Hej!
Jag har ätit keto i sex veckor nu, minst 85% fett. Anledningen är att gå ner i vikt men jag har alltid tidigare mått så bra på denna typ av kost, pigg och stark. Kroppen blir slankare. Men. Jag är trött och slut och håglös. Träning är sjukt tungt, tar helt slut efter 10 min. Äter magnesium, zink, omega-3, d-vitamin, msm och c-vitamin.
Kosten består av köttförsgryta med smör, fläskkött med smör, kalvsylta, ägg med smör, kål, gurka. Vad tror du jag skulle behöva göra för att pigga på denna lågenergiperson?
(Före jag började nya kosten åt jag liberal lchf, tränade ca 5 ggr i veckan men låg stadigt på 10kg för tung. Senaste två veckorna har jag bara orkat med träning max två ggr i veckan-vill ju träna och bli stark! Men går inte…)
Svar: Ketoadaptering sker i faser. Första fasen lär du dig att klara dig utan kolhydrater och kan ersätta dessa med grönsaker, protein och fett. Kroppen kommer då in i ett hybridläge där den blir mindre kolhydratberoende. Detta var din liberala LCHF. När du nu kör en striktare ketogen kost med 85E% fett behöver kroppen förlita sig på enbart fett, vilket du inte har tränat den i att göra.
Hur gör du det? Genom att äta 200g fett (eller mer) varje dag så att det inte är någon tvekan om vilken energikälla den ska välja. Kardinalfelet är att äta för lite fett. Det är trögt i början innan kroppen lärt sig att använda fett, men det går snabbare om du ökar fettet, äter fler mål (frukost, lunch och middag) samt tränar det du kan samtidigt. Räcker energin till promenader, gå promenader. Till slut lär sig kroppen att snabbt konvertera fett till glykogen och ATP. Detta är dock en process som kan ta 4-6 månader innan du sätter nya rekord i gymmet. Tillskotten gör varken från eller till här utan det handlar bara om att käka fett, röra på dig, inte göra några avsteg, inte överäta protein och inte dricka alkohol. Då adapterar du så småningom.
Eftersom man tenderar att bli mindre hungrig i ketos är det lätt att underäta. Jag brukar rekommendera fettbomber och andra högfett-snacks för att få upp fettet. Har du problem att bryta ned fett, köp betaine HCL och oxgalla. Thank me later 😉
Är det vanligt med diarré på low carb med ca 200g fett pr dag? Fett kan ju ge diarré (?). Hur länge kan det hålla i sig, eller är det normalt att inte ha fast avföring så som man får av kolhydratmat?
Jo du får diarré om du inte har galla nog att bryta ned fettet. Det kan hända om man inte ätit riktigt mat på länge så kroppen dragit ned mängden både galla och magsyra. Den reglerar upp det igen.
Aha, så bra. Ska börja m extra galla igen. Fick besked av läkare att det var bara dumt att ta Xtra galla, och att jag producerar rätt mängd själv.
Okej om det är så så behövs det inte, men det låter som att du inte producerar tillräckligt.
Ja, det kan vara så. Skadar ju inte att pröva igen. Läkaren var relativt neg till allt som han inte hade hört om tidigare.
Ja funderar också på att testa dem rekommenderade tillskott. Jag fixar inte hög fetthalt, varken på lchf, vanlig mat, vegansk mat etc. Dietister och läkare var inte till större hjälp eftersom proverna såg bra ut men lite för lite hjärn, d vitamin och sånt men fortfarande inom referens.
Även prover som “ser bra ut” kan orsaka problem, här ska läkaren utöka urvalet av prover, speciellt till att omfatta flertalet av leverprover.
Det första som jag kommer att tänka på är underliggande problem med levern.
Det andra är hypertyreos där också diarré och även levern kan vara inblandad.
Det tredje är PBC som är en autoimmun sjukdom i de små gallgångarna i levern och påverkar utsöndringen av gallsalter så upptaget av calcium och d-vitamin påverkas, ofta ses PBC ihop med bla Sjögrens syndrom, Hyper-/hypotyreos, RA och/eller Celiaki.
Gallsaltsdiarré
Gallsalter produceras av hepatocytceller i levern och behövs för matsmältningen av fett och absorbera fettlösliga vitaminer som A, D, E och K samt rensa bort toxiner.
Om fettlösliga vitaminer och fettsyror som man äter inte kan absorberas så passerar de in i tjocktarmen där de kan orsaka komplikationer.
Järnomsättningen är kopplad till levern där det lagras som ferritin, även koppar och zink lagras i levern.
F*n nu känns det hopplöst. Dessa prover får man dra ut med tång från läkare på VC…
Absolut inte hopplöst, oavsett var i landet man bor så kan Lab ta de här proverna 🙂
Börja med att säga att läkaren har ansvar för att det inte är en leversjukdom du har,
det brukar få dem att vilja ta fler prover. Du kan också be att få byta läkare/second opinion.
Ett sämre alternativ där läkare snålar med provtagning är att kan man få börja med medicin
för att se om den ger effekt. Har läkaren försäkrat sig om att du inte har en inflammatorisk tarmsjukdom så finns en gallsaltsmedicin, Questran Loc, den sänker också blodfetterna. Medicinen kan påverka upptaget av fettlösliga vitaminerna D,K,E och A men det är mest vid långvarigt bruk och då får man det som tillskott.
Jag kan ha glömt något prov men de här nedan är de som initialt ska tas, ibland ultraljud på levern.
Utredning PBC, idag kallad PCB:
ASAT, ALAT, ALP,GT, Bilirubin, Albumin, PK (INR), SR, CRP, S-Fe, S-TIBC
S-ANA (hEp-2)
S-Sp 100-ak
S-PML-ak
P-C3
S-dsDNA-ak (IgG)
S-ENA-ak
Samtidig provtagning för hypertyreos:
TSH, fT4, fT3, TRAK, TPO-ak, Totalkolesterol, LDL, HDL, TG
Jag hijackar det här inlägget och ställer en fråga om pcos och motion.
Man ska ju inte springa så mycket eftersom det stressar kroppen osv har jag förstått.
Vad tror du om detta upplägg:
En runstreak i 100 dagar som består av:
– 20 min
– långsam jogg
På morgonen.
Det borde väl inte stressa? Men man får ändå rörelse och det är inte jobbigt att ge sig ut som på vanliga träningspass som istället känns jobbiga efter en arbetsdag.
Eller någon annan kanske vet?
Tack på förhand!
Obs! Det där är alltså varje morgon direkt jag vaknar: långsamt och kort tid.
betaine HCL och oxgalla
Finns en uppsjö av.
Kan du rekommendera vilka/var man kan köpa?
Tack
Ämne som ämne, tror inte det spelar någon roll vilken tillverkare det är.
Jag är nyfiken på att börja äta ketogent, främst för att jag har kroniska inflammationer i senskidor och muskler, samt en tarm som lätt blir irriterad vid minsta stress. Till detta tappat enorma mängder hår, torr och rynkig hud (jmfrt med vad den borde vara vid min ålder) och helt nedtryckta könshormoner sedan massor av år.
Varit skeptisk till keto pga uteslutandet av många “nyttigheter” som baljväxter, frön, gryn, sötpotatis etc. Men, får inse och erkänna att mitt supernyttiga ätande uppenbarligen inte lirar med min kropp då jag har alla dessa besvär.
Så till min fråga. Jag väger lagom, tränar styrka och numera bara pyttepyttelite cardio för att undvika stress. Bör jag gå hard core keto för att läka kroppen? Du skriver att det kan vara smart att dra ner på kolhydraterna långsamt för att inte chocka kroppen. Jag äter redan “cleant” dvs inget socker eller mjöl, begränsat med alkohol, Dricker dock 2 koppar kaffe med havremjölk varje dag. Äter hög energiprocent fett redan och tror jag redan är lite av en hybrid. Har fastat en del förr och gillade det men nu endast 12 timmar över natten. Igen, för att minska stressen och läka hormonobalansen.
Men- kan jag köra hardcore keto, bör jag ens det? målet är inte viktminskn men att LÄKA min sargade kropp….
tusen tusen tack för svar
Hej! Jag har kört ketogen kost sedan början av januari, följer din bok noga. Har vägt och räknat och sett till att det blir minst 80% IE fett, 200g eller mer om dagen. Mest smör och kokosolja/grädde. Dock började jag gå mer på ögonmått får ett tag sen. Senaste veckan har mitt luktsinne förändrats markant. Jag känner ständigt en rätt stark lukt som går från bröd, bränt mot något mer kemiskt. Min man tycker inte att jag luktar aceton. Blodsocker på morgonen 3.5 – 4.5.. Blodketoner varierar. Ofta 1-2 på morgonen och på kvällen 2-3. Har mått bra fram till denna vecka då jag haft sämre energi, lite högre vilopuls samt luktsinnet då. Har börjat väga maten igen för några dagar sedan för att se till att det inte är pga svält. Har inte hjälpt än. Är detta keto flu? Kan jag förvänta att det går över? Vore så tacksam för tips…
Försöker öka mängden fett till 200g pr dag. Inte lätt om smör inte tillsätts, men det är ett annat problem oxå: får halsbränna och det är jätteobehagligt! Speciellt när jag vaknar tidigt om morgonen för att jag har halsbränna. Det varar oxå länge innan det försvinner. Äter inte direkt innan jag lägger mig för att undvika detta, håller minst 3 timmar mellan mat och sömn, men det hjälper inte.
Troligen låg magsyra.
Förstår jag det riktigt att tillsätt fett inte är bra? Jag tillsätter massa smör för att få upp fettmängden. I stort sett skall fettet komma från köttet? Det blir ju inte mycket fett, iaf inte om du vill hålla proteinerna nere och fettet uppe.
Det är okej men onödigt när det finns så mycket att äta som är naturligt fett i sig självt 🙂
Har din bok, men efter flytt har den inte dykt upp än… Får leta lite till. Men har du i mellantiden tips på vad det kan vara för mat som du hänvisar till? Det mesta är kött? Då ökar ju proteinerna. ☺️
Hej! Jag mäter upp 200g smör på morgonen och ser till att få i mig det under dagen. 100g i smörlatte ,100 g till en bit lax tex. Är det rätt tänkt för att komma i ketos? 🙋♀️
Nej, det låter inte vettigt. Jag tror inte på att äta så mycket smör eller tillsatt fett.
Tack för svar💪 så de 200g eller mer är i form av tex lax , bacon tänker jag då. Är mycket att plugga på med ketos 🙂
https://www.adlibris.com/se/bok/keto-den-kompletta-boken-om-ketogen-kost-9789177838098
Ergo ok f mig som äter ketogen carnivore att faktisk få i mig massa gram salt om dgn? Absurt saltsug men kissar, o dricker, massor också. O när jag svettas så är det aldrig salt svett, betyder det jag behöver allt saltet??
Jag tror det, men inte helt säker.
Hej! Jag brukar känna att jag måste tillsätta extra fett på tallriken t ex smör eller talg, främst då min sambo inte är lika förtjust i fett så när han gör t ex köttfärssås steker han inte i lika mycket fett och tillsätter inte lika mycket grädde som jag osv. Jag gör ju så gott jag kan när jag lagar maten men han gillar inte lika mycket fett och då blir det enklare att tillsätta det i efterhand på min egen tallrik, är det ett problem i sig eller blir det bara ett problem om jag inte får de resultat jag vill ha? Kanske dum fråga och jag kanske har svarat på den själv redan… XD
Så om man inte är hungrig när nästa mål ska ätas, har man ätit lite för mycket protein då? Skulle du säga att MCT olja räknas in i dagsintaget på 200g eller går det utanför? Jag måste typ dricka avokado olja till varje måltid för att komma upp i rätt fettmängd, så jobbigt! Känner mig mätt och lite lätt illamående av allt fett. Ligger på ca 60-70g protein per dag är det för mycket? Jag väger 63.
Nej, nej, nej om du måste dricka fett till varje måltid för att komma upp i rätt fettmängd så räknar du fel. Har du läst min bok KETO? https://www.adlibris.com/se/bok/keto-den-kompletta-boken-om-ketogen-kost-9789177838098
Ja, såklart! Jag väger allt och använder kostbevakningen. Tillsätter både grädde och CF i mina grytor och är såå trött på broccolimos. Men det fattas ofta lite fett ändå. Fattar inte vart det blir fel. Hur kan jag göra det här hållbart i längden?
Okidoki. För mig låter det superkonstigt…. den här måltiden jag åt igår: måltid 1 (länk) var 80E% fett utan att se överdrivet crazy ut? Likaså denna: keto-frukost (länk)
MCT-olja räknas in i dagsintaget av fett. Allting räknas in 🙂
Bara en avokado är i sig själv typ 88E% fett utan att lägga till något, satsa på självbärande livsmedel.
Svårt att säga för jag har ju inga värden att räkna på. När jag tittar på din måltid 1, kan jag tänka mig att det är 100g gravad lax och 30g smör men det blir ju inte 80E% när jag räknar på det i kostbevakningen.se. För att det ska bli keto, alltså 80E% måste det vara 45g smör. Om du inte räknar eller kan ange värden, hur vet du då att det är 80E%?
Igår gjorde jag en gryta på 1kg kycklinglårfilé, 20g smör, 3dl grädde och lite gräddädelost på tub. Det blir 202g protein, 174g fett och 9g kolhydrater. 2397kcal. För att det ska bli rimlig nivå på proteinet så måste jag dela denna gryta på 9 portioner. Alltså , 22g protein, 19g fett, 1g kolhydrater. Det blir ju inte keto, fettprocenten är bara 64% och kalorivärdet bara 266 per portion. Hur gör jag nu då?
Jag blir så tacksam om du vill hjälpa mig att reda ut det här! Jag är keto nu, 1,9 i morse och vill fortsätta vara det men just nu är det verkligen kämpigt.
Jag räknar inte för att jag började med detta 2009 så jag har bra ögonmått, bra kroppskännedom och jag mäter ketoner. Ser inte om det är 75E% eller 85E% men det är inte petnoga. Jag vet att jag behöver ligga på minimum 70E% för att vara i ketos och ibland kontrollräknar jag för att visa mina kursdeltagare, och det ligger alltid på ca 80E% då.
När du beskriver din mat tror jag inte du har läst KETO – Den kompletta boken om ketogen kost. Dina livsmedelsval är inte bra och därför blir det inte rätt, kyckling är svårt att använda.
Om du är i ketos så är det ju bara att köra på 🙂
Jag har följt dig länge och vet hur du tänker, att det inte är petnoga. Men i pedagogiskt syfte skulle det vara intressant för mig att se både bild och värden. Jag trodde att det var noga med 200 g fett/ dag. Jag vet också att jag gör fel, det är därför jag ber om hjälp. Men jag kan inte äta avokado hela tiden och skillnaden på kycklinglårfilé och fläskkarré är inte stor. Tråkigt att du tog illa vid dig, det var verkligen inte min avsikt. Jag tänkte bara slippa uppfinna hjulet på nytt men jag ska fortsätta att testa mig fram.
Eller jo, fettmässigt var det ganska stor skillnad såg jag nu. 🙄 sorry.
Tog illa vid mig gör jag väl ändå inte, sluta läsa in en ton i min text som inte finns. Läs det jag skriver med glad röst. Jag orkar inte dekorera alla texter med smileys och hjärtan, det är bara info och inget annat. Ingen ton, ingen är arg eller sur, och ingen som tar illa vid sig. Vi diskuterar bara ett helt neutralt ämne här, fett i mat haha! Ös på med mer fett i dina grytor, mer smör till exempel. Avokado är ett exempel. Jag är allergisk mot avokado, men det är 88E% fett så det är typiskt självbärande. Om du
är i ketos behöver du inte kämpa mer, du är redan där! Du är klar, fortsätt hitta måltider du gillar och snöa inte in för mycket på exakta gram. Det du gör fungerar ju!
Hej Martina!
Har du några erfarenheter av att använda en CGM, typ Freestyle Libre 2? Och vad tror du är framtiden inom detta område?
Är personligen väldigt intresserad av den här tekniken och håller just nu ett nära öga på ett företag som heter Levels Health. Känner du till det? https://www.levelshealth.com
Det hade ju varit väldigt spännande att starta något sådant företag i Sverige.
Sök på bloggen och kolla min instagram. Jag har många inlägg om det 🙂
Hej. Har läst att det att äta low carb höjer stresshormoner (kortisol och adrenalin) just för att kroppen och hjärnan får för lite kolhydrater. Detta skulle vara med på att höja blodsockret för att tillgodose alla delar med kolhydrater. I längden skulle detta leda till diabetes och andra läskigheter ( att inte tillföra kolhydrater, sundare sådana, och att därmed ha höja halter av stresshormoner). Vad tänker du om att frånvaron av kolhydrater skulle öka stresshormoner i kroppen?
Det stämmer verkligen inte. Nästan alla organ föredrar ketoner framför glukos, särskilt hjärnan drivs bättre på ketoner. Det går inte att få typ 2 diabetes utan carbs, helt omöjligt.
Om kortisol och adrenalin går upp när man äter keto, så beror det väl vanligtvis på att man äter för lite natrium(pga rädsla för salt), och det leder till att kroppen tvingas producera Aldosteron för att återvinna natrium, vilket leder till ökad produktion av både kortisol och adrenalin.(Voleck och Phinney.Men även Dinicolantonio.)
BAM, här har vi en biokemist!
Du skriver om fettbomber och fett snacks. Vilka är de?
Googla fat bombs, finns massa recept! Ofta små praliner gjorda av kokosolja, kakao och sötningsmedel eller kokosgrädde. Finns i alla varianter.
Jag älskar att ofta är svaret är “mer fett”. Lite som att meningen med livet är Ät mer fett. Typ som 42 i Liftarens Guide till Galaxen.
Haha ja men det är svåååårt för många att få i sig sitt fett, om man kör low carb low fat funkar det inte!
Jag får påminna mig ofta om att äta mer fett och inte ens då vet jag om det är tillräckligt.
man kan köpa en matvåg 🙂
Det finns matvåg, men lättjan är stor. och batteriet dåligt… 😮
Det är mitt ständiga “dåliga samvete” att jag inte lägger mer tid på min Ketomat. Många andra munnar att mätta, men kött och kryddsmör gillar alla i familjen. 🙂
Det kan också vara så att personen har mjölkprotein allergi eller annan allergi. För så var det för mig.
Absolut, man blir väldigt trött om man äter grejer man inte tål. Både ägg och mjölk kan trigga det.