En del klagar över utebliven viktminskning med LCHF och jag misstänker en förvirring kring det här med energiprocent och gram. Jag kommer från den gamla skolan där det var en enda regel att följa (så som jag uppfattade det då) och det var att man inte fick äta mer än 20 gram kolhydrater om dagen. GRAM!
Därefter kom lite olika riktlinjer kring att man skulle se så att inget livsmedel hade mer än 5% kolhydrater på innehållsförteckningen, det vill säga under 5 gram per 100 gram. Om man äter flera hundra gram av en sådan vara har man snabbt nått 20 grams gränsen, särskilt om man äter flera sådana saker.
Ytterligare lite senare började folk prata om energiprocent, hur många energiprocent som ska vara kolhydrater, fett och protein och det är inte alla som kan räkna ut detta korrekt. Många tror till exempel felaktigt att kyckling och tonfisk är 100% protein, och att smör är 100% fett.
Protein anges i gram
“Jag tränar si och så, jag väger si och så – hur många GRAM protein ska jag äta?” det verkar av någon märklig anledning helt naturligt att räkna protein i gram. Man räknar med att dagsbehovet är 1 gram per kilo kroppsvikt, och här har ju massor med dieter ställt till det rejält (läs mitt inlägg om proteinintag och LCHF här)
Varför räknar man inte fett och kolhydrater i gram? Jo för att man sedan gammalt resonerat att de endast är till för att täcka energibehovet och därmed är utbytbara mot varandra. För en frisk och vältränad person har det mindre betydelse, men om man har ett hälsoproblem (metabolt syndrom, övervikt, diabetes) är det annorlunda. Den basala glukosförbrukningen som är oberoende av insulin är ungefär 130g/dag så om man har brist på insulin bör man definitivt ligga under 130 gram.
Absolut mängd glukos viktigt för blodsockerreglering
Antalet gram kolhydrater som bryts ned till glukos avgör hur mycket blodsockret stiger, och det behöver man veta i frånvaro av insulin eller vid insulinresistens. Det spelar ingen roll om kolhydraterna är snabba eller långsamma, det kommer att behöva brytas ned ändå.
Låg energiprocent är vilseledande
Säg att man äter 3000 kcal om dagen, det är ganska normalt. Vissa äter mer och andra äter mindre. Tänk då att man äter 5 energiprocent kolhydrater, det blir 3000 x 0.05 = 150 kcal = 37.5 gram. Det blir mer än man tänker, och räknar man inte efter utan låter flera livsmedel skena iväg så hamnar man snart närmare 100 gram. Särskilt om man även håller på med netcarbs som många gör!
Ibland när jag har räknat på folks mat som inte går ned i vikt på LCHF har jag fått det till 100-150 gram kolhydrater om dagen, och de är kolhydrater som slinked ned av bara farten – i sällskap av stora fettmängder. Det ger viktuppgång, inte viknedgång.
Om du har fastnat på en långvarig viktplatå – räkna efter och se hur det ligger till!
Vid önskad viktnedgång (och ej ökad muskelmassa) är det bättre med fruktosen från bär än med mjölksockret från Keso/mejerier??
Keso/mejerier innehåller mjölkprotein, det är det som hindrar viktminskningen. Bär är helt okej, särskilt hallon och blåbär 🙂
bra, mina favvobär! =) då kanske jag ska byta ut keson mot det? =)
Ja, eller mot lax och ägg. Ännu bättre 🙂
Så en slags konklusjon kan være at det man kan ”bädda in” i fett er matvarer med lite og langsomme karbohydrater, samt protein (som alene ville gitt høy II)?
Mener å ha lest at en ketogen diett kan bidra positivt dersom man skal forsøke å reparere lekk tarm eller behandle sykdommer/tilstander (feks stoffskifte, autoimmune sykd mm.). Har du noen kunnskap rundt dette?
Vet du om det kan ha betydning eller gjøre en forskjell for slik behandling/resultatet om man feks spiser under 20 kh/dag, eller om man går helt over til fakir? Mener å ha lest at kroppen settes i en tilstand hvor den lettere kan reparere seg selv. Men vet ikke hvor lavt man bør ligge på kh for eventuell virkning, eller om man bør gå helt over til feks fakir for eventuell virkning.
Dersom du har kunnskap om bruk av ketogene dietter opp mot behandling av sykdommer, kunne du tenkt deg å skrive et innlegg om det? (Tenker da på mulige resultater ved feks autoimmune sykdommer, stoffskifte, lekk tarm, ME, fibromyalgi, andre betennelsestilstander mm.) Synes temaet er spennende, men vanskelig å finne særlig informasjon om det.
Ja, man kan bädda in protein och karbohydrater i fett för att sänka II.
Ketogen kost, om den utförs med antiinflammatoriska livsmedel (grassfed, free range osv) kan reparera läckande tarm och behandla autoimmuna tillstånd. Jag skriver om det i min bok Magstarkt. Tror inte man behöver köra fakir så länge man väljer snälla livsmedel. Jag tycker att Mark Sisson (marksdailyapple) skriver en del om det, kolla där och sök i arkivet 🙂
Ok, takk for tips. Nesten litt flaut å si det, men har faktisk kjøpt Magstarkt og Hormonbibeln, men ikke fått lest de ennå. Skal sette det på agendaen, (og hente frem fokus og konsentrasjon) for å lære mer om det! 🙂
Då får du läsa haha! Tack för din kommentar 🙂
sorry men jag vet inte vad II betyder…
insulin index
aha 🙂
jag satsar på keto!
en intressant sak som jag har noterat är att jag är mer känslig nu när jag har tagit bort socker/kolisar till 80%, jag gråter för minsta lilla utan att känna mig deprimerad, däremot är jag olycklig om jag nu tar mig friheten att vara kanske allt för personlig, men jag tycker det är så intressant! att proppa i sig socker har varit någon sorts medicinering och lägga locket på och bli avstängd, och att upptäcka det inte bara intellektuellt genom att läsa om det (ingen nyhet att sockermissbruk dämpar jobbiga känslor) utan att faktiskt känna skillnaden hos sig själv, det ger mig hopp trots jobbiga känslor, och ett sätt att hantera allt är att knata till gymmet, det tar 3 minuter att ta sig dit 🙂 Man kan gå dit när det är lite folk, nästan tomt då det är öppet 05-23 och skrika lite när man lyfter tungt. Ja just det! det är en sak du kan blogga om, att killar låter när de styrketränar men tjejer är tystlåtna, inklusive mig själv, i alla fall på vanliga gym. Kanske annorlunda på fitnessgym.
Jag tror att de känslorna har varit där hela tiden, men att de dövades med socker. Det är BRA att känna saker, även om du är lite olycklig just nu. Det kommer att gå över, jag lovar!
Har också tänkt på att killar inte är rädda för att frusta och skrika på gymmet, tror att tjejer skulle behöva grymta lite mer. Jag själv skriker och vrålar hela tiden haha, det är ju primalterapi!
Tack 🙂
Jag ser också att killarna hjälper varandra mer, liksom pt åt varandra. Ja jag misstänkte att du inte var blyg på gymmet 😉 Jag tror jag följer den linjen jag med, det handlar ju om att ta för sig av livsutrymmet.
mvh
ok så om jag rasslar ner i vikt så är det grönt, bra då vet jag, tack! 🙂 jag ska gå ner mycket så jag måste väl lära mig att väga maten eller vad man nu gör, men jag är en antingen eller-människa så ketogen kost och träning gör nog susen de första 20 kilona, jag har ingen målvikt förövrigt, när det känns bra dvs jag mår bra och är nöjd med kroppen så har jag min idealvikt skulle jag tro
jag har faktiskt en fråga till för en gångs skull, kan man säga att keto/gi-noll/fakir är enäggstvillingar om du förstår vad jag menar?!
alltså det är så många begrepp som flyger omkring, och ja visst jag tycker det är bra på många sätt, gillar inte dogmatiska läror, det har ändrat sig, våren 2006 när jag testade lchf första gången så hängde jag mycket på nätet och läste, men jag tröttnade pga av att rätt många var griniga, och det verkade rätt fyrkantigt, jag vet inte.. Men det där är ju länge sedan nu. Idag har vi Paleo, Pegan-diet, Bullet proof-diet, wild fit och nakna Colting det som jag redan har nämnt och lite till (+ pauluns och davidssons 25 olika varianter, nu senast ngt som kallas dash, jag orkar inte läsa..), alltså jag är egentligen inte kritisk, det är väl bra att folk exprimenterar i köket, jag är nog bara lite förvirrad för ögonblicket, häromdagen hade jag koll, trodde jag, men det är nog bara ngt tillfälligt. Ser fram emot din nya bok som jag bevakar på adlibris
p.s jag tycker soppa är bra, slänger i kött eller fisk, kryddor och FETT! samt grönt, som broccoli eller spenat, känner att jag får i mig mycket fett då och det är gott! 🙂
Keto = superhögt fett,
GI-noll = allting som har 0 i GI men inte II
Fakir = GI-noll
Det finns en spridd tanke om att “om du äter kolhydrater med fett, så höjs inte insulinet lika snabbt=bättre för ditt blodsocker”. Ur en keto/lchf-synpunkt; är detta något som man ska tänka på när man “fuskar”? Dvs: fuskar och äter en skiva finncrisp+mycket smör/ost. Är det bättre att kombinera med mycket fett eller att bara “ta blodsockerhöjningen”? Vore jätteintressant, då jag ständigt tänker så.
Jo det spelar roll hur man äter maten, man kan bädda in saker i fett 🙂
Men jag trodde att det just va kombinationen kolhydrater + fett som man ska undvika? ?
Ja så är det ju alltid, glass är ju maximalt fetmande. Man kan inte “bädda in” glass i fett, men man kan bädda in en kycklingfilé i fett till exempel. Eller grönsaker och bönor.
ja då är väl en semla den bästa fuskmaten hehe… läser också högst upp i tråden om semla och B.S-kurvan
fuska får man göra när man är stabil, för mig är det t
oj där for texten iväg…
skulle säga att som nybörjare så är det viktigt att inte fuska, risken är att man (jag) faller tillbaka till osunda vanor
jag räknar inte gram eller kalorier, jag höftar och kommer nog alltid att göra det, har svårt för att följa ett schema eller liknande
EN FRÅGA: om man kör så nära GI Noll som möjligt och undviker mjölkprodukter förut smör, behöver man verkligen fundera på gram och andra siffror? jag själv äter så mycket fett som jag tycker är gott, någon gång har jag överdoserat och det känns på smaken, dvs det är inte gott
Nä man måste inte räkna om man får de resultaten man är ute efter 🙂
Hm, nu går du emot Jonas Bergqvist som pratar om E% som det viktiga.
Vem ska man tro på?
Du ska tro på det som känns vettigast för dig, inte på någon särskild person 🙂
Detta med 20g/dag….jag brukar vara noga med att räkna dagsinnehållet, dock så har jag en tendens till att de flesta av mina kh (typ alla?) hamnar på kvällen till middag. Har funderat på om jag borde dela upp de mer på 3ggr, eller iaf 2ggr/dag. Tänker att balansen totalt sett kanske borde bli bättre och jämnare då…
Ska testa:)
Nu blev blev nyfiken på att se hur jag ligger till. Ska gå och skaffa mig en matvåg idag och väga och få lite bättre koll. Spännande 🙂
Finns det något enkelt program/sida att använda för att lägga in vad man äter på en dag? Tidigare använde jag Dumbell som var enkel att använda, samt visade både vitaminer och mineraler man fick i sig också, även om man får ta det med en liten nypa salt. Den sidan har lagt ned och jag har inte hittat någon ny sida.
Jag använder fatsecrets, den tycker jag funkar bra 🙂
Jag använder också fatsecret och gillar den på nästan alla aspekter utom en, den har fel siffror när det gäller kolhydrater i vissa grönsaker. Se tex fänkål.
Spännande, den testar jag direkt. Vill gärna ha lite koll, i alla fall ett tag.
Skönt att slippa räkna själv…
Men, jag ser också att den inte är perfekt:
“Smör (Lätta)”
Eh.
Men kul att ha någotsånär koll på ratiot, idag fick jag ca 75 e fett och resten protein. Den lilla gnuttan lök gav inget utslag…
Det som kanskje er mer vanlig etter lang tid på LCHF er at man blir mett av mindre mat.(mer fett gjör deg mett) Så regnestykket på 2000 kalorier gir 25g kollhydrater. Det mange ikke forstår er regnestykket med fett som gir 9 kal pr gram. De tror at 70% av det de äter skal väre fett. Tror mange er forvirret. Kanskje du kan skrive litt om det.
Hm, nu blev det väl lite fel? 150 kcal kolhydrater (5 % av 3000 kcal) motsvarar väl 150/4 g kolhydrater, dvs. 37,5 g kolhydrater? 1g kolhydrater motsvarar väl 4 kcal?
Yes, jag skrev fel – jag var ett steg före i tanken haha. Tack så mycket för rättningen!
Nja, 5% kolhydrater på 3000 kcal ger väl 37,5 g kolhydrater? Ett gram kolhydrater är 4 kcal
3000 kcal * 5% = 150 kcal
150 kcal / 4 kcal/gr = 37,5 gram kolhydrater
Helt rätt, jag skrev fel 🙂
Jag brukar använda mig av kostbevakningen.se. Då ser jag ganska så tydligt hur mycket kolhydrater jag hamnar på:)
Jag satt precis och läste i Magstarkt och guud vad intressant!! En sak jag funderade kring är stycket där det står att många psykologiska besvär är matsmältningsproblem. En behandling för en person med anorexi/bulimi osv innebär ju ofta att dem ska äta sockerfyllda mellanmål, mackor, kolhydrater etc. Borde det inte vara enklare att “bota” en ätstörning med en ketogen kost istället? Eller hur ser du på det? Hade varit intressant med ett blogginlägg om det.
Jag har ocd och har haft det sedan jag var liten. Kan jag bli av med mina problem helt genom att äta väldigt strikt? Beror dessa problem enbart på att min tarm läcker då?
Det beror på din personlighet, tankar och känslor också men det skulle säkert inte skada att testa att läka tarmen. För bulimi/anorexi ser man tydligt en utveckling av ätstörningen av att äta sockerfyllda mellanmål, att ångesten projiceras på andra saker istället.
Ang högt och lågt GI: en kompis till mig som har diabetes typ 1 testade ett bröd med lågt gi. Det tog två dygn innan blodsockret låg på en acceptabel nivå. Hon provade även en semla: blodsockret gick upp som en sol, och faktiskt ner nästan som en pannkaka. Så man ska absolut skippa GI-tänket!
Jaaa…det där med 5% är ju en tumregel, en ganska trubbig sådan. Den måste användas med förstånd. Min tolkning av den är “om du undviker att äta saker som har mer än 5% kolhydrater behöver du inte räkna och tänka så mycket” Men det är klart att det är grammen som räknas.