Nu på LCHF-campingen så pratade jag om ketos och ketoner och även om det var 99% LCHF:are i publiken var det mycket få som var i riktig ketos och lika få som faktiskt dragit upp fettet i maten.
LCHF =/= Low Carb
Att ta bort onödiga kolhydrater är förstås ett jättesteg att ta särskilt om man gör det konsekvent, även på kvällar och helger. Men man ska inte tro att man lever ketogent bara för det! Man måste också öka andelen fett i maten, så att energin kommer från fett till största del. De kalorier som inte kommer från fett kommer komma från någon annan källa, kanske extra kolhydrater eller proteinöverdos.
Fett är läkande för kroppen och tarmarna, det höjer inte blodsockret, det boostar fettförbrännande hormonet glukagon, det är mättande och triggar inte sug efter mer mat. Fett är en perfekt “filler” så att inte fler använder fett är för mig en gåta!
När man sitter med en tallrik med en bit kött eller kyckling och lite sallad till är det LCLC (Low Carb Low Calories) och det är inte keto. Det har inte i närheten av samma metabola och hormonella fördelar som keto har!
Har man tagit steget att ta bort kolhydraterna, varför inte ta nästa steg att öka andelen fett?
Video på temat för er som gillar när jag videobloggar 🙂
Exempel på fettskräck: När jag länkade till din artikel om kokosolja i facegruppen Diabetes Sverige så blev jag utesluten!
Falsk fakta i GP – Artikel om Kokosolja
http://martinajohansson.se/falsk-fakta-i-gp-artikel-om-kokosolja/
Oj så dramatiskt! 🙁
Har för ett antal år sedan provat lchf två gånger. Mådde mycket bättre, sov bra, gick ner i vikt, men bägge gångerna slutade med kraftigt njurstensanfall efter några veckor. Försöker googla vad som kan vara fel, men blir inte klok. Mer kalium, mer eller mindre c- och d-vitamin, mer vätska (dricker minst två liter vatten om dagen)? Kan det vara proteinet som blir för högt?
Jag vill verkligen prova igen, men vågar jag, och hur ska jag då göra? Har du någon idé?
Svårt att svara på, tror inte att det är proteinet om du ätit LCHF. Kan vara allt från kosttillskotten till vätskemängd och allt möjligt.
Min LCHF är just nu i kombination med 5:2, helfasta 2 dagar och 5 dagar med sjukt oregelbundet ätande (jobbar skift) plus choklad till höger och vänster så jag vågar inte ösa på med fett. Det är liksom ingen ordning. Vill gå ner 5 kg i vikt så jag kan börja träna(?) Ja, du hör ju… Har levt i förnekelse i två år nu men det kanske är nog dags att skärpa till sig ? Har levt med LCHF (OBS! Med avsteg) sedan 2006 typ så jag borde ju veta bättre!
Skippa chokladen och börja träna med en gång! 😉
Hej Martina!
Jag har ändrat över till mer åt slow carb/rotfrukter + protein. Mejerfritt. Känner mig mer mätt av detta men undrar hur man ska tänka ang. fettet.
Ska man sänka fett% eller köra på som vanligt?
Nu blir det fett i form av 1 avocado/dag och dressing på kokosolja/vinäger.
Hur ska man tänka vid högre intag av kh?
Vid högt intag av kolhydrater finns det ingen anledning att också ha högt fett, då kommer din energi från kolhydraterna.
Ser mig absolut inte som fettskrämd men kan inte äta t.ex rent smör till köttbiten A la lchfingenjören 😉 Grönsaker är dessutom väldigt gott. Så har svårt att få i mig mer fett om jag inte ska börja äta rent smör till varje måltid.
Dock ser jag samma trend som dig att många tycker att en sallad är lchf och det är den om den innehåller ägg och tex rejält med majonäs som dressing. Men ser det som ett steg för många. Att bara sluta med socker är ett stort bra steg liksom.
Håller med, ut med sockret är ett bra steg 🙂
Ha smör till grönsakerna. De blir ju sjukt goda när de simmar i smör och lite salt.
Hur mycket är “mycket”? Missförstå mig inte, jag är verkligen intresserad och vill inte ge spydiga kommentarer, jag tycker bara det är svårt att veta vad som anses som “för lite” eller “tillräckligt mycket” fett i kosten? Kan du ge exempel på en genomsnittlig dag/vecka ser ut? Inte bara fettprocent, hur mycket i gram, ex. smör, kokosolja osv. lägger du till?
Mitt problem är att jag känner mig väldigt sällan mätt, även om fettandelen är säkerligen omkring 80% i vissa måltider. Jag styrketränar och kör spinning (2 x 2, dvs. 4 tillfällen per vecka) och kan bli oerhört hungrig på eftermiddagen, även då jag ätit en, vad jag ansett tidigare, relativt fettrik måltid. Ex. jag tränar alltid styrketräning på morgonen, innan frukost. Direkt efter äter jag exempelvis 3 ägg, 2 stora skivor rökt sidfläsk till frukost, 50 g majonäs, 1 kycklinglår till lunch och jag är nästan illamående av hunger när jag går från arbetet på eftermiddagen.
Jag räknar ingenting och väger och mäter ingenting, jag ser bara till att få i mig minst lika mycket fett som protein/kolhydrat i varje tugga. På en gaffel med kyckling är det lika stor mängd fett. Då ligger man ofta bra till 🙂
Haha, det gäller att få med sig smörpaketet innan måsarna hittar det. De är klokare än vi tror jag bestämt..
😀
Fettskrämd är jag inte iallafall! 🙂 Däremot, har jag blivit lite påverkad av senaste tidens massiva låg-protein propaganda. Så kanske proteinskrämd är det nya inom kost 🙂
Själv tror jag ju att den till dels handlar (om dold agenda) miljöaspekter men kläs om till hälsoaspekter. Ändå har jag blivit osäker och dragit ner på kött och fisk.
Min E% fett i kosten har inte ökat eller minskat utan den är som vanligt 75-80 %. Skillnaden jag gjorde var att jag åt mindre mängder kött och fisk eller mer ägg istf kött.
Vad som har hänt efter dessa månader är att min muskelmassa har minskat något och min fettprocent ökat lite svagt. Och senaste tiden har jag upplevt mig lite svagare vid tunga lyft. Kanske har det helt andra orsaker. Men jag undrar nog lite nu om min kropp kanske ändå mår allra bäst på 170-200 gr fett+70-100 gr protein+lite grönsaker. Så som jag ätit tidigare under ketokost-perioden och mått bra av.
Jag är aldrig hungrig mellan måltider, har alltid bra energi vid träningen, så jag antar att jag är i ok ketos.
Det verkar ju vara den modellen som har funkat för dig tidigare så kör vidare på den!
Vet du hur det är vid ppiller med östrogen/gulkroppshormon om lågkolhydratskost med mycket fett även är fördelaktigt? Det bör ju vara bra att tänka på kosten extra vid intag av hormonpreparat för att undvika viktuppgång. Eller? Jag har börjat med medicinen diane, som är medicin mot acne egentligen men som fungerar som ett ppiller. Detta ska intas i 6-12mån, lågkolhydratskost har tyvärr inte hjälpt mig så pass som jag önskat för min hud, så därav detta alternativet. Kommer justera kosten lite striktare framöver för hud samt mage och tarms skull:)
Du kan köra strikt keto på Diane, det är inga problem 🙂
Gött:)
Jenny, jag blev av med min acne genom att sluta med mejerier och köra keto. Läkaren kunde bara erbjuda starka krämer/hormonella preparat, jag valde naturliga vägen istället. Benbuljong, surkål, inga mejeriprodukter, stikt lchf / keto. Även lite akupunktur, yoga, träning. Önskar dig lycka till, det finns hopp, vägen går via tarmen <3
Tack!har provat allt naturligt under flera år och min pco blev värre efter mina två barn! Så nu bör det bli bättre med diane, därefter ska en naturterapeut hjälpa mig att bibehålla den balansen! Men ska justera kosten ytterligare så att kroppen kommer ännu mer i balans så diane inte ska behövas så länge!
Bra fråga, verkligen. Folk är väl så inne i sina gamla matvanor, eller så har lchf “marknadsförts” lite för mycket som lågkolhydratskost främst och så massa ersättningsprodukter. Typ “kolhydratssubstitut”. Det bakas bröd och görs pajer osv. Inget fel i det men det blir mycket ickemat så att säga.
Jag åt så en lång tid men det som har gett mig hälsa på riktigt är att äta tre mål mat om dagen med något kött, mycket fiberrikt grönt och så en fettkälla. That’s it. Det tycker jag är keto/riktig paleo. Klart man kan äta något annat ibland men det är basen.
En del hälsoproblem visade sig när jag började äta så och det är en lång väg att vandra ännu, 10 månader senare, att försöka reda ut dem (tur jag är envis som en åsna ;)). Folk orkar kanske inte riktigt gå den vägen heller, det kräver en del.
Det är väl svårt att sälja in till folk haha…vi är ju lite lika där du och jag har jag förstått, just med matvalet :p.
Det är tråkigt att folk inte orkar kämpa för sin egen hälsa, jag kommer nog aldrig förstå det
Samma här. Enkla saker som att lägga sig i tid eller utesluta ett visst livsmedel…det sociala verkar vara viktigare för många, att passa in. Säg det om 30 år när demens knackar på dörren :p.
Verkar inte som folk tänker på det 🙁
Ja, det kan vara väldigt svårt att förstå de som överhuvud taget inte är intresserade av hälsa, hur kan man liksom inte vara intresserad av att ta reda på hur man ska kunna må så bra som möjligt både fysiskt och psykiskt och testa sig fram till det som fungerar bäst för en själv?!? Tyvärr finns det nog många som inte förstår/tar det på allvar att kosten påverkar en så mycket och fortsätter äta på ett sätt de inte mår bra av och käkar piller för varje nytt problem som kommer i stället.
Många har nog samma inställning som t.e.x. många rökare har: “Det gäller inte mig,det är andra som får lungcancer, jag känner ju dessutom Anton och Gunnar som har rökt i hela sitt liv och är friska ändå.”
Det sociala/att passa in ska man nog där emot inte underskatta, framför allt inte om man redan är en person som har lätt för att känna sig utanför, har dålig självkänsla och mår dåligt rent generellt, kan nog många gånger vara svårt att vara den som är annorlunda då om man dessutom befinner sig i kretsar där folk lägger sig i, frågasätter och tjatar. Räcker ju liksom att man undviker rent socker för att det ska kunna uppstå sura miner o.sv.
Jag försöker fylla på med egengjord majonnäs. Fantastiskt gott. Drickermitt eget recept av Fettkaffe på morgonen men ibland blir det nog tyvärralldeles för lite fett.
Det gäller ju att hålla uppe det hela dagen varje dag, varje vecka, varje månad osv 🙂