Många verkar ha svårt att greppa hur inflammatoriskt socker verkligen är, och speciellt varför det är inflammatoriskt. Det finns överhuvudtaget inga hälsoaspekter med socker, oavsett vilken skepnad.
Socker är helt och hållet en skapad produkt som gjorde sitt intåg i Europa för cirka 200 år sedan, innan dess fanns det inget socker – alls! I början var det bara rika och förmögna människor som hade tillgång till det, men för 100 år sedan ökade användningen även bland vanliga människor och sedan 50-talet ungefär har konsumtionen ökat varje år. Tänk vilken kort tid det är givet människans historia! Något som idag ses som en mänsklig rättighet (fredagsmys, gofika, födelsedagstårta, lördagsgodis) existerade överhuvudtaget inte under till exempel 1800-talet. Det finns bevis för att några gamla kulturer för tusentals år sedan har använt honung som medicin eller som krydda, men ingen av dessa kulturer beskriver smaken som söt. En del tror att människor inte hade smakreceptorer för sött tidigare, utan att det är en epigenetisk effekt av att söt smak har blivit mer och mer vanlig.
Men varför är det söta så farligt?
Människan har ett insulinsystem som är anpassat för att hantera den lilla mängd socker som finns i grönsaker, bär och säsongsfrukt. Inte mer än så – inte havregryn, inte knäckebröd, inte pasta, inte kanelbullar, inte ballerinakex, inte mörk choklad och inte söta yoghurtar. Dessa skapade produkter tvingar bukspottkörteln att frisätta mer insulin än vad den är gjord för, och med överdriven insulinfrisättning frisätts inflammatoriska cytokiner som signalerar till kroppen att det är fara och färde – inflammation ökar – övervikt ökar och värk ökar.
Inflammation – rodnad, svullnad och smärta
Rodnad, svullnad och smärta är den klassiska definitionen av inflammation, men kroniska inflammatoriska processer kan te sig helt annorlunda. Hur märker man det då?
- Man märker det på sitt humör (ångest, aggressivitet, stress, koncentrationsstörningar)
- Man märker det på sin ork och energi,
- Man märker det på om man har värk. Värk i höfter, leder, knän, ryggen. Värk = inflammation.
- Man marker det också på sin vikt. Man kan inte ha övervikt utan att vara inflammerad på insidan. Det räcker med 10kg övervikt för att öka mängden inflammation markant. Det går till och med att mäta på vårdcentralen i form av ett crp-test.
Ingen inflammation = ingen sjukdom och ingen övervikt.
Är socker den enda boven bakom inflammation?
Nej!
Men genom att ta bort socker och majoriteten av alla kolhydrater (även grova kolhydrater) eliminerar man en betydande del av inflammatorisk belastning för kroppen!
På många platser/grupper döms läkare och forskare ut som närmast idioter om de inte gör som gruppmedlemmarna tycker. Jag tror att man skall ha ett kritiskt förhållningssätt och med det man läser på nätet (hur vet vi att det som passar min uppfattning är sant?) ställa relevanta frågor i sin kontakt med sjukvården. Vetenskapen är inte statisk men har, tror jag, ett problem i att man inte kan klara av att forska tillräckligt brett samtidigt som det skulle ta ännu längre tid till resultat än det redan gör. Man måste på något sätt göra avgränsningar i sin forskning och då kan det två olika forskare kommer fram till synas motsägelsefullt. Forskning kan då komma fram till att man skall äta lite fett och fleromättat, men orks till precis tvärtom. Ju mer man forskar desto mer vet man och då kan dagens sanningar bli till morgondagens lögner. Idag finns ju många olika dieter som oftast har syftet att du, helst snabb,t skall gå ner i vikt. Det vetenskapliga underlaget är nog inte entydigt för någon av dem. Inom sjukvården krävs ju medicinsk validering vilket säkert tar lång tid. Har en gång hört vad som krävs för det, men glömt. Jag tror att människan är gjord för en allsidig kost men väl balanserad vad avser fördelning mellan olika livsmedel och mängder. En fullt frisk människa som äter allsidigt (och som kanske undviker vissa moderna saker som raffinerat socker) och måttliga-små portioner kommer att kunna ha en bra vikt som inte onödigt medverkar till matrelaterade sjukdomar. Idag lever människan längre än vad den någonsin gjort. Trots det sätt vi äter på. Så helt galet borde det rimligtvis inte vara. Stenåldersdiet är det en del som äter. Hur gamla blev de?
Stenåldersfolket hade ju ett helt annat liv – ingen sjukvård, farlig närmiljö med farliga djur, krigiska grannar etc etc.
Så att ifrågasätta deras levnadstid är kanske inte HELT relevant?
Jag är övertygad om att de inte dog i ung ålder pga kosten 😉
Hej!
Så jädrans bra skrivet. Tänk om jag hade läst dig långt tidigare. Kanske att mina bekymmer då kunde ha undvikits. Nyare forskning visar på det. Sent ska syndaren vakna.
Janne
Johanna: Jag måste få ge svar på din kommentar. När man äter fruktos (frukt) så tas endast ca 20% av fruktosen upp av levern vilket innebär att resterande åker ut i kroppen, obearbetat. Fibrer består av polysackarider (flera sammansatta kolhydrater) och vi saknar enzymer i vår mag-tarm kanal som kan bryta ned fibrer i tunntarmen vilket resulterar att fibrer åker direkt till tjocktarmen utan att behandlas vilket kan skapa oro i magen. Så jag skulle rekommendera att minska både på frukt- och fiberintaget!
Det sägs ju att man i t.ex. Paraguay tuggat steviablad sen årtusenden. Den som länkade till denna artikel i en FB-grupp skrev att detta gällde all söt smak även sötningsmedel. Hur tänker du där?
Måste tyvärr bara inflika att det där pratet om kolhydrater som Michael kör med skulle jag hemskt gärna vilja få referenser till……
Socker i frukt är inte lika skadligt som raffinerat socker på grund av det höga fiberinnehållet i frukt. Jag vet inte exakt hur det funkar, men det kanske inte tas upp lika snabbt som raffinerat socker som inte har fiber omkring sig? Fiber är i alla fall bäst och gör kroppen gott! <3
Har läst en del om hur farligt det är med just socker. Är inte själv förtjust i kakor, godis och andra söta livsmedel. En sak har jag dock börjat tänka på som en livsfarlig dryck och det är vin. I dag dricker många människor vin dagligen. Man kan ju tänka att det kan skapa en hel del inflammatoriska sjukdomar, på grund av att vin innehåller mycket socker. Dessutom skapar det lätt övervikt. Men detta kommenteras sällan.
Håller helt med dig Eva, vin, choklad och kaffe promotas som hälsoprodukter när det i sjäva verket är långt ifrån!
Hej! Är nyfiken på källorna bakom denna text!
sök på google scholar: sugar + inflammation så hittar du mängder och kan bilda din egen uppfattning
Hej!
Jättebra skrivet, men jag skulle vara intresserad av förankringen i det du skrivet. Det är alltid bra att hänvisa denna typ av skrivelse. Det finns ju forskning bakom och det ska synas, ifall man skulle vilja läsa mer om just detta du skriver..
Hälsningar Viktoria
Brukar sällan vare sig läsa eller kommentera blogginlägg, men känner att någon måste få kila in ett uns av kritik här.
Jag är ganska med dig vad gäller socker, dock att vi skulle ha skapat receptorer för sötma sen sockrets intåg, nja… Redan de gamla romarna åt glass. De hade ju knappast ätit gott om det inte vore för sötma. Anledningen till att vi känner smaken sött är för att det är mat med högt energiinehåll, något människan har åtrått för sin överlevnad. Att raffinerat socker är dåligt däremot, ja, det är alldeles riktigt.
Sen vill jag gärna ge mig på kolhydrater.
Minns du att hela Sverige nojjade om fett tidigare? Att det skulle vara så låg fetthalt i allt för det var så farligt? Men att man nu senare har insett att det behövs en viss mängd fett?
Kolhydrater är inte onda. Tvärsom. Man har kopplat hela den männskliga utvecklingen av våran hjärna till kolhydrater. Sen vi började äta mer spannmål, så har den männskliga utvecklingen gått kraftigt framåt och det är ingen hemlighet att hjärnans dagliga bränsle är just kolhydrater. Samma gäller för människor som tränar mycket och behöver mycket energi, de behöver kolhydrater annars kommer kroppen att lida brist på energi, till följd att den tar det från proteinerna i kroppen. Alltså de muskler man ägnar all tid åt att träna.
Men ja. Kolhydrater i en måttlig mängd, precis som både proteiner och fett. Att avrekommendera en hel kategori på detta sätt är lite farligt…
Ber om ursäkt att detta landade på din blogg, men jag hör fler och fler som äter lchf, paleo, stenålderskost, m.m. och jag är rädd att många barn får äta samma sak. Då många tänker “det som är. Bra för mig är bra för mina barn”. Men betänk då att barn som får ett underskott av kolhydrater kommer inte att växa på samma sätt som andra. De kommer rent fysiskt att bli kortare. Som barn behöver man mycket energi och bra förutsättningar för att växa. Å då pratar jag inte om godis, då pratar jag om kolhydrater i maten – pasta, potatis och annat. Deras kropp och deras hjärna behöver det.
Återigen, ledsen att det här gick ut över din blogg. I övrigt så tycker jag du skriver bra, det är sakligt framfört och med ett bra språk. Allt gott! Hör gärna av dig om du tycker jag låter helt knasig!
Tack för din kommentar Michael, be inte om ursäkt uppskattar verkligen feedback och ibland blir de ju nästan lite tråkigt med 100% positivt. Bra med andra åsikter och teorier, tror att det hjälper många som läser här att tänka efter själva och bilda en egen uppfattning!
Hu ja! 🙁
Önskar att jag kunde skippa sockret för alltid, men kämpar med det och det går i alla fall mycket bättre än för bara några år sedan…
Men all värk är väl inte inflammation?!?
Det här med att man tror att vi inte skulle ha haft smakreceptorer för sötma tidigare låter ju lite märkligt med tanke på att bröstmjölken är söt, hur tänker du om det?
Bröstmjölk är söt, men inte så söt som något skapat livsmedel. Det är som med frukt, ingen naturlig frukt liknar de genetiskt modifierade frukterna vi har idag. Den mesta värken är inflammation då definitionen för inflammation är värk.
Gäller detta all frukt eller vet du om det finns någon frukt som inte är genetiskt modifierad?
De man odlar hemma i trädgården brukar vara mer okej 🙂
Jag ryser när jag tänker på vad jag brukade äta när jag var yngre. Cornflakes med mellanmjölk och strösocker på. Tack och lov att min mamma upptäckte Skaldeman och LCHF. Numera har jag bara socker till en sak: att blanda med olivolja till en grym kroppsskrubb!
Kör på med att vara i ketos så mycket jag kan, och det funkar sååå bra. Känner mig friskare, mer klartänkt, och till råga på allt har jag märkt att jag har mindre mensvärk och PMS om jag är i ketos. Vet inte om det är slumpen eller om det kanske finns ett samband?
Va härligt att höra!
Du är INTE ensam om att ha käkat cornflakes med mellanmjölk och strösocker haha, jag käkade även cocopops och frosties varje dag 😉
jo, jag fick oxo det sämsta kosten som barn man kan tänker sig, allting processerad och pudding till lunch, eftersom min mamma hatade matlagning och gjorde så lite som möjligt. Tro att jag får kämpa med en sån näringsbrist hela mitt vuxenliv 🙁
Bra inlägg, undrar dock 2 saker: vilka är de andra bovar gällnade inflammation, och hur är det med annat folk, som har som säsongfrukt inga bär och äpplen, alltså lågkolhydratsfrukt så att säger, men som har mango, banan, ananas etc. har de ett annat insulinsytsem då?
Tack!
Min teori är att malajer och filippiner tål mycket mer fruktos än till exempel nordbor, men så innehåller moderna bananer och ananaser mycket mer socker än de naturliga varianterna en gång gjorde.
Andra bovar när det kommer till inflammation? Nytt inlägg kommer idag! 😉
Tack! Tänkte ju oxo på att det är alldeles nyss att vi får tag på bananer och andra sydfrukter, modernt eller inte 😉