉
Intressant, men låter ju märkligt att du blev hjälpt av det när östrogenet redan var lågt och du sänkte det ytterligare med kålväxter!?
Vallningarna kan ha berott på lågt progesteron i förhållande till östrogen, dvs. östrogendominans.
Har alldeles nyligen läst klart denna fantastiskt välskrivna bok men letat mig dum efter listan, till slut avfärdade jag det som att antingen är det jag som inte kan läsa eller så är det de facto tryckfel… det var det sistnämnda och tack för ett väldigt vältajmat inlägg!
Gillar kålrot och blomkål! Bör man äta dem råa, eller kokta/stekta? Jag äter ibland råa och ibland wokade i smör/kokosfett.
Faan! Jag åt alltid blomkål och svamp varje dag förut, men nu äter jag knappt några grönsaker alls! Har typ perioder då jag “kan” äta grönsaker och inte (om jag inte är det minsta sugen så mår jag bara illa typ, av alla grönsaker..)
Är det några livsmedel som öKAR östrogenet då?
Ja, soja är ett östrogent livsmedel 🙂
Hej Martina!
Hur gör man om man som jag har pcos och istället vill sänka sitt testosteron?
Ska jag undvika dessa livsmedel då?
Suck, kål av olika sorter äter jag ju varje dag eftersom jag äter strikt lchf (har gått ner till normalvikt på den kosten). Äääälskar kål och broccoli, och vet inte annars vad jag ska äta till mitt kött och smör.., Efter en googling verkar ju också östrogenhöjande och testosteronsänkande livsmedel bara vara skräp, och testosteronhöjande mat vara bra mat (ja, typ allt som jag äter)…
Då vet jag inte riktigt vad jag ska äta längre?
Och visst är blodsockret viktigast att hålla i schack vid pcos? Blev visst lite förvirrad…
Har nog btw inte kommenterat förut, men din blogg är väldigt inspirerande:)
/Anna K
Ja blodsockret är viktigast vid PCOS, soja är annars östrogent 🙂
Tack!
Jo jag vet, men har också hört att om man har pcos så ska man inte äta fytoöstrogener, för det mixtrar bara till hormonerna ännu mer… Vet inte alls vad som gäller. Men du tror iaf inte att mitt stora intag av kål/broccoli kan förvärra mitt tillstånd genom att jag får i mig för mycket testosteron?
Får jag fråga en annan sak? Vet du hur jag ska tänka med träning och pcos? Tung styrketräning ökar ju testosteronet, och jag har ju redan för mycket av det i kroppen.. Samtidigt som det verkar vara den bästa träningen…
Jag hade inte bekymrat mig för varken kål eller träning, det är bara att köra på. Att testot är högt gör inget, det är att progesteronet är lågt som är problemet. Läs på om PCOS och progesteronkrämer 🙂
Aha, har länge tänkt kolla in hur progesteronkräm men inte kommit mig för. Ska läsa på nu. Tack:)
Hot yoga höjer östrogenet något på naturlig väg (samt är en väldigt hälsosam träningsform). (Värme höjer östro, och kyla höjer testo.) Kan vara ett tips till Anna K.
Aha, det har jag aldrig hört talas in, tack för tipset! 🙂
Lakrits är extremt effektivt när det gäller sänkning av testosteron 😉
Hej!
Eftersom jag har IBS, så är det väldigt mycket experimenterande. Jag fick nyligen reda på att viss mat arbetas i tunntarmen och viss mat i tjocktarmen och det är den mat som arbetas i tjocktarmen som kan ställa till det.
Jag har försökt att hitta information vilken mat som arbetas i tjocktarmen respektive i tunntarmen, men det är svårt att hitta!
Då kom jag på att du, Martina, är ju jätteduktig på det här med tarmar och mage…kanske du kan hjälpa mig? ;D
Det där har jag tyvärr ingen aning om, googla loss och kolla forum 🙂
Tex:
ej bestå av så mycket sk långsamma kolhydrater vilka ej bryts ner av tuntarmen utan kräver tjocktarmen utan kräver tjoktarmens bakterier för att brytas ner vilket hos IBS patinenter ger besvärande gasbildning,uppblåsthet och buksmärtor. En förstoppnong kan i och för sig hos vissa motverkas av ett högt intsg av den typen av fibrermen ofta till priset av besvär enl ovan. Proteiner (kött och fisk) bryts ner i tunntarmen och orsakar inte besvär vid IBS.
Tänkte att du som är intresserad av sådant kanske hade lite mer koll än jag?
Var bryts mejeriprodukterna ner och vilka kolhydrater bryts ner i tjocktarmen…eller är det alla?
Och frukten…också tjocktarmen?
Kolhydrater börjar att brytas ner redan i munnen och laktos bryts ner i tunntarmen. De matartiklar som tar sig vidare till tjocktarmen och bearbetas av bakterierna är främst vattenlösliga fibrer som finns i t.ex frukt och grönsaker exempelvis rå lök och omogna bananer. Sen har du även resistent stärkelse som gör samma resa och matar bakterierna vilket kan leda till gasbildning och ibs-symtom.
Mvh Johan
Tusen tack för den informationen, Johan! Var kan jag hitta mer av denna information? Så att jag kan testa att utesluta dessa produkter, för att se om det hjälper! ;D