Något som jag har börjat ägna mer och mer tid åt är meditation, för det fungerar verkligen och jag vill rekommendera det till ALLA människor. Min spådom är att meditation kommer vara lika vanligt som att gå till gymmet i framtiden.
Lite tabu
Att meditera är lite tabu för att det anses flummigt, oseriöst, konstigt, religiöst och jobbigt. Många “har inte tid” att sitta ned 5, 10, 15, 30 minuter om dagen och bara lyssna/känna in sin andning.
Egot skriker
“Det funkar ändå inte!” “Det är meningslöst” “Så tramsigt, vad ska hända egentligen?” Ja rösten i huvudet vill verkligen inte vara tyst, för det är just det som meditationen går ut på. Att skapa stillhet i hjärnan och få tyst på den babblande tjatkvarnen som kommenterar allting.
Fördelarna
Genom att skapa stillhet inombords så kan man lättare höra sin intuition, man får lättare att lyssna på sin kropp och “gå på känsla” för vad som är rätt eller fel för en själv. Man kan lättare avgöra om man ska satsa på en viss sak; en viss typ av träning, ett jobb, en partner etc. Man får upp svar på problem man har gått och grunnat på och man blir mentalt SKARP och STARK.
Framgångsrika människor mediterar
Det är ingen slump att framgångsrika personer mediterar och har lärt sig att TA ANSVAR och HANTERA sina inre tillstånd. Dave Asprey mediterar, Mattias Ribbing mediterar, jag kan räkna upp hur många som helst – ta Oprah till exempel, även hon mediterar.
Beroendeproblematik och hetsätning
Dessa två tillstånd kan botas helt och hållet med meditation och många människor har gjort det. Det handlar om att kunna acceptera starka känslor i kroppen, och sitta sig igenom dem, TILLS de försvinner. De försvinner nämligen alltid – allting är förgängligt – allting uppstår och försvinner. Man kan meditera på en känsla, man kan meditera på smärta, man kan meditera på hunger, sug, abstinensbesvär. Det är en väldigt kraftfull metod.
Såhär går det till
Det finns många olika tekniker man kan använda, men jag tycker att meditation ska vara enkel och inte inkludera mantran, bilder eller visualiseringar. Det bästa är att vara så “tom” som möjligt.
1. Sitt eller ligg
vissa tycker inte att man får lov att ligga men det går jättebra. Bara man inte somnar. Man kan sitta på en stol, eller så kan man sitta på golvet med benen i kors. Det som känns bekvämt
2. Andas med stängd mun
Tänk “in, in, in” för varje in-andetag och känn samtidigt luftströmmen genom näsborrarna och ända ned i lungorna. Sedan tänker du “ut, ut, ut” när luftströmmen går från lungorna och ut genom näsan.
3. Känn efter
När du kan KÄNNA luftströmmen i själva näsan, så slutar du tänka “in in in” “ut ut ut” och KÄNNER istället HUR det KÄNNS inne i näsan där luften passerar. Följ inte andningen ned i lungorna utan stanna med fokuset i nästan. Hur känns det? Är det varmt? Kallt? Någon annan känsla? Fokusera på den känslan. Iaktta den.
4. Ett andetag räcker
Ett medvetet andetag per dag kan räcka och göra stor skillnad. Om du verkligen inte kan sitta still eller koncentrera dig, börja där.
Sätt en klocka på 5 minuter och se hur det känns, om du är mer hardcore kan du testa 20 minuter. Mer än så behövs inte.
5. Varje dag
Försök få till åtminstone 5 minuter, men gärna mer än så – varje dag. Det är ingenting som tar tid vad din hjärna än säger – det GER tid!
Utmaningen
Ska skulle vilja utmana främst DIG som lider av SOCKERBEROENDE att anta en meditationsutmaning! Kan du klara att meditera minst 5 minuter per dag veckan ut?
Vågar du anta utmaningen?
I veckan kommer den ‘definitiva’ boken om meditation och mental utveckling, skriven av en av världens ledande intellektuella, Sam Harris,
PhD i neuroscience
med mer än två års sammanlagd retreaterfarenhet
Här första kapitlet gratis, i både skrift o ljud:
http://www.samharris.org/blog/item/chapter-one
En oförglömlig upplevelse! Humoristisk, kristallklar, provokativ
Tack för tipset, personligen är jag inte sååå impad av Sam Harris men han är bra 🙂
Julie, sockerberoende och abstinent matmissbrukare, anmäler sig som frivillig att testa en vecka fr.o.m. idag. Får inte använda min älskade bettskena på två veckor så nu måste jag ta hand om min stress istället (är sällan så att det onda inte för ngt gott med sig;-P)! Ska försöka komma ihåg att rapportera resultat sen:-)!
Meditera är verkligen något fler borde prova på! Har mediterat i perioder sedan 25-årsåldern, en lättvariant men dock – det har hjälpt mig när migrän varit för jävlig, när stressen rivit i magen, när känslor huggit hjärtat i småbitar o s v.
Använder mig av ett mantra för det passar mig men det är inget måste egentligen, för mig är det mer ett sätt att varva ned och komma i meditativt “mode”. Använder det ibland när jag är ute och promenerar och tankarna börjar snurra lite för mycket – ganska snart börjar tankarna lugna sig så jag får njuta av att vara ute och gå istället…
Just nu är mitt projekt att gå regelbundet till gymet utan ursäkter, när det sitter ska jag ta tag i mediterandet mer fokuserat – jag funkar så, vill helst ta en sak i taget för att komma in i bättre banor…
En sak i taget är väldigt bra 🙂
Jag har några mantran som jag kör med, en handfull nonsensord som har en positiv (humoristisk) innebörd. Det får mig på bra humör och fungerar som “bakgrund”. De går i en viss takt som stämmer överens med andning och kroppsrörelser (en lätt gungning). Efter en kort stund “glömmer” jag mantrat och blir helt tom, klar. Det får mig att komma in i det. För mig fungerar det att meditera korta stunder i taget, när jag känner behovet. Jag tror nog att meditation är väldigt personligt, alla kan nog uppleva det på olika sätt. Skriv gärna mer Martina, om hur du upplever meditationen och vad det ger, och vilka varianter som finns mer.
Det ska jag göra! 🙂