Alla vet vilken rövare insulin är & hur relationen till blodsockret fungerar, men när man nämner glukagon är det många som blir förvirrade! Därför tänkte jag berätta lite om glukagon, för den måste man noga känna till som LCHF:are!
Glukagon är insulinets motsatshormon & gör allting som insulin inte gör. Under svält, ketos, fasta & hård fysisk träning frisätts hormonet & har en nedbrytande effekt på fett och glykogen. Först när glykogenlagret & fettlagret ekar tomma börjar glukagon tulla på muskelmassan, alternativt om insulinet åker berg-&-dalbana samtidigt som det inte finns tillräckligt med energi (som vid Nutrilett-dieter & dylikt.) Under ketos jobbar glukagon effektivt med att bryta ned fett & stimulera glukoneogenesen så att blodsockret håller sig stabilt, dygnet runt. Då kan vi använda hormonets katabola egenskaper till vår fördel!
Utsöndring av glukagon stimuleras av adrenalin & acetylkolin (signalsubstanser) & L-Arginin & L-Alanin (aminosyror) dessa är alla associerade med att vara pigg, energisk, stark & fylld av energi (hård träning till exempel.) Glukagon stimuleras givetvis också av fasta och att vara i stark ketos. Det är därför man märker så radikala förändringar i kroppen under just ketos, jämfört med till exempel vanlig kalorirestriktion.
Glukagon hämmas av insulin, när insulin är aktivt är glukagon inaktivt. Det kan inte bli på annat sätt. En viktig sak att tänka på är att väldigt stor frisättning av fettsyror i blodet också kan hämma glukagonet, såsom när man precis ätit en gigantisk måltid a la LCHF. Många fettrika måltider under dagen kommer alltså inte ha en fullt så katabol effekt som att låta det gå lite tid emellan. Det är därför som LCHF som kombineras med någon typ av fasta har allra bäst effekt!
Tack för en väldigt bra förklaring på varför jag är så pigg och bränner så mycket fett när jag går på LCHF i kombination med hård träning och 5:2 fasta. Finns det några andra trix för att öka glukagonnivån.
Inte vad jag vet, tror du gör det du kan för att maxa upp!
Tack Martina, äntligen fattar jag. Har läst om glukagon tidigare men du förklarar waayyy bättre än alla andra 😀
Tack! Det här behövde jag 😀
Håller med ovanstående, riktigt kul att förstå sådant här som annars känns way för komplicerat! 😀
Tänk, du förklarar så himla bra, så t o m JAG förstår den här “grekiskan”:).