Visst tror man att det ska vara LÄTTARE och billigare att göra livsmedel med så få ingredienser som möjligt? Jag har levt i den illusionen i alla fall, även om jag vet att det är livsmedelstekniskt mycket mer avancerat att göra margarin än smör. När jag flyttade till Kina så förstod jag att det i princip alltid är billigare med fejk än the real deal, även om man så ska tillverka ett ägg från grunden med äggskal och allt. Eller göra ris av papper. Det är knäppt, och det blir svårt som konsument att göra bra val när 95% av utbudet är inflammationsdrivande och sjukdomsskapande.
Överallt, inte bara i Kina och USA utan Europa också. Det ställs högre och högre krav på vanliga konsumenter och många orkar inte engagera sig. Jag har kompisar som säger “äh, det är säkert inte så farligt!” men JO – det ÄR så farligt och man behöver bara titta runtomkring sig för att se bevis på bevis. Grädde… eller?
Ta grädde som exempel – som många LCHF:are äter en hel del av. Det finns EN eller möjligtvis 2 sorter som är okej och en uppsjö av E-ämnesgrädde som innehåller karragenan. Vi äter LCHF för att det är anti-inflammatoriskt och så får man karragenan i grädden – ett broskartat, slemmigt ämne som utvinns ur rödalger. Förvisso “naturligt” men studier som gjorts visar att det kan ha en roll i tarminflammation och att de ämne som bildas när karragenan bryts ned kan vara cancerframkallande. Vissa blir tex av med sin IBS helt när de utesluter karragenan, och det finns i mängder med mejerier – speciellt laktosfria!!!
Den som är laktosintolerant bör undvika mejerier och om man inte är laktosintolerant bör man undvika karragenan eller E407 som den också kallas. Vänd på förpackningarna och läs innehållsförteckningen!
Tobacman, Joanne K. “Review of harmful gastrointestinal effects of carrageenan in animal experiments.” Environmental health perspectives 109.10 (2001): 983. Kolla gärna själv på google scholar om du hittar fler artiklar som du får förtroende för!