Hej vänner! ❤
Idag tänkte jag skriva lite om vad hälsa är för något, inspirerat av Wolds citat i Må Bra och en artikel om Amelia Adamo (tidningen Amelias grundare) som en av mina kära läsare skickade mig.
Wold uttrycker sig gärna “uppfriskande” radikalt, och säger till Må Bra att hon inte ens vet vad hälsa är för något, vilket kanske kan förklara några av hennes uttalanden. Vi som intresserar oss för långsiktig hälsa håller ju inte alltid med, men om hennes perspektiv är något helt annat så är det inte så konstigt! Hon har en poäng med att sjukvården mest lappar och lagar och så får det bli “tillräckligt” bra, och hela livsstilsaspekten får man ansvara för själv. Väldigt få (inga?) läkare ställer ingående livsstilsfrågor.
Vad är hälsa?
Artikeln om Adamo handlade om att hon nyligen fått en TIA (mini stroke) och förvånandes över det eftersom hon är så hälsosam. Hon citeras i artikeln: “Jag tänker på midjemåttet, går mina 8000 steg om dagen, äter nyttigt osv” men några meningar senare framkommer stress, högt blodtryck och nattlig ångest som inga piller biter på.
“Klassiker!” tänker jag genast! Det är så många som sätter psykologiska faktorer så långt ned på listan att det knappt är med. De tror att “smal och fit” trumfar allting annat när det är hur man KÄNNER sig som gör det!
Det är så vetenskapligt vedertaget att det blivit ett eget forskningsområde: psykoneuroimmunologi! Läran om hur tankar, känslor, stress och trauman påverkar immunförsvaret och de inre organen!
Tankar och känslor är också kemi!
Dina tankar och känslor påverkar de inre organen, och att “lagra in” negativa känslor som aldrig processas påverkar hela kroppen. Om du testat olika former av meditation (yoga kan säkert ha samma effekt) så kan trauman man inte ens minns komma fram och lösas upp! Det är superhäftigt och en anledning till att jag vurmar så för meditation. Det finns ingen bättre terapi för ALLTING kommer fram till sist, det går inte att dölja saker för sig själv!
På ett tystnads/meditationsretreat blir effekten förstärkt och man får chansen att titta på allt gammalt skräp som lagrats i ens psyke. Det blir mindre och mindre förstås, så det är lite som att storstäda! Daglig meditation = dagligt underhåll, meditationsretreat = storstädning!
“Brustet hjärta” är en medicinsk diagnos som liknar hjärtinfarkt väldigt mycket. Till och med markörerna för en infarkt är förhöjda men kranskärlen normala. Kopplingen mellan trauma, stress och cancer hänger ihop, liksom autoimmunitet. Det finns mycket att läsa om det om man googlar, och en av de mer välskrivna böckerna är Gabor Matés bok “The hidden cost of stress” som säkerligen finns på svenska också.
Psykisk status syns inte utanpå!
När någon drabbas av en allvarlig sjukdom eller till och med dör, och omgivningen säger att hon eller han var så himla frisk och vältränad tänker jag alltid på att psykologisk och emotionell status INTE syns utanpå!
Om man själv mår dåligt kan man känna sig som en blinkande cirkus av ångest eller stress och jag blir alltid så förvånad över hur få som faktiskt ser sånt. Alla är så inne i sig själva, eller kan/vill inte se bakom fasaden….
Delar du den uppfattningen? Det där “hur kan de INTE märka!?” även om man inte ens döljer det bra…?
Organstatus och åldrande
En annan poäng jag tänkte på var det här med hur olika delar av kroppen åldras i olika takt och olika mycket. Man kan fixa sig hur mycket som helst (ansiktslyft, fillers, botox, smink, hårfärgning) och såklart träning, hålla en låg vikt och allt vad det nu kan vara men det förbättrar ingenting på insidan. Det kanske är självklart men jag tror ändå att många kan lura sig lite där: att om utsidan ser fräsch och fin ut så är det lika bra på insidan.
Hjärt- och kärlsjukdom är en av de vanligaste sjukdomarna som drabbar oss, liksom cancer och neurodegenerativa sjukdomar. Alla dessa har en koppling till inflammation, så det är en viktig punkt, men vi vill också hålla hjärtat, hjärnan och mag-tarmkanalen (immunförsvarets säte) så fräscha som möjligt! Levern och njurarna med förstås!
Fräscha organ!
Kronisk, låggradig inflammation
Att låta bli att äta saker man inte tål, det är lite mitt mantra. Ät inte skräp och saker som du svullnar och blir irriterad av. För många är det vetemjöl, mjölkprodukter och en lång rad grönsaker och rotfrukter som potatis, tomat, paprika osv. Exakt vilka livsmedel som är problematiska är individuellt, men det går att lära sig. Det finns tester men det mest tillförlitliga är att testa själv, genom att utesluta och återinföra.
Jag har själv gjort så successivt de senaste tio åren och har nu en palett av livsmedel som är väldigt tillåtande som att jag kan äta lösgodis men inte mörk choklad, och jag kan dricka whisky och rom men inte rödvin. Potatis är helt lugnt men helst inte sötpotatis. Grönsaker går bort helt men alla animalier är okej även ost och smör. Sen väljer jag ändå lite striktare för egen del för att jag gillar när min kropp och hjärna drivs på ketonkroppar, men det är en annan historia.
Lyssna gärna på senaste avsnittet av Maratonpodden! Jag och Petra pratar en hel del om kronisk, låggradig inflammation (och NOLL komma noll om maraton!)
Inflammation i hjärnan kan leda till både psykiska och neurologiska problem, från svår ångest till psykoser och demenssjukdomar!
Ett helt hjärta
Hjärtat drabbas väldigt illa av stress. Man kan stressa sig till stora problem, allt från flimmer och fladder till infarkter. Det är stressen i sig (förhöjt kortisol och allt det där) tillsammans med sömnbrist och att man kanske äter sämre. Medelhavskost rekommenderas av Hjärt- och Lungfonden och det är lätt för alla att följa. Mindre stress trumfar dock kosten, och sen vill man också vara så fysiskt aktiv man kan utan att det blir för mycket inflammation och belastning. Att springa maraton är ingen hälsokur, men att vara fysiskt aktiv och få upp pulsen några gånger i veckan är det.
En pigg hjärna
“Use it or lose it!” Ju mer man aktiverar hjärnan desto bättre. Jag tror inte ett dugg på korsord, jag tror mer på att utmana sig själv socialt och att ägna sig åt sina intressen. Trädgårdsmindfulness och att träffa sina vänner och prata med dem. En destruktiv sak som ofta händer när man blir äldre är att det blir svårare att skaffa nya vänner. Inte omöjligt dock, det finns alltid små träffar även i mindre städer. Internet är en guldgruva! Facebookgrupper för likasinnade (jag är med i alla get-grupper och hönsgrupper till exempel) och man kan skaffa sig ett nytt intresse. Det tror jag håller igång hjärnan bra!
Själv driver jag min hjärna på ketoner som ger mycket mindre ansamling av skräp (varje neurokemisk process ger restprodukter som måste städas bort) och mer GABA (dvs en lugnare hjärna som lättare kan gå in i djupsömn)
Sömn är förresten otroligt viktigt för hjärnan. Det finns en STARK koppling mellan kronisk sömnbrist och Alzheimer! Sömntabletter är bättre än sömnlöshet, men i längden är äkta sömn det bästa för hjärnans återhämtning. Den främsta städningen sker under djupsömnen, och därför är det så viktigt att verkligen kunna varva ned och sova sina 8 timmar.
Lever och njurar
Våra avgiftningsorgan tenderar att “klogga igen” med åldern, av diverse anledningar. Östrogendominans och kopparförgiftning kan ge en “slö” lever, för att inte tala om NAFLD (icke-alkoholbaserad fettlever) till följd av en destruktiv kost rik på snabba kolhydrater. Fruktos är en riktig mardröm för levern. Tvärtom vad man kanske tror kan inte fett i kosten ge fettlever, för fettet metaboliseras till ketonkroppar som sen kan driva nästan alla organ! Det är socker och fruktos i kosten som leder till fettlever, och en hög alkoholkonsumtion förstås men även nykterister får fettlever.
Njurarna slits ned av tre saker:
- Kroniskt högt blodsocker (prediabetes, typ 2 diabetes, dåligt behandlad typ 1 diabetes osv),
- Alkohol, droger och läkemedel som vädras ut eller metaboliseras genom njurarna.
- Extrem uttorkning (tänk dig mörkbrunt urin som luktar bränt)
Det här gäller främst över tid. Min morfar var nästan 90 år när njurarna kollapsade, och det var ju förstås en kombination av anledningar men i slutet mestadels pga läkemedelsbelastning.
Det får man verkligen ha i åtanke när det gäller äldre personer och dess medicinering! Metabolismen är inte likadan som på en ung person!
Min definition av hälsa
Det här var mina spontana tankar kring hälsa där jag skulle vilja sammanfatta det som att hälsa är multifaktoriellt och kommer inifrån till 100%
“Smal och fit” eller att “se fräsch ut” behöver inte betyda mycket. Även om hälsa verkligen kan avspeglas på utsidan så säger nog en persons energi och utstrålning mycket mer. Du vet när man träffar någon som det riktigt strålar om, oavsett hur förpackningen ser ut. När det känns som att det finns ett lugn och en styrka som sipprar ut genom varje por. Det är hälsa för mig, och enligt min erfarenhet kommer det från att man verkligen arbetat med sig själv!
Nu är jag väldigt biased mot meditation, personlig utveckling och allt det där men jag tycker att obearbetade saker gör en människa väldigt rigid, inte bara mentalt utan också fysiskt. Ett lätt sinne som bearbetats och knådats ordentligt gör hela organismen lätt på något vis, som att inga sjukdomar biter. Min idol Byron Katie (spirituell lärare och författare) som närmar sig 80 har lurat döden många gånger och bara strålar! Hennes böcker är bra, och hon finns på youtube också!
Back to basics går sällan fel!
Utöver den inre miljön (ur ett emotionellt och psykologiskt perspektiv) tror jag mycket på att låta kroppen göra det den är designad för. Med en magsyra på 1.5-3 i pH kan vi smälta rått kött och mår förträffligt på det. Vi är inga idisslare och är ganska kassa på att processa grönsaker och fibrer i mängder, och tittar vi oss omkring får vi ett hum om vilken kost som kan tänkas passa oss. Marken är fryst större delen av året, det säger sig självt att vi inte ska leva på bananer eller fabriksframställt låtsaskött. Jag säger inte att vi måste äta rått kött för den sakens skull, det finns ju grader av artegen föda men har ett livsmedel en innehållsförteckning så får det sällan följa med mig hem i alla fall!
Samma sak är det med träning, om vi låter kroppen bestämma så vill den lyfta, springa, kasta, dansa, simma och klättra! Med rätt bränsle kan vi låta den göra det, och det bygger ofta en väldigt bra fysik som bibehåller både balans och rörlighet högt upp i åren!
Summa summarum: holistiskt och arteget, utan för mycket fokus på hur saker och ting ser ut på utsidan. Kroppen har en egen intelligens och vet mycket mer än vi tror! ❤
Inlägget är långt nog och jag ska avsluta här. Dela gärna dina tankar i kommentarsfältet, som vanligt godkänner och svarar jag på allting manuellt!
- Följ mig gärna på instagram och hjälp mig nå 40.000 följare!
- Följ mig på facebook också om du använder fejjan 🙂
- Vill du läsa mer finns mina böcker på Adlibris och Bokus, bara sök på mitt namn så hittar du det mesta. De flesta finns också inlästa som ljudböcker och finns på alla ljudboksplattformar!
Over and out!
Jag behöver nu hjälp och råd om hur jag ska återfå min hälsa😀
Har mycket allergi och astmasymptom. Jag beställde och gjorde en allergi och matintolerans test och är nu ännu mer förvirrad. Hade några få allergier men inte så starka bla pollen. Däremot flera matintoleranser. Torsk, lax, äggvita och haricots verts fick 100 (på en skala upp till 100).
Även kyckling och nötkött blev högt. Så nu funderar jag på hur jag ska lägga upp kosten. Kan ju inte leva på fläskkött. Jag vet ju inte om jag tål annan fisk eller lamm tex.
Jag antar att man har läckande tarm när man har matintoleranser, måste jag då göra utökat matintolerans test för att veta hur jag ska äta så att tarmen får läka. Hur går jag vidare. Har blivit ännu mer förvirrad.
Du räknar ju bara upp några grejer där som borde vara lätta att undvika… affären är ju full av mat som inte är torsk, lax, äggvita, kyckling och nötkött? 🙂
Om jag hade haft hälsoproblem hade jag personligen kört en uteslutningsdiet på lamm, nöt och fläsk, ister och talg och kanske lite makrill (fryst som man steker) och kanske lite smör (i början) bara för att starta om systemet. Även fast ditt test säger att du inte tål nötkött har jag svårt att tro på det, så jag hade inkluderat det, men du kan ju äta bara fläsk och lamm (och dess fetter) i 1-3v och sedan successivt lägga till mer och mer livsmedel tills du känner dig nöjd.
Förslag nr 2 är väl GAPS-dieten, hon har protokoll för hur man läker tarmen 🙂
Ja jag borde testa en uteslutningsdiet, men inga grönsaker🙄 jag saknar matmängden, blir ju så lite mat. Vilka grönsaker är säkrast att äta om det finns några sådana?
Det blir kanske lite i mängd men inte i kalorier, du kommer inte svälta ihjäl 🙂
Googla på proteinallergi. Annat intressant är Alpha-gal som förutom via fästingbett finns i inälvsmat från däggdjur.
Det finns köttallergiker som endast kan äta viltkött utan att få en reaktion.
Angående fisk så är ansjovis iblandat i många matvaror, bla worchestersås, tapenade och leverpastej, detsamma gäller för ägg.
Är man allergisk mot fläskkött finns det även nåt som heter cat-pork syndrome som kan ses hos kattallergiker och
det här kan ibland ses hos de som är allergiska mot nötkött.
Jag tycker du ska testa lamm så som Martina föreslår och kolla om du kan lägga till lite tillagade rotfrukter, de är ju i säsong nu.
Det viktiga när du testar dig fram är att ha tålamod med tid och hålla dig till en sak i taget så du kan ha koll på vad som orsakar om du får en reaktion
Allergitestet visar ingen allergi på något kött men däremot matintolerans testet. Lite klurigt hur man ska äta så det blir lite enformigt ett tag så får jag testa mig fram. Finns ju även pollen nu som påverkar.
Enformigt är väl motsatsen till klurigt 😉 Allra lättast borde vara att bara äta en enda grej!
Vid allergi skapar kroppen antikroppar, är man intolerant så saknar kroppen det
enzym som krävs för att bryta ned ett ämne, behandling och symtom kan vara lika.
Det finns många bra listor som visar korsreaktioner, det är bra att veta att många
kan äta det de reagerar på vid en annan årstid på året.
Tex POLLEN korsreagerar med
stenfrukter (plommon, körsbär, aprikos, persika, nektarin, mandel)
äpple, päron, nötter (valnötter, hasselnötter, paranötter), jordnötter,
kiwi, selleri, rotfrukter (morot, potatisskal), jordgubbar
Det finns studier som visar att probiotika/synbiotika kan lindra astma- och allergisymtom.
Man tror att skyddseffekten av probiotika har att göra med att de balanserar TH1/TH2 systemet i immunförsvaret och minskar bildandet av IgE.
Det här beskrivs ingående i boken “Probiotika – Den okända faktorn för fysisk och psykisk hälsa”
Magnesium är viktigt för immunförsvaret och har i studier visat sig ha positiv effekt på astma och
det ingår mer än 300 viktiga enzymer i Mg samtidigt är det viktigt att inta “rätt” sorts Mg.
Du kan googla på Rune Eliasson för mer info.
Tack för alla tips. Äter alltid magnesium och har ett tag ätit probiotika och tänkte fortsätta.
I den här studien kan du läsa om att just en synbiotisk blandning förhindrar astmaliknande symtom hos spädbarn med AD. (Bifidobacterium breve M-16V och en galakto/fruktooligosackarid blandning)
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20560907/
En svensk professor/forskare har tillsammans med några kollegor tagit fram en synbiotika (dyr) och skriver så här:
“Synbiotic 2000 används idag i ett flertal pågående forskningsstudier men finns inte tillgängligt till försäljning. Baserat på forskningspreparatet skapades därför kosttillskottet Synbiotic som innehåller samma komposition men i en svagare dosering anpassat för friska personer. Synbiotic finns att köpa”
Är du intresserad så kan du läsa mer om den och de länkar som ingår på sidan
https://stigbengmark.com/bakterierna-i-synbiotic-2000-sammanfattning-forskningsresultat/
Har fått mina svar på testet. Hade flera matintoletanser. Svar kom upp till en skala på 100. Jag hade 100 på lax, haricots verts, torsk och äggvita.
Högt även på nötkött fläsk var förhöjt bara. Vad gör jag nu? Utesluter det jag hade högt på, men funderar på om det tex gäller all fisk eller alla bönsorter och räcker det om jag slänger äggvitan och använder gulan. Vet inte om jag ska plocka bort allt inom fisk och bönor tex. Är det någon som är duktig på det här?
Har mått sämre ett tag med astma, täppt i näsan och även fått nässelutslag och klåda.
Tar allergitablett både morgon och kväll.
Förstår ju att det är något jag reagerar på. Kan tillägga att mannen har fått allvarlig sjukdom så psykiskt mår man ju inte så bra. Ständigt orolig och dålig sömn. Detta påverkar ju också immunförsvaret.
Satt och läste igenom dina böcker en kväll och funderade på hur jag skulle börja. Funderade på histaminer, hittade en karta i en av böckerna vad jag skulle undvika, eller om det kan vara något annat.
Du har skrivit att ägg kan vara problematiskt för många också. I allafall har jag nu tagit bort nötter, mejerier och ägg så får jag se vad som händer. Vet inte om man kan testa på allergicentrum och se vad man är känslig mot. Sen måste man komma tillrätta med sömn och oro. Meditation, jag vet. Får hjärtklappning så fort jag lägger mig ner och försöker slappna av. Mycket på en gång😰
Inom “vanliga” vården som ibland kallas allergicentrum kan man testa på en öron-näsa-hals- eller hudmottagning
Vill du ha snabbare alternativ är det här ett bra tips med många markörer, det finns även andra aktörer
https://allergitest.se/produkt/allergitest-matintoleranstest/
Tack för tipset. Jag har beställt nu. Är så trött på alla allergiska symtom.
Vad bra 🙂
du kan väl uppdatera oss här när du får svaren
Har fått mina svar på testet. Hade flera matintoletanser. Svar kom upp till en skala på 100. Jag hade 100 på lax, haricots verts, torsk och äggvita.
Högt även på nötkött fläsk var förhöjt bara. Vad gör jag nu? Utesluter det jag hade högt på, men funderar på om det tex gäller all fisk eller alla bönsorter och räcker det om jag slänger äggvitan och använder gulan. Vet inte om jag ska plocka bort allt inom fisk och bönor tex. Är det någon som är duktig på det här?
100 åringars hälsa, mat och goda tarmbakterier och vissa inslag i den lokala kosten är långt ifrån vad näringsexperter brukar rekommendera
https://urplay.se/program/218492-hemligheten-bakom-langt-liv-italiens-livsnjutande-seniorer?utm_source=tv.nu
Du skriver så bra, Martina! Personligen tror jag precis som du på artegen föda. Dock blir jag lite orolig när jag läser dessa typer av artiklar:
https://sverigesradio.se/artikel/4668672
Vad är dina tankar om köttlobbysm? Nu är denna artikel över 10 år gammal, men vet du om det finns vetenskapliga studier som inte är sponsrade av köttindustrin och som har visat nyttan av LCHF/ketogen kost? Eller artiklar som har visat att personer som äter keto lever längre och är friskare än människor som i enlighet med Livsmedelsverkets rekommendationer äter mycket kolhydrater, väldigt lite fett och endast i begränsad mängd rött kött? Jag vill hemskt gärna tro på LCHF men blir ibland osäker 🙁 Tack för ett bra blogginlägg!
Hej Martina! Jag har skrivit till dig innan om mina hälsoproblem och tips och råd. Dock vill jag gärna höra din synvinkeln på ett problem. Ulcerös kolit har jag samt ledvärk som kommer och går tillsammans med andra problem. Jag har senaste veckorna fått en svaghets/trötthetskänsla i vänster armen samt att handen och fingrarna på vänster sidan skakar och darrar. Jag är så rädd att det är början på Parkinsons.
Hur skulle du tackla det med kost och livsstil? Köra paleo eller keto mera?
Tror du att om man väl får diagnos Parkinsons att man någonsin kan reversera det?
Jag tror att det bästa är att fråga din läkare om symptomen. Det blir konstigt om jag utgår från att du har en diagnos som du troligen inte har.
Har du hereditet för det? Är du över 65 år? Finns många saker som kan ge temporära skakningar, såsom stress t.ex 🙂
Är Livsmedelsverkets kostråd skadliga?
Skadliga…? Det skulle jag inte påstå 🙂 Hade alla följt deras råd till punkt och pricka hade vi nog haft en ganska hälsosam befolkning.
Det skulle dock jag påstå.
Vi får se vad NNR 2022 kommer fram till, men NNR 2012 som ligger till grund för livsmedelsverkets rekommendationer innehåller saker som jag verkligen inte håller med om.
Låt oss titta på några av rekommendationerna.
Synen på matfetter som presenteras, https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/kostrad/rad-om-bra-mat-hitta-ditt-satt/matfetter—rad
“Steka i olja
Rapsolja och olivolja går liksom flytande matfetter utmärkt att steka i.
Smöra ibland?
Visst är det okej med lite smör ibland, men det går nästan alltid lika bra med olja eller flytande matfett både till matlagning och bakning.”
Min syn på kött är annorlunda även om jag själv för tillfället äter mer fisk än kött, https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/kostrad/rad-om-bra-mat-hitta-ditt-satt/kott-och-chark
“Mindre kött!
Ät inte så mycket rött kött och chark, max 500 gram i veckan men gärna mindre.
Fyra köttmåltider i veckan blir runt 500 gram. Med rött kött menas kött från nöt, gris, lamm, ren och vilt. Satsa på mer vegetariskt och ägg, och ibland fisk eller fågel. Eller ät kött lite oftare men mindre mängd. Dryga ut köttfärssåsen eller grytan med krossad tomat, linser eller rotfrukter. Då slår du två flugor i en smäll – mindre kött och mer grönsaker!”
För att inte tala om vad livsmedelsverket anser om mjölkprodukter, https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/kostrad/rad-om-bra-mat-hitta-ditt-satt/mejeriprodukter—rad
“Byt till magra mejeriprodukter!
Välj magra, osötade produkter som är berikade med D-vitamin.
Mager mjölk innehåller lika mycket näring som fet, mindre mättat fett och färre kalorier.
Drycker gjorda av havre och soja är miljösmarta. Välj de som är berikade med vitaminer och mineraler.”
Den kvarvarande frågan blir då, hur kan man komma fram till dessa helt felaktiga slutsatser?
Svaret får vi såklart i NNR 2012 när metoden diskuteras.
“Tolkning av nutritionsepidemiologiska studier
I NNR används ofta evidens från observationsstudier, i synnerhet prospektiva
kohortstudier, för att bedöma sambandet mellan kosten och näringsintag och
hälsa”
Vägen till helvetet av ohälsa är kantad av nutritionsepidemiologiska studier!
Problemet är kanske att de flesta inte orkar följa allt det där utan äter allting som de inte ska istället. Många tycker inte att de blir mätta på den där kalorisnåla, fettsnåla maten och fyller på med annat.
I NNR 2012 beskrivs de matvanor som är bra för hälsan på både kort och lång sikt samt rekommendationer om hur mycket vi behöver röra på oss för att må bra, hur mycket energi och näringsämnen vi behöver.
De skriver också tydligt att näringsrekommendationerna inte är samma sak som kostråd. Vad gäller kosten så är rekommendationerna tänkta att användas av de som på olika sätt arbetar med mat, en riktlinje för att planera mat inom tex skola och äldreomsorg.
Vi kan vara säkra på att ju fler vetenskapliga studier som publiceras kommer den nya forskningen förändra rekommendationerna i NNR 2022. Det blir spännande att se vad vi får läsa i juni 2023.
Mättar inte kalorisnål mat bättre än kaloririk mat?
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9884582/
På länken finner man en forskares åsikt, i form av en uppsats, inte en vetenskaplig artikel. Hade varit intressant att läsa hela, men ser bara abstract där.
Men, tycker du själv att kalorisnål mat är mättande? Tycker du att du mår bra på kalorisnåla livsmedel? I så fall finns det ingen rapport eller uppsats i världen som kan ändra den verkligheten, din verklighet.
För egen del tycker jag inte att fett är särskilt mättande tror jag, kan äta ganska mycket av det och för mig är det fördelaktigt eftersom jag vill bygga muskler och viktöka. Har man planer på att viktminska får man väl hitta livsmedel som man finner mättande, och se om det finns någon röd tråd där (t.ex lean protein, fett, carbs, fibrer osv)
Här finns hela artikeln:
https://academic.oup.com/nutritionreviews/article/56/12/347/1860416?login=false
Jag kan äta mig mätt på kalorisnåla livsmedel. Jag vet inte hur jag hade mått om jag bara åt kalorisnåla livsmedel.
En ny amerikansk studie visar att exponering för ljus (även svagt ljus) kan störa sömnen
och öka risken för allvarliga hälsoproblem för äldre.
“Exponering för vilken mängd ljus som helst under sömnperioden korrelerade med högre
förekomst av diabetes, fetma och högt blodtryck hos både äldre män och äldre kvinnor”(Phyllis Zee)
https://edition.cnn.com/2022/06/22/health/light-exposure-sleep-study-wellness/index.html
Bra och intressant inlägg. Funderar på det här med att inte äta sånt man inte tål. Hur gick du till väga för att reda ut vad du tål och inte? Tycker det är supersvårt, har tagit ett imupro test för IGG-antikroppar, men det resultatet stämmer inte alltid överens med mina symptom för olika livsmedel. Hur la du upp din elimineringskost? Ska man köra under ett par veckor och sedan återintroducerade ett livsmedel i taget? Tänker att det kommer ta väldigt många veckor, och ibland dyker det upp tillfällen då man vill göra undantag på tex en fest, men då förstör det ju hela testet eller? Tacksam för tips!
Det har tagit många år och varit en process. Har gjort elimineringsdiet många gånger så det är något jag har slipat fram och insikter har trillat på plats längs vägen.
Om du vill gå på fest, se festen som ett eget test 🙂
Ja, jag misstänkte att det var ett långsiktigt projekt med elimineringsdiet och få reda på vad man tål. Jag får ta ett steg i taget. Tack för svar 🙂
En viktig komponent i min goda hälsa och stärkta självkänsla har handlat om att att återkoppla till min sexualitet i form av att smeka och älska kroppen på egen hand.
🥰
Ja frisk sexualitet är någonting som ofta glöms bort, särskilt i dagens översexualiserade samhälle. Många tappar den grejen eller lägger den utanför sig själva.
Har krisat till det ordentligt den här semestern efter några år med ”passande” av en dement mor, ny chef på jobbet sen ett år tillbaka – en chef som vill sopa personalproblem under mattan vilket är katastrof för en högkänslig person som mig! Jobbar heltid, är konstant på hög stressnivå och med en hälsoångest som till o från är skitjobbig. Nu ska min man in o kolla prostatan vilket fick min ångest att löpa amok. Han själv är inte hälften så orolig. Jag var hos min läkare häromdagen och fick utskrivet antidepressiva tabletter så jag kommer upp lite.
Men tack vare din blogg, och annat jag läser, märker jag att jag faktiskt kan hantera mina tankar, ångesten och katastrofkänslan lite bättre än förr om åren. Men det där med meditation- då är jag rädd att jag fastnar i ältande av negativa tankar som vara förstärker ångesten.
Åh det låter tufft! ❤
Meditation handlar om att titta på tankarna. Det är okej att älta lite men man betraktar och försöker rikta om fokuset på något fysiskt, tex andningen men det kan vara en punkt på kroppen eller vad som helst. Det man märker är att tankarna flyter förbi och känslor ändrar form och karaktär 🙂
Tack, det ska jag tänka på. Läser Tolle emellanåt också.
Har märkt att ältande sällan löser problemet.
Åh Tolle är bäst! Han finns på youtube också och svarar på frågor, det är väldigt mysigt att titta på om man är för stressad eller ältig och behöver varva ned 🙂
Det du skriver får mig att tänka på Robert Naviaux och hans teori om CDR, cell danger response som mycket förenklat går ut på att mitokondrierna skiftar från att producera energi till att larma för hot och skapa inflammation. Det “hotet” kan vara kemiskt, fysiskt, biologiskt eller känslomässigt.
Hej!
Jag har nyligen börjat läsa lite böcker av David Perlmutter. Han skriver om mycket liknande saker som du tar upp här på din blogg. På senare tid har har skrivit och pratat mycket om urinsyra, och att det kan vara en viktig markör för olika typer av sjukdomar och hälsoproblem. Om jag har förstått det rätt så bryts puriner i livsmedel vi äter ner till urinsyra i kroppen – och att då kost rik på puriner kan vara ett problem. Livsmedel särskilt rikt på puriner är bland annat inälvsmat och rött kött i allmänhet. Jag äter en kost rik på rött kött och inälvor med tanken att det är näringstät artegen föda som är bra för min hälsa. Vad tänker du kring detta? Bör man tänka om kring att konsumera mycket rött kött/inälvor? Eller vet vi för lite om detta ämne för att säga säkert?
Nej jag tror han missförstår urinsyra som en blodmarkör. Ät askorbinsyra så sjunker värdet ned till nästan noll om du har för högt 🙂
Det finns olika multitestmätare om du vill ha lite koll (urinsyra, kolesterol, blodsocker, laktat, keto),
så vill du ha indikation på vad din kost påverkar kan du börja med en sådan.
På Lab däremot så kollar de urinsyra (urat) i plasma och det provets nivåer kan påvisa olika sjukdomar.
Här en studie om C-vitaminet/urinsyra
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0965229921001023?via%3Dihub
Tack för dina tankar och viktiga reflektioner kring det här. Jag är (numera) helt säker på att det är precis så som du skriver. Har alltid tyckt mig vara nyttig och hälsosam. Tränat, försökt hålla en bra vikt och dessutom ätit keto.
Men för ett år sedan så rasade allt för mig. Hela systemet verkar löpa amok. Histaminintolerans, läckande tarm, depression, trötta binjurar, inflammationer I hela kroppen, svullnad, värk, hormonella problem, panikångest och gud vet vad. Vården gör inte ett skit åt mina symtom (annat än att tjata om SSRI) och vet knappt vad histaminintolerans är för något. Jag kämpar i blindo (känns det som) med sighi listor, vitaminer, mineraler, probiotika, lugna promenader i skogen, optimera sömnen, varva ner, ligga på spikmatta och massa massa mera. Men jag får ingen ordning på det hela och det börjar så smått ge mig panik (vilket knappast lugnar ner systemet). Jag förstår ju att hela systemet kollapsat på grund av långvarig psykisk och fysisk stress men inget jag gör verkar hjälpa. Jag har kanske underskattat meditation i ekvationen? Hur orkar man komma igång med det och hur?
Har följt dig sen du startade blogga. Är så tacksam för all kompetens du delar med dig av! ❤
Tack fina du! ❤
Det låter tufft! 💔 Det låter på din beskrivning som att du akut måste få ned alla de här reaktionerna i kroppen. Det går väldigt snabbt om du bara 1) Gör en längre vattenfasta eller 2) Går över på carnivore med en gång, bara köp köttfärs och stek med lite salt, eller lammbitar. Det kan räcka med en ganska oseriös carnivore med bacon, ägg, grädde i köttgrytorna (om man inte är känslig mot ägg och mjölkprotein förstås och det är tyvärr vanligt!)
För att ha alla de där reaktionerna så gissar jag att du DAGLIGEN får i dig något du inte tål, men jag gissar bara för jag vet ju inget om din livssituation.
Keto kan inkludera massa allergener tyvärr, så det räcker inte alltid. Ägg och mjölkprotein kan vara väldigt problematiska.
Ta gärna fram papper och penna och gör en livsstilsinventering. Gå igenom område på område (maten, sömnen, träningen, det sociala, alla relationer, tankar, känslor osv) och försök pinpointa det värsta så att du vet vart du ska börja.
Meditation är BÄSTA terapin!
Du behöver bara sätta dig en stund i tystnad, finns inga direkta instruktioner annat än att sitta och andas. “Do nothing meditation” 🙂
Måste bara fråga om karnivorisk kost då jag också tänkt testa det, då min kropp löpt amok och protesterar mot allt. Har tagit imupro-test men var inte allergisk mot något enligt det testet, jag förstår inte varför det är så här. Inget duger 🙁 Jag hittar inget protokoll för karnivorkosten iaf när jag googlar vad gäller hur mycket man ska äta, dvs hur mycket kött och fett per måltid? Vet du om det finns något riktmärke? Tusen tack.
Imupro visar inte det, den mäter bara en typ av antikroppar.
Carnivore: sök på bloggen 🙂 du ska inte räkna något du ska bara äta nöt, lamm, fläsk, fisk, skaldjur, ägg osv. Fetter är smör, ister, talg. Väldigt enkelt!
Det mesta av det du beskriver är saker som man kan uppleva i klimakteriet. Så om du är 45+ KAN det en anledning.
Kom även att tänka på detta: Såg superfräsch ut och vägde 20 kg mindre för tio år sedan när jag drack både koffein och alkohol i stora mängder, aldrig sov på nätterna och klarade inte av att sitta still med mina egna tankar. Allt detta är mycket mycket bättre nu men är inte lika snygg eller smal som då. Just saying. Bra poänger Martina!
haha du kanske var LYCKLIGARE då? 🙂
Det var på den tiden jag inte hade full blown GAD manifesterad i hypokondri? Haha
Jag som jobbat med att skriva både läkarjournaler och sitta i reception på sjukhus/vårdcentral i nästan tio år har blivit övertygad om att varje enskild persons inställning till den egna hälsan spelar en extrem roll. Jag har mött åttio- och nittioåringar som har det där strålandet du skriver i texten – och många av dem har, givet att de uppsöker sjukvården regelbundet, diverse svåra sjukdomstillstånd bakom sig. Men de lever ändå tills de blir gamla! Jag har aldrig mött någon som är så gammal och inte samtidigt har ett strålande humör och utstrålning dock. Som till exempel en nyss fyllda nittionioåring som fortfarande kör bil 🙂
Jag försöker tänka på det själv. Att mitt liv inte kan gå ut på att undvika sjukdom till varje pris genom att äta och träna perfekt och sen bara glömma allt det andra, typ relationer till andra människor och att skratta ofta! Och om jag SKULLE bli drabbad av sjukdom så är det min förmåga att förhålla mig till livet i stort som kommer avgöra hur det går.
SPOT ON alltså! ❤
Tack för inlägget! Som vanligt intressant och klokt!
Jag har sen länge haft ett mål ”Att bli en vacker gammal människa” och jag behöver verkligen jobba med mig själv för att kunna åstadkomma det. Min ”förpackning” strålar tyvärr inte i dagsläget, jag har en del obearbetad sorg som jag inte får ur mig, skrattar för lite, funderar/analyserar för mycket och tar det mesta på för stort allvar. Köpte boken ”The worry cure” efter något jag läst av dig, tror jag. Hoppas på att det kan hjälpa mig att hantera min oro som jag har i kroppen just nu också.
Hur skrattar man mer? #humorlös
Älskar den boken, den hjälpte mig! Jag insåg att jag hade “what if disease” alltså GAD (generalized anxiety disorder) och det går att hantera och till och med bli av med genom att jobba med sina tankar.
Att inte skratta tillräckligt har med både livssituation, inställning och signalsubstanser att göra. Låter som att ditt serotonin är lite lågt! Du borde testa lite mer serotonerga aktiviteter som att sjunga i kör, dansa, gå med i en förening där man hjälper djur, äldre eller hemlösa eller något sånt. Du kanske saknar tillräckligt med connection och det är därför serotoninet dippar? ❤
Ja seratoninet är säkert lågt. En av de stora sorgerna är förlusten av en hund som var som ett barn för mig, saknar det ”connectionet” oerhört mycket, 6,5 år utan hund 🐶 fruktansvärt för mig. Hjälpte till i Hundstallet Stockholm en period men det blev för tufft att få ihop och nu har jag flyttat därifrån. Snart inom ett år hoppas jag att vi har en hund igen. Vi har väntat för att sonen ska bli så gammal så att han kan vara hemma själv och bli mer självständig, dvs jag ska kunna gå en hundpromenad och han ska kunna vara hemma själv en stund.
Sjunga i kör gillar jag också, kanske borde se om det finns något sådant i närheten.
Låter som att du kommer lösa det här! <3