Visst tror man att det ska vara LÄTTARE och billigare att göra livsmedel med så få ingredienser som möjligt? Jag har levt i den illusionen i alla fall, även om jag vet att det är livsmedelstekniskt mycket mer avancerat att göra margarin än smör. När jag flyttade till Kina så förstod jag att det i princip alltid är billigare med fejk än the real deal, även om man så ska tillverka ett ägg från grunden med äggskal och allt. Eller göra ris av papper. Det är knäppt, och det blir svårt som konsument att göra bra val när 95% av utbudet är inflammationsdrivande och sjukdomsskapande.
Överallt, inte bara i Kina och USA utan Europa också. Det ställs högre och högre krav på vanliga konsumenter och många orkar inte engagera sig. Jag har kompisar som säger “äh, det är säkert inte så farligt!” men JO – det ÄR så farligt och man behöver bara titta runtomkring sig för att se bevis på bevis. Grädde… eller?
Ta grädde som exempel – som många LCHF:are äter en hel del av. Det finns EN eller möjligtvis 2 sorter som är okej och en uppsjö av E-ämnesgrädde som innehåller karragenan. Vi äter LCHF för att det är anti-inflammatoriskt och så får man karragenan i grädden – ett broskartat, slemmigt ämne som utvinns ur rödalger. Förvisso “naturligt” men studier som gjorts visar att det kan ha en roll i tarminflammation och att de ämne som bildas när karragenan bryts ned kan vara cancerframkallande. Vissa blir tex av med sin IBS helt när de utesluter karragenan, och det finns i mängder med mejerier – speciellt laktosfria!!!
Den som är laktosintolerant bör undvika mejerier och om man inte är laktosintolerant bör man undvika karragenan eller E407 som den också kallas. Vänd på förpackningarna och läs innehållsförteckningen!
Tobacman, Joanne K. “Review of harmful gastrointestinal effects of carrageenan in animal experiments.” Environmental health perspectives 109.10 (2001): 983. Kolla gärna själv på google scholar om du hittar fler artiklar som du får förtroende för!
Jag fick plötsligt svårt att andas. Stämbanden verkade bli svullna o klapprade. Fick kämpa för att få luft.
Som mormon bad jag om hjälp o inspiration. Slog upp i Bibeln eller Mormonsbok. Där stod om honungsbiet, understryket.
Tog honung. Det hjälpte mig.
Var otroligt matt o medtagen flera timmar efteråt.
Det enda nya i min kost var Milbona vispgrädde med lång hållbarhet. Den innehöll karragenan som stabiliseringsmedel.
I kontakt m vårdcentralen var det en allergisk reaktion. Händer det igen så kalla på ambulans genast sa de..
Har nu skrivit upp karragenan o numret på en lapp i plånboken så jag inte råkar illa ut igen.
Låter otroligt obehagligt! Tur att du klarade dig <3
Oj, det hade jag ingen aning om! Tack för tipset!
Jag är laktosintolerant och äter väldigt lite mjölkprodukter, men ibland är det gott att synda. Vad jag inte heller förstår är varför man tillsätter en modifierad stärkelse i mjölkprodukter? Jag tål inte majs så för min del får jag skippa många produkter
Jag använder dock karragenan i min naturkosmetik för att stabilisera krämer. Jag har fått välja mellan pest eller kolera. Antingen använda miljöfarlig paraben och krämen tar ihop eller tillsätta en miljövänligare konserveringsprodukt (som gör att krämer skär sig ) och tillsätta karrageanpulver. Tyvärr måste man konservera för att inte mikroorganismer och mögel ska förstöra krämen så fort. Det gör den annars på några dagar. Men jag använder inte på långa vägar lika mycket konserveringsmedel som kosmetikaindustrin gör och inte på långa vägar så många konstiga tillsatsämnen heller.
Mycket bra läsning som vanligt och vad bra att en en del böcker nu går att ladda hem.
Hälsningar
Helén
Bra att du tar upp detta! Men jag har för mig att jag läst någonstans att det är skillnad på karrageenan och torkade naturliga alger, eftersom man använt kemikalier i tillverkningsprocessen för ämnet karrageenan. Den naturliga torkade algen har (har jag för mig) tydligen inte denna inverkan på kroppen. Hade varit jättetacksam om du kanske skulle kunna forska runt på det också 🙂
Vilken grädde är det som är helt grön s a s?
40%iga 🙂
Finns det nåt bra alternativ för en som blir dålig av laktosen?
Och nåt som inte är kokos!
Skippa båda i så fall, kör grönt + kött bara och oljor från avocado och oliv.
om man äter artegen föda dvs. kött, fisk, grönsaker, nötter etc. och utesluter processerade ‘livsmedel’ och förpackningar, då kommer man långt. Om man utbilda sig och vet vad det står på innehållsförpackningar (om man nu äter ibland nånting som kräver förpackningar) så vet man att karragen (eller dyligt) tillhör INTE i grädde eller andra livsmedel då kan man undvika såna och är på säkra sidan! och det går även i den moderna samhället. Dessutom smakar de flesta processerade/artificiella livsmedel bara blah, de är äckliga och särskild karragen (det är vanligt i grädde i Tyskland) smakar verkligen skit! Man kan smakar karragen or därmed skillnaden direkt när man har testat en gång eco-grädde utan skiten.
För mig är det obegripligt att människor bara köper det som “serveras” utan att läsa innehållet. Nu när man är medveten om allt och måste göra egna val hela tiden. Tack för en läsvärd blogg, Martina.
Ja, det tycker jag också…obegripligt! Men de vet nogrann vilken bränsel bilen får!
Samma här! Jag har länge varit sån som kollat innehållet först (i 16 år nu) men nu är dte ju MYCKET mer uppmärskammat i media och då är det obegriplingt hur folk inte bryr sig??!!