Många som håller på med lågkolhydratkost oroar sig för helt fel saker! Det viktigaste är att titta på en måltids totala sammansättning, snarare än de exakta grammen kolhydrater i enskilda livsmedel.
Sötningsmedel är giftigt i de allra flesta fall, men det är inte en broccoli. Cola Zero må nolla hela innehållsförteckingen, men till priset av att man får i sig lite bensinderivat. Jag gick runt och jublade i butiken förr, när jag hittade nått som var riktigt lågt i kolhydrater. “Åh titta bara si och så mycket kolhydrater!!!” utan att tänka på vad det egentligen var för produkt.
Nu drar jag mig verkligen för att köpa propud och kvarg och sånt som jag innan var storkonsument av, till förmån för grönsaker och bär. Jag räknar ALDRIG kolhydraterna i ovanjordsgrönsaker utan ser de som näring till 100%, särskilt de mörka gröna bladgrönsakerna och korsblommiga grönsakerna som broccoli och blomkål. Jag tittar mycket på näringsinnehåll och kvalité, snarare än makros och energiinnehåll. Att ersätta mejerier med grönsaker av alla de slag ger en stor hälsovinst!
Om man har en känslig tarm eller ovan tarmflora kan mycket grönsaker vara överväldigande och man kan bli gasig och uppsvälld, men undviker man bara nattskuggeväxterna (tomat, paprika, osv) så går det ganska bra. Jag lägger hellre till pumpa, bönor och sötpotatis än att äta processade noll-kolhydrat-alternativ. Det går att vara i ketos ändå om man bara är lite strategisk 🙂
Räknar du grönsaker som kolhydrater?
Såhär års räknar jag inte kh i grönsaker, därför att de grönsaker och bär jag äter kommer från trädgården eller skogen. Jag odlar förutom olika bär, squash, tomat, gröna blad och bönor även rotsaker som potatis, rödbetor, svartrötter, morötter, rotselleri och palsternacka. Dessa äter jag av under hösten tills de tar slut. Punkt. Inte varje dag och inga större mängder, men till helgen till exempel. För att det är så gott med grönsaker som fått växa hemma och för att mina barn ska få uppleva smakskillnaden på tomater som mognat hemma istället för köpta bl a. Och för att jag inbillar mig att de är förhållandevis näringstäta jämfört med annat.
Däremot köper vi ALDRIG kvarg eller pro-pud eller andra färdiga lågkolhydratprodukter. Inte ens som utflyktsmat eller nödmat. Åt kvarg en gång, inte min grej. Smakade alldeles för syntetiskt. Likadant med läsk. Gillade det inte ens som barn.
Provat att räkna allting nu i en månad, använder Lifesum och en digital matvåg. Följer macro 75% fett, 20% protein, 5% net carbs. Samt en kaloribegränsning på kroppsvikt * 2,2 (1 kg = 2,2 lb) * 15 i kcal. Har under flera år av försök med LCHF och ketos aldrig tidigare funkat så bra som nu. Lär mig massor att mäta o har bra energi trots hög träning! Har dock aldrig haft problem med att nå “för mycket grönsaker”… Däremot innan jag mätte, så “överåt” jag varje dag, enligt min kalorinivå på mitt program. Ofta då pga mejerier. Vilket antagligen var anledningen att jag aldrig kom närmare målet att få låg fettprocent (sexpack på magen), vilket jag börjar närma mig nu med mätning… Mäta eller helt slå bort saker som mejerier = ost o yoghurt? Då mäter jag hellre för att nå målet.
Bra att du skriver om nyttigheter. Det behövs mer av
Vilka mer varor/grönsaker kan ställa till det för läckande tarm?
Har en mage som sällan är normal ?
Har även fått klåda till och från- nässelutslag sedan juni
Samt ett jävla humör ??
Äger nästan aldrig grönsaker men om jag äter nåt så är det broccoli och spenat men det händer kanske Max 1 gång i månaden.
När jag började warrior dieten så blev det en vana att ta bort alla grönsaker och egentligen, alla produkter som hade en innehållsförteckning. Ren mat utan för mycket rött kött och rikligt med fett är vad jag tror på. Tyvärr är många av grönsakerna imopeterAde och förstörda. Dock så har vi redan nu i planerna på att odla egna grönsaker till nästa år. Grillad zucchini med rosmarin olivolja på är mumma! ?
Tack Martina för att du lägger tid och energi på alla blogginlägg. De uppskattas mycket!
Jag tänker att om jag ska räkna så ska jag räkna ALLT. Om jag drar ner på kött/potatis för att gå ner i vikt, men i gengäld mångdubblar frukt och grönt för att bli mätt så går det ju på ett ut.
Men sätt inte ihop “frukt och grönt” de är helt olika metabola processer för att bryta ned, grönt är grönt. Frukt är frukt 🙂
Passar på fråga dej du som så kunnig!
Vad tror du om ärfligt högt kolesterol?
Min mamma påstår sig ha detta och ätit rävgiftet simvastatine i många år.
Äntligen slutat efter besök hos naturläkare.
Är det ett sjukdomstillstånd eller tillstånd av många år med fel kost?
Tackar på förhand om du hinner och kan svara!
Trevlig helg ?
Det är väldigt ovanligt med ärftligt högt kolesterol. Det intressanta är triglyceriderna inte kolesterolet, kolesterol behövs för att tillverka könshormonerna.
Gröna grönsaker äter jag fritt och mycket av.
Dricker även vetegräs varje dag på jobbet istället för kaffe.
Det är riktigt grön den drinken ?
Dricker endast kaffe till fredagsfikat på jobbet.
Då lyxar jag till dej och vispar lite grädde på morgonen och tar med kanelburken:-)
Det kaffet kan jag längta til hela veckan?
Nja, för ju statistik över vad jag äter i lifezum mest för att jag annars skulle överäta massa saker som är hyfsat ren lchf-mat men ändå mer godis.
Blir inte orolig om kh-mängden blir hög pga grönsaker dock. 🙂 Eller hög och hög, ligger väl vanligen på mellan 15-30 om dagen kh om dagen varav det mesta är från grönsaker nu när jag äter enligt kostschemat (o inte äter nötter då det är en typisk överätartrigger hos mig)
Bra inlägg!
Minst lika viktigt att se till att bra grejer kommer in som att man inte stoppar i sig det som är dåligt (även om det inte innehåller carbs).
Trevlig helg!
Just nu räknar jag kolisar för jag fettbombar 😉 Men sen är tanken att syssla med vad jag antar är paleo: inget socker, gluten eller mejerier. Inga halvfabrikat. Jag tror inte grönsaker är farligt men under en viktresa kan de vara bra att ha koll på. Däremot är hittepåingredienser bara att undvika. Jag eftersträvar att köpa råvaror i affären och skapa produkten hemma, samt att äta mer närproducerat och i säsong – det senare mer ur ett miljö/ekonomi/politik-perspektiv.
Låter väldigt vettigt tycker jag 🙂
Räknar aldrig grönsakerna. Håller mig till ovanjordgrönsaker och är inte alltid så strikt på helgerna. Nu i sommar har det blivit mycket “morotschips” (skivad morot med olja och in i ugnen).
Läser ofta på innehållsförteckningar på produkter som har det, läser vad de innehåller och tittar ibland på mängden kolhydrater. Det blir oftast att produkten ställs tillbaka i hyllan =) Det är inte många produkter som har en bra innehållsförteckning. Har t.ex. nu i och med matschemat lärt mig göra egen majonnäs =). Har testat göra majo innan inte lyckats så nu är jag stolt och glad att jag två gånger lyckats med det.
Kram
Coolt! Egen majjo är ju så gott också! 🙂
Jag äter ju ca 1 kg grönsaker per dag så jag brukar titta på hur kolhydratmängden ser ut men inte se det som ett problem, utan mer för att jag vill veta.
Det går lätt att hålla fettmängden på över 60% med mycket grönsaker om jag tillsammans med dem äter tillräckligt mycket fett. Jag tycker dina kostscheman ger jättebra hjälp och inspiration för hur jag kan få med fettet på olika sätt.
Däremot just nu när jag ska fettminska lite till och min kalorinivå är ganska låg så får jag inte riktigt till det. Jag lyckas inte komma upp till 60E% fett om jag vill äta mycket volym genom grönsaker och samtidigt mkt lite energi. Och under 60E% är jag väl inte i ketos efter vad jag förstått av dig?
Nä, minimum 60% fett, men har du testat att skippa grönsakerna ett tag som ett experiment?
Jag har testat en gång för några år sedan att helt utesluta grönsaker men fick extrema blodvärden då (åt typ fakir med massor av smör samt endast mkt små mängder spenat som grönsak) så vill inte testa igen.
Men ska absolut experimentera med detta. När min deff är klar så ska jag testa att äta några få väl utvalda varierande portioner grönsaker per dag. Efter min beräkning så är det lätt att komma upp i över 60E% bara jag lägger till några msk mer olivolja än jag äter just nu.
Bara denna nu deffperiod kommer till mål snart?! 🙂
Jag vill också testa att dra ner på bulkiga grönsaker för att se hur det påverkar magens svullnad och om vätska samlas av bulkiga grönsaker och påverkar vikten. Men nu när jag äter ganska lite kalorier så är det till stor hjälp att äta matiga, grönsaker med mkt volym för det ger mättnad och möjlighet att äta mkt mat trots lite kcal. Med bara kött och fett skulle det bli så lite mat att äta, volymmässigt. Eller hur kan man göra det och ändå äta någorlunda rejäla volymer? 🙂
Extrema blodvärlden? Kolesterol eller vad tänker du på då?
Ja. Men det kan vara att jag inte klarar att äta stora mängder smör (superresponder heter det visst, om det nu är sant). I allafall så tror jag starkt på att jag fick näringsbrist när jag tränade hårt och åt enbart kött och smör. Jag tror att man behöver vitaminer och mineraler från grönsaker som komplement.
Med det sagt så skulle jag kunna experimentera genom att dra ner på grönsakerna från de stora mängder jag nu äter. Men när du frågade om jag testat att ta bort grönsaker, menade du då för få mig in i ketos eller tänker du på fett/viktminskning?
Har du något tips på hur man skulle kunna äta mkt lite kalorier, i en deff, typ 1000 kcal på en dag, så som du beskrev att din man gjorde, och endå kunna äta en någorlunda mättande middag? Vad äter man som inte blir pyttesmå portioner majonäs med ett par ägg? 🙂
Kött och smör innehåller ju vitaminer och mineraler, så jag är skeptisk till näringsbristen. När jag säger att man kan testa att ta bort grönsaker så menar jag bara för att se vad som händer. Man får inte näringsbrist på 1-2 veckor. Om man äter 1000kcal om dagen så äter man inte någon mättande middag, det är mest lite ägg, proteinshake och sådana saker.
Jag svarade här men det verkar ha försvunnit?
Jag tycker att mycket av lchf maten är en variant på så kallad vanlig mat. Man fokuserar mkt på att talriken fylls sv vita maträtter som ( lchf) pizza bröd paj kaka tillsammans med mejerier. På så vis fortsätter man traditionen att köos det som kndustrin tillverkar ( mejeriprodukter mjölvarianter) och de eventuella kolhydraterna kommer ju också från dessa produkter. Jag gillar “stenålderskost-tänket” mkt för att man frigör sig från den typiska nutida vita maten och fokusrar på att äta maten ren som den är men inte som ett tillbehör till lchf paj osv utan grönsaker kött fisk ägg och lite nötter och bär. Kolhydraterna kommer då från grönsakerna istf kvarg eller mandelmjöl. Förstår väl att boken som kostschemana anpassats till är för en amerikansk publik. Men i Sverige just nu är det högsäsong för alla fina grönsaker som odlas här. I mitten av oktober är den tiden över och man får köpa importerade varor. En variant på den vita typen av lchf mat är annars Meatzza! Bara kött och sen grönsaker på men man hoppar över det mjöliga skalet.
Haha perfekt inlägg om hur knasigt det kn bli.
Jag började använda lifesumappen förra veckan, bara för att kolla lite, och insåg att jag åt på tok för mycket kolhydrater! Vad konstigt! Jag som lever på ägg och smör mest. Så jag slutade med den stora boven – med min dagliga stora portion rå spenat och kruskål som jag äter till middagen.
Men sedan slog det mig vad dumt det är! Det är ju sprängfylld med allt gött för kropp och knopp! För att inte tala om alla fiber som den där app-djäveln säkert räknade in.
Ibland tar det ett tag innan vettet hänger med..
Precis så, spenat och kruskål är ju fantastiskt!
Hej Martina!
Jag är en 55-årig “klimakteriestinn” kvinna som inte får någon ordning på min LcHf diet..det blir allt som oftast av o på. Jag lever i tron om att jag alltid kommer förbli smal (har alltid varit väldigt smal) även fast verkligheten har visat sig vara annorlunda. Efter 52 års års ålder på väg in i klimakteriet så ökade min vikt.. väger i dag 10 kg mer än tidigare..väger idag 64 kg.. kanske inte så oroande men det mesta sitter runt magen och detta är inte jag. Jag började styrketräna i februari pga min dåliga rygg och vill verkligen ta tag i mitt förhållande till mat.. äta mindre kolhydrater. Jag har mycket jobbiga klimakterievallningar som jag också vill dämpa få bort på naturlig sätt.. ej östrogenintag. Vallningarna och svullnaden i kroppen påverkar min vardag konstant. Min sambo är strikt LcHf-are sedan många år tillbaka och han vet exakt hur jag ska göra men han är totalextrem ( inte ens grönsaker) så jag tror det passar mig bättre att leta info. själv. Jag vill även minska lite mitt intag av mejerivaror.. älskar grönsaker.. kött.. helst inte fisk. Jag har följt dig länge och nu undrar jag om du kan ge mig lite råd..vilken av dina böcker skulle passa mig att läsa. Finns det vitaminer, mineraler som jag borde testa förrutom maten. Tackar på förhand..?
MVH Caroline
Jag hade definitivt satsat på en progesteronkräm först av allt 🙂
När du menar att du inte räknar kolhydraterna i ovanjordsgrönsaker, menar du även då tex vitkål alternativt rödkål? 🙂
För jag tycker verkligen är kål är jättegott smörstekt och har ibland funderat över om jag borde fundera på mängden eller inte. Men då kanske jag bara kan köra på med vad som känns rimligt, speciellt när det gäller kimchi 🙂
Tycker kål är helt okej att äta förutom att de innehåller svavel så att man kan bli lite uppsvälld 🙂
Klockrent som vanligt. Tidigare fick jag ångest om jag råkat få i mig lite för mycket kolisar i form av typ kål, avokado, oliver och zucchini och trodde att det skulle rubba min ketos. Men när jag började mäta blodsocker och blodketoner upptäckte jag snabbt att det inte gör det. Däremot fröknäcke… 🙂
Fröknäcke är ju lite sådär halvt ondskefullt också!
Åh jag som älskar mina Fröknäcke, äter alltid på morgonen och till kvällsteet.är det mycket kollisar i dem?
Nej inte direkt, men det är inte kolhydraterna som är poängen 🙂