Det är många som frågar om lämpliga fettkällor när det kommer till LCHF, och det tänkte jag svara på idag. Det har nämligen dykt upp lite frågor om CLA – konjugerad linolsyra som sägs underlätta viktminskning!
Vad är CLA?
CLA eller “konjugerad linolsyra” är en isomer till linolsyra som förekommer hos idisslare som producerar CLA i sitt matsmältningssystem. Därför förekommer fettsyran naturligt i till exempel mjölk, smör, lamm och biff. Gräsbetande kor har högst nivåer.
CLA för viktminskning
CLA är ett populärt kosttillskott hos fitnesstävlare just för den egenskapen att det kan öka fettförbränningen i samband med fysisk aktivitet, eller förbättra kroppskompositionen genom ökad muskelmassa. I Norge gjordes en dubbelblind studie för ett tag sedan där man hade en placebogrupp och en försöksgrupp som fick äta 1.8g CLA per dag i 3 månader. Varken placebogruppen eller försöksgruppen gick ned i vikt, men däremot tappade försöksgruppen i snitt 4% fettmassa jämfört med placebo. Ingen övrig information framkommer av studien.
figur: konjugerad linolsyra
Negativa studier
I ett fåtal studier har man sett att insulinkänsligheten kan minska av stort intag av CLA, och att oxidativ stress hos överviktiga kan öka. Det beror troligtvis på att fettsyran är av samma struktur som den fleromättade fettsyran linolsyra (alltså omega-6) som är något pro-inflammatorisk. CLA är fortfarande essentiell och kan inte tillverkas av kroppen, men eftersom den ingår naturligt i flera animalier är det inte så troligt att man behöver tänka på att få i sig extra.
Slutklämmen
Är det värt att experimentera med CLA för bättre kroppskomposition eller ökad fettminskning? Ja kanske, det är i vilket fall inte särskilt farligt att testa. Personligen tror jag att gräsbetat kött och näringstät mat innehåller tillräckligt med bra fettsyror. Smör, kokosfett, MCT och ister till exempel. Rikligt med fett i form av naturligt mättat fett är oslagbart för fettminskningen, men det betyder inte att lite extra CLA inte kan göra skillnad 🙂
Finns “konjugerad linolsyra” i hogre mangder i MCT och kokosolja an i t.ex. smor? De ska ju vara kanda for att oka fettforbranningen, men det kanske beror pa nagon annan ingrediens (?).
Tack forresten for bra blogg! Ska se om det finns ett ex kvar fortfarande av Hormonbibeln att bestalla — har hort av bekanta att den ej gor en besviken!
Bra, lättförstått och enkelt sammanfattat 🙂 Bättre att lägga de extra pengarna på som du säger bra och ren mat.
Var hittar jag den norska studien?
google scholar 🙂
Okej, det hjälpte mig inte så mycket. Vilken/vilka författare och vad heter artikeln? Skulle vara jättetrevligt om du kunde skriva ut dina vetenskapliga källor.
Ska försöka göra det oftare 🙂 Kom dock ihåg att det här är en privat blogg med mina privata åsikter 🙂