Jag klickade runt på lite träningsbloggar & läste om löpning & löparskor. Då läste jag att det bland annat finns ett ‘bäst-före-datum’ på skor för att dämpningen försämras, samt att det finns massa olika typer av dämpning beroende på hur man springer. Många människor hälspringer, det fattar inte jag alls! HUR TUSAN KAN MAN TA EMOT MED HÄLEN FÖRST? Tokeri!
Hur som helst hann jag inte springa många meter förrän jag skaffade mina Vibram Classics (bilden) & just nu minns jag inte ens varför. De va tuffa & extrema, samt kostade bara 69 spänn. Jag köpte dem på en marknad i Peking så troligtvis är det någonslags kopia. Före dess sprang jag i converse & jag hade även ett par rosa nike med supermycket dämpning i. De var snygga men tyvärr kände jag mig som en heffaklump i dem när jag sprang, så de stod mest i skohyllan. Detta var… 2009 tror jag, så 4 år sedan nu. Under årens lopp har jag också investerat i ett par Vibram KSO (nedanför) & de följer oftast med till gymmet.
Kanske var det för att jag aldrig började med löpskor som jag heller aldrig heller föll för ‘hypen’ om att man MÅSTE ha dem. Det måste man inte, jag är helt övertygad. Jag är barfota så ofta jag kan, när jag va liten sprang jag jämt barfota under sommaren & det gör jag fortfarande. Jag går barfota till affären.
Får jag ont?
Ja, innan jag & mannen drog iväg på semester sprang jag 6 mil på 10 dagar & då fick jag väldigt ont i benhinnorna. Det har hänt innan att benhinnorna smärtar nått så in i norden, men det är SMÄRTA & inget annat. Inget farligt & inget som har gått sönder. Voltaren på tub & tigerbalsam funkar fint, & om det är riktigt illa kör jag benvärmare också. Men springer, det gör jag ändå. Smärta är sällan ett problem för mig om jag vet att det är ofarligt, vilket jag har fått bekräftat av några kompisar som är läkare.
Fötterna mår fint & vaderna också. Visst, jag har fått blåsor på fötterna men det tejpar jag. Jag har till & med funderat på att springa HELT barfota med tejpade fotsulor… det blir ett projekt så fort jag införskaffat tejpen!
Jag räknade lite på det, med hjälp av träningsdagböcker, min pulsklocka & mina träningsappar & fick det till att jag sprungit ca 100 mil i mina Vibram Classics! Det är helt fantastiskt ju, & ytterligare några mil i KSO:na & ytterligare några i diverse converse. De senaste besteg jag Mount Fuji i haha!
Så, dagens budskap från en som förvisso inte springer några ultralopp (ÄN) – Don’t belive the sko-hype! Ju mer skon ser ut som en fot ju bättre är den, & ju mer skorna låter tår, fötter & underben jobba naturligt ju mindre skador. Jag vet då ingen tålöpare som fått problem med höfter & knän, men däremot läser jag ofta om dämpade hällöpare med de problemen. Så, nästa gång du ska ta dig en tur i löparspåret, skit i det! Sätt de maffiga joggingskorna med fjäderdunsdämpning i skohyllan & ta en barfotatur på en fräsch gräsmatta & känn skillnaden!!!
Once you go barfota… 😉
Det är ju lite knepigt det här. Ska man lyssna på kroppen eller ska man inte lyssna på kroppen? Tycker kropp och knopp alltid lika förutsatt att både kropp och knopp mår bra? Eller kan kroppen säga “jag behöver vila/just den här övningen passar inte mig” medan knoppen säger “det vore himla schysst med nytt pers/synligare magrutor” och så kör man på? Hur vet man vilka av kroppens signaler man ska lyssna på och vilka man inte ska lyssna på?
Jag har under den senaste veckan tränat mig till jäkligt onda hälsenor och har i dag blivit närmast tvingad av min man att smörja på Voltaren trots att jag tänkte mig att det skulle få läka naturligt så att jag verkligen känner att det är ok när det väl är ok. Min tanke är nu “hm, så jag ökade träningen för snabbt i alla fall… hm, nu får jag köra alternativ träning tills det här är fixat… hm, om det här blir ett återkommande problem så måste jag kolla ordentligt på vad orsaken kan vara så jag kan undvika att göra fel i framtiden”. Smart eller pjåskig?
Hej!
Som sjukgymnast reagerar jag på att du skriver:
“Det har hänt innan att benhinnorna smärtar nått så in i norden, men det är SMÄRTA & inget annat. Inget farligt & inget som har gått sönder. Voltaren på tub & tigerbalsam funkar fint, & om det är riktigt illa kör jag benvärmare också. Men springer, det gör jag ändå. Smärta är sällan ett problem för mig om jag vet att det är ofarligt, vilket jag har fått bekräftat av några kompisar som är läkare”
Smärta ska nästan alltid (förutom vanlig träningsvärk) tolkas som en varningssignal på att något är på väg att överansträngas och potentiellt skadas. Smärta är en viktig varningssignal som bör respekteras om man ska hålla sig skadefri i längden. Har själv fått sk. “benhinneinflammation” tidigare som blev kronisk och tog över ett år att rehabilitera bort. Att dölja smärtan med diverse medikament kan vara ett sätt att lura kroppen och ger sannolikt ökad skaderisk.
Mvh
Andreas
Sjukgymnast
Vissa smärttillstånd är helt ofarliga, har till & med haft en kompis med paella (felstavat) som är ett intensivt smärttillstånd i knät som tränade karate med framgång samtidigt. Man vet bäst själv, är min åsikt 🙂
Jag pronerar och har problem med uttrampade fettkuddar (under hälarna). Fungerar barfotaskor bra även om man har uttrampade fettkuddar?
Ja det borde det göra eftersom man aldrig använder hälarna, jag är 100% på tårna när jag springer så hälen når aldrig marken om jag inte är väldigt väldigt trött 🙂
Det finns ju en hel del som även springer i foppa-tofflor och tycker det funkar super!
Här är ett exempel: http://www.teamfakta.se/default.asp?TitelID=398
haha crazy! 😀
Jag vill verkligen byta mina sunkiga Nike mote ett par FiveFingers, men just nu är det rea överallt och då är strl 39 slut! Så är man en strl 36 finns det skitbilliga på typ outdoorexperten, men vi andra får snällt vänta 😉
Jag som är plattfot och jämt får ont hur mkt jag än betalar för vanliga löparskor ska nu testa barfota-löpningen. Men det verkar få bli efter reorna, just nu finns inget inne 🙁
Finns butiken XXL där du bor? Kolla där i så fall!
“Ju mer skon ser ut som en fot ju bättre är den, & ju mer skorna låter tår, fötter & underben jobba naturligt ju mindre skador”
Vad grundar du detta på? Det vore intressant att läsa om det finns någon forskning eller studie som kan påvisa ditt påstående med.
Salam, Ali.
Jag grundar det på egna erfarenheter, samt mina barfotalöpande kompisar. Sedan verkar det också vara så att människan har sprungit under hela sin existens, & det har gått fint även utan skor. Här kan man läsa lite: http://barefootrunning.fas.harvard.edu/
Å andra sidan har människan inte sprungit på asfalt tillbaka i tiden.
Det ligger nog något i det där. För många år sedan fick jag en nervskada i foten och fick skoilägg utskrivda som skulle hjälpa mot smärtan. De skulle såklart bäras i rejäla skor sas det. Men inte förens jag gick över till att alltid vara barfota och flip flops försvann smärtan, när foten fick vara fri och få en chans att stärka sig själv. Och jag har aldrig saknat klumpiga skor efter det…Jag är barfota så ofta jag kan året runt och har jag skor är det i princip flip flops eller barfota i Uggs på vintern (bor dock i Florida, så mest flip flops). När jag skulle börja träna behövde jag något annat än flip flops på gymmet men träningsskorna kändes som BLY! Jag har inte hakat på tåmodellen, men kör med Nike Free, utan strumpor, och den är superflexibel och lätt, och jag gillar faktiskt att ha dem på mig… Vilket säger en hel del, hatar instängda skor! 🙂
Hej hej! Kan inte låta bli att provoceras av den här typen av inlägg (antar att det är meningen). Här har du i alla fall en tålöpare som haft både benhinneinflammation, knä- och höftproblem. Och ja, jag springer i fivefingers. Och vanliga skor. Jag älskar mina barfotaskor lika mycket som de vanliga löparpjucksen, och kan garantera att det finns löpardojor med samma lätthetskänsla som fivefingers (Adidas Boost till exempel) – bara man provar ut vad som passar bäst för en själv.
Jag håller med dig om att fivefingers är tipptopp, men i mitt fall, då jag ligger på åtminstone 70 km i veckan, fungerar det bäst om jag varierar skovalet – ibland helt barfota med blåsor och skavsår som följd (men känslan av gräs mellan tårna övervinner smärtan), och ibland i mjukare dojor med dämpning som jag upplever fungerar bäst under långpassen för att skona vaderna (för barfotalöpning ställer de facto högre krav på mina vader, av förklarliga skäl).
Apropå skador för hällöpare respektive tålöpare vet jag att Fysiopodden drog upp det ämnet under ett av sina tidigare avsnitt, och där kollade de dessutom på ett antal studier inom ämnet. Worth checking? Det tycker jag!