Det finns inte supermånga bra listor på insulinindex. Det som skulle behövas är en liten smidig och portabel insulinmätare och att sedan testa olika livsmedel på sig själv, precis som man kan göra med en blodsockermätare. Insulinrespons och blodsockerrespons är ju inte samma sak, särskilt inte hos överviktiga eller metabolt sjuka personer. Därför hade det varit så himla intressant att ha en lista över ALLA livsmedel.
Lite nördigt kanske, eller är det någon mer som hade uppskattat det? 🙂
Jag tycker i alla fall att man får ökad förståelse för hur olika livsmedel påverkar kroppen när man tittar på insulinindex, det är absolut lika viktigt om inte viktigare än GI!
Vilken insulinrespons man får beror säkert också på hur lång tid efter matintaget man mäter. Finns det någonstans där dom tagit med t ex 1, 2, 3, 4 timmar osv?
Sedan beror det självklart på vad man äter mer och om man motionerat eller suttit stilla.
Ja protein höjer insulinet, i vissa fall mycket. Ur insulinhypotes-perspektivet så måste ju hela poängen med lchf vara att man kan byta ut en “insulinogen” energikälla (kolhydrater) mot en icke “insulinogen” (fett) och på så sätt reducerar insulinmängden. Protein är som bekant inget bra alternativ till ren energi, och betraktas varken inom lchf eller de flesta andra dieter som detta, och hålls hyfsat konstant oavsett diet. Även om man kan optimera proteinmängden ur ett perspektiv där man vill få ned insulinmängden så är det genom att minska kolhydratsmängden där den absoluta bulken av insulinreducering kan hämtas. Som jag ser det är därför lchf “funkar” trots att protein är väldigt insulinogent (är detta ett ord?). Det har väl med mängden insulin att göra antar jag, skulle vara bättre med motsvarighet till “glycemic load”, dvs “insulin load”
Problmemet är att tabellen är normerad efter kcal/kJ. Detta blir ju väldigt knasigt för “våra” syften eftersom vi vet att livsmedel med högt kcal är bra (ofta mycket fett). Läser man orginalartikeln (Martina, du borde verkligen börja ref. till dina källor, inte bara nalla figurer hur som helst, dessutom ser det proffsigare ut 😉 ) så står det att tex kött har ett index på 50 medan ost har 106 medan vitt bröd har 166, per viktsenhet då alltså. Med andra ord är ost per gram dubbla insulin påslaget mot “beef”.
Här är hela resultatet
http://ajcn.nutrition.org/content/66/5/1264.full.pdf
Väldans intressant och överraskande för mig att kopplingen mellan glukos och insulin var så negativt korrelerad för kött. (se grafen på slutet).
Jag äter rejält mycket kött och sallad men om det är insulinindex som gäller så borde jag tydligen byta ut köttet mot pasta :-O
Någon kunnig som kan kommentera detta?
Nej så är det inte, referens är precis som för GI vitt bröd och då blir det alltid lite skevt. Kött, ägg osv är ett lååångt bättre alt än pasta ☺
Det var mer än 6 år sedan jag upptäckte de där forskningsresultaten. Resultaten från den forskningen har varit lite som en bibel för mig. Vill minnas att dom kommer från Australien (ej helt säker) en av dom inblandade forskarna var Susanne H.A. Holt.
Jämförelsen görs mot White Bread, därfor ingen “hake” på den stapeln.
Hm, fisk och kött ligger här sämre till än pasta.
Förvånande???
Att jordnötter har så lågt index beror antagligen på att studien jämför mat med lika mycket energiinnehåll, vilket gynnar feta livsmedel, då fett inte ger insulinpåslag samt det innehåller mycket energi så det inte finns utrymme för så mycket kolhydrater och protein inom energiramen man testar.
Tack Lasse nu blev det lite mer klart hur den listan fungerar.
Protein stimulerar frisättning av insulin, men även glukagon som skapar blodsocker, viket i sin tur balanseras av insulinets blodsockerminskande effekt. Insulinet främjar även proteinsyntes i samvaro med aminosyror (protein). Om insulinpåslag till följd av protein även ger fettinlagring vet jag inte och kan inte komma på om detta är klarlagt någonstans heller?
det är vissa som pastar detta, att för mycket protte skulle höja insulinet och sen i sin tur gynna fettinlagringen. men vad skulle i sa fall vara maxgräns av protein/dygn?
Det finns ingen maxgräns, det handlar om ratio 🙂
men hur är ration da? Tack!
65:35 70:30, 80:20 90:10 osv borde funka
Jag fattar inte riktigt. om kött och andra kolhydratfattiga/-fria livsmedel är insulinhöjande, vad är da hela grejen med LCHF/paleo/fakir etc….? även om man ser till att inte vräka i sig proteiner (vilka ger oxo en insulinrespons), men lite kött och ost osv. ska/kan man ju äta…
Har försökt googla det och ja, det finns fler diagrammer och allt verkar ännu mer förvirrande…nagon som har en förklaring?
För att kolhydratrika livsmedel har ännu högre II, mindre näring och ooptimala mikronutrienter jämfört med primal föda 🙂
tack! det fattar jag, men om man läser pa vissa källor (tex. kostdoktorn, jason fung, dig), sa skulle ju fett och protte inte ger insulinfrisättning…i alla fall pastas detta och argumenteras att man bäst gar ner i vikt om man inte latar kroppen frisätta insulin (tex. jason fung) mha no carb kost. äsch, det är so förvirrane (men ack sa spännande :))
Jag fick i min bloglovin app upp en bild med gröna staplar och överskriften glycemic index, när jag gick till orginalinlägget fick jag en bild med svarta staplar och texten insulin index. Däremot såg jag att någon hade kommenterat om jordnötter och någon sådan stapel ser jag inte. Dessutom är ju i princip alla matvaror sådana som man inte äter när man äter LCHF! 🙂 Jag var hemskt nyfiken på olika mejerier och de som du var inne på i din förra inlägg om detta! Så nej, tycker inte alls det var nördigt, detta verkar ju jätteviktigt!
Ja men det är så svårt att hitta, oftast testas insulinkänslighet på väldigt sockriga livsmedel. Här är några mer LCHF:iga livsmedel: http://intensivedietarymanagement.com/wp-content/uploads/2014/07/Insulin-Index1.jpg
Jag tycker det skulle vara jätteintressant att ha en portabel insulinmätare 🙂
Jag kan tycka det hör till god ton att ange källan för diagrammet.
Du kan ju alltid bildgoogla den om du vill hitta fler liknande artiklar, jag vet inte ursprungskällan. American Journal of Clinical nutrition har ett par olika man kan titta på.
Superintressant!!! Men att fisk och kött har högre insluinindex än ost! Är det bättre att äta ost då än kött och fisk om man ser till vikt och inslulinindex?
Nej det beror nog helt på vad det är för ost, jag tycker att det verkar orimligt
Nån form av glukosplåster är väl på gång..?
Tänker mig att i framtiden kanske det finns nåt sånt som kan mäta både glukos, insulin, och ketoner.. Det vore nice.
// Patrik
Hoppas på det 🙂
Jag är forvanad att bönor har högre index än t.e.x. cornflakes. och var är det för enhet/siffror pa axerna? är det 0-100 som gäller?
Tack!
Jag tror det är procentuell höjning och inte i mängd
Det verkar vara i relation till vitt bröd.
Men listan i bilden (nu) har ju rubriken glycemic index… Gick det för snabbt med att lägga in bilden? Eller är rubriken på inlägget en notering till jultomten?
Jag är förvånad över att chips och jordnötter ligger så lågt. Är det här en lista över högt insulinpåslag man får? Lite info om hur högt det bör få gå vore trevligt 🙂
Det står Glycemic Index över diagrammet, skulle det inte vara en lista på Insulin Index
Det kan vara att servern hämtar en annan bild med samma namn eller dylikt, ska kolla om jag har dubletter 🙂