Det här inlägget är för bönfrälsta (jag är inte där själv ännu) men har fått en mängd läsartips om den svarta bönpastan.
Den här spagettin är gjord av svarta bönor och ingenting annat. Det borde alltså vara helt likvärdigt med svarta bönor som är okej som RS-tillskott. Glöm inte tillsätta kefir eller surkål för bästa effekt! Du kan läsa om mitt kefirrecept här.
4 portioner på 200g á 32 kr
100g ger 322 kcal, 45g protein, 3.6g fett och 16g kolhydrater
Jag har testat bönpastan 2014 när jag gjorde ett blodsockerexperiment tillsammans med Nutrinick. Den påverkar inte mitt blodsocker i alla fall, men kan inte gå i god för hur det funkar för diabetiker. Om man gillar bönor och använder det i sin kost är det helt klart ett roligt alternativ!
Ett spartips!
Bönpastan är 3 kr billigare på Apotea, många bäckar små….
Har jag fattat helt fel… bönorna ska väl vara kalla för att få RS-effekten eller gäller det bara potatismjölet?
Eller är det bara kalla bönor före maten och varma i maten typ chili con carne?
Jag bläddrar vilt i Bönboken och försöker sortera bönor för RS och bönor för lågt kolhydratinnehåll med viktnedgång.
Författaren praktiserade LCHF tillsammans med RS och träning av muskler för att förbättra sitt måltidsinsulin (sid 53).
Vad händer om man byter bönor och kimchi mot ett piller med probiotika, är det likvärdigt?
Pastan har jag i skåpet men inte testat än…
Jag vet inte, jag är inte insatt i det här med bönor och förstår fortfarande inte hur det funkar riktigt. Kallt potatismjöl verkar funka, hur och varför bönor eller bönpasta funkar… det vet jag inte!
Probiotika är ju bra (av rätt sort) och kimchi, bönor är fortfarande ett frågetecken men skriver om det för att många ändå verkar få använding av det.
Jag fortsätter med mina P:n, pillerform och potismjöl.
Haha höll närapå att bli en sällskapsresa här 😉
Potatismjöl måste vara kallt, men inte bönor. Det är en annan typ av RS. Däremot kan det bli lite mer RS i bönorna om man kyler ner dem efter kokning, och sedan återuppvärmer. En bra idé om man kokar bönor eller bönpasta är att göra en stor sats, spara resterna i kylen. Sen värma på när man behöver igen. Då blir det lite mer RS. Konserverade bönor är redan kokta och kylda, dem kan man äta varma eller kalla.
Hur vet man att detta sätt att hantera bönorna påverkar den resistenta stärkelsen? Det enda jag hört är att nedfrysning eventuellt kan öka mängden rs
I den här Harvardartikeln står det så här: (Det finns referenser till studier också)
“Fully cooked legumes contain only about 4-5% of their total weight (on a dry basis) as resistant starch, regardless of how long they are cooked.
Cooling the cooked legumes for up to 24 hours in the refrigerator increases the level of resistant starch to 5-6% of the total weight (dry basis) by allowing some of the starch molecules to recrystallize. Canned whole beans contain about the same amount, as do canned refried beans (10).”
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/2015/11/16/ask-the-expert-legumes-and-resistant-starch/
Samma förfarande med bönorna sänker GI på kokt potatis vilket förespråkas till diabetiker.
En äldre studie från Lund
http://diabetesportalen.se/arkiv-foer-nyheter/boenor-kan-mota-oevervikt/
Och en lite nyare mer inriktad på RS
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352364615300389
Den är supergod och har bra spagetti-konsistens. Jag gillar den verkligen för att det är just svarta bönor. Brukar kyla av den lite när den är kokt och sen lägga på tex köttfärsröra som är varm. Dock en grej jag äter endast någon gång i månaden högst eftersom det är en produkt som processas i fabrik.
Bra att vara försiktig med allt processat!
Jag är lite tveksam, det står vad den är gjord av – men inte hur. ‘Mjöl av bönor’ . Kokta bönor eller torra malda till mjöl?
Jag har tyvärr sett det göras ibland av kockar för att bygga upp struktur i vissa rätter .
Den är riktigt god!
Vilket bra tips! Just den svarta bönpastan har jag missat helt! Har bara sett de som är gjorda på soja, kikärtor och linser linser.