Den här bloggen handlar om biohacking och ketogen kost och anledningen till att dessa två går hand i hand är att ketogen kost eliminerar risken för nästan alla välfärdssjukdomar, tillåter en att hålla en låg fettprocent samtidigt som man bygger muskler, förlänger sina telomerer och kan fokusera långa stunder varje dag. Varenda framgångsrik biohacker (världen över) äter ketogent på något sätt, antingen cyklisk ketogen diet, ketogen kost + olika varianter av fasta, re-feeds eller terapeutisk/medicinsk keto.
Hela silicon valley äter ketogent av en anledning; högre mental och fysisk prestanda!
Jag har ätit på det här sättet i drygt åtta år, min mailkorg fylls varje dag av människor som har förändrat sina liv till det bättre med den här kosten och jag är ganska övertygad om att det är helt överlägset.
Därför känner jag inte för att vara någon slags barmhärtig samarit och godkänna aggressiva kommentarer från förespråkare av 90-talets kostmodell a la livsmedelsverket. Varför ska jag bjuda på det? Varför ska jag bjuda in till en debatt jag inte vill ha? Jag är inte ens särskilt intresserad av kost, det är långt ifrån mitt största intresse men jag dras in i den debatten hela tiden på grund av mitt extrema sätt att leva. Ja, jag lever extremt och jag vet om det.
Varför jag raderar kommentarer
Jag har pendlat lite mellan att bara radera och att faktiskt skriva ut när jag raderar kommentarer eftersom jag vanligtvis godkänner och svarar på precis allting. Jag tänkte i min enfald att det kanske var ärligare att visa tydligt vad jag tycker som i exemplet ovan.
Vissa tycker dock att bara för att man har en plattform så är man SKYLDIG ATT PUBLICERA ALLTING, vilket inte är sant. Vissa tycker också att om man INTE publicerar allting så kan man inte stå för vad man tycker, vilket inte heller är sant.
På sin egen plattform är man dock ansvarig för att det hålls god ton och blir en trevlig stämning för vi har faktiskt ett litet community här där jag vill att vi som valt att intressera oss för N=1, Biohacking, livsstilsoptimering ska känna oss trygga och välkomna.
Här inne ska vi inte behöva motivera varför vi prioriterar vår egen hälsa först, vi ska inte behöva argumentera kring huruvida socker- och matberoende är ett riktigt beroende eller inte och vi ska inte ha dåligt samvete eller känna skuld och skam för att vi vill prestera på topp. Punkt.
Nyfika och intresserade frågor är såklart alltid välkomna, ingen fråga är för dum för att ställas. Sen gör var och en sin egen bedömning för vad som verkar rimligt och inte, vad man själv väljer för livsstil 🙂 Alla får vara med så länge man är respektfull, trevlig och bidrar till diskussionen.
Jag ville bara göra ett litet förtydligande.
Tack för en bra blogg. Min fru pratade om din blogg, surfade in och min första tanke var. Gud, vad tröttsamt ytterligare en utseende och kroppsfixerad kvinna som försöker slå mynt av sitt kost- och motionsintresse. Men vad fel jag hade, så uppfriskande med någon som bloggar om ett intresse utan att försöka tjäna pengar OCH har ett vetenskapligt angreppssätt OCH lägger ansvar på individen att tänka själv OCH skriver bra. Jag provar Keto just nu. Tidigare åt jag mest grönsaker, lite kött och mejeri. Plus att jag fastar två till tre gånger i veckan. För mig har det varit en revolution pga av mycket färre förkylningar. Men jag har varit lite trött och orkeslös framförallt på kvällar. Det som fick mig på Keto var just att jag kanske skulle få mer energi. Eftersom jag är lite extrem hoppar jag rakt på 80% fett Tack för en bra och inspirerande blogg.
Tack själv fredrik, intressant reflektion och iakttagelse av min blogg.
Hej igen. Måste dubbelkolla en sak rörande autofagi som är något jag strävar efter, jag trodde den bara uppstod under vatten/te/kaffe-fasta och har tänkt dra igång med mer seriös fasta när jag väl är ketoadopterad(eller en fat burning beast som Mark Sisson säger). Nu såg jag ett av dina kommentarssvar på din Insta: “ketos ger autofagi all day evvy day för att biokemiskt är svält, fasta & ketos samma sak. Men du måste vara konsekvent å inte stressa kroppen med koffein, om du kaffe-fastar får du ingen autofagi tyvärr”. Stämmer det verkligen så är ju det toppen, kan du utveckla det eller kanske skriva ett inlägg om autofagi, hur man når det och vad det gör med kroppen?
BTW1: Har du personlig konsultation?
BTW2: Kul att höra dig på paleoteket, skulle vara kul och höra dig och Karl diskutera kost och träning…hoppas du kommer tillbaka till dem, de har en riktigt bra pod. Jag tror det skulle bli en annan typ av diskussion med Karl än när du är hos Colting även om de poddarna också varit riktigt bra och väldigt underhållande.
Tack John!
Jag hade gärna diskuterat kost med Karl, det hade varit jätteskoj! 🙂 Och ja, är du straight edge keto så får du autofagin hela tiden, men det kräver att du är MINUTIÖST keto.
Jag har tyvärr ingen personlig konsultation.
Oj, kanske lättare att lyckas med autofagi genom fasta? Är autofagi igång om man har +1.5 i ketoner på blodmätning eller måste man högre? Kan man lyckas missa autofagi trots höga blodketonvärden?
Du och Karl, vilken kunskapskombo!
Ja det är lättast att bara vattenfasta, då vet du att du lyckas efter dag 3 eller nånstans där.
Om du har +1.5 mmol/l i ketoner och under 4.5 mmol/l i blodsocker och inte äter något som förgiftar dig, typ alkohol så är autofagin igång ja.
Tack för din blogg som ger mycket bra kunskap! Jag har ätit paleo 1.5år och är nu inne på tredje veckan med ketogen kost. Enligt blodmätaren går det sakta framåt och toppade igår på 0.9 i ketoner, pendlar lite på BS mellan 4.5-5.6. Har hoppat över frukost 2ggr annars så äter jag regelbundet, äter lite mjölprodukter(grädde, ghee, hårdost) annars ganska strikt. När borde ketoner nå +1.5 samt att BS blir stabilt, är det efter de första 6v eller tar det längre tid? Jag väntar lite på den omtalade boosten och vill bättra på mina träningsresultat, energinivån är jämn över dagen men ingen boost och väntar spänt på att uppleva större mental clarity. Har hittills ställt om utan att tappa en massa i vikt vilket jag inte vill, gjorde ett tafatt försökt innan jul men rasade då i vikt. Har du testat kreatin och kan det påverka ketos? Hur viktigt är det med att addera kallt potatismjöl utrört i vatten, är det en tweakning om man inte uppnår stabilt BS? Anser du att ketogen kost är lika bra mot inflammationer i kroppen som AIP eller är AIP snäppet mer optimerat för att få ordning på tarmhälsa och inflammationsgrad trots högre andel kolhydrater? Vad tycker du om att göra blodtester som typ Coltingpaketet på Werlabs?
Många frågor och jag förväntar mig inte svar på allt men hinner du får du gärna svara på något.
Mvh John
Kreatin påverkar inte ketosen, potatismjöl är inget måste heller. Jag tycker att AIP och keto är väldigt lika, men keto har väl mer fett. Jag har inte läst om AIP på ett tag så jag kan inte exakt vad som är godkänt och inte. Jag har för mig att det var keto minus några saker?
Äter du 200g fett om dagen eller mer?
Tack för svar. Jag ligger på ca 150-250gr fett per dag, ca 20-30gr kolisar och lite högt med protein(100-150gr), har inte perfekt fördelning varje måltid. Hur funkar det om jag äter bra ratio på morgonen, för lite fett på lunch men tar igen det på kvällen? Behöver man sträva en bra ratio varje måltid, kanske iaf i början?
AIP är typ keto plus frukt/bär/vissa rotfruker men minus nattskuggeväxter/ägg/vin/nötter och helt mejerifritt, lite mer fokus på fermenterade saker och benbuljong. AIP är väl typ 100-150gr kolisar så det ger nog ingen ketos, bygger helt på paleo men mer restriktiv och är en tilfällig kost tills man läkt tarmen och man kan börja återintroducera. Syftet med AIP är att allt som kan vara negativt för tarmhälsan och kan verka för läckande tarm utesluts till man har läkt.
Om du ska vara keto behöver varje mål vara 80% fett, gärna att varje sak du stoppar i munnen har den fördelningen.
Tack för klargörandet!
Halloj!
Först vill jag bara ge dig all cred i världen för ditt jobb med blogg, böcker, podd och att delge din kunskap/tankar på alla sätt som går! Älskar dina böcker och kan inte få nog av dem, fortsätt med det du gör! ?
Nu över till min fundering. Lite här och var har jag mer och mer börjat se “keto” recept och hashtaggs på keto grejer som inte riktigt känns så keto alla ggr. Exempelvis innehåller många recept och bilder till viss del fett, men mycket annat lullull som mandelmjöl och sötning. Tycker det känns lite missvisande att stämpla det som ketomat, fast än det kanske mer får en ur keto? Är det något du reflekterat över som är en riktig Keto Queen? ?
Tack!
Ja såklart, det finns så många (amerikaner främst) som tror att de är keto men inte ens kommer i närheten av svensk LCHF. De kan inte käka 60% fett (eller mindre) och tro att de ska få några gainz… nått gonna happen!
Hej! Jag vill börja med att tycka dig för all kunskap du sprider! Jag äter själv ketogen kost ( efter inspiration från dig) men jag har en fråga om mitt BS som alltid är ” högt” (ca 5,5 )en timme efter träning. Jag äter frukost innan som är en avokado, tre stekta ägg och kaffe med mct olja. Kan det vara pga kaffet eller är ett förhöjt BS ok efter träning? Ligger alltid runt 4,2 annars, även efter måltid.
Brukar vara normalt att BS höjs efter träning för att träning = stress, men tar man bort kaffet och ökar fettet så kan man få BS-sänkning efter träning istället.
Du är stor. Tyvärr verkar dock de flesta människor bli aggresiva i olika grader mot andra människor/länder/mm när de tänker annorlunda än dom själva. Är då den annorlunda tyckaren mindre, mer fåtalig eller svagare än dom själva växer aggresiviteten ofta i samma grad. Kan räcka att man tycker annorlunda om så löjliga saker som ett annat fotbollslag eller annan musik. Inte undra på alla krig. Kanske det beror på människors kontrollbehov, vet ej.
Det är väl inget fel på tallriksmodellen. Problemet är väl att majoriteten inte äter enligt den. Skulle vi följa dom satta kostråden skulle vi få bort en stor del av de s.k. välfärdsjukdomarna.
Jag tror inte det, tror det är för mycket spannmål och så…
Martina
Jag trodde att du skulle redigera bort liknande kommentarer. Men du kanske låter dig luras av att Carl låter så snäll! Det är ju mantrat “ät varierad kost” “enligt tallriksmodellen” som har spridits av livsmedelsindustrin som har skapat alla välfärdssjukdomar. (Du får gärna redigera bort denna min kommentar – för den kan leda till en massa onödigt tjafs om tallriksmodellen. Det är som att svara på “jamen statiner är ju bra i många fall.”
Jag redigerar inte bort kommentarer och jag raderar inte kommentarer om de inte är uppenbart provocerande för mig. Jag kan se hur man kan tycka att tallriksmodellen är okej, jag ser framför mig en tallrik med grönsaker, lite kött och potatis, ris eller pasta. Många klarar säkert att äta så… kanske… men sen kommer verkligheten in i bilden.
Jag har en fundering som du kanske kan hjälpa mig med. Jag är en sån som inte mår bra på strikt lchf. Har ätit så i många år och väntat på ”kicken” som många pratar om men har bara känt mig som en trasa. Hur ska jag äta då? Vad rekommenderar ketovärlden för kost till sådana som mig? Vad ska jag googla på. Jag har mycket övervikt, lipödem, fibro och på toppen av allt histaminintolerans.
Lista allting du äter, i grova drag alltså 🙂
Vitkål, broccoli, blomkål, rädisa, diverse sallad, gurka, lök, rå morot, örter
Smör, bea, majjo, avokado, kokosfett, olja (mycket av dessa)
Kött/fisk/kyckling/ägg/ost
Haricot verts, vaxbönor
Okej här är några förslag;
Du kan vara intolerant mot ägg, ha IgG antikroppar utan att veta om det som gör dig trött, slö och seg. Du kan vara känslig för ost och andra mejerier pga överkänslighet mot kasein, då blir man trött, slö och seg. Detsamma gäller vassleprotein som finns i mjölk och mer lättflytande mejerier.
Vitkål och blomkål kan störa magens funktion så att man känner sig uppblåst, trött, seg och förstoppad, detsamma gäller lök, rädisa och rå morot.
Avokado är en annan potentiell allergen, kokos och kokosfett också.
Lösning
Testa att äta kött från ko och lamm enbart, + spenat, broccoli, smör, bea, majo i 3 veckor och se vad som händer.
Super indlæg, bare fortsæt med at håndtere din blog så som DU vil, det er bare en af de bedste blogs overhovedet… keep up the great work 🙂 og tak for mange mange super indlæg!
Tack Paul-Erik
Du ska definitivt inte tveka att radera kommentarer som mest handlar om att kränka dig, tjafsa etc. Det är din blogg!
Själv ser jag fram emot din recension av att bara äta animaliskt. Jag är mycket nyfiken ?
Behöver först vara konsekvent med det, har svårt att BARA äta animaliskt det smyger in lite spenat och sånt hela tiden…
Mmm… förstår det. Jag vill också helst ha grönsaker till. Dock gjorde jag en iakttagelse av mig själv för några år sedan. Jag och min sambo var uppe på fjället och vandrade, första dagen hade vi med oss frysta och marinerade skivor av fläskkarré som vi tänkte grilla på kvällen samt lite småplock som råa grönsaker och oliver. Dock tog det tid att få fyr på elden och börja grilla så när det äntligen var dags att äta så var jag utsvulten och slukade köttet utan minsta tanke på grönsakerna. Det var helt enkelt kött och fett min trötta och hungriga kropp behövde. Därav blev jag än mer övertygad om att vi är skapta att i första hand välja det att äta.
Tror som du!
Tror verkligen att den som aldrig bloggat kan ha svårt att förstå att det faktiskt är bloggaren som bestämmer vad som ska publiceras och inte. Att slippa försvara vad man raderar och inte, du bestämmer ju här! Jag som är en trogen läsare är bara tacksam för att tonen är trevlig och kunskapsnivån är hög även hos många som kommenterar. Lär mig av kommentarerna också. Tack!
Tack, samma här. Många som kommenterar här kan mycket mer än jag kan och då vill man hålla det på den nivån och inte att folk ska börja tjaffsa om basic-grejer.
Bra. Såklart du måste vara moderarot på din egen blogg för kommentarer.
Alla sidor har ju moderatorer, och någon måste ju bestämma när tonen blir aggresiv
Hurra Martina
Akta dig speciellt för försåtliga troll från Vetenskap och Folkbildning. Dom nästlar sig in överallt.
Vad är det ens för märklig förening? De verkar fokusera på hat och att hänga ut oskyldiga människor, samt ge något pris typ “årets förvillare” och sånt till människor som är banbrytande inom sitt fält. Hur kan den här föreningen existera?
De existerar för att de är etabissemangets bandhundar. En ev deras mest strridbara tidiga ordföranden, Dan Larhammar, har nyligen valts till preses i Kungliga Vetenskapsakedemin. Han är professor i Uppsala och forskar på evolution och hormoner och signalämnen i hjärnan som bl.a. styr aptit. Undervisar i neurobiologi och farmakologi. För VoF granskar han kreationism, alternativmedicin. Intressanta ämnen onekligen…
Helt rätt, din blogg du bestämmer.
Tror också att det är lätt att tappa fokus när det hela tiden
handlar om irrelevanta saker. Landet lagom, jag gillar extremt 😉
Är moderator i större FBgrupp, folk tror verkligen att det är en mänskligrättighet
att få vara med i vissa grupper och gnäller väldigt mycket när det inte passar dem.
Kepp up the good work! 😀
Haha kan tänka mig! 😀
Toppen inlägg!
Hallå M! Jag kör “projekt hår” just nu och är nyfiken på hur det ligger till med biotin. På mitt hårkosttillskott som jag äter nu (mix av en massa olika mineraler/vitaminer) står det att RDI av biotin är 50 mikrogram. JAg funderar dock på att sluta med dessa och börja med ett rent biotin-tillskott istället. Har noterat att rena biotin-tabletter innehåller upp till 10 000 mikrogram (!!!!!!) per tablett. Lite skillnad… Vilken daglig dos skulle du rekommendera för förbättrad hårkvalitet? Och vad händer om man överdoserar?
Är det stor skillnad på kvaliteten mellan olika biotintillskott, och har du i så fall något du rekommenderar? Något mer tillskott som kqn göra under för mitt hår?
Hehe jag har tagit 20 000 mcg 😀 Det funkar men bi-effekten är att du kan bli helt nipprig, dvs rastlös to the max. Du behöver ju inte oroa dig för att vara trött om dagarna i alla fall…
Varför lägga ner sin tid och energi på sådant som är tröstlöst. Man måste få välja bort saker/människor som tar mer energi än vad det/dom ger.
Förstår ej heller varför man blir så aggressiv, om man väljer att äta enligt livsmedelsverkets rekommendationer eller enligt något annat så får det stå för en själv.
Du gör ett fantastiskt jobb och jag är galet imponerad av det du gör.
Det är din blogg och du bestämmer, gillar man inte det du skriver behöver man ju inte läsa.
”Hä löns int ́ förklar ́ för den som int ́ begrip” (citat av Ingemar Stenmark)
Tack Sara 😀
Din blogg är inte ett klotterplank för allmänheten, du sätter med all rätt reglerna! Det du skriver om är högintressant för oss som följer dig, livsmedelsverk och matpyramider finns det gott om på andra ställen…..
Tack för många ögonöppnare ?
Tack!
Helt rätt Martina.
Låt dom hålla sig till sina forum på Flashback. Dom kommer ju aldrig någonsin bli nöjda med din svar tillbaka.
Fint att du även tänker på att dina läsare ska få kommentera här utan attt behöva utstå mothugg av mindre vetande.
Du kontrollerar vad som finns på din plattform, end of story!
I like it!
Tack Emelie, du fattar precis!
Hej Martina! Tycker du är asgrym och har egentligen tusen frågor till dig, men börjar med denna:
Vad tycker du om sk superfood/functional food i form av pulver? Är några av dem super på riktigt? Jag älskar biohacker-tänket (har tex experimenterat en del med kosttillskott för att optimera kroppens funktioner), men till skillnad från dig har jag ingen expertis på området. Undrar därför vad din uppfattning är, vilka av superfoodsen är effektiva/varken eller/dåliga eller rentav skadliga? Tänker exempelvis på maca (sägs vara uppiggande/hormonbalanserande), guarana (typ koffein), chaga (mest för att det verkar “inne” nu) och spirulina.
Finns det andra du tillsätter till din kost/aldrig skulle komma på tanken att äta?
Tack för allt du delar med dig av! Kram T
Mää…. göra té på Chaga är väl okej, spirulina och chlorella är najs detox men resten vet jag inte. Tror att många av de där pulverpåsarna är ganska överflödiga om man bara käkar rent.
Min metod är att utgå från senaste blood/hormone panel och ta det därifrån.
Chlorella/spirulina + MSM körde jag stenhårt i Kina just för att avgifta mig från allt junk i luften, vattnet och maten och det fungerade väldigt bra. Här kör jag mest B12, Mg, Q10 och det vanliga.
Martina, hur är forskningsläget ang “kalorier in, kalorier ut”-modellen?
Jag har alltid varit skeptisk till det där eftersom kroppen inte är en ren kaloriugn (man kan alltså inte hänvisa till termodynamikens andra lag när det gäller kroppsfett, eftersom systemet inte opererar på den nivån).
Samtidigt får jag erkänna att “kalorier in, kalorier ut” verkar vara en väldigt bra approximering, som ger resultat.
Hur ställer du dig? Och hur är forskningsläget, som sagt?
Jag länkar till kostdoktorn för att han redan har svarat på den frågan; https://www.dietdoctor.com/se/vetenskap#viktnedg%C3%A5ng förra gången jag gjorde det diskvalificerades dock argumenten och jag blev anklagad för att vara anställd och betald av kostdoktorn. Det Kostis skriver är dock sant och jag skulle kunna lista artiklarna själv, men han har ju redan gjort det så fint 🙂
Bra skrivet!
Måste fråga om råd igen. Om man vill komma ner i kroppsfett /tappa 5 kilo men det verkar helt omöjligt för kroppen att gå med på. Jag har förstått att man måste ha koll på sina macros, Finns ju sidor som räknar ut ketomacros utifrån ålder, vikt, längd, aktivitetsnivå. Hamnar då på ca 136 gr fett/dag. 109 protein och 27 carbs. Låter det rimligt? 48 år. Litar inte helt på dessa sidor.
Ptja det skulle väl funka bra tror jag, men jag hade nog kört 180g fett och 50g protein istället 🙂
Jag undrar oxo det med, hur eller vad ska man äta då? Har en sida från ett tysk universitet för att räkna ut och det är mkt protein i kött! typ 50g/200g lagad kyckling. vad ska man äter då? Inte särskild gott med bara smör 😉 älskar kött!
Om du älskar kött kanske du ska testa en högproteindiet, bara försöka käka så mycket kött du kan. Det kanske passar din metabolism?
mmh, will do, men hur är det sen med fettet? bara kött är ju lite torr…och vad precis är högprotein? 1,5g7kg kroppsvikt, eller hur ska dela in macros? Tack!
Antingen är du keto med minst 70E% fett eller så kör du all in på carnivore diet och käkar bara kött, välj bitar som inte är så torra. Det här kan du ju redan, finns massor av varianter. Förstår kanske inte frågan riktigt.
Tack! Har skrivit fel skulle stå: 1,5g Protein per kg kroppsvikt, resten fett och lite (noll) carbs vid högproteinkost.
ELLER keto med minst 70% fett utan att tar hänsyn till proteinhalten (och zero carbs).
Jo okej, men du kan gå upp högre än 1.5g Protein per kg kroppsvikt, kör på 2-3g per kilo kroppsvikt eller obegränsat + grönsaker och de fett du tycker att du vill ha till. Det är jag själv sugen på att testa efter att jag har gjort mina blodprover för nuvarande dieten.
Jag ligger på ca 70% fett och äter ca 100-110 gr protein/dag med lite grönsaker till. Det brukar bli Fett E%70, Protein E%25 och Kh E%5. Så tycker det verkar gå att komma upp i fett ganska bra trots mkt protein.
Verkligen, men inte om kalorierna är högre då blir det svårt.
Hur menar du svårt? Om jag äter 100 gram protein och ökar kalorierna med mer fett? Blir det inte bara mer fett E% då?
Svårt som att man blir FÖR mätt, eller jag blir det i alla fall men visst kan man köra på med mer fett så blir det ju så.
Frågan är kanske vilka de där “många” är? Är det läsare som är intresserad av dina ämnen eller folk som bara råkar halka in på din blogg? Jag tror det är viktigt att begränsa diskussionerna till de ämnen du är intresserad av. Det finns ju ett hav av mer allmänt hållna forum och bloggar där tonen är aggressiv och ingen fördjupning kan komma eftersom ingen kan hålla en röd tråd.
Exakt, bra poäng!
Du är definitivt inte tvungen att publicera allt på din plattform. Så dumt resonemang av de som tycker det. Jag modererar också min blogg. Jag bestämmer reglerna och det gör du också!
http://hannafialotta.blogg.se
Japp, men det är många som tycker att man är oärlig om man inte publicerar allt. Det är nog mest folk inte har en egen blogg iofs…
Säkert! Som bloggare har man ingen skyldighet att dela med sig av allt. Undrar om folk kräver att veta allt om alla även IRL. Helt galet hur internet har suddat ut gränserna för hur man bör bete sig.
Ja, jag tycker att folk ska veta var man BOR och hur mycket man TJÄNAR också 😛