Makronutrienter
Först mejerierna och nu det här!? Får man inte äta något längre?
Jo, man får äta vad man vill men om man vill ha optimal hälsa, vikt och muskelutveckling så gör man bäst i att dissa allting konstgjort och processat. Det är nämligen stor skillnad på helt ren och naturlig mat och “godkänd” LCHF. Båda funkar bra, men den ena är snäppet vassare!
Under mina 5 LCHF-år har jag testat att LCHF:a på massor av sätt för att hitta vad som passar bäst för mig och mina mål, och hela tiden halkar jag tillbaka till giftfritt, ekologiskt, naturligt, oprocessat kött, fisk, ägg, smör och grönsaker. Även bönor och rotfrukter funkar fint ibland och sötpotatis och naturliga fetter. Enkelt!
Jag tror alltså inte ett dugg på IIFMM (If It Fits My Macros) alltså att alla grejer som uppfyller kriterierna för “lite kolhydrater” är bra. Questbars är ett utmärkt exempel men även en så oskyldig grej som FLÄSKSVÅLAR!
Fläsksvålar innehåller 0g kolhydrater, 65g protein och 35g fett per 100g. Det låter ju fantastiskt, eller hur! Tyvärr är det stor skillnad på protein och protein i form av biotillgänglighet, alltså hur vi tar upp och processar proteinet. Proteintypen i fläsksvålar är gelatin som har 0 i biotillgänglighet, vilket gör att kroppen behandlar det lite mer som kolhydrater än protein. Långsamma kolhydrater kan man översätta det till, som ger proteinbelastning, insulinhöjning och fettinlagring.
Jag säger inte att du inte FÅR äta fläsksvålar, men NÄR du äter fläsksvålar är det bra att du är MEDVETEN om detta fenomen så att du inte räknar dina makros; ser att det är under 5 gram kolhydrater eller rentav 0 gram och ändå får ett insulinpåslag med eventell viktökning som följd.
Känner du en fläsksvåle-fantast? Dela gärna det här inlägget 🙂
Men vad är det för fläsksvål ni pratar om (ny här)?! Sådana där torra krispiga snacks man hittar på chipsavdelningen? Vad sägs om riktig rökt fläsksvål (i Göteborg t. ex. hos Saras i Saluhalen på Kungstorget)? Himmelskt… 😉
Gäller detta även det vita fettet under svålen? Eller gäller de bara själva huden?
Tack Martina ?
Hej! Fläsksvål som är så gott! Kan du inte förklara varför det blir på detta viset/länka någon data som stödjer det? Har läst en del biokemi och näringslära på läkarprogrammet men det gick nog inte in tillräckligt djupt. Hittar inte någon förklaring i varken Stryer eller på Pubmed.
På grund av glukoneogenesen? Eller menar du varför just aminosyrorna konverterar? För att de är glukogena.
Viktig kommentar!
Ut fra dette kan vi avlede at Matindustrien kan bruke mye aspikk, svål og bindevevnad i sine produkter for at produktet skal visa ett högt proteinvärde i deklarasjonen. Innhold av aminosyror som prolin og hydroxyprolin analyseres som protein, men bidrar lite til sunn näring.
Tack för att du delar med dig om fakta om allt vi stoppar oss, mina fläsksvålar åker i soporna nu.
Hej Martina,
Tack för dina intressanta och informativa inlägg. Nu äter jag och många andra aldrig fläsksvålar, men…. Det du sa om fläsksvålarnas näringsinnehåll gör mig lite förvirrad. Fläsksvålar innehåller alltså främst gelatin. Ett ämne du säger att kroppen behandlar som långsamma kolhydrater, och som helt saknar näringsvärde. Men i många av de (paleo) bloggar jag följer går en trend att framhäva gelatinets närmast undergörande egenskaper. Det ska innehålla många av de näringsämnen vi missar när vi inte längre äter brosk och benbuljong. Det ska hjälpa till med att bygga kollagen och därför även brosk och hud, lindra ledvärk mm. Jag var just på väg att beställa en förpackning ekologiskt gelatin från England och börja inta det dagligen. Tolkar jag dig rätt är det något du avråder från. Vad säger du om gelatin i allmänhet. Någon annan som har några välgrundade åsikter?
Detta skulle jag också hemskt gärna vilja veta! Dricker gelatin till kvällen för ledernas skull. Äter även fläsksvålar när de andra äter chips någon/några gånger i månaden! 😉
Martina, skulle du kunna besvara denna kommentar?
Minns inte riktigt vad jag hade för idé för 7 år sedan om det här.
Blir det samma påverkan på kroppen vid intag av collagen då, som tillskott?
Jag har inte tittat närmare på collagentillskott 🙂
Haha, det som är en av mina favoriter! Köper dem inte alls ofta, men tycker verkligen att de är goda. Jag visste sedan innan att kroppen inte kan ta åt sig proteinet i fläsksvålar, så jag tänkte ungefär i banorna att de säkert inte alls påverkar kroppen då, i och med att de inte innehåller kolhydrater. När är det någonsin så? 😉 Tack i alla fall för inlägget, mycket bra att veta och tänka på!
Hej Martina, nu är det så här att min donna har börjat baka bröd på pofiber, jag undrar lite lver hur pofiber påverkar kroppen framförallt insulinpåslag då. Är det lika nyttigt som vanligt potatismjöl med hänseende på resistent stärkelse? Eftersom brödet äts ju nör det är kallt.
Med vänlig hälsning, Jonas A
Pofiber är ingen höjdare om man ska ned i vikt, annars är det okej 🙂
Resistent stärkelse blir oresistent när den hettas upp. Det hjälper inte att något som har potatismjöl i sig äts kallt, efter att det hettats upp.
(Ok, kall kokt potatis är lite bättre ur RS-hänseende än varm kokt, men inte att jämföra med RÅ, som aldrig blivit uppvärmd).
Hur är det med jordnötssmör som är ett populärt livsmedel i fitnessvärlden? 😀
Jag kan lätt sleva i mig en halv burk bara sådär (känns inte så bra, men satan i gatan vad gott det är 😛 )
Massa dåliga fetter och protein med låg biotillgänglighet. Jordnötssmör är bland de värsta man kan äta.
Okej tack! (Åt nyss upp det sista och blir inget mer jordnötssmör för mig. Hur är det men andra nötter? Finns det någon nöt du äter?)
Man blir alltid så pepp när man läser dina inlägg, men konstigt nog trillar man tbx i fällan efter någon vecka. Nu ska jag verkligen ta mig i kragen!
Vad tycker du om Kostdoktorns inlagg om rott kott? Du som skrivit bok om tarmhalsan kanske har nagon bra kommentar som kan reda ut begreppen.
Jag håller med om att processat kött inte är bra, men det är inte för att det är kött utan för att det är processat 🙂
Vad tror du om en riktigt kottrik salami? (Fermenterad.)
Tack för inlägget och ett snabbt “svar”!
En följdfråga på det: vad betyder och innebär macros?
Makronutrienter = protein, kolhydrater och fett.
Intressant. Jag åt fläsksvålar vid två tillfällen förra sommaren och blev ruggigt trött. Testade mitt bs och det hade hade gått i topp. Har inte rört dem sedan dess.
Det kan vara för att de innehöll MSG också, vissa färdigkryddade gör det och då blir man också väldigt trött. Men intressant observation med BS, bekräftar ju teorin 🙂
Intressant!
Är det månne skillnad på märke?
De jag brukar leta reda på (Oink tror jag de heter i minimala 50g påsar från bl.a Netto) har mycket mera fett på sig än de torra nästintill luftbubblorna som annars finns i butikerna.
De borde väl åtminstone ha något bättre värden? 😛
Först: “Dissa fläsksvålarna” tolkade jag som “Dess fläsksvålar!” första gångerna jag läste det.
För det andra var det någon i skaldemans-LCHF-gruppen som envist och irriterande hävdade gång på gång att kroppen tar inte upp något av proteinet! (sant) Så det räknas inte alls! (Där började jag leta runt för att kolla hur gelatin eg. fungerar näringsmässigt, men jag hittade aldrig något bra svar).
Så, tack!
Har du vetenskapliga belägg för detta eller är det någon form av ingivelse från Gud?
Är din kommentar verkligen genomtänkt nu Sanna? 🙂
LOL
Så bra, då slipper jag ångest för att jag inte klarar av att få ner fläsksvålar. Tycker nämligen de är… SVINÄCKLIGA!!!
Haha va bra! Jag har saknat dina kommentarer här Science Nurse! 😀
Äsch, jag vet att jag varit lite osynlig en stund nu. Genomgår just för tillfället en släng av existensiell livskris. Har dock sett ljuset och är snart ute på andra sidan. (Ja, inte DEN andra sidan alltså…). Och faktum är att just detta med ketogen diet i hög grad har bidragit till att förändra mitt känsloliv så att gamla beslut och övertygelser inte längre gäller. Har därför fått omvärdera bla val av arbetsplats, val av land att jobba i och val av inriktning på min verksamhet. Är så mycket lugnare och säkrare nu än före kostomläggningen och inser att jag inte utnyttjar min fulla potential. Ännu. Men vänta bara!
Va härligt att höra, jag tror att de kommer gå bra för dig bara du VÅGAR! Kram!
Vilken cool kommentar. Vilka grejer som händer med det ketogena i människan. 🙂
Jag uppskattar verkligen din input i sånt här. Tack vare dig har jag lyckats sluta med Questbars och Celsius. Jag kommer lyda även detta råd om fläsksvålar. TACK!
Va härligt, tack själv! 😀
Questbars är min största bov, men som jag försöker sluta med. Det är alltså så att man räknar ALLA kolh även när det står “varav sockerarter är…” ?
Celcius är också ett beroende jag har, vad ställer den till med för problem? Är Nocco ett bättre alternativ (med aminosyror i)?
Om man mot förmodan någon gång skulle göra egna fläsksvåler på riktigt sidfläsk blir det lika illa eller fungerar det bättre då? Äter det sällan som det är nu men alltid bra att veta.
Gör det på svålen på julskinkan istället.
Kommer aldrig sluta äta dem 😉
http://en.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cvarci
Gäller det stekt bacon också då?
Ibland läser man ju att vi äter för lite kollagen och gelatin.
Väldigt bra att få veta Martina, det hade jag inte kunnat räkna ut. Inte för att jag brukar köpa dem.
Neeeej!!! ..å tack för inlägget.
De som är så goda och som jag t.o.m. kan få barnen att byta ut mot chips. De kan iofs fortsätta, de äter ju inga mängder och ska inte gå ner i vikt!
Ja, ja vill man ligga på topp så vill man.
Hur är det om jag göra egna fläsksvålar? Du skriver att det är gelatin, är det samma som om jag friterar mina egna av just fläsksvål?
Ja det är samma. Gelatinet är inte tillsatt på något vis utan det utvinns ur bla huden på grisen men öven från klövar, osv