Dags att diskutera carbnites och re-feeds, och det här med att gå in och ur ketos.
För det första ska jag säga att när jag började med LCHF för snart 7 år sedan, var det ingen som höll på med re-feeds och carbnites. MEN SJÄLVKLART ÅT VI KOLHYDRATER ÄNDÅ! Jag minns en gång när My (lchfingenjören) frågade mig om jag äter godis ibland. Hon var väl nyfiken antar jag, och jag svarade “Men självklart, det är klart att jag äter lösgodis ibland!” Det är liksom ingen grej. Det är inte en re-feed eller carbnite.
Det är inte varje vecka eller ens varje månad, utan när jag känner för det. Jag åt tårta på min födelsedag i december (en vanlig tårta) och jag åt cheesecake på The Cheesecake Factory när jag var i USA i september. No big deal. No re-feed.
Däremellan inget, och mellan december och nu har jag käkat några kidneybönor och en LCHF-tårta.
Re-feeds/carbnites är ingen trend. Det är ett gammalt beprövat fitness-knep från 50-talet som heter cyklisk ketogen diet (förkortat CKD). Jag skriver om det i min senaste bok (länkad längst ned). Alla bodybuilders körde CKD på den tiden, för att de lät dom tappa fett och bygga muskler samtidigt, genom att dra nytta av både fettdrift och sockerdrift. Många stora bodybuilders (Mr Olympia-nivå) kör fortfarande med olika varianter av ketogen kost, för att det är så otroligt effektivt.
Jag har testat carbnites
Både jag och Mattias har testat carbnite en gång i veckan eller CKD som det egentligen heter. Ingen av oss gillade det, men det är åtminstone bättre än TKD som innebär att man är keto (eller fastande) hela dagen och äter kolhydrater på kvällen efter träning. Anledningen till att jag inte gillar carbnites är att det känns (för mig personligen) ohälsosamt att gå in och ur ketos på ett så våldsamt sätt. Min kropp gillar liksom keto. Den blir lugn, fokuserad och harmonisk och så kommer kolhydraterna där och bara stirrar upp allting! Jag får hjärtklappning, svettas och blir helt knäpp. Så är det inte för Mattias, och jag förstår det som att män tål det här mycket bättre. De mår ju generellt bättre av fasta också. Men däremot blir han såååå sötsugen, hela veckan blir en kamp efter carbnite och han har lättare för att göra snedsteg på jobbet. Ta en kaka till kaffet och sånt.
Men hur är det egentligen – kan man bara gå in och ur ketos hur som helst!?
OF COURSE! THAT’S WHAT WE’RE MADE FOR! Kroppen är byggd för att vara mestadels i ketos, och för att klara sig långa stunder utan mat. Kommer det in socker till systemet så har vi både insulin och ett glykogenlager så tada! Man kan växla mellan de två systemen, och ju bättre man är på det ju lättare är det att gå från ketos till glukosdrift och tillbaka till ketos.
Carbnites och re-feeds är en smaksak
Jag gillar det inte, jag gillar att vara mer kontinueligt keto och sen äta det jag känner för då och då. Jag tycker också att det är högst olämpligt med carbnites om man har problem med socker- eller matberoende och/eller har många kilon kvar att gå ned. Då känns det som att man mer underhåller sina negativa beteenden, snarare än att bryta dem. Om man ändå vill “re-feeda” anser jag att sötpotatis, pumpa, nötsmör (cashew, mandel) och sådant är långt lindrigare (och hälsosammare) än att gå all in på allt onyttigt man längtat efter.
Det är så jag ser det i alla fall – men vad tycker du!?
Trevligt inlägg! Tack!!
Jag tycker om att förse mig med vissa grejer som jag personligen tror är nyttiga för hormonbalansen och diverse annat då och då. Dit hör t ex get- och fårjoghurt, olika rotfrukter, baljväxter, citrusfrukter, stenfrukter och så bär förstås.
Lustigt hur äckligt sött sånt som förr smakade friskt känns när man kört keto/high fat och massa salt ett tag. Litet surare typer av joghurt tycker jag däremot är däremot galet gott, liksom injera (etiopisk surdegs- ”pannkaka” gjord på teffmjöl, omg. Den är deras staple ”carb” till mat).
Personligen tror jag definitivt på ”cycling”, i princip. Men sen måste jag ju vänta tills jag blir sugen. Och precis som Martina skriver, var och en är var och en. Och vi lär oss mer hela tiden. Av egna och varandras erfarenheter <3.
Jag tycker din hållning är den klokaste, dvs hålla sig till Clean keto och gör ngt avsteg någon gång ibland men ändå mycket sällan. Som sockerberoende har jag inte lust att äventyra min matplan, tänker mig minst 6 månader keto innan ev. avsteg. Snart en månad har jag ätit strikt ketogent, innan, under våren fanns också kidneybönor och sötpotatis, men jag hade sockersug jämt och ständigt. Först när jag (vågade) mig på 100% keto (ok, lite vispgrädde i te) så har sockersuget försvunnit helt. Fantastiskt! Men jag är förmodligen inte ketoadapterad än. Som jag har skrivit förut så har jag lite krångel med vätska i kroppen och annat, men jag förstår mer och mer att det inte bara är maten utan en helhetssyn om man ska må bra. Tack för tidigare respons! 🙂 Nu har jag köpt maskros te och det ska bli spännande och se om det fungerar. Jag ska även prova att göra äggmjölk eller vad det heter, så jag kan ersätta grädden. Te fortsätter jag att dricka (ceylonte), men har lagt till andra tesorter också. Jag mår bättre psykiskt utan socker och andra kolhydrater, så carbnites och ätardagar etc går fetbort! Tänker också att man bör väl vara ketoadapterad innan man käkar något som inte är “keto” annars får man ju börja om och som sockerberoende kan man ju trilla dit och äventyra hela planeringen. Jag är så glad att jag hittade din blogg, helt otroligt vad mycket förändringar jag har gjort sedan januari 🙂
Tack för ett lägligt inlägg, precis vad jag har funderat kring de senaste dagarna! 🙂
Jag har en liten fråga: kan en bli mer känslig för t ex laktos och gluten när en äter lchf/är i ketos? Jag har vid två tillfällen då jag ätit lite mer “mjölkstinn” mat (en “planerad synd” med glass och en lchf-middag med gräddig soppa) och magen har totalstrejkat med…ja…låt oss kalla det “intoleransbeteende” för att ingen ska bli äcklad 😉
Jag vet att du inte är läkare, men du kanske har fått frågan förut som vittnar om fenomenet?
Tack återigen för en fantastisk blogg!
Nej man blir inte intolerant, man ÄR intolerant men vänjer sig om man äter något ofta.
Jag får problem med saltbalansen vid ketos,med illamående som följd. Hur mycket extra salt kan behövas?
Jag vet inte, testa en nypa flingsalt i ett glas med vatten 🙂
Mitt mål är en mejerifri ketodiet där mina “unna” mig är nötter, nötsmör, ost, charkuterier, kaffe latte, vin, drinkar (ej söta) och sötpotatis. Så är det ungeför 80% procent av tiden men bor med en kolhydratsman och ibland delar jag hans tacochips liksom. Detta är inte baserat på vad jag tror är det mest hälsosamma utan egna observaitoner på vad som ger mig bäst energi, jämnast aptit, jämnast humör och bäst hy. Hade jag ff bott hemma i Berlin hade jag dock nog ätit kokt potatis med quark, lök och kallpressad linolja då och då, mådde jättebra på det och blev lugn.
Lösgodis och ris och bröd mår jag bara dåligt av, konstig mage och sjuk hjärtklappning, irritation, huvudvärk oroligt inre.
Jag såg Rich Froning i Fittest Man on Earth eller vad den heter och de där refeedsen med glass och pizza jissses fick ångest. Men i övrigt står ju crossfit för en paleolitisk kost och en introduktion till detta ingår i foundationkursen man måste gå innan man får börja.
I Göteborg har jag aldrig varit med om en introduktionskurs i paleolitisk kost haha, där va de glass och godis varje helg och paleo/LCHF måndag-fredag. Visst de “nämner” att de rekommenderar paleo, men knappast mer än så 🙂
Ja nog väldigt olika kvalite på olika boxar kan jag tro. Men mitt crossfitego hävdar att det här med att träna skithårt o intensivt och sen mumsa i sig raffinerade kolhydrater inte är exklusivt för CF utan nog lite allmänt utspritt 🙂
Haha ja de tror jag också! 😀 Just denna boxen gillade CKD, carbnites å re-feeds väldigt mycket 😛
Jag känner som du- en lugn kropp får jag endast med rätt strikt lchf. Äter mandelmjöl och bär ibland och nån väldigt liten sats ketobollar. Mitt problem med mat är småätande så det är tre måltider per dag som gäller. Ska det fuskas får det bli direkt efter nån måltid- är inte så sugen då oftast ändå ;).
Intressant! Har aldrig hört talas om det förut men däremot har jag haft några i min lchf-grupp som berättat att de tappat kilon när de “fuskat” en lördag och upptäckt att de gått ner i vikt ändå, eller pga det. Jag har inte testat för att jag är sockerberoende men när jag blir väldigt liberal och äter tex en lchf-tårta eller choklad så gör jag ju något liknande. Jag mår också bäst i ketos.
Bra skrivet Martina. Jag har kört leangains sen i januari -först deffning och nu en bulk. Äter keto på vilodagar och slänger in ca 130 g KH på träningsdagar direkt efter passen. Det behövs oftast inte mycket ris eller andra KH källor, men har märkt att jag behöver mindre KH än det som rekommenderas inom lg. Fördelar jag märkt är att jag känner mig piggare efter passen o får snabbare återhämtning samt inget sockersug. Det gäller bara att hitta en lagom nivå och undvika skräpmat.
Håller helt med, vissa (crossfit-personer) kör ju 1 liter glass och sju chokladkakor som re-feed och det funkar (för vissa) men känns väldigt extremt för mig i alla fall 🙂 130g KH låter väldigt lagom!
Känns väl ganska onödigt tycker jag. Har aldrig varit sockerberoende av ren socker men jag har haft starkt beroende av bröd. (Är fr forna Jugoslavien och bröd där är basföda där, typ som potatis i Sverige) Att äta kolhydrater nu efter 7 månader på fakir finns inte i min värld oavsett om jag skulle få några fördelar av det eller inte. Strikt diet med lämplig träning funkar bäst för min kropp. Ketos4life!
Ketos4life! 😛
Mycket bra skrivet! Jag tycker inte heller alls om känslan av speedad kropp av en kolhydratmåltid. Däremot har jag en dag i veckan med lite, lite mer sånt som jag annars väljer bort, tex just nu inlagd sill som jag älskar, eller lite bär med mandelsmör.
Jag köper inläggningssill. En sort som ligger i ättika och lag utan socker. Jag tror det är COOP som har den! Jag tar den och slänger ner den i bara ättika medans jag gör en sås på cremefraiche, majonnäs, rödlök, hackat ägg och valfri stenbitsrom. MAGI! Och typ inga kollisar. Stillar mitt sill behov 🙂
Kul stilla begäret med just sill:-)
Det får jag testa:-)
Kolhydrater på fastande mage? Du får en inte vara långt ifrån toaletten sen på några timmar efter…
Inget jag kommer att göra medvetet iaf! 😀
haha jag tror inte alla är så känsliga, själv blir jag mest snurrig av blodsockertoppen 🙂