Jag har sett att väldigt många LCHF:are följer IIFMM (If It Fit My Macros) och därigenom får i sig både beroendeskapande, inflammatorisk och konstgjord mat. Jag körde själv stenhårt på IIFMM för fem, sex år sedan när jag började LCHF:a men sen insåg jag att respektive livsmedel hade stort inflytande, och att två livsmedel med samma låga kolhydratinnehåll kunde ha dramatiskt olika effekt i kroppen. Framförallt var jag en kaseinprotein-entusiast (beroendeskapande, inflammatoriskt), finn crisp-galning (gluten, inflammatoriskt), kvarg-älskare (beroendeskapande, inflammatoriskt) med mera.
Jag ser nu att många nya LCHF:are kör samma grej och fokuserar för mycket på kolhydratinnehållet och för lite på sammansättningen av mikronutrienterna. Även erfarna LCHF:are kan chocka mig genom att äta icke-mat dagarna igenom och då kommer givetvis sjukdom och utebliven viktminskning som ett brev på posten.
När man kommer på sig själv med att välja bort till exempel avocado eller en skål kidneybönor för produkten ovan så är man fel ute. Nån gång ibland är det förstås okej men när detta äts varje dag, som frukost eller mellanmål så kan man nästan räkna med uteblivna resultat. Det handlar inte om kalorier eller kolhydrater, det handlar om kemiska tillsatser och matens hormonella och inflammatoriska verkan. Jag brukade själv jubla i mejerihyllan när jag hittade en sånhär godsak, och jag förstår verkligen att man fastnar för dom. Det är som sagt på senare tid som sambandet mellan inflammation – beroende – övervikt – sjukdom klarnar allt mer.
Kör du efter IIFMM eller tänker du på varje livsmedels individuella sammansättning?
I mars 2014 så skrev du följande inlägg:
http://martinajohansson.se/varfor-jag-alskar-lattkvarg/
Det känns lite som att du ger dubbla budskap nu i just denna fråga iomed detta budskap.
Nej, inlägget du länkar till skrev jag för över ett år sedan. Jag lär mig och utvecklas hela tiden. Jag ger inte dubbla budskap, jag skriver om det som intresserar mig och det jag tänker på just nu. Du ska inte läsa min blogg som en bok, utan inlägg för inlägg. Jag håller inte med om allting jag själv tyckte för ett år sedan eller för 3 år sedan. Ny info tillkommer och jag byter position.
Självklart lär man sig hela tiden och självklart så kan man inte läsa en blogg som en bok. Men jag tolkar din text som att för “fem, sex år sedan” så år du mer skräp som exempelvis kvarg och sen hittar man ett inlägg som är ett år gammalt där du “prisar” kvarg. Håll med om att det lätt kan bli förvirrat :).
Men i övrigt håller jag med dig att små saker kan påverka även om de så att säga inte utgör en stor del av kaloriintaget.
För 5-6 år sedan åt jag BARA socker och koffein, inget annat. Gluten och snabba carbs 🙂 Jag gillar fortfarande lättkvarg.
Alla produkter som verkar vara “genvägar” och snabbmat som är lätt att stoppa i sig i farten brukar ha en tendens att ha en vääääldigt lång innehållsförteckning har jag märkt =/ Jag brukar vara noga med att läsa på innehållsförteckningen på allt jag köper, men i somras va jag lite slarvig till o från. Ute på jobb och svängde in på en affär för att hitta ngt snabbt att äta till lunch. Jag köpte färdiga wraps med kycklingröra + en plastbägare med Kvarg med jordgubbssmak (första kvarg jag ätit någonsin). När jag väl börjat äta så tänkte jag att fyyy så konstgjort det smakade av kvargen. Den var tjock o krämig med en bismak av sötningsmedel.. Kollade förteckningen och fick se mängder med tillsatser , bla förtjockningsmedel pga den låga fettprocenten (0,2%) Kollade sen på wrapsen som hade ca 12-E-nummer i förteckningen!! Näää jag skulle verkligen ha levt 200 år bakåt i tiden då man försörjde sig på det som gården gav och inget hade konstiga och onödiga tillsatser..
Hur illa är vanlig kvarg. Kort innehållsförteckning iaf. Tycker själv att kvarg o bär kan vara grymt gott emellanåt. Hämmar det viktnedgång?
Ja det hämmar absolut viktnedgång, men om man gillar kvarg med bär så är det klart att man kan äta de ibland. Det är bara inte något som ska ätas varje dag 🙂
Vad är det som är beroendeframkallande och inflammatorisk med kvargen? Är det så med all kvarg, även den naturella, eller bara de som är sötade med sötningsmedel, de från något särskilt företag eller dylikt?
All kvarg, pga opioidpåverkan
Tack för svar. Är det unikt för kvarg eller gäller det fler/alla mejerier? Var/hur läser jag på mer om detta?
Det gäller alla mejerier, sök här på bloggen på opioid aktivitet, beroende och IGF1. Sök på samma saker på google och google scholar 🙂
Jag äter så ren som möjligt även om jag har mjölk (eko) till kaffet och äter ibland caseinpudding gjort fran proteinpulver. men helst riktiga livsmedel utan förpackning, ingredienslista och reklam! och eko förstås. även om jag är inte kör hard core lchf, äter jag low carb för det mesta (gluten och sockerfri) med lite frukt, vissa grönsaker som pumpa och rödbeta…mer primal kan man säga.
mina arbetskollega äter varje dag högprocesserad ‘mat’ i form av pudding och yoghurt och annat konstigt i en färgglad förpackning med tillsatser som man inte ens vet vad det är! De tillsatser beter sig som en plastpåse i naturen (som kan inte brytas ner), det finns inga enzymer som kan ta hand om de artificiella molekyler, det är klart att de orsaka problem…
och dessutom smakar såna produkter hemska, i alla fall om man har inte ätit de på väldigt längre (fick äta det som barn, min mamma hade och har fortfarande ingen aning om sånt…). jag spendera hellre min peng för nåt annat!
För mig är LCHF egentligen mest ett makrokoncept, men eftersom det fokuserar på hälsa och typ alla dess förgrundspersoner går ner på mikronivå samt förespråkar ekologiskt/naturbetat etc, så ser jag det som en självklarhet att man som LCHFare även ser till sådant. Att sänka kolhydratintaget och höja fettintaget har säkert väldigt många fördelar för många, kanske alla (i jämförelse mot “tallriksmodellen). Men att äta junk är aldrig någon bra idé – dock är gränsen för junk luddig, t ex med vilseledande nyckelhålsmärkning och annan märklig marknadsföring. Det kan kräva en hel del att gå rätt i djungeln.
MVH / Näringskomplett ekologisk LCHFare 😉
Tack vare din blogg och dina böcker har jag lärt mig att olika livsmedel pavarkar oss olika och darfor ar jag nu noggran med vad jag ater. Tack for det!
Lite komiskt. Hade precis köpt en sådan där och inte ens en timma senare läser jag ditt inlägg;) Den var väldigt god i alla fall haha, men håller med om vad du skriver! Dock så känner jag att jag gör mitt allra bästa till att äta nyttigt, men jag är inte 100 procent perfekt och kan inte ha för höga krav på mig utan att dras tillbaka ner i ätstörningens träsk.
Dina inlägg är så himla grymma! Jag lär mig nytt hela tiden. Tack!
Jag hade behövt läggas in på clean lchf rehab :O.. skäms över hur ohälsosam jag är, förstår inte varför jag har så svårt för att bara köra igång, läst din blogg i tre år och blir så inspirerad men är så beroende av ohälsosam mat
Skäms också. Botade mig själv från en kronisk sjukdom med strikt lchf. Har fuskat i sommar och har nu fått inflammation i sköldkörteln! Är så sjukt trött och ingen motivation. Fattar inte hur jag ska orka ladda om.
Jag tycker att det skulle vara ännu mer fokus på att LCHF ska vara ren mat utan en massa konstigheter! Då kanske folk skulle fatta att alla ersättnings varor som finns bara är skräp! Lägga mer fokus på renare mat och mindre på fettet. Då kanske det skulle bli mer accepterat som kost. Nu är det ju bara tjat om att fettet är farligt. Fast det är tillsatserna som är livsfarliga bla…..?
Precis som du säger, nån gång ibland kanske. Har kört vassle och sojaprotein isolat i många år tills för ca tre år sedan. Kroppen hämtade sig till viss del bara på några dagar från det at jag slutade, men är inte återställd på långa vägar. Lyssnade inte på signalerna och det ångrar jag bittert. Men börjar sakeliga bli bättre och bättre och det känns mycket hoppfullt.
Så sant. Tycker själv att jag går mer och mer mot det rena, men faller ibland där ändå. Fast jag vet iofs att det ÄR dåligt när jag stoppar i mig det, sen ska jag bara lära mig att inte äta det alls 😉
Jag undviker både gluten och mejerier. I övrigt försöker jag tänka på att äta så rent och naturligt det bara går. Har magproblem så måste helt enkelt tänka på det, annars funkar inte min vardag (kul att gå runt och fisa hela tiden? Nope).
LCHF/Paleo är grunden, sen lägger jag till/tar bort det som funkar/inte funkar efter prövning och behov.
Mitt mål är såklart också clean eating men om jag har haft ett uppehåll i LCHF (vilket händer ibland i samband med resor eller sjukdomar) så brukar jag börja (IIFMM) på det sättet d.v.s. som ett intro till LCHF igen. Blir mätt på liten mängd mat igen, mindre sötsug än på vanlig kost m.m. När jag börjat komma på banan igen kan jag sakta men säkert börja äta “clean” igen. Det funkar för mig. Tror även de med rejäl övervikt i början av sin LCHF-bana kommer att få resultat trots mejeriprodukter och sötningsmedel. Men när det gäller de där sista kilona och resultatet tar det stopp förstås.
håller med, ren mat ska dET varar! Ju färggladare och häftigare förpackning desto mer skeptisk blir jag 😉
Jag glömde – berätta mer om sammansättningen av mikronutrienterna! Låter ju jätteintressant! Vad är det t ex kvar som gör den beroendeskapande och inflammatoriskt? Jag vill veta mer, enlight me 🙂
Jag har köpt produkten ovan 2 ggr, med tanken “den ingår i mina 20% av inte äta som jag vill”. Tills jag kollade bäst-före-datumet, som var någon gång nästa år! Burken jag höll i gick ut i datum 2016!! Det var droppen …
Nja, jag vet inte riktigt. Jag skulle kunna ta en sån efter ett träningspass för att få en tillväxtsignal men tar då hellre en vassleproteindryck för det snabba upptagets skull. Räknar produkter som denna som godis.
Jeg er enig… Eat clean!
All denne maten, man vet ikke hva den er tilsatt.
Det er vel en av de største feil som blir gjort innen lchf. Man spiser alt mulig ferdiglaget og har ingen ide hva man putter i seg av tilsetningstoffer..
Jag förstår inte behovet av dessa produkter, det är obehagligt med alla tillsatser, visst händer det att jag får i mig lite sötningsmedel om vi har fest och jag bakar någon lchf-kaka, men desto renare jag äter desto mer kemiskt smakar sötningsmedel. Sedan finns det ju ingen anledning att äta sån här ickemat, ägg, ost och fettkaffe funkar strålande vid tillfällen man behöver äta något i farten. Jag tänker mycket på att maten ska vara så näringsrik som möjligt, har märkt att om jag äter så bra som möjligt så kan jag äta lite mejeriprodukter någon gång i veckan utan att få ökat sug med mera och det är ju lyxigt!
För mig är det clean eating som gäller. Min mat ska vara naturlig som det bara går. Det innebär att LCHF är inte för mig essentiellt viktigast utan det är att maten är ren. Men vad jag har märkt genom att äta “rent” (och lyssnar på kroppen) är att jag per automatik hamnar in i att äta hög andel fett, lagom med proteiner från bra källor och bra grönsaker. Det liksom “sköter sig själv” när jag vill ha KRAV/eko-mat som har lite till inga tillsatser.
Och nu så har jag börjat köra igång min decaf-peridod. Har ju hittat ett swiss water decaf från UK (Grumpy Mule) som är eko och rättvisemärkt och smakar hur bra som helst – detta för att just koffein är inte bra för mig … men många LCHF:are vräker i sig kaffe utan att tänka på hormoneffekten och så vidare. Och … ibland så känns det som om att folk inte förstår vikten av att ta reda på fakta och sammanhang utan tror att en dålig produkt ska vara bättre än den tidigare dåliga produkten de stoppat i sig bara för att kolhydraterna är mindre.