Hur funkar det egentligen – det där med att bygga muskler utan kolhydrater och med minimalt med protein? Det är en fråga som jag får ofta så varför inte diskutera det!
Att bygga muskler
Jag började inte träna förrän efter 25, och jag var som en liten sparris när jag började. Inte ett gram muskler på kroppen; supersvag och fick alltid pikar som “huuuur kan man ens vara så svag!?” Jag tränade på gym men det hände absolut ingenting, trots att jag åt massa kolhydrater och gjorde smoothies på proteinpulver, banan och havregryn – fitness-style!
Det är en del som skriver till mig om just det här “jag tränar si och så många gånger i veckan men det händer ingenting!” och jag har varit exakt där själv så jag förstår att det är frustrerande!
Allt handlar om cellsignalering!
This is the secret! Cellsignalering – allting i kroppen är cellsignalering och därför spelar det ingen roll att du TYCKER att du tränar tungt eller äter strikt/nyttigt/bra det är hur dina celler uppfattar det som är det viktiga! Därför är det så viktigt att lära känna SIN EGEN kropp och inte gå på vad som fungerar för ANDRA!
Ett exempel – jag har väldigt bra insulinkänslighet så om jag äter 100 gram lösgodis kommer betacellerna i min bukspottkörtel att reagera snabbt som attan, pumpa ut lite insulin och skyffla undan sockret på momangen. Det gör att jag “tål” socker på ett annat sätt än en person som har dålig insulinkänslighet. För en sån person kanske de här 100 grammen lösgodis förstör flera dagar framöver och leder till högt blodsocker och högt insulin, ökad fettinlagring och vätskeinlagring. En känsla av att “svälla upp” medan min kropp kanske “tightar till” – helt olika resultat på grund av helt olika cellsignalering!
Det samma gäller musklerna – de måste också få en signal om att de ska växa! Utan den signalen växer de inte.
Tung träning, alltså subjektivt tung träning – inte i absolut vikt, ger muskelcellerna rätt signaler. Om du bara orkar ett fåtal repetitioner och sen är helt slut, så har du kört tungt och muskelcellerna förstår att de behöver bli fler! Hög-repsträning är inte alls lika effektivt för att bygga solid massa – TUNGT är oslagbart!
Spika proteinet
Ett annat knep man kan använda är att “spika” proteinet med hjälp av aminosyror (typ BCAA eller EAA). Blanda en liten shot och svep på fastande mage efter träningen, då blir den lilla insulinhöjningen försumbar eftersom du nyss tränat. En skopa BCAA á 5 gram är ekvivalent med 20 gram protein, så det är väldigt effektivt!
Ketogena vs glukogena aminosyror
Vissa aminosyror spjälkas till socker och andra spjälkas till ketoner när de bryts ned i levern. Den mest “muskel anabola” aminosyran (l-leucin) är helt ketogen! Det gör att den inte bidrar till någon insulinhöjning, så den kan man också ta som ett komplement efter träning. Antingen själv eller för att boosta sin BCAA-drink.
En annan cool sak är att grenade aminosyror åker runt i blodet mycket längre tid när man är i ketos, på grund av att de har liknande struktur som ketonerna. Det betyder att de kan åka runt och signalera till muskelcellerna mycket längre tid – i timmar till och med! Glöm det där med “20 minuters näringsfönster” eller vad man säger. Om du är i ketos är det helt andra spelregler.
Vila – djupsömn och återhämtning
Kortisol är muskelbyggandets värsta fiende så du måste se till att vara ordentligt återhämtad när du tränar. Du kan träna med träningsvärk, det är ingen fara men du ska inte känna dig “sliten” “risig” om du förstår vad jag menar. Du ska ha bra djupsömn och REM-sömn så att kroppen läker och bygger.
När du tränar tungt går musklerna sönder initialt, du måste “ta sönder” musklerna för att de ska få signalen om att bygga mer än du redan har!
Kolhydrater och protein är inte grejen!
Nej det är inte “grejen” för om man alltid bombar på med protein får man en nedsatt proteinkänslighet. Det gör att kroppen inte reagerar så mycket på att det kommer in ytterligare en vassle-shake.
Maximal cellsignalering får du om du är i ketos, tränar tungt och dricker dina aminosyror/l-leucin på fastande mage!
Kolhydrater är energi som binder vätska och det gör att de är bra för att bli maximalt “stor”, man kan få en bulkig look med mycket mat och mycket kolhydrater. Fett är också energi, men utan att binda vätska så man får en leanare/slankare look. Allt magpluffs, allt som ligger “ovanpå” magrutorna är till följd av insulinhöjningar så genom att hålla insulinkurvan spikrak eliminerar man de fettet utan att behöva svälta. Med det sagt är det en smaksak hur man vill använda kolhydraterna, om man vill cykla dem, använda dem strategiskt vid träning eller skippa dem helt!
Vad tycker du är bäst?
Jag skippar helt och äter goda carbs när jag känner för det istället, och då är det sällan eller aldrig kopplat till träning utan typ; äta på Cheesecake factory när jag besöker USA 😛
Hoppas att du har fått en bra bild av hur det fungerar rent tekniskt att bygga muskler i ketos!
Du kan läsa mer om detta i min bok Hormonsmart mat och effektiv träning.
Hej Martina!
Om jag förstår det rätt så menar du alltså att EAA inte passar in i en ketogen diet medans BCAA då är toppen i den dieten? Hur kommer det sig att eaa inte passar in? Jag tänker att eaa ger en komplett aminosyraprofil medans bcaa endast innehåller 3 av 9 nödvändiga aminosyror? Borde då inte eaa vara bättre och som sagt varför påverkar eaa en ketogen diet negativt?
Inlägget är över 10 år gammalt. Jag minns inte ens vad jag skrev då, har ändrat inriktning sedan dess. Kör du på EAA tror inte det spelar någon roll 🙂
Det är EAA och inte BCAA som ni bör ta.
dXb Nutrition’s Pro EAA kör jag med och det är jag nöjd med.
Köpt på Gym Grossisten och det innehåller rejält med BCAA som en bonus.
EAA’n har en speciell smak så att blanda med typ Whey Päronsplitt funkar si så där.
Men vill man va fin får man lida pin… eller blanda var för sig.
Det spelar ju roll om man är i ketos eller inte. EAA är inte för oss ketoentusiaster.
Jag kan skita i att mäta ?Men hur vet jag att jag inte tappar muskelmassa eller att den ökar? Jag verkar inte alls ha den kapacitet som du har för styrkeutveckling och muskelmassa så det är nog inte så superlätt att se skillnader.
Fast det kanske inte spelar så stor roll så länge du blir starkare?
Jo, styrka är viktigt men jag tänker att det är just genom att ha rejält med muskler och även låg fettprocent håller mig ung och frisk längre. Så jag har muskelmassa mer än råstyrka som mål. Det hänger ju ihop, muskelmassa och styrka så jag vill ju förstå hur?
Jag tror på att kolla på styrkan och i spegeln i så fall, och gå på det 🙂 Det enda som är riktigt exakt är en DEXA-scan.
Ja okej. Får nog göra så. Hur gör du själv nu,är det dina styrkeökningar som ger dig svaret eller är det spegeln eller vad? 🙂
Jag tittar i spegeln mest 🙂
Okej, så volymen på musklerna då. Eller är det mest deff du ser det på? Kan du se detta även på benmuskler? 🙂
Jag ser ju om musklerna ökar även om det ligger fett på, om inte annat visar ju styrkeökningar att något har hänt. Jag måste inte veta exakta siffror, har till och med slutat väga mig.
Ja, med din muskelmassa och dina lyftarskills så är det ju lätt att se resultat! ?
haha tack du Carin!
Hej Martina! Jag undrar om du har något tips på hur jag kan vända en tred där min muskelmassa går ner och fettprocent upp. Det handlar om mkt små förändringar över tid men syns tydligt sedan kanske senaste 1,5 året vid inbodymätning. Vet att dessa mätningar inte är helt tillförlitliga men jag mäter alltid vid samma tid, fastande och resultaten stämmer med hur jag ser kroppens utseende.
Jag tränar just nu sedan månader 5 reps pass med basövningarna och har lagt in mer vila mellan styrkepassen för att se om det ger resultat. Tidigare körde jag länge tvärt om med fler styrkedagar och många fler reps. Jag har testat att lägga in cardiodagar och att ta bort cardio, promenera eller inte, äta mer protein, lägga in fastedagar. Just nu äter jag som jag gjort mest senaste åren strikt keto med någon grönsak, 80-100 gr protein, 80 e% fett. Har ett hyfsat aktivt jobb.
Vad jag än hittar på så fortsätter trenden med svagt ökande fettprocent och minskad muskelmassa. Vikten är ganska samma +- något kilo.
Jag ser bara ett alternativ och det är att bygga mer muskler och köra TUNGT, that’s all. Om du bygger borde du bryta trenden.
Jag tränar sedan några månader så att jag gör fem reps set och ökar vikterna 2, kg varje pass eller nu senaste tiden när det börjar bli rejält tungt så ökar jag varje vecka- två veckor. Så jag antar att jag bygger då? Kanske tar det längre tid innan det ger resultat på muskelmassa?
Då låter det orimligt att du skulle bli fetare och få mindre muskler?
Ja, eller hur. Om jag bara ser till fettprocent och utseende: Jag tycker jag har ganska, utifrån mina egna erfarenheter, bra definition och kläderna passar bättre än vanligt i xs, så oönskat fett på det viset är det ju inte.
Och som sagt jag blir ju långsamt lite starkare hela tiden.
Kan det vara att det inte alls går att tro på inbody mätningarna då?
Jag verkar enligt inbody dessutom alltså ha sämre utveckling på benmuskler än överkropp, trots flitig marklyft och squatträning. Kanske kan jag göra mer för benmusklerna?
Inbody verkar inte pålitligt i så fall, du får nog satsa på en annan mätmetod eller skita i att mäta.
I sin bok lchf och träning så rekommenderar Jonas Bergqvist att man ska ligga mellan 50-100 gr kolhydrater om man tränar 3-5 styrkepass per vecka och över 100 om man är elit. Vad är dina tankar kring det? Jag tränar tung styrketräning 5 gånger per vecka och två av passen följs av 20 min HIIT. Plus att jag går 8000-10000 steg per dag. Målet är att minska i fett, bygga muskler och bli en stark och vältränad mamma som formmässigt peakar vid 35 🙂 äter just nu runt 80 gr kolhydrater per dag och då till frukost och lunch eftersom jag tränar däremellan. Jag är lite sugen på att testa lägre i kolhydrater men vet inte om jag “vågar”. Är rädd att jag tappar i muskelmassa. Vad är anledningen till att Jonas rekommenderar så pass mycket kolhydrater? För hans råd kan väl inte klassas som keto?
Nej hans råd är inte keto, han anpassar råden för att de ska fungera för de allra flesta. Jag skriver något liknande i min bok Hormonsmart mat och effektiv träning, men det betyder inte att det inte går att träna och bygga i ketos. Jag har aldrig (inte på 7 år) legat så högt som 50g kolhydrater, det har varit 0-20g hela tiden. Det händer då och då att folk frågar mig vad jag tror om det här, så jag antar att jag inte klassas som muskulös eller vältränad ännu. Men jag vet att jag kommer göra det nu när jag har en bra träningsrutin och är otroligt konsekvent, så proof will be in the pudding, i alla fall för mig 🙂
Du är ju skitvältränad och har ju bättre muskeldefinition än de flesta tjejer. Sen kanske inte det där vätskefyllda fluffet men varför skulle man vilja ha det ändå liksom 🙂 Skulle du säga att det finns personer inte bör träna på keto? Vem i så fall? Är så sugen på att testa men är lite orolig att det ska påverka mina hormoner negativt. Har en tid av stress bakom mig och även om jag känner mig återhämtad idag så är jag lite orolig för mina binjurar.
Tack Annika! Om du är orolig för dina binjurar är ju keto helt klockrent, finns ingen mer läkande kost. Jag tror absolut inte du behöver oroa dig, om det inte funkar så är det ju bara att sluta igen 🙂
Hur vet man om det inte funkar då? Är orolig för hormonell obalans och att jag med min envetenhet bara ska köra på och göra mer skada än nytta. Fasen va man tänker för mycket ibland. Men tack för din grymma guldgruva till blogg! Lyssnar för fullt både på ketopodden och healthfylpursuit som också har fokus på keto.
Tack för att du tar dig tid att svarar på alla kommentarer!
TESTA!!! 😉
Hej Martina!
Förr körde jag alltid BCAA under träningen men kunde inte ta en full skopa som det står rekommenderat (tror en skopa är 10 gram?) för då gick jag ur ketos :/ lite mindre än en halv skopa var det enda som funkade. Tydligen gick jag dessutom lättare ut ketos om jag drack upp hälften EFTER träningen, kanske för att förbränningen började avta?
Efter att ha läst dina artiklar har jag helt bytt mot Leucin och det går hur bra som helst 🙂 bara ketos.
Det jag funderar på är när du nämner att du ändå säger att BCAA är bra och funkar mycket bättre när man är i ketos osv, men hur tycker du jag ska kombinera Leucin med BCAA om det är större risk att jag går ur ketos med BCAA? Hur är ditt egna upplägg för att det ska funka? Våra kroppar är så klart olika och har lättare eller svårare att hamna i ketos.
Jag använder inte BCAA längre men gjorde de tidigare, jag går också ur ketos av BCAA. Det är inte obligatoriskt att supplementera, man kan käka ägg och tonfisk och få sitt BCAA där istället 🙂 Leucin är bra, så hade jag haft en burk hade jag definitivt kör på de!
Okej! Jag minns att du skrivit om det här i ett inlägg med rubriken kosttillskott för 2017 tror jag. Trodde du ansåg det som keto-ok då eftersom du beskrev att det var ett av dina tillskott inför 2017?
Jag syftade på bcaa nu alltså.:)
Ja? Detta inlägget är från sommar 2016, nu dricker jag BCAA och det funkar jättebra. Man får göra på 2 sätt: 1) Dricka det hela dagen kontinueligt, 2) Mixa det med kokosfett. Båda fungerar fint! Om man shottar BCAA runt träningen får man en insulinspik. Vissa vill ha det.
Superbra info! Så hur mixar du det med kokosfett? Har du vätska+ olja+bcaa då? Och funkar bcaa fortfarande som muskelbesparande och fettförbrännande om man dricker det i små portioner hela dagen?
Vatten (varmt) BCAA + kokosolja = mixa, jag dricker det för att ligga på + på aminosyrasyntesen och för att få i mig mer vätska. Dricker annars för lite, detta är ett knep som funkar för mig.
Hej Martina,
Tack för ett mycket intressant inlägg.
Skulle du vilja utveckla varför kortisol är muskelbyggandets värsta fiende? Jag har kortisolbrist och ersätter detta med kortison i tablettform, jag har alltid tagit lite extra en stund innan träning för att ha ordentlig ork. Men då kanske jag gör helt fel? Eller är det under återhämtningen som man inte ska ha höga kortisolnivåer?
Kortisol är ett katabolt hormon så under träning är det helt okej men inte under återhämtning eftersom man då vill vara i en anabol fas.
Okej, tack! Då fortsätter jag med högre nivå under träning och lägre under återhämtning 🙂
Det låter smart!
Hej, Martina!
Jag vet att du har skrivit många inlägg om karriär och personlig utveckling, så jag undrar om du har några tips.
Jag har ett problem. Jag är en 25-årig tjej som för en månad sedan fått min samhällsvetenskapliga magisterexamen inom ett område som borde ge bra arbetsmöjligheter. Problemet är bara att jag inte hittills under min studietid har fått ett jobb relaterat till mitt studieområde. Jag har ingen passande erfarenhet att lägga på mitt CV. Jag har länge lidit av social fobi och den har hindrat mig från att våga söka mer krävande jobb. Har bara jobbat som städare och i ett kafé. I dagens läge har jag kommit nästan helt förbi min sociala ångest och fobi. Jag försöker hitta ett jobb som passar bra ihop med mina studier och som är mer krävande och utvecklande, men det går inte! Jag har ju ingen erfarenhet.
Har du några tips för hur jag t.ex. kan framhäva mig bättre på arbetsmarknaden eller helt enkelt nå mina mål?
Hej J,
jag förstår precis och jag var i exakt samma situation själv. Det enda alternativet som jag såg var att flytta till en större stad med mer arbetsmöjligheter, och samtidigt söka ALLA jobb inom rätt område och inte ge sig. Jag sökte även jobb i Norge, USA, Kina osv. Arbetsmarknaden i Sverige är väldigt brokig, man får ha tur och vara väldigt ihärdig.
Hej Martina.
Vart ska jag köpa boken så att jag får den fraktad till Norge?
http://www.bokus.com/bok/9789163611674/hormonsmart-mat-och-effektiv-traning/ här!
Tack Martina :-)!
Det är dags för en kommentar angående dina texter.
Jag är sån som läser mycket, överallt, allting.
Läser din blogg nån gång i veckan och jag måste säga att den är fantastiskt bra.
Du har ett mycket lättförståeligt språk – vilket gör läsningen rolig och lättbegriplig.
Har börjat små steg mot ketos – min kroppssmärta (efter bilolycka) har minskat rejält nu när jag minimerat socker och kolhydrater samt äter 16:8 åtminstone 3-4 dagar i veckan.
Tack Michael jag uppskattar din kommentar mycket, jag blir otroligt glad över att höra att du minskat din smärta! Det är fantastiskt 🙂
Min värk som jag brukar ha i ländrygg, höfter och även ner i benen, pga ett diskbråck i ländryggen, blir mycket lindrigare när jag håller mig ifrån allt socker och kolhydrater. Jag märker rätt stor skillnad när jag någon gång fuskar och äter t ex kaffebröd och lösgodis. Det är skrämmande att läkarna bara skriver ut smärtstillande gång på gång till patienterna, nästan hur mycket som helst, utan att ens diskutera kosten. Jag har, trots många kontakter med olika läkare, under framför allt det senaste året, inte fått någon fråga alls om hur jag äter. De koncentrerar sig enbart på att få värken och smärtan att minska med olika typer av värktabletter. En del tabletter har en så skrämmande lista på biverkningar att jag inte ens vågat prova att ta dom! Det känns som om att de skulle göra mig mera sjuk än vad jag är idag, så då har jag hellre den värk jag har!
Ja visst är det läskigt!
Måste säga att den läkare jag har nu, lyssnar på det jag rapporterar kring minskat socker osv. Trots hans relativt höga ålder (tänker att han är skolad i det gamla) så är han förvånansvärd intresserad av kostrelaterade tankar.
Sist vi talade vid i telefon och han undrade vilka recept han skulle förnya, så blev han förvånad bär jag endast ville förnya 2 av recepten.
Jag skulle dock behöva mer jävlar anamma och strama åt maten något snäpp till. Är en riktig brödjunky – och hårt bröd med ost är underbart 🙂
Vad menar du med att 5 g BCAA motsvarar 20 g protein? Är de så att man kan stryka den extra kycklingfilen till middagen om man tar BCAA på tom mage efter träningen, eller motsvarar det bara samma proteinsynstes-stimulerande effekt som 20 g protein (typ vassle?) men att man fortfarande behöver byggstenarna från annat protein?
Ska köpa din nya bok så fort lönen kommer 😉 Läser hormonbibeln för andra gången nu.
Ja med BCAA behöver du mindre mängd protein för att det är mer effektivt, mest för proteinsyntesstimuleringen förstås. Byggstenarna måste inte komma från protein enbart, mat i allmänhet är bra byggstenar. Roligt att du gillar hormonbibeln!
Halloj Martina!
Sist jag beställde lite kosttillskott hade jag väldigt bråttom, lade utav misstag två påsar glutamine i “varukorgen”, utan att jag märkte det, hade varit inne och läst om dem men antagligen klickat på “”lägg i korg tyckte dock det blev dyra tillskott men var på språng och skulle skynda mig och då blir det lätt lite fel… Jo, så nu undrar jag det kan fungera med glutamine som med l leucinet vill ju gärna använda det nu när jag ändå klickade hem det, om det är bra vill säga?
(Är lat orkar inte skicka tbx)
Tack för alltid så intressant läsning härinne!
Men stämmer det att om man deffat och ligger på kaloriunderskott samtidigt som man styrketränar, kan man behöva lägga till lite extra kh någon gång i veckan för att hålla ämnesomsättningen uppe? Jag tänkte då typ sötpotatis, kidneybönor och banan som du nämner i boken.
Det är främst för folk som inte äter LCHF, men det kan vara intressant att testa för alla (som tål det!) Jag har perioder där jag kör mer bönor och sötpotatis för att växla om, men jag faller alltid tillbaka till keto igen för att kroppen gillar det 🙂
Intressant det här, tänk att bodybuilders på 70-talet under Arnold’s era åt high protein, low carb.
Finns en hel del videos på youtube som berör ämnet, vad dom åt på den tiden.
Massor med kyckling, fisk, ägg, keso samtidigt som dom undvek allt vitt som bröd, pasta, ris osv.
Det hade varit så intressant att läsa ett inlägg om din “fitnessresa” – typ från när du inte tränade alls tills nu! 😀
Ja, jag har skrivit om det lite då och då samt i min bok “Fettfrälst” men ska skriva mer om det, det var ett bra tips! 🙂
Hej Martina!
Tack för ännu ett bra inlägg.
Jag undrar om du har några tips på hur man kan få igång en förstörd ämnesomsättning?
Jag går väldigt långsamt ner i vikt (behöver gå ner minst 30 kg) trots LCHF och styrketräning med PT flera gånger i veckan.
Det går framåt och min kropp har blivit mycket finare, men tappar inte mycket mer en ett kg i månaden och skulle vilja få bättre resultat.
För tre år sedan så körde jag en svältdiet med max 500 kalorier om dagen i ett halvår, och jag är nästan säker på att det är det som sänkt min grundmetabolism. ?
Alla säger bara att man ska ha tålamod och vänta men jag söker ytterligare aktiva åtgärder som kan fungera.
Tack på förhand om du har några tips!
Jag har svårt att tro att din metabolism är förstörd, men om du själv känner att det är på de sättet så är det säkrast att ta det lugnt och fortsätta i långsam takt. Om det däremot är så att du äter för stor matmängd eller saker du inte tål (gör dig förstoppad, höjer ditt insulin, får dig att lagra in vätska) så är det dags att titta på de exakta livsmedlena. Vissa tål inte ägg och smör, andra tål inte mejerier överhuvudtaget. En del behöver byta ut kyckling mot fläskfärs, eller fläskfärsen mot fisk! Det finns mängder med trix man kan göra, man måste bara börja i någon ände och testa sig fram.
Svullenheten och plufsigheten når inga gänser just nu. Känns som om jag gått upp 3kg plufs, en kollega frågade idag med i all välmening.. Hon svullnar själv av gluten.
Idag är kombon värsta möjliga, PMS svullen plus lite väl stora avsteg i helgen (lite smågodis) och i tisdags (en väldigt tunn surdegsmacka). Tycker annars att jag sköter kosten. Men veckorna innan mens så blir jag en boll för att sedan tappa 2 kg vatten igen.
Hur ska jag bli av med detta (förutsatt jag inte gör avsteg)?
Boken kommer med posten inom kort och den kommer läsas noga från pärm till pärm.
Innan årsskiftet ska jag kunna gå armgången på barnen skola med min 9 åriga dotter! Hon kan ju!
Testa maskrosté det är väldigt vätskedrivande, och titta noga på din kost om du äter något du inte tål. Är du överkänslig mot ägg? smör? Använder du mandelmjöl eller kokosmjöl?
Maskroste ska jag prova. tack för tips
Äter en del smör men känner inget fysiskt obehag av det. Ägg har jag inte ätit denna veckan, och det är ytterst sällan jag använder mandel och kokosmjöl.
jag påverkas otroligt mycket i kroppen beroende på var i cykeln jag är. Jag märker stor skillnad på hur magen fungerar och även på andra fysiska funktioner. Då jag lider av inkontinens (tjoho jag är uppskriven för operation) så märker jag också att det är bättre veckorna före ägglossning och betydligt sämre efter. har fått det förklarat att det är en hormonell reaktion och därför reagerar magen annorlunda de veckorna.
Men hur kan jag lindra det?
La om kosten till LCHF i första hand för att minska de mentala PMS problemen.. Men de fysiska finns kvar.
Hoppas på att din bok ligger i brevlådan idag! 🙂
Det är lite lurigt att svara på såhär… det hade varit lättare om jag fått följa med dig en heldag haha. På distans kan jag mest gissa :/
Jag tänkte bara tipsa om progesteron. Svängningar i både vikt, svullnad o även hur tarmarna fungerar, beror ofta på att progesteronet kan ligga lite lågt hos kvinnor och man kan bli hjälpt av progesteronkräm (el annat progesterontillskott). Kroppens kemi är ett komplext system ffa för oss kvinnor med alla hormoner inkluderande könshormoner men även sköldkörtel, binjurar etc. Var själv i superform för något år sedan men fick sedan problem med både sköldkörtel och binjurar och även svajiga hormoner pga åldern (50 år). Tycker det är så svårt med de där 3-4 kilona som biter sig fast och hittar inte heller min “sweetspot” (kesos eller inte kesos) längre då kroppen nu reagerar annorlunda. Tydligen kan kombinationen fasta o kesos vara negativt för omvandling av T4 till T3. När jag är i ketos går jag ner 2 kilo sedan vänder det upp igen… Suck, hittar som sagt inte den macronutriella balansen längre!
Och jag blir bara sådär pluffsig jag 😉 Men så lever jag inte riiiktigt som jag lär än men vet ju vad som funkar, egentligen. Det handlar ju nu bara om att faktiskt äta så som jag VET att jag mår bäst av. Det svåraste är just sömnen. Tror jag var uppe 10ggr inatt i och med barnen och då blir man så jävla trött. Och är jag trött blir jag sötsugen. För det mesta tar jag inget sött men det blir mer frukt eller nåt som inte riktigt stillar suget utan just skapar pluffsig känsla.
Jaja, jag vet ju hur jag vill göra. Jag ska bar göra det också 😉
Spännande! Tänkte inte på att det kan fungera så här. Det här inlägget kom precis när det behövdes.
Jag gjorde ett rejält avsteg igår (både bakverk och alkohol) och tycker paradoxalt nog att jag känner mig lite tightare idag, och inte alls lika plufsig som jag trodde..
Och det gör det ju helt klart lättare att kliva upp på hästen igen utan att börja bli ledsen för att man svek sig själv lite, om inte annat.. 🙂
Ångar vidare..
Hej!
Har du funderat på att göra någon Facebookgrupp för personer som träna i Ketos? ☺️
Jag har haft det men det är ett ganska lågt intresse i Sverige, kolla in ketogains på facebook där är några 🙂
Tack för påminnelsen om de viktiga punkterna för muskelbyggandet! (Vilket dag som helst nu ska jag börja sköta sömnen… lovar!!!)
Jag valde BCAA-kapslar för att slippa sötningsmedel – men är kanske pulver löst i vatten lättare för kroppen att ta upp?
Och så vill jag bara passa på att fråga hur länge “Fucksugarshop” ska ha hemsidan nere för ombyggnad?! Jag är sjukt sugen på att köpa era coola kläder till sommarens träningspass.
Haha inte förrän du slutar jobba natt 😉
BCAA-kapslarna är okej, men det tas upp snabbare i pulverform. Det finns utan sötningsmedel, men den är inte så god direkt.
Fucksugarshop behöver en ny leverantör så… vi vet inte ännu.. 🙁
Man kan äta Cheesecake på Starbucks i Shanghai, om man vill.
Haha det går inte för sig, den är INTE god!
Hej Martina!
Du är verkligen en inspiration!
Har du något tipps på några bra aminosyror då jag inte kan så mycket om produkten ?
Kram Emma
Aminosyror hittar du överallt, i vilken sportbutik som helst! Jag tror att MMSports har billigast BCAA 🙂
Hej! Finns det nån biokemisk förklaring till varför det kan kännas som att kroppen tightar till med extra kolhydrater? Jag äter vanligtvis strikt, ketogen LCHF och tränar tungt, men ibland blir det en måltid med lite bönor eller sötpotatis och då brukar jag tycka att kroppen känns och ser tightare ut morgonen efter. Har hittills trott att jag inbillar mig för att jag tänkt att effekten borde vara den motsatta, alltså ett plufsigare utseende och en uppsvälld känsla på grund av extra vätskeinlagring tillsammans med de extra kolhydraterna?
Tack för en superbra blogg och jätteintressanta böcker! 🙂
Ja, osmos.
Allt vatten som ligger i underhuden åker in i musklerna istället, det ger den lite torrare looken om man har låg fettprocent.
Hur mycket mat äter du på ett ungefär när du bygger muskler?
Har oxå köpt boken, har med den i min väska jämt och löser så fort tillfälle ges ??!!
Du är GRYM, tack för att du delar din kunskap/ Caroline
Tack Caroline, jätteroligt! 😀
Jag räknar inte utan känner bara vad min kropp behöver. Om jag tränar hårt kan jag drabbas av “proteinhunger” och då äter jag allt protein jag ser, men annars så keto jag kan givet att jag bor i Kina. Kalorierna svänger kraftigt från inget (fasta) till 3-4000kcal om dagen.
Hej! Jag har köpt din bok och tycker att den är toppen.Massor med bra och nya kunskaper.Har bestämt att jag ska börja styrketräna igen, och ska ta träningen på allvar.Är noga med kosten och med kläder.Nu är det dags att träna på rätt sätt.Tack för en underbar blogg och alla bra böcker som du skrivit.
Tack Anna, vad glad jag blir!